جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی در خصوص ساختمانهای نا ایمن در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع رسانی راه دانا گفت: کمتر جایی در دنیا وجود دارد که ساختمان هایی که هنوز تکمیل نشده و پایان کار نگرفتهاند و یا ساختمان هایی که کارگران در آن مشغول کار هستند مورد بهره برداری قرار گیرند؛ این موارد تخلف است و باید در قانون اصلاح شود.
وی در ادامه افزود: متاسفانه سازمان آتش نشانی از نظر قانونی جایگاهی ندارد که بتواند مالکان ساختمانهای نا ایمن را ملزم به رفع مشکلات ایمنی ساختمانها کند، با توجه به این موضوع نسبت به هشدارهای داده شده درباره ساختمانها توجه نمیشود.
ملکی تصریح کرد: دست آتشنشانان باید در مواردی که نیاز به اخطار است باز باشد و اینگونه نباشد که اخطارهای آتش نشانی جدی گرفته نشود. واقعیت این است که سازمان آتشنشانی در جایگاه کارشناسی تنها میتواند به ارائه نظرات کارشناسی خود پرداخته و پس از بررسیهای اولیه و سپس حل مشکلات ایمنی تائیدیه ایمنی را صادر کند.
ملکی با تاکید بر این که بارها به ساختمان هایی که ایمنی کافی نداشتهاند اخطار داده شده است و آنها این اخطارها را جدی نگرفتهاند بیان کرد: اگر اخطارهای آتش نشانی مانند خیلی از کشورها قدرت داشت و جدی گرفته میشد شهری ایمنتر داشتیم، اما متاسفانه سازمان آتش نشانی بدون حکم قضایی نمیتواند با مالکان ساختمانهای ناایمن برخورد کند که این مسئله بسیار زمانبر است. اگر قوانین اصلاح شود و این سازمان بتواند راسا این مراکز را پلمب کند، دیگر شاهد حوادث در این ساختمانها نخواهیم بود.
وی افزود: در سالهای اخیر اتفاقات خوبی رخ داده است و آن هم به این علت است که دستگاه قضایی، شهردای و شورای شهر پای کار بودهاند و این گواه موضوع است، اما تا زمانی که این موضوع قانونی نباشد و سلیقهای باشد این موضوع نگران کننده میشود.
ملکی اظهار کرد: ما در سالهای قبل حمایتهای قوه قضائیه را نداشیم، اما اکنون شاهد این حمایتها هستیم؛ اما اگر در سالهای بعد به هر دلیلی این حمایتها نباشد و کنترلی برای ایمنی ساختمانهای نا ایمن وجو نداشته نباشد، دوباره به مرحله قبل باز خواهیم گشت، اما اگر قانون باشد و به آتش نشانی اختیارات قانونی داده شود، میتواند ایمنی شهر را از آتش نشانی مطالبه کنند، اما در حال حاضر آتش نشانی پاسخگو حوادث است و از لحاظ ایمنی فقط میتواند بازدید کند و اخطار دهد.
ملکی در خصوص وسایلی که در اختیار سازمان آتش نشانی است گفت: یک باور غلطی وجود دارد و آن هم این است آتش نشانی باید تمام حوادث را پوشش دهد، اما اینگونه نیست و این به خاطر عدم اطلاعات افراد از ماموریتهای آتش نشانی است.
وی افزود: هیچ جای دنیا آتش نشانیها برای بحرانها تعریف نشدهاند و فلسفه تشکیل ستاد بحران به همین منظور است؛ در حادثه پلاسکو، ستاد بحران تشکیل شد و بلافاصله چندین دستگاه (آب، برق، انتظامی و …) پای کار آمدند و آتش نشانی هم یکی از آن دستگاه ها است که بازوی عملیاتی ستاد بحران میشود. در هیچ جای دنیا نمیشنوید که بگویند یک آتش نشانی دارند که ستاد بحران را هم پوشش میدهد.
وی خاطرنشان کرد: تجهیزات ما در گذشته به اندازه حالا نبوده است. همینطور که در همه جا پیشرفت داشتهایم در آتش نشانی هم با سرعت بالاتری پیشرفت داشتهایم. ما در حال حاضر از حیث تجهیزات وضعیت نسبتا قابل قبولی داریم. آنچه که ما در تهران به آن نیاز داریم در حد بضاعت تهیه کردهایم اما یک چیزهایی از دست ما خارج است. در کشورهای همسایه ساختمان هایی با طبقات و ارتفاعات بالا وجود دارد، اما نکته اینجاست اگر برای این ساختمانها مشکلی به وجود بیاید دیگر از نردبان بلند استفاده نمیشود، بلکه میدانند این ساختمانها به نکات و اخطارها توجه کردهاند و توانایی مقابله با حرق و حوادث را دارد.
ملکی در ادامه یاد آور شد: ما نیروهای آتش نشان خوبی داریم هر چند که با کمبود پرسنل روبه رو هستیم و حتما در سالهای آتی نیاز به مجوز جذب نیرو داریم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بر توسعه ایستگاههای آتش نشانی متناسب با نیاز هر منطقه و محدوده جغرافیایی و میزان خطرپذیری و ناایمن بودن آن نقطه تاکید کرد و گفت: ایستگاههای جدید باید براساس نیاز و ضرورت و با مکان یابی درست در جهت تامین ایمنی و ارائه خدمات به شهروندان در حداقل زمان ممکن در نقاط مورد نظر احداث شوند.