به گزارش خبرنگار ورزشی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به همت کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش و جوانان مراسم ضیافت سده المپیک امروز سهشنبه سوم بهمن) برای نخستین بار در سالن اجلاس سران برگزار میشود.
طی این مراسم که با حضور کیومرث هاشمی وزیر ورزش و جوانان، محمود خسرویوفا رئیس کمیته ملی المپیک و سیدمناف هاشمی دبیرکل کمیته ملی المپیک برگزار می شود، از تمامی مدالآوران ایران در ادوار مختلف المپیک (از ۱۹۴۸ لندن تا ۲۰۲۰ توکیو) تجلیل و تقدیر شود.
نشان لیاقت و افتخار، هدایای نقدی، لوح تقدیر و یک نسخه از کتاب تاریخ شفاهی، هدایایی است که برای مدالیستهای ایران از المپیک ۱۹۸۴ تا ۲۰۲۰ توکیو در نظر گرفته شده است.
طی این مراسم از تنها صدای ماندگار جهان پهلوان غلامرضا تختی (یادگاری و امانت استاد بهمنش) و موسیقی المپیک ساخته استاد انتظامی نیز رونمایی خواهد شد.
ضمنا در این روز نمایشگاهی تحت عنوان «یکصد سال ورزش ایران از نگاه مطبوعات» توسط آقای ودودیان، تاریخنویس ورزش برگزار میشود.
رونمایی از نشان افتخار مدالآوران المپیک
در مراسم ضیافت سده المپیک از نشان افتخار مدالآوران المپیک رونمایی شد.
در مراسم ضیافت سده المپیک از صبح امروز (دوشنبه) در سالن اجلاس سران به منظور تجلیل و تقدیر از مدالآوران ادوار المپیک، نشان افتخار به همه مدالآوران اهدا شود.
این نشان به 61 مدال آور کشورمان که در ادوار المپیک صاحب مدال شدند، اهدا خواهد شد. همچنین در کنار این نشان، شناسنامهای از افتخارات، بیوگرافی و عکس هر ورزشکار به نام خودش قرار داده شده است.
جمع آوری روزنامه های ورزشی از سال ۱۳۰۰ و ایجاد نمایشگاه
روزنامه های ورزشی از سال ۱۳۰۰ جمع آوری و نمایشگاهی از مطبوعات در جشن سده برپا شده است. مهمانان مراسم در ابتدا از این نمایشگاه بازدید میکنند ، سپس از آنها عکس یادگاری گرفته میشد.
آغاز مراسم با پیام اختصاصی باخ و تاخیر وزیر
با شروع مراسم، ابتدا محمود خسرویوفا به ارائه توضیحات و اظهاراتی پرداخت.
سپس پیام تصویری و اختصاصی توماس باخ، رئیس IOC برای ضیافت سده المپیک ایران با تجلیل وی از ابتکار کمیته ملی ایران به روی وال رفت.
کیومرث هاشمی وزیر ورزش و جوانان با تاخیری ۴۵ دقیقهای به علت ترافیک و باران تهران، به سالن اجلاس سران رسید.
خسروی وفا: مادران و پدران ورزشکاران هیچگاه دیده نشدهاند
محمود خسرویوفا رئیس کمیته ملی المپیک در مراسم جشن سده المپیک ضمن خوشامد گویی به میهمانان مراسم امروز گفت: امروز یک خبر خوش دارم که آن هم نداشتن سخنران در مراسم است. ما غیرورزشی در این مراسم دعوت نکردهایم و امروز میزبان شما هستید. ضیافت سده المپیک با همت کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش و جوانان برگزار شد تا برای اولین بار همه ورزشکاران نسل قدیم دورهم جمع بشوند تا دورهمی داشته باشیم.
وی افزود: رونمایی از صدای تختی بهانهای شد تا دور هم باشیم. با هنرمندی این صدا به صورت موزهای نگهداری خواهد شد تا باعث شود از یک مرد بزرگ یک خاطره باقی بماند. حدودا 6 ماه برای برگزاری مراسم امروز کار شده. تاریخ 100 ساله کمیته را امروز نگاه میکنید اما 6 ماه برای آن زحمت کشیده شده است. عکسها و فیلمهایی که امروز در این مراسم رونمایی و منتشر میشود همگی واقعی است. امروز از موسیقی المپیک ساخته استاد انتظامی هم رونمایی میشود که یک قطعه ماندگار خواهد بود. او هیچ هزینهای برای ساخت این قطعه نگرفت و این قطعه را برای ایران ساخت و ایران قوی یک کار موسیقی قوی میخواهد.
خسرویوفا با اشاره به انتخاب 5 چهره ورزشی بهعنوان چهرههای ماندگار فرهنگی گفت: 5 نفر از ورزشکاران به عنوان چهره ماندگار فرهنگی انتخاب شدهاند که توسط انجمن آثار و مفاخر فرهنگی مورد تقدیر قرار میگیرند. این انجمن 100 سال است که فعال است و امروز با اهدای لوح تقدیر از رزاز، موحد، نصیری، لوح تقدیر خواهد شد.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: این دورهمی امروز را مدیون شهدا هستیم که آرامش را به جامعه ما دادند. ما هرچه داریم از قبل شهدا داریم.
