محمد دهقان معاون حقوقی رئیس جمهور در گفتگو با خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با اشاره به شکایت کانادا، انگلیس، اوکراین و سوئد از ایران به بهانه پرداخت غرامت به قربانیان هواپیمای اوکراینی، اظهار داشت: این چهار کشور در دیوان بینالمللی دادگستری علیه ایران شکایت کردند و بحث غرامت مطرح نیست. هفته پیش جلسه آن برگزار شد و پیشنهادهای زمانبندی هر چهار کشور و همچنین پیشنهاد زمانبندی ما نیز ارائه شد.
وی افزود: در دادگاه بینالمللی دادگستری در جلسهای که رییس دیوان گذاشته بود اعلام کردیم که دیوان بینالمللی دادگستری صلاحیت رسیدگی به این پرونده را ندارد، چون هواپیما اوکراینی بوده و کانادا، انگلیس و سوئد ذینفع نیستند و ربطی به این پرونده ندارند.
دهقان با بیان اینکه اگر دیوان بینالمللی دادگستری صلاحیت داشته باشد به این موضوع رسیدگی کند، طبیعتا اوکراین می تواند وارد این میدان شود، گفت: هواپیما اوکراینی بوده و اکثر مسافران هواپیمای اوکراینی اتباع جمهوری اسلامی بودند، سه کشور دیگر سمتی ندارند که بخواهند شکایت کنند.
معاون حقوقی رئیس جمهور در پایان تصریح کرد: در این اتفاق بیش از همه، ما متحمل خسارت معنوی و مادی شدیم و به اولیای دمِ افرادی که جانشان را از دست دادند خسارت پرداخت کردیم. برخی از اینان آمدند و خسارتشان را دریافت کردند و این تقاضای آنها کاملاً غیرمنطقی است و راه به جایی نخواهد برد.
گفتنی است؛ پرواز شماره پی اس ۷۵۲ در تاریخ ۱۸ دیماه سال ۱۳۹۸ هنگام پرواز به مقصد کشور اوکراین در حوالی تهران سقوط کرد و تمامی ۱۷۶ سرنشین این هواپیما جانشان را از دست دادند.
ایران اعلام کرد که پرواز شماره ۷۵۲ با شلیک اشتباه موشک سرنگون شده است. مسافران این هواپیما شهروندان ایران، کانادا، اوکراین، سوئد، افغانستان، انگلیس و آلمان بودند.
پس از وقوع این حادثه، رسیدگی قضائی همه جانبه به این پرونده بر اساس اصول صلاحیت سرزمینی، صلاحیت ذاتی و صلاحیت محلی و شخصی توسط سازمان قضائی نیروهای مسلح ایران آغاز شد.
بررسی این پرونده، یکی از مهمترین، حساسترین و پیچیده ترین فرآیندهای قضایی چند سال اخیر کشور بوده است. از ابتدای وقوع حادثه، دادسرای نظامی بررسی های دقیق و همه جانبه را در چندین مرحله آغاز و در نهایت، این پرونده با صدور قرار جلب دادرسی برای ۱۰ نفر و صدور کیفرخواست به شعبه دوم دادگاه نظامی یک تهران ارجاع شد.
سرانجام ۲۷ فروردین سالجاری پس از برگزاری مجموعا ۲۰ جلسه دادگاه که در آن در مجموع ۱۱۷ شاکی شکایت خود را ثبت کرده، ۵۵ نفر از شاکیان در جلسات دادگاه صحبت و قرائت لایحه داشتند و ۲۰ وکیل نیز به وکالت از شاکیان شکایت و ادله مربوطه را بیان کردند، شعبه دوم دادگاه نظامی یک تهران با توجه به تحقیقات مفصل انجام شده در دادسرا و دادگاه، اظهارات و گزارشهای ضابطان نظامی و دادگستری، گزارشهای پزشکی قانونی، نظریات علمی و تخصصی هیأتهای کارشناسی، تحقیقات بینالمللی، اظهارات مطلعان و کارشناسان و شاکیان و دفاعیات متهمان اقدام به صدور رای کرد.
براساس رای صادره از سوی دادگاه، متهم ردیف اول پرونده به اتهام مباشرت در قتل شبه عمد سرنشینان هواپیمای اوکراینی مستند به مواد قانونی به تحمل سه سال حبس تعزیری محکوم شد. این متهم همچنین به دلیل لغو دستور ابلاغی و با توجه به گستردگی آثار و تبعات این اقدام به حداکثر مجازات (۱۰ سال حبس تعزیری) نیز محکوم شد. متهم ردیف اول علاوه بر حبس به پرداخت دیه در حق اولیای دمی که مطالبه دیه داشتهاند نیز محکوم و دادگاه برای این متهم مجازات تکمیلی نیز در نظر گرفت. دادگاه برای متهمان ردیف دوم تا دهم نیز مجازاتهایی را اعلام کرد.