به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حجت الاسلام والمسلمین محمد جعفر منتظری رئیس دیوان عالی کشور به همراه علی القاصی رئیس کل دادگستری تهران عصر امروز سهشنبه (۲۱ آذر) از دادگاههای تجدید نظر استان تهران بازدید کردند.
رئیس دیوان عالی کشور در حاشیه این بازدید در جمع قضات و کارکنان این مجتمع قضایی بیان کرد: از زحمات همه قضات و کارکنان در دادگستری کل استان تهران و خصوصا دادگاههای بدوی و تجدیدنظر تشکر میکنم.
وی با بیان اینکه بیش از ۹ سال دادستان کل کشور بودم و به زوایای مشکلات دادسراها اشراف دارم، افزود: تلاش زیادی برای رفع مشکلات میشد، اما وقتی محدودیت در امکانات وجود دارد باید تا حد امکان مشکلات را تحمل کرده و هرکسی به سهم خود، در رفع آنها تلاش کند.
منتظری با تاکید بر اینکه در مقام بیان مشکلات نیستم، افزود: اصطلاحا اینطور نیست که دنیای دیگران گلستان بوده و دنیای ما ویران باشد. بنده مسافرتهای زیادی به دیگر کشورها داشتم و به عینه وضعیت دستگاههای قضایی بسیاری از کشورها را مشاهده کردم که با مشکلات زیادی روبرو هستند.
وی تاکید کرد: باید در پیشگاه خداوند اعمال و رفتار خود را بسنجیم و از امتحانهایی که در مسیرمان قرار میگیرد، سربلند بیرون بیاییم. ما قاضی هستیم و قلممان تاثیرگذار است و میتواند یک زندگی را متحول کند. وقتی پروندهای برای رسیدگی به یک قاضی سپرده میشود، حیات یک فرد، یک خانواده و یا یک شرکت به او گره میخورد.
رئیس دیوان عالی کشور با بیان اینکه چارچوب کار قضاوت مشخص است، تصریحکرد: با همه نظارتها و مراقبتهایی که در قانون پیشبینی شده است، اگر در درون خود نظارت لازم را نداشته باشیم، این نظارتهای بیرونی کارساز نخواهند بود.
منتظری با تاکید بر ضرورت انگیزهمند بودن قضات و کارکنان دستگاه قضایی افزود: اگر انگیزه کافی داشته باشیم، تمامی ضعفها را تا جایی که بتوانیم حل کرده و اگر جایی مقدور نباشد در حد سازش از کنار آن رد میشویم.
رئیس دیوان عالی کشور با بیان اینکه بیشترین سختیها و مشکلات برای کسانی است که به خداوند نزدیکتر هستند، گفت: اگر انگیزهمان را الهی قرار دهیم و برای رضای خداوند حرکت کنیم، همه مشکلات را میتوانیم حل کنیم.
وی با بیان اینکه از جمله وظایف مهم دیوان عالی کشور، نظارت بر اجرای صحیح قانون در محاکم است، گفت: نظارت صحیح به طرق مختلف از جمله سیستمی و میدانی قابل اعمال است.
منتظری با تاکید بر ضرورت تعامل و هم افزایی بین دیوان عالی کشور با قضات همه محاکم قضایی گفت: ارتقا و اتقان آرا از اهداف والایی است که باید به آن توجه ویژه شود.
رئیس دیوان عالی کشور خطاب به قضات حاضر در این جلسه گفت: حکم شما باید برای قضات شعب بدوی مانند درسی تجربه آموز باشد. در دادگاههای تجدید نظر اگر اشکالی در پروندهای میبینید، برای اینکه در دادگاههای بدوی آن را تکرار نکنند، تذکر شفاهی و یا کتبی دهید.
وی با اشاره به ضرورت نظارت بر عملکرد دادگاههای بدوی و تجدیدنظر گفت: نقاط قوت را باید دید، تشویق جمعی و کتبی از شعب و قضاتی که دارای نقاط قوت هستند، بسیار مفید و راهگشا خواهد بود.
رئیس دیوان عالی کشور تاکید کرد: هر پیشنهادی که در ارتقای کار دیوان عالی موثر میبینید به ما منتقل کنید. قبل از آغاز بکارم در دیوان، به تمام شعب و دفاتر سرکشی کردم و ۸۰ نقطه مثبت و ضعف پیدا کردم که همه این موارد به قضات و کارکنان ارائه شد تا کارها بهبود یابد.
وی با بیان اینکه دادگاه تجدیدنظر محل کنترل ارای دادگاههای بدوی است، گفت: میتوان با بررسی نقاط ضعف و قوت و ارائه پیشنهادات، روی آرا کنترل کرد. همچنین لازم است ارتباط الکترونیکی شعب افزایش پیدا کند.
منتظری با بیان اینکه در صدد هستیم محدودیتهایی ایجاد کنیم تا حجم واردهها در اعاده دادرسی کاهش یابد، گفت: اختلاف در صلاحیتها نیز تبدیل به معضلی شده است و این موارد حتما باید در دیوان بررسی و مطرح شود و میتوان برخی موضوعات در این رابطه را به استانها سپرد.
وی با بیان اینکه سطح همکاری بیشتری را از شما مطالبه میکنم، گفت: مطمئن باشید نظارت ما بر شعب بیشتر خواهد شد. در بازرسیهایی که از شعب تجدیدنظر داشتیم، دریافتیم یکی از اشکالات این است که گاهی اوقات، جلسات تعیین وقت شده، با حضور یک نفر در شعبه برگزار میشود در صورتی که باید ۲ نفر در شعبه حضور داشته باشند و رای دهند.
رئیس دیوان عالی کشور با انتقاد از اینکه گاها پروندهها در بدو ورود به شعبه از لحاظ شکلی بررسی و مورد دقت قرار نمیگیرند، گفت: تدبیری لازم است تا پرونده بررسی شود و این اشکال به نحوی که مقتضی است، رفع شود تا در هنگام رسیدگی منجر به اطاله نشوند.
وی با تاکید بر اینکه تکریم ارباب رجوع و رضایت مردم را باید جزو اولویتها قرار دهیم، گفت: دادگاه تجدید نظر ملزم نیست حتما دادگاه را با حضور اصحاب دعوا تشکیل دهد، گاهی میتوانید طرفین دعوا و یا یکی از طرفین را دعوت کنید.
رئیس دیوان عالی کشور با تاکید بر اینکه ارتقای قضات باید ضابطهمند شود، گفت: دیوان عالی باید از قضات فرهیخته و کسانی که در امر قضاوت استخوان خرد کردند، مملو شود.