به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ محمد دهقان پیش از ظهر امروز جمعه ضمن سفر به شهرهای آبادان و خرمشهر (منطقه آزاد اروند) و پس از بازدید از زیرساختها، ظرفیتهای آبی، مرزی، خاکی و بخش تولید شهرهای آبادان، خرمشهر و مینوشهر، اظهار کرد: در ادامه بررسی مسائل مربوط به همه مناطق آزاد، به منطقه آزاد اروند سفری داشتیم و پس از انجام بازدیدهایی در این خصوص، مشاهده شده که پیش از این تصمیماتی گرفته شده که دقیق نبوده است.
وی با بیان اینکه هدف این بوده که یک مجموعه از مرزهای کشور به منطقه آزاد تبدیل شده و موجبات پیشرفت کشور را فراهم کند، گفت: بر اساس سیاستگذاری مناطق آزاد، در این مناطق باید امکان سرمایهگذاری بخش خصوصی فراهم شود، امتیازات به سرمایهگذاران واگذار شود تا از نظیر این امتیازات، منطقه و کشور مشمول پیشرفت شود.
معاون امور حقوقی رئیس جمهور تصریح کرد: موانع در منطقه آزاد باید رفع شوند و بازدید ما از منطقه آزاد اروند در راستای شناخت همین موانع است. یکسری اشتباهات در گذشته رخ داده که موجب تعلل در رسیدن به اهداف مرسوم شده است.
دهقان ادامه داد: موضوعات دیگری در این بین وجود دارد که مربوط به مرز طولانی واقع شده در منطقه آزاد اروند است که بلااستفاده مانده و برای بهرهمندی از این فضا باید نظر نیروهای مسلح و دیدگاه آنها نیز گرفته شود. همچنین در نشست با مدیرعامل سازمان منطقه آزاد اروند مقرر شده تا استدلالهای دو طرف را دریافت کرده و ضرورت استفاده از این فضای مرزی منطقه که از ظرفیتهای خدادادی و طبیعی مردم دو شهر است، بررسی شود.
وی با تأکید بر اینکه در این خصوص باید در سطوح بالای مملکتی تصمیمگیری شود، یادآور شد: بازدید از منطقه آزاد اروند، یک بازدید کارشناسی است و این منطقه حتماً باید از این وضعیت خارج شود و خروج از این شرایط به گفتوگویهای دوطرفه نیازمند است.
دهقان عنوان: وقتی در کنار این همه آب شیرین در این جزیره، بسیاری از این نخلها از بین رفتهاند، باید ضمن پایش علل با توجه به روابط حسنه با برادران عراقی، موضوعات مورد بحث در مرز برطرف و مردم به زمینهای خود بازگشته و مشغول فعالیت شوند.
معاون امور حقوقی رئیس جمهور با اشاره به ابلاغ ماده ۶۵ احکام دائمی توسعه کشور، توضیح داد: باید در این خصوص کارشناسی لازم صورت گرفته و در همین راستا نیز پیشنهاد شده تا این قانون به صورت موقت و در مدت زمان یکساله اجرا شود اما مقاومتهایی در سطوح استانی وجود دارد، چرا که اعتقاد بر این است برخی مقررات امنیتی، سیاسی و انتظامی را نمیتوان به مناطق آزاد واگذار کرد.
وی بیان کرد: مناطق آزاد در برخی حیطهها از جمله سرمایهگذاری، تولید و صادرات باید دارای استقلال باشند اما واگذاری همه اختیارات به مناطق آزاد نه مقدور است و نه مطلوب، به هر حال این اختیارات بر اساس استنباطهایی که استانها دارند، به مناطق آزاد داده نشده است و یکی از موضوعاتی که باید در آن بازبینی صورت گیرد، همین است که آیا اختیارات و امتیازاتی که به مناطق آزاد داده شده است، سودی داشته و برای این مناطق، شامل رونق شده است یا خیر. اگر میزان قابل قبولی از سرمایهگذاری، تولید و صادرات در این مناطق انجام گرفته، مشخصاً ایجاد این منطقه تصمیم درستی بوده و سایر اختیارات باید به تبع آن، واگذار شود.
دهقان با اشاره به استقرار گیتها در مبادی ورودی منطقه آزاد اروند، تصریح کرد: یکی از موضوعاتی که در این بازدید مورد ارزیابی قرار گرفت، استقرار گمرک است که در بازدید از گیتهای ورودی مشخص شده که گمرک مستقر نیست و مسئولان گمرک هم حضور ندارند، این روند باید تغییر یابد و هدف از ایجاد منطقه آزاد هم همین است؛ بنابراین استدلالهای گمرک را در این بین باید گرفته شود. مشخصاً در این خصوص تکلیف قانونی مشخص است اما در عمل دچار اشکالاتی هستیم که باید با دستورات رئیس جمهور پیگیری و حل شود.