به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با مرور سرمقاله و یادداشتهای روز روزنامههای کثیرالانتشار کشور، مطالبی از جمله فرجام جنگ غزه؛ معماها و معادلات تازه، تاثیر درگیری نظامی در منطقه بر بازار نفت و انرژی، آخرین رژیم آپارتاید جهان به چشم میخورد.
کیهان: در یادداشت روز خود با عنوان «فرجام جنگ غزه؛ معماها و معادلات تازه» نوشت: جنگ غزه وارد هفدهمین روز شده است. شمار شهدای غزه، دیروز به ۴۷۴1 نفر رســید که 1۸۷3 نفر آنها کودک و 1023 نفر زن هستند. شــاید کسانی با مشاهده حجم جنایات بگویند چرا حماس حمله کرد که این فجایع از ســوی رژیم صهیونیســتی رقم بخورد. اولا؛ صهیونیســت ها پیش از این و در چند نوبت، ده ها هزار نفر را در غزه قتل عام کرده اند. واقعیت این اســت که اگر حماس پیشدستی نمی کرد، اسرائیل باز هم در تدارک جنایت بود، اما به شکل غافلگیرانه. ثانیا؛ روزنامه وال استریت ژورنال به تازگی خبر داد: اسرائیل از سال 201۴ در حال تدارک مخفیانه برای حمله به غزه بوده است. ارتش برای انجام عملیات زمینی، یک پایگاه نظامی در 1۹ کیلومتری غزه ساخت که روی آن، یک شــهر ساختگی احداث شده بود. این پایگاه با انواع تسلیحات، برای عملیات آماده می شد. اسرائیل چرا اصرار دارد به شکل شوکه کننده جنایت کند؟ این رژیم ننگ بمباران بیمارستان ها و مدارس و مساجد و کلیساها را به جان خرید. این در حالی است که یک نظام سیاسی متعارف در دنیا و دارای حداقل امید به آینده، چنین ریسکی را مرتکب نمی شود. ارتکاب جنایت جنگی، در هیچ جای دنیا دستاورد محسوب نمی شود و انزجار بی سابقه ملت ها را حتی در کشورهای متحد اسرائیل برانگیخته است. شاید تحلیلگرانی بگویند این جنایت گسترده، از سر خشم و عصبانیت است. اما این توجیه کافی به نظر نمی رسد. هیجان، طبیعتا پس از چند روز جنایت فروکش می کند. اما اسرائیل تا پایان شانزدهمین روز جنگ، سرگرم جنایت بوده است.
تجارت: علی اصغر زرگر در سرمقاله ای با عنوان «تاثیر درگیری نظامی در منطقه بر بازار نفت و انرژی» چنین نوشت: در حال حاضر نمی توان پیش بینی کرد که جنگ فراگیری در منطقه صورت گیرد زیرا به شرطی اوضاع به این شکل خواهد شد که امریکا، ایران و کشورهای منطقه درگیر شوند، فعال به نظر نمی آید حتی اگر حزب الله لبنان هم با اسرائیل درگیر شود ایران مستقیما وارد این جنگ شود. بستن تنگه هرمز و باب المندب و ناامنی در این مناطق؛ بحران جهانی ایجاد می کند که خواه ناخواه امریکا و غرب که وابسته به نفت و فرآورده های نفتی هستند وارد معرکه خواهند شد در عین حال اگر کوتاه مدت این اتفاق بیفتد در این شکی نیست که دنیا با کمبود حداقل ۲۵ درصد نفت روبرو خواهد شد و این اوضاع قیمت نفت را بشدت بالا خواهد برد. از قبل پیش بینی می کردند که در صورت وقوع درگیری قیمت نفت از مرز ۲۰۰ دالر در هر بشکه هم فراتر خواهد رفت اما در هر حال این بحران کوتاه مدت خواهد بود و در این مدت کشورهای واردکننده معمولا از ذخایر خود استفاده می کنند تا زمانی که اوضاع به حالت عادی برگردد. بستن احتمالی تنگه هرمز و باب المندب شوک بزرگی به بازار و قیمت نفت وارد خواهد کرد اما نکته اینکه بستن تنگه هرمز به کشورهای تولیدکننده از جمله ایران نیز آسیب وارد می کند چون بیشتر تجارت ما از تنگه هرمز است و اگر ما بخواهیم این منطقه را ناامن کنیم قدرت هایی هستند که وارد می شوند و مانع تجارت ما از بنادر دیگر نیز خواهند شد.
