به گزارش خبرنگار ورزشی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ وضعیت ورزش ایران برای بازیهای المپیک پاریس چندان مساعد و ایده آل نیست. کاروان ایران تا به امروز تنها 11 سهمیه المپیک کسب کرده که در قیاس با ادوار قبلی و دوره قبل در توکیو که رکورد کسب سهمیه و تعداد ورزشکار را شکستین، به هیچ وجه قابل قیاس نیست. تیم ایران در بسیاری از رشته هایی که در توکیو حضور داشت، یا هنوز سهمیه نگرفته یا تعداد سهمیه های اخذ شده، بسیار اندک است.
قایقرانی یکی از این رشته هاست که در دوره قبل با دو پاروزن در توکیو حضور داشت و البته نتایج قابل قبولی گرفت. نازنین ملایی در دوره قبلی توانست به فینال B روئینگ برسد اما به طرز عجیبی این ستاره قایقرانی در پاریس حضور نخواهد داشت. ستاره ای از نسل دوم قایقرانی که در تمام این سالها مدالهای رنگارنگی در رشته روئینگ کسب کرده و به نوعی مهمترین پاروزن ایران محسوب می شود. ملایی بی تردید مهمترین شانس قایقرانی ایران برای کسب سهمیه المپیک است اما به نظر می رسد با دلایلی عجیب این شانس از دست رفته باشد.
ملایی پس نتیجه درخشان در المپیک توکیو و حضور در فینال B یکی از ورزشکارانی بود که به مدال المپیک نزدیک به نظر می رسید و بسیاری بر این عقیده بودند که با توجه و حمایت بیشتر ملایی می تواند 4 سال دیگر در المپیک پاریس در جمع فینالیست های اصلی باشد و برای مدال رقابت کند. با این وجود اوضاع مثل همیشه آنطور که پیش بینی می شد پیش نرفت. حمایت ویژه ای از ملایی و قایقرانی نشد و حتی در ماه های منتهی به بازیهای آسیایی هانگژو به دلیل کاهش آب دریاچه آزادی، قایقرانان از جمله ملایی برای تمرین با مشکلات عدیده ای مواجه بودند و همین سبب شد تا قایقرانی در هانگژو نتجیه مطلوبی نگیرد. نازنین ملایی شانس اول ایران در هانگژو در روئینگ دونفره در عین ناباوری مدال را از دست داد که برزگترین شوک برای این رشته به شمار می رفت و حتی مدال نقره روئینگ چهارنفره با حضور ملایی نتوانست آن را جبران کند و البته منجر به حاشیه ای بزرگ گشت.
بعد از این ناکامی افشین فرزام سرمربی تیم ملی در مصاحبه ای عجیب ناکامی را به قایقرانان و شخص ملایی نسبت داد و مدعی شد که عدم تمرکز سبب ناکامی تیم روئینگ دونفره زنان شده. آنچه دلخوری پاروزن ایران را در پی داشت و این سرآغازی بر جدایی ملایی از تیم ملی قایقرانی بود.
بعد از پایان بازیهای آسیایی هانگژو ملایی در اردوی تیم ملی شرکت نکرد و با توجه به اینکه بورسیه المپیک بد، ترجیح داد تا تمریناتش را خارج از ایران و در کمپ تمرینی یونان دنبال کند. اتفاقی که عجیب بود و از ایجاد شکاف در تیم ملی قایقرانی خبر می داد. در آن مقطع علیرضا سهرابیان رئیس فدراسیون قایقرانی اعلام کرد که این تصمیم با اطلاع فدراسیون صورت گرفته و او مرتب با فدراسیون در تماس است و هر هفته گزارش اردو و رکوردهایش را اعلام می کند. ضمن این که او از دبیر فدراسیون هم تاریخ دقیق برگزاری رکوردگیریها را گرفته تا در آنها شرکت کند. اتفاقی که هرگز رخ نداد.
غیبت در رکوردگیری
اولین مرحله تست انتخابی تیم ملی قایقرانی روئینگ برای حضور در مسابقات انتخابی المپیک پاریس 6 دی ماه برگزار شد، اما آنچه در این تست خبرساز شد، غیبت نازنین ملایی بود. نازنین ملایی در این تست غیبت داشت تا حاشیه ها به اوج برسد. ملایی با وجود اینکه اعلام کرده بود در انتخابی اول شرکت کند و حتی ماده خود را هم انتخاب کرده بود اما ناگهان در دقیقه ۹۰ تصمیم خود را تغییر داد و به رییس فدراسیون اعلام کرد میخواهد خداحافظی کند!
