به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ «الهام علیاف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان در جریان سخنرانی در یک رژه نظامی در «خانکندی» با تأکید بر اینکه باکو به دنبال جنگ دیگری با ایروان نیست، گفت: «اگر حاکمیت ارمنستان و برخی نیروهای خارجی حامی این کشور، در آن زمان و امروز به حرفهای من گوش میدادند، نیازی به جنگ دوم قرهباغ نبود. ما به یک جنگ جدید نیاز نداریم. ما به آنچه میخواستیم رسیدیم و قانون بینالمللی و عدالت تاریخی را احیا کردیم».
طبق گزارش رسانههای محلی جمهوری آذربایجان، رژه نظامی به سومین سالگرد پیروزی ارتش جمهوری آذربایجان در جنگ دوم قرهباغ اشاره دارد که روز هشتم نوامبر (۱۷ آبان ماه) در خانکندی برگزار شد.
علیاف پیروزی باکو در دومین جنگ قرهباغ کوهستانی را یک «رخداد تاریخی» توصیف کرد و گفت: «سه سال پیش، شهر شوشا که تاج پادشاهی قرهباغ است از دست اشغالگران آزاد شد. یک روز پس از آن، ارتش دشمن محاصره شد و پرچم سفید را بالا برد و سپس جنگ دوم قرهباغ با پیروزی کامل کشور (جمهوری) آذربایجان پایان یافت. این یک رویداد تاریخی است».
رئیسجمهور جمهوری آذربایجان همچنین روزهای قبل از جنگ ۴۴ روزه قرهباغ کوهستانی و مذاکرات میان باکو و ایروان به میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا (OSCE) را یادآوری کرد و گفت: «وقتی ۲۰ سال پیش، فعالیت خود بعنوان رئیسجمهور را آغاز کردم، به مردم عزیزم گفتم که باید برای آزادی زمینهایمان از طریق نظامی آماده باشیم. در آن زمان، هنوز امیدهایی برای مذاکرات صلح وجود داشت اما پس از سالها این امیدها از بین رفت».
وی ادامه داد: «ارمنستان نمیخواست از روی میل و اراده زمینهای ما را ترک کند. میانجیگرانی که در حل و فصل درگیری (جمهوری) آذربایجان-ارمنستان مشارکت داشتند، واقعاً تلاش کردند اوضاع را فیصله بدهند و معتقد بودند که مردم آذربایجان اوضاع را میپذیرند اما مردم آذربایجان هرگز با این اوضاع کنار نیامدند».
علیاف با اشاره به این مسئله ادامه داد: «اگر رهبری ارمنستان و برخی از نیروهای خارجی که در آن زمان و امروز پشت آن بوده و هستند، به حرفهای من گوش میکردند، نیازی به جنگ دوم قرهباغ نبود. من مدام خطاب به رهبری ارمنستان گفتهام: اگر زمینهای ما را ترک نکنید، در میدان نبرد با ما رو در رو خواهید شد و هرکس که پشت شما باشد نمیتواند ما را وادار کند که از مسیر منصفانه خود بازگردیم. جنگ میهنپرستانه ۴۴ روزه بار دیگر این را نشان داد».
ارتش جمهوری آذربایجان در سپتامبر امسال عملیاتی را در قرهباغ آغاز کرد و پس از آن نیروهای ارمنی تسلیم شدند. دو کشور از آن زمان برای امضای توافق صلح ابراز تمایل کردهاند، هرچند پیشرفت خاصی حاصل نشده و درگیریهای مداوم مرزی ادامه داشته است.