قدس: سلیمه سایری در یادداشتی با عنوان «چرا خصوصی سازی منجر به جدایی آموزش از پرورش شده است؟» این گونه نوشت: در آغـازیـن مــاه از سال تحصیلی جدید باز هم یک موضوع قدیمی بر سر زبان ها افتاده است؛ چرا در مدارس ما تنها به آموزش پرداخته می شود و بـه پــرورش؟ بحث آمــوزش، بـه دلیل نـه الـزامـا اهمیت مضاعف آن در تربیت نسل آینده، همواره مورد توجه جدی مردم و مسئولان بوده و همواره نقدهای جـدی و اساسی بر چگونگی ورود آموزش و پرورش به مقوله تعلیم و تربیت وجود داشته است. از آنجا که ساختار آموزش و پرورش براساس منابع وحیانی شکل نگرفته اسـت، مشکلات عدیده ای در این میان دیده می شود. درواقع نظام آموزش وپرورش، الگویی را ازغـرب گرفته و در حال اجـرای همان الگوی همسان سازی شده با جهان در کشورمان است و این جدایی پرورش از آموزش، براساس همان نــگــرشــی اســـــت کــــه در الــــگــــوی مــــذکــــور بـه دستگاه های آموزشی سرایت کرده و اینجاست که آموزش ارتباطی جدی به تربیت وپرورش پیدا نمی کند.
عصر ایرانیان: حسین گودرزی در سرمقاله ای با عنوان «آخرین رژیم آپارتاید جهان» نوشت: در این روزها ملت های جهان و مسلمانان شاهد وقوع فاجعه ای از سوی یک رژیم نژادپرست و نسل کش هستند که بی رحمانه بر بیمارستان ها و محل تجمع زنان و کودکان حمله می کند آب و برق و دارو و غذا را بر روی غیرنظامیان می بندد و بی رحمانه با مخوف ترین سلاح های نظامی بر مردمی ستم دیده حمله می آورد. این ها بخشی از ویژگی های آخرین رژیم نژادپرست و نسل برانداز در جهان امروز است بدین سان چاره جویی برای مقابله با آخرین رژیم آپارتایدی جهان بر همه انسان ها به ویژه انسان های آزاده و به طور خاص مسلمانان و همه کسانی است که دل در گرو انسانیت، آزادی، برابری، حقوق بشر و رفع ظلم دارند. بدین روی اکنون که همه بشریت شاهد نسل کشی و ظلم بی امان رژیم صهیونیستی است، می توان با الهام از رهنمود و راهبردی که امام عظیم الشأن برای برکندن غده سرطانی اسرائیل در جهان معاصر ارائه داد به مقابله این فاجعه شتافت. امام خمینی(ره) فرمودند اگر یک میلیارد مسلمان هر کدام سطل آبی بریزند اسرائیل از بین خواهد رفت. انجام این ایده اکنون نه تنها از سوی مسلمانان بلکه آزادگان جهان فراهم است. این زمینه در دهه های اخیر با فراگیر شدن رسانه های مستقل و تنوع ابزار اطاع رسانی، تقویت روند جهانی شدن فرهنگ ها و ملت ها و آگاهی و رشد فارغ از نسخه پیچی حاکمان و نظام های سیاسی فراهم آمده است.
خراسان: محمد حقگو در یادداشتی با عنوان «چالش های نظارت بر بازار» چنین نوشت: موضع روز گذشته وزیر صمت درباره نارضایتی برخی دولتمردان از وضعیت نظارت بر بـازار و درخواست وی از دو معاون خود بـرای شفاف سازی اقدامات در این زمینه نشان می دهد که همچنان موضوع نظارت بر بازار و رصد قیمت ها چالش جدی دولتمردان است. موضوع نظارت بر بازار، در سالیان گذشته همواره به عنوان چالشی قابل توجه مطرح بوده است. تورم سنگین و مداوم سال های اخیر موجب شده است تا از یک سو مردم شاهد افزایش اعـداد و ارقام قیمت کالاها در بازار باشند و از سوی دیگر امکان انواع سوء استفاده ها در این شرایط اعم از گـران فروشی، احتکار، دورزدن نـرخ های مصوب در بازار سیاه و... به وجود آید که مواجهه با آن تدابیر خاص خود را می طلبد و در عین حال اعمال این تدابیر دشوارتر از زمانی است که قیمت ها روند با ثبات تری دارند.