اتفاقی که البته با صحبتهای رئیس فدراسیون قایقرانی عجیبتر و غافلگیرکننده تر شد. سهرابیان در توضیح غیبت غیرمنتظره ملایی در تست انتخابی از تصمیم او برای خداحافظی از ورزش خبر داد و گفت: قبل از اینکه مسابقات آغاز شود، نازنین ملایی در تماس تلفنی که با من داشت اعلام کرد تصمیم گرفته از تیم ملی خداحافظی کند و نمیخواهد ادامه دهد. البته من موافقت نکردم.
افشین فرزام سرمربی تیم ملی که با ملایی در هانگژو به اختلاف خورده بود اما واکنش سیاستمدارانه ای به این غیبت داشت و مدعی شد اصلا در جریان نبوده. فرازم در این باره گفت: من در جریان این که خداحافظی کرده یا نه، نیستم. ملایی به سهرابیان رییس فدراسیون خداحافظی خود را اعلام کرده و این مساله بین ورزشکار و رییس فدراسیون بوده است. قبل از آغاز تست هم سهرابیان به من اعلام کرد نازنین ملایی سر خط استارت قرار نمیگیرد چون مسابقه در حال آغاز شدن بود، فرصت نشد که بیشتر با هم صحبت کنیم. انتظار نداشتم که نازنین ملایی در تست انتخابی شرکت نکند و علاقمند بودم همه ورزشکاران سر خط استارت قرار بگیرند و رقابت کنند.
با وجود این اتفاقات فدراسیون قایقرانی امیدوار بود که ملایی برای تست دوم روئینگ از تصمیم خود منصرف شده و در مسابقه حضور پیدا کند. از همین رو بلافاصله پس از تستگیری، افشین فرزام سرمربی تیم روئینگ اسامی ملیپوشان را برای حضور در دور جدید اردو روئینگ و تست انتخابی اعلام کرد که نام نازنین ملایی نیز در فهرست به چشم می خورد.
دختر قایقران ایران تنها یک فرصت دیگر پیش رو داشت تا تیم ملی رویینگ و المپیک پاریس را از دست ندهد. اما ملایی کماکان روی تصمیم خود مصر بود و در تست دوم که 17 دی برگزار شد هم شرکت نکرد تا عملا فرصت حضور در تیم ملی و المپیک را از دست بدهد.
اختلاف یا پول؟
اینکه نازنین ملایی به عنوان مهمترین قایقران ایران در فاصله چند ماه مانده به المپیک ناگهان تصمیم بگیرد قید ورزش و تیم ملی را بزند، بسیار عجیب و دور از ذهن است. به ویژه اینکه ملایی نیز بعد از این اتفاقات سکوت کرده و حاضر نیست صحبت کند. او حتی پا را فراتر گذاشته و در در صفحه شخصی خود برخی از وسایل خود را برای فروش گذاشته تا ثابت کند که تصمیمش جدی است و دیگر به تیم ملی بازنخواهد گشت.
برخی ها اختلاف نظر او با افشین فرزام سرمربی تیم ملی را دلیل این خداحافظی ناگهانی می دانند اما اینکه ورزشکاری در این سطح تصمیم بگیرد آینده خود را به دلیل یک اختلاف نظر خراب کند، دور از ذهن به نظر می رسد. به ویژه اینکه با توجه به شرایط ملایی او از شرایط کاملا ایده آلی برای حضور در المپیک برخوردار بود و به نظر می رسید با عبور از همه مدعیان ضمن حضور دوباره در تیم ملی، شانس زیادی برای کسب سهمیه المپیک خواهد داشت.
