به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ «ما در حال مبارزه با حیوانهای انساننما هستیم»؛ «غزه را به کشتارگاه تبدیل میکنیم» و «نوار غزه بایستی از کره زمین محو شود.»
این لحن مقامهای اسرائیلی درباره فلسطینیها است که اکنون به یکی از محورهای کلیدی شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل در دیوان بینالمللی دادگستری (دادگاه لاهه) تبدیل شده است.
در شکایتنامه آفریقای جنوبی تصریح شده که استفاده از این زبان توسط مقامها، سربازان و طرفداران اسرائیل علیه فلسطینیها از زمان حملات ۷ اکتبر یکی از شواهدی است که قصد اسرائیل برای ارتکاب نسلکشی در غزه را نشان میدهد.
مقامهای اسرائیلی این استدلال را رد کرده و تلاش کردهاند آن را کماهمیت جلوه دهند. آنها میگویند که کاربرد چنین عباراتی به دلیل شوک ناشی از حمله حماس در روز ۷ اکتبر بوده است.
با وجود این، گروهها و فعالان حقوق بشری در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس میگویند این لحن یکی از نتایج جانبی ناگزیر حکمرانی چند دههای اسرائیلیها بر فلسطینیها بوده که البته در نتیجه جنگ شدت گرفته است. آنها میگویند این تکیهکلامهای اسرائیلیها که هدف آن انسانزدایی از فلسطینیها و ارتکاب خشونت علیه آنها است هرگز مورد توجه قرار نگرفته است.
«مایکل اسفارد»، یکی از وکیلهای اسرائیلی به آسوشیتدپرس گفت: «کلمه به عمل تبدیل میشود. عباراتی که جنایت علیه غیرنظامیان را عادیسازی و مشروعسازی میکند بسترهای اجتماعی، سیاسی و اخلاقی را برای انجام چنین کارهایی فراهم میکنند.»
دادگاه رسیدگی به شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل بابت ارتکاب نسلکشی در غزه از هفته پیش در دیوان بینالمللی دادگستری در لاهه آغاز به کار کرد.
آفریقای جنوبی به دنبال اثبات این است که اسرائیل قصد ارتکاب نسلکشی دارد. اظهارات تند مقامهای اسرائیلی بخشی از ادله مطرحشده در این دعوی قضایی است.
نماینده آفریقای جنوبی در نخستین جلسه رسیدگی به شکایت کشورش تأکید کرد که رژیم صهیونیستی، سیاستهای آپارتاید را در قبال فلسطینیان نوار غزه اجرا میکند.
نماینده آفریقای جنوبی تصریح کرد: «اسرائیل از سال ۱۹۴۸ به طور سیستماتیک، مردم فلسطین را آواره و پراکنده کرده و از روی عمد حق بینالمللی آنها برای تعیین سرنوشتشان را سلب کرده است...ما به طور خاص نگران قوانین و سیاستهای تبعیضآمیز اسرائیل هستیم که به دنبال آپارتاید کردن مردم فلسطین است».
اظهارات اسرائیلیها
همزمان با آغاز حملات زمینی اسرائیل در غزه در اواخر ماه اکتبر، بنیامین نتانیاهو در یکی از سخنرانیهای تلویزیونی خود با استناد به انجیل گفت: «شما باید به خاطر داشته باشید عمالیق با شما چکار کرده است.»
«عمالیق» نام قومی در تورات است که گفته میشود بدون دلیل به اسرائیل حمله میکنند و به همین دلیل مورد خشم یهوه، خدای اسرائیل قرار میگیرد. بر اساس کتاب تورات، خداوند به قوم اسرائیل دستور میدهد که آنچه عمالیق با آنها کرده را به یاد داشته باشند و کل اعضای آنها حتی زنان و کودکانشان را نابود کنند.
آفریقای جنوبی گفته که اظهارات بنیامین نتانیاهو قصد رژیم اسرائیل برای ارتکاب نسلکشی علیه فلسطینیها را نشان میدهد. نتانیاهو چند روز پیش از این این استدلال را رد کرد و مدعی شد اشارهای به عمالیق ناظر به حماس و حملهاش بوده است.
دو روز بعد از حمله حماس، یعنی روز ۹ اکتبر، «یوآو گالانت»، وزیر اسرائیلی هنگام اعلام محاصره غزه گفت که اسرائیل «در حال مبارزه با سپرهای انسانی است.»
«نسیم واتوری»، معاون رئیس کنست (پارالمان اسرائیل) که عضو حزب حاکم لیکود است نیز در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت که اسرائیلیها همه یک هدف مشترک دارند و آن «محو کردن نوار غزه از روی زمین است.»
