مجید گودرزی کارشناس مسکن و فعال مدنی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی راه دانا؛ در واکنش به جریان اقتصادی لیبرال در نشر تصویر زلزله افغانستان و مقایسه آن با مسکن ویلایی درباره نگاه لیبرالها به بازار مسکن و فشار بر قشر مستأجر، اظهار کرد: یکی از بخشهایی که هم در اقتصاد نقش تعیینکنندهای دارد و هم جزء نیازهای ضروری است، مسکن است؛ اما رابطهای که برای عرضه و تقاضای آن در نظر گرفته شده است از بدترین و استعماریترین روابط اقتصادی در کشور است.
وی در تفسیر معاملات مسکن گفت: در کشور ما با نگاه لیبرالی که در دولتهایی مثل تدبیر وامید به موضوع مسکن وجود داشت کار به جایی رسید که از وحشیترین نوع لیبرالیسم در معاملات مسکن استفاده شد که گاهی ۱۰۰ درصد تمام درآمد بخش عظیمی از جامعه کفاف حتی اجاره یک واحد مسکونی را نمیکرد، درحالیکه در جهان کنونی رابطه معناداری بین کار و سرمایه وجود دارد و سهم هرکدام مشخص و در جهت توسعه اقتصادی است.
بیشتر بخوانید:
توسعه افقی شهرها و اعطای زمین؛ راهکار اصلی مهار تورم مسکن
وی افزود: ذینفع اصلی آپارتمانسازی در ۸ سال دولت تدبیر وامید جریان غربزده لیبرال بود که هنوز هم عقبه آنها در این صنعت فعالند و هم بافت جمعیتی کشور را به نفع خود تغییر دادند و ثروتهای هنگفت نجومی به جیب زدند و در کنار این اقدام لیبرالی سبک زندگی ایرانی اسلامی مردم کشور را نیز به مسلخ نابودی بردند و بجای خانههای یک طبقه و حیاط دار مردم را مجبور به زندگی در آپارتمانها کردند.
این مدرس دانشگاه افزود: سرمایهداران بخش مسکن روزبهروز فربهتر و متقاضیان و مستأجران فقیرتر میشوند. این رابطه ناسالم، نیاز به توانمندسازی طرف دوم با اصلاح نوع قراردادها دارد.
گودرزی قراردادهای رهن و اجاره را به روابط اربابورعیتی تشبیه کرد و اذعان کرد: مسکنی که با حدود متری ۱۰ میلیون تومان بطور میانگین ساخته میشود، حتی در برخی مناطق لوکس نشین تا متری ۱۸۰ میلیون تومان نیز فروخته میشود که این تنها یک بعد از مسأله نگاه لیبرال و بدتر از آن نئو لیبرال است که بعد دیگر آن احیای روابط ارباب و رعیتی در قالب قراردادهای رهن و اجاره نیز هست.
بد مسکنی، بیمسکنی و حاشیهنشینی دامنگیر قشر کمتر برخوردار جامعه شده است
وی خاطرنشان کرد: یک مالک، رهن مستأجر خود را بهصورت قرضالحسنه در اختیار میگیرد و قیمت ملک خود را به قیمت روز محاسبه میکند و در پایان قرارداد گاهی تا ۷۰ درصد ارزش ودیعه ازدسترفته است. مالک هم اجاره میگیرد و هم سود رهنی که در بانک سپردهگذاری کرده است، با تغییر در شاخصهای اقتصادی قیمت ملک بهروز میشود؛ ولی ارزش ودیعه کاهش مییابد.
این کارشناس قیمتگذاری بخش مسکن را مسبب رکود شدید در بیش از ۱۲۰۰ بخش صنعت و تولیدی برشمرد و افزود: هزینه فرصت در بخش مسکن بسیار پایین است. فقط کافی است یک زمین در اثر توارث به کسی رسیده باشد تا در آمد چندین نسل تضمین شود. در چنین بازاری کسی که ملکی ندارد نمیتواند اقدام به خرید مسکن کند و تولیدکنندگان هم توان فروش مسکن را ندارند.
این مدرس دانشگاه بیان کرد: در نوسانات شدید ارزی و تورمی جمع کثیری از جامعه به درد بد مسکنی، بیمسکنی و حاشیهنشینی مبتلا می شوند. اما با مدیریت صحیح این بخش علاوه بر رونق اقتصادی، شاهد بهبود رفاه عمومی و کاهش نارضایتی فزاینده در این بخش خواهیم بود.
به گزارش راه دانا، لیبرالها با ۸ سال حمکرانی غلط سبک زندگی مردم را عوض کردند و بدمسکنی را در جامعه رواج دادند.
بیشتر بخوانید:
سه گام دولت و مجلس که موجب کاهش قیمت مسکن در تهران شد