فدراسیون قایقرانی اما مدعیست که ملایی به دلیل مشکلات مالی و وضعیت اقتصادی تصمیم به خداحافظی از تیم ملی گرفته. سهرابیان در این باره می گوید: ملایی عنوان کرد که رشته قایقرانی در مقایسه با سایر رشتهها درآمد کمی دارد و نمیتوانم به این وضعیت ادامه دهم. بعد از المپیک توکیو قرار بود به او مسکن مهر تعلق بگیرد اما این اتفاق نیفتاد و به همه مسکن مهر تعلق گرفت جز دو قایقران. ملایی گفت که مطمئن است سهمیه المپیک را کسب میکند و باید بهصورت فشرده و طولانی مدت در اردوها برای المپیک تمرین کند و پس از آن در بازیها حضور یابد چون میداند اگر برای المپیک هم انتخاب شود و آنجا هم نتیجه مثبتی بگیرد پایهگذاری برای بازیهای آسیایی میشود و برنامه زندگیاش به هم میریزد. ملایی گفت اگر خودم را برای المپیک آماده کنم، باید پیوسته به دنبال رویداد بعدی باشم و من به عنوان ورزشکار آینده شغلی ندارم. باید یک جا خداحافظی کنم و در اوج خداحافظی میکنم. او نمیخواهد زندگی او به این صورت سپری شود و به دلیل درآمد کم با قایقرانی خداحافظی میکند.
ادعای فدراسیون قایقرانی و سهرابیان نیز چندان باورپذیر نیست چرا که ملایی بارها و بارها از تصمیم و برنامه ریزی برای حضورش موفق در المپیک پاریس خبر داده بود و بارها اعلام کرده بود نه تنها برای المپیک پاریس بلکه حتی برای المپیک ۲۰۲۸ هم برنامه دارد. بنابراین اینکه ناگهان به دلیل مسکن مهر یا درآمد کم قید المپیک را بزند، اگر نگوییم غیرممکن جای تعجب دارد.
سرمایه ای که سوخت شد
برخی دیگر مدعی هستند که او با توجه به کیفیتش و فاصله اش نسبت به سایر مدعیان از انتخاب خود مطمئن است و می داند فدراسیون تحت هر شرایطی وی را به المپیک اعزام خواهد کرد. ادعایی که با شرایط و مصوبه فدراسیون بسیار بدبینانه به نظر می رسد.
فدراسیون قایقرانی برای المپیک پاریس تصمیم گرفت ورزشکاران براساس دستورالعمل مشخص عضو تیم ملی شوند و برای گرفتن سهمیه المپیک بجنگند. براساس این دستورالعمل همه ورزشکاران از جمله ملایی از نوع و زمان برگزاری مسابقه انتخابی تیم ملی اطلاع داشتند و حتی امضا هم کرده بودند. حتی بر طبق این مصوبه از همین الان هم مشخص است در صورتی که چند قایق از ایران سهمیه گرفت، اولویت اعزام با کدام قایق ها است تا از بروز حواشی سابق جلوگیری شود. بنابراین اگر فدراسیون بخواهد این مصوبه و قانون را کنار بگذارد، ورای بی عدالتی و تبعیض، در درجه اول به خود توهین کرده و دیگر در این فدراسیون سنگ روی سنگ بند نخواهد شد.
اگرچه رویکرد فدراسیون در اعطای مجوز به ملایی برای تمرین جداگانه در یونان و خروج از اردوی تیم ملی نیز قابل بحث است. اتفاقی که مشخص است به دلیل اختلاف ملایی با فرزام رخ داد و در حقیقت فدراسیون به ملایی اجازه داد که تافته جدابافته باشد. تصمیمی غلط که پیش از این در فدراسیون وزنه برداری با کیانوش رستمی نتیجه آن را دیده ایم و مشخص است که با این فرمول ورزشکار به بیراهه می رود. آنچنان که کیانوش رستمی بعد از جدایی از تیم ملی و تمرین فردی، هرگز نتوانست مدالهای قبلی خود را تکرار کند و هر کجا رفت اوت کرد. نتیجه این تصمیم در قایقرانی نیز بدل به یک بحران شده؛ اینکه مهمترین قایقران ایران پس از یک ماه اردوی جداگانه تصمیم به خداحافظی بگیرد. هر چه هست و هر اتفاقی که رخ داده، ملایی یکی از شانس های اصلی ایران برای کسب سهمیه المپیک حضور در این رقابتها را از دست داده و اگر ادعاهای فدراسیون را برای خداحافظی اش بپذیریم، خیلی ساده و راحت یکی دیگر از سرمایه ها را از دست داده ایم. سرمایه ای با یک چمدان مدال رنگارنگ و ستاره ای که بعد از درخشش در توکیو به موفقیتش در پاریس دل بسته بودیم.
خبرنگار: سعید آقایی