بعد از آن، «آمیشای الییاهو»، وزیر میرات فرهنگی اسرائیل که عضو حزب راستگرایی «قدرت یهود» است پیشنهاد پرتاب بمب هستهای بر غزه را مطرح کرد و گفت که در این منطقه هیچ غیرنظامی که در حمله به اسرائیل نقش نداشته باشد وجود ندارد.
مضاف بر اینها، فیلمی از سربازان اسرائیلی به هنگام آغاز حمله زمینی به غزه منتشر شد که آنها را در حال خواندن ترانههایی با مضمون کشتار مردم غزه نشان میدهد.
روز ۷ اکتبر یک رزونامهنگار اسرائیلی در شبکه ایکس نوشت چنانچه حدود ۲۵۰ اسرائیلی که توسط حماس گروگان گرفته شدهاند باز گردانده نشود غزه بایستی به «کشتارگاه» تبدیل شود.
آفریقای جنوبی علاوه بر این به اظهارات مقامهای نظامی و دو خواننده اسرائیلی هم اشاره کرده که سخنان تحریکآمیزی در همین راستا بر سر زبان آوردهاند.
«تامبرکا گوکایتوبی»، وکیل آفریقای جنوبی که به نمایندگی از آفریقای جنوبی در دادگاه لاهه صحبت کرد گفت: «لحن انسانزدایی نظاممند را در اینجا میتوان مشاهده کرد. بنابراین اظهارات حاکی از نسلکشی چیز جدیدی در حاشیه نیستند. آنها در داخل سیاست این کشور تنیده شدهاند.»
آفریقای جنوبی به دنبال صدور مجموعهای از احکام الزامآور حقوقی است که اعلام کند اسرائیل در حال نقض تعهدات خود ذیل کنوانسیون منع نسلکشی است. اسرائیل و آفریقای جنوبی هر دو جزو امضاکنندگان این کنوانسیون هستند که صلاحیت دیوان بینالمللی دادگستری را به عنوان بالاترین مرجع حقوقی سازمان ملل برای رسیدگی به اختلافات مجاز میداند.
صدور چنین حکمی ممکن است سالها طول بکشد. آفریقای جنوبی از طرف دیگر خواستار صدور یک حکم موقت الزامآور مبنی بر آتشبس است. تصمیمگیری در خصوص این حکم ممکن است طی هفتههای آینده اعلام شود.
پاسخ اسرائیل
«مالکوم شاو» در دومین جلسه از دادگاه در دفاع از اسرائیل مدعی شد که این اظهارات توسط مقامهایی مطرح شدهاند که نقش چندانی در تصمیمگیریهای سیاسی ندارند. او همچنین مدعی شد که اینها تنها «اظهاراتی تصادفی» هستند که استناد به آنها گمراهکننده است و در برخی موارد توسط نتانیاهو هم تکرار شده است.
اما «روی شاندورف»، معاون سابق دادستان کل اسرائیل در مصاحبهای با آسوشیتدپرس گفت طرح این اظهارات خطرناک بودهاند و بهتر بود که آنها هرگز مطرح نمیشدند.
اسرائیل در جلسه دادگاه همچنین مدعی شد که نظام قضائی رژیم علیه این اظهارات غیرقابل قبول اقدامات لازم را انجام خواهد داد. اما منتقدان میگویند که گوینده این عبارات مجازات نشدهاند.
دو روز قبل از رسیدگی به شکایت آفریقای جنوبی در دادگاه لاهه «گالی باهاراف میارا»، دادستان کل اسرائیل گفت که دعوت به جرح آسیب به غیرنظامیان مصداق جرم کیفری است و مقامهای اسرائیلی در حال بررسی چندین پرونده در این خصوص هستند.
دادستان کل اسرائیل توضیح بیشتری درباره این پروندهها ارائه نکرد اما به نظر میرسد این اظهارات او با توجه به قریبالوقوع بودن دادگاه لاهه مطرح میشد.
برآورد آفریقای جنوبی از دادگاه
وزیر دادگستری آفریقای جنوبی جمعه گذشته گفت که اسرائیل برای رد شکایت مطرحشده توسط آفریقای جنوبی در خصوص نسلکشی در غزه «به طرز مفتضحانهای» شکست خورده است.
رونالد لامولا گفت: «ما اطمینان خاطر داریم که ما شکایت متقاعدکنندهای را مطرح کردهایم که جزئیات جنایی آن توسط وکلایمان تشریح شده است و اسرائیل امروز به طرز مفتضحانهای شکست خورده است.»
وزیر دادگستری آفریقای جنوبی اضافه کرد که اکنون واقعیتهای متقاعدکنندهای توسط وکلای این کشور در اختیار دادگاه قرار گرفته و «قانون جانب ما است.»