خسروی وفا ادامه داد: اگر بخواهیم از یک زاویه دیگر ورزشی صحبت کنیم این است که عموما قهرمانان دنیا و ایران بالای 90 درصد از سفره های خالی و در شرایط سخت قهرمان شده اند و آن زاویه ای که کمتر دیده می شود، مادرانی هستند که از سفره خانه زدند تا فرزندانشان قهرمان شوند و پدرانی که از جیبشان زدند تا فرزندانشان به قهرمانی برسند. مربیانی که این قهرمانان را پرورش دادند، هیچ گاه دیده نشدند و خبر بدی که میخواستم بدهم این است که مادران و پدران و مربیان ورزشکاران هیچ گاه دیده نشدهاند. خواهش می کنم به احترام مادرها، پدرها، همسرها و مربیان قهرمانان که دیده نشده اند 30 ثانیه بایستید و برایشان دست بزنید.
وی در خاتمه خواست به پیام باخ رئیس کمیته ملی المپیک توجه شود.
حضور برادر و برادرزاده غلامرضا تختی
در ادامه این برنامه ضمن پخش کلیپهایی نوستالژیک، ورزشکاران باستانیکار به نمایش پرداختند.
در این مراسم برادر و برادرزاده غلامرضا تختی حاضر شدند.
باخ: این مراسم فرصتی برای تجلیل از دستاوردهای بزرگ المپین ها است
توماس باخ در پيام خود ضمن تقدير از كميته ملی المپیک براي برگزاری چنين مراسمی و تاكيد بر شعار «قوی تر، سريع تر و بالاتر» برای ورزش ايران در المپیک آرزوی موفقيت كرد.
باخ در این پیام گفت: المپینهای عزیز تبریک صمیمانه خود را ابراز میکنیم. این مراسم فرصتی برای الهام گرفتن و تجلیل از دستاوردهای بزرگ ورزشی شما است.
این مراسم فرصت فوق العاده برای دستاوردهای ورزشی شما بوده و موفقیتهایی که افتخار و شادی را برای مردم ایران به ارمغان آورده است. از کمیته ملی المپیک ایران برای برگزاری چنین مراسم خاطره انگیزی که فرصت فوق العاده برای گردهمایی المپینها و بزرگداشت افتخارات المپینها است، تشکر و قدردانی مینمایم.
موحد: رحمت برای من یعنی رحمت غفوریان
در بخشی از این مراسم، از عبدالله موحد پرسیده شد که نظرش راجع به واژه رحمت چیست که وی گفت: رحمت برای من یعنی رحمت غفوریان، مربیام که باید همه ایرانیان او را بشناسند چرا که او چند قهرمان را پرورش داده. در ادامه صدا و تصویر مصاحبه غفوریان پخش شد که شگفتی و سورپرایز نابغه کشتی آزاد جهان را در پی داشت.
نصیری: یک زن مرا وزنهبردار کرد
محمد نصیری قهرمان اسبق وزنه برداری جهان و المپیک گفت: من در پرورشگاه بزرگ شدم که این صحبت وی تشویق ایستاده حضار برای قهرمان المپیک را در پی داشت.
وی در ادامه گفت: دختر ملکالشعرای بهار به ورزش علاقه داشت و من ژیمناستیک کار میکردم. این خانم مادر من در پرورشگاه بود. بزرگمرد فوتبال ایران محمد حاجمحمد هم شاهد است. شاخه درخت را بالا میرفتیم و میشکاندیم تا با کمک خانم بهار آجرهای خشتی را سوراخ کنیم و شاخه را از تویش رد کنیم و من بتوانم وزنه برداری کنم. این چوب و آجر، هالتر من بود. اولین وزنه را با راهنمایی خانم بهار زدم و یک زن مرا وزنهبردار کرد.
کلیپ مدال آوران المپیک و خوانش شعر مورد علاقه تختی
خوانش شعر مورد علاقه جهانپهلوان غلامرضا تختی در مراسم جشن سده نیز صورت گرفت. شاهرخ شهبازی بازیگر جوانی غلامرضا تختی در فیلم سینمایی تختی در مراسم جشن سده المپیک شعرخوانی کرد.
در این مراسم طی کلیپهایی، مدالآوری قهرمانان ادوار المپیک ایران روی پرده نمایش رفت.
جهانپهلوان غلامرضا تختی: به مردم ایران تعظیم میکنم
صدای کوتاه اسطوره کشتی ایران در مراسم جشن سده المپیک برای اولین بار مورد رونمایی قرار گرفت. این صدا مربوط به ۶۰ سال پیش و المپیک ۱۹۶۴ توکیوست. در این صدای کوتاه که مربوط به گفتگوی کوتاه عطا بهمنش با غلامرضا تختی است وی در پیامی به مردم ایران گفت: به مردم ایران تعظیم میکنم.
تقدیر وزیر از المپین ها
در پایان مراسم از مدال آوران المپیک در دهه های مختلف توسط وزیر ورزش و جوانان تجلیل شد. بوسه هاشمی بر پیشانی محود و در آغوش کشیدن نصیری از جمله صحنه های جالب مراسم نجلیل بود.