به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ بارداری برای بسیاری از زنان، سفری زیبا و متحولکننده است؛ البته در عینحال دورانی است که هم مادر باردار و هم جنین در حال رشد نیاز به مراقبت و توجه زیادی دارند. اگرچه بیشتر بارداریها به آرامی پیش میروند و مشکل خاصی برای مادر یا جنین پیش نخواهد آمد، علائم خاصی وجود دارند که هرگز نباید نادیده گرفته شوند؛ زیرا میتوانند نشاندهنده خطر بالقوه باشد. برای افراد باردار بسیار مهم است که از این علائم خطرناک و هشداردهنده در بارداری آگاه باشند و درصورت مشاهده هریک از آنها به سرعت به پزشک مراجعه کنند. در این مطلب با ما همراه باشید تا چند علامت خطرناک در بارداری را با هم مرور کنیم.
علائم خطرناک در بارداری
علائمی که ریسک دوران بارداری و فاکتورهای هشداردهنده به حساب میآیند، ممکن است در افراد مختلف، متفاوت باشند و لزوما همه افراد علائم مشابه را تجربه نخواهند کرد. اما بهطور کلی برخی از علائم خطرناک بارداری که نیاز به مراقبت فوری پزشک دارند، شامل موارد زیر هستند:
1. خونریزی واژن
هر مقدار خونریزی واژینال در دوران بارداری باید جدی گرفته شود. لکهبینی خفیف در اکثر مواقع در اوایل بارداری طبیعی است؛ اما خونریزی زیاد یا خونریزی همراه با درد شدید شکمی میتواند نشاندهنده سقط جنین، حاملگی خارج از رحم یا مشکلات جفت باشد که از علائم فوری بارداری به حساب میآید و باید مورد توجه قرار گیرد. از این روی اگر هر سطحی از خونریزی واژن را در دوران بارداری مشاهده کردید، لازم است که حتما با پزشک مشورت کنید تا در صورت نیاز خود را به بیمارستان یا مطب پزشک برسانید.
2. درد شدید شکم
درد شدید و مداوم شکم، بهویژه اگر همراه با تب، لرز، سرگیجه یا غش باشد، میتواند نشانه بیماری جدی مانند حاملگی خارج از رحم، آپاندیسیت یا جدا شدن جفت باشد. در صورتیکه درد شدید شکم را در دوران بارداری تجربه کردید، حتما با پزشک خود تماس بگیرید و سریعا به بیمارستان مراجعه کنید. البته این موضوع همیشه خطرناک نیست؛ اما باید رسیدگی فوری در این مورد صورت بگیرد.
3. تهوع و استفراغ شدید
در حالی که حالت تهوع صبحگاهی در بارداری شایع است، تهوع و استفراغ شدید و مداوم که هایپرامسیس گراویداروم نام دارد، می تواند منجر به کمآبی بدن و کمبود مواد مغذی شود و خطراتی را هم برای مادر و هم برای جنین ایجاد کند. اگر بهطور معمول در دوران بارداری حالت تهوع را تجربه میکنید و این موضوع قبلا از سوی پزشک بررسی شده است، نگرانی زیادی وجود ندارد؛ اما اگر شدت حالت تهوع افزایش پیدا کرده یا به یکباره ظاهر شده است، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
4. تغییرات در حرکت جنین
کاهش محسوس در حرکات جنین یا الگوهای کاهش فعالیت جنین میتواند نشاندهنده مشکلات احتمالی بارداری مانند ناراحتی جنین یا نارسایی جفت باشد. هرگونه تغییر قابل توجه در حرکت جنین باید بلافاصله به پزشک گزارش شود. برای مطمئن شدن از حرکت یا عدم حرکت جنین، مقداری خوراکی شیرین بخورید و به پهلوی چپ دراز بکشید. اگر تا یک ساعت بعد، متوجه حرکت طبیعی جنین شدید، ریسک و خطر برطرف شده است؛ در غیر اینصورت لازم است که این را علامتی خطرناک در بارداری به حساب آورید و حتما به پزشک مراجعه کنید.
5. فشار خون بالا (پره اکلامپسی)
فشار خون بالا، تورم در دستها و صورت، افزایش ناگهانی وزن، سردردهای شدید، تاری دید و درد بالای شکم میتواند نشانهای از پره اکلامپسی باشد؛ وضعیتی جدی که نیاز به مراقبت فوری پزشکی برای جلوگیری از عوارض برای مادر و نوزاد دارد. لازم است که حتما در دوران بارداری فشار خون مادر باردار بهطور مرتب بررسی شود تا اگر مادر در مسیر بالا رفتن فشار خون قرار دارد، از داروهای لازم کمک بگیرد و سبک زندگی و تغذیه خود را برای کاهش فشار خون مدیریت کند. به خاطر داشته باشید که پره اکلامپسی یا فشار خون بالا در بارداری، فوقالعاده خطرناک است و میتواند مسمومیت مادر باردار و ختم بارداری را در پی داشته باشد.
6. دیابت بارداری
علائم دیابت بارداری شامل تشنگی زیاد، تکرر ادرار، خستگی و تاری دید هستند. دیابت بارداری درماننشده میتواند منجر به عوارضی در دوران بارداری و زایمان شود. در برخی موارد دیابت دوران بارداری باعث بروز دیابت همیشگی در مادر باردار پس از زایمان میشود و مشکلات بیشتری را برای او رقم میزند. لازم است که در تغذیه خود در دوران بارداری دقت کنید و حتما به میزان مصرف مواد قندی و شیرین توجه داشته باشید.
بعضی مواقع درمان و کنترل دیابت دوران بارداری با چالشهای زیادی همراه است و اگر رسیدگی مناسبی صورت نگیرد، خطرات جدی برای جنین در پی خواهد داشت. حفظ وزن سالم و رعایت رژیم غذایی مناسب و اصولی کمک خواهد کرد تا ریسک بروز دیابت دوران بارداری به حداقل برسد.
7. آگاهی نسبت به علائم زایمان زودرس
علائم زایمان زودرس شامل انقباضات منظم قبل از هفته 37 بارداری، افزایش ترشحات واژن، فشار لگن، کمردرد و گرفتگی شکم است. مراقبت فوری پزشکی برای جلوگیری از زایمان زودرس و خطرات مرتبط با آن ضروری است. به یاد داشته باشید که زایمان زودرس ممکن است با تولد نوزاد نارس همراه باشد یا سبب بروز خطرات بیشتری شود؛ بنابراین این علائم باید حتما جدی گرفته شوند.
بهطور معمول در هفتههای آخر منتهی به زمان زایمان، کنترل بیشتری از سوی پزشک برای مادر باردار انجام میشود و علائم زایمان زودرس، تحت نظر قرار میگیرند.
8. سردردهای شدید یا تغییرات بینایی
سردردهای شدید، تاری دید، لکهها یا شناور شدن در بینایی و بهطور کلی هرگونه تغییرات در بینایی میتوانند نشانههای بیماریهایی مانند فشار خون بارداری، میگرن یا شرایط جدیتر مانند پره اکلامپسی یا سندرم HELLP باشند. از این روی اگر در دوران بارداری کمترین مشکلی را در قالب سردردهای شدید یا تغییرات بینایی تجربه کردید، فورا به پزشک زنان خود مراجعه کنید. پزشک علت را کشف میکند و درمان و کنترل متناسب با آن را تجویز خواهد کرد.
نتیجه گیری
با مروری که در بالا بر علائم خطرناک دوران بارداری داشتیم، برای افراد باردار ضروری است که مراقب سلامتی خود باشند و به علائم غیرعادی در دوران بارداری توجه کنند. تشخیص زودهنگام و مداخله پزشکی فوری میتواند تفاوت قابلتوجهی در تضمین سلامت مادر و جنین در حال رشد ایجاد کند. معاینات منظم قبل از تولد، ارتباط پیوسته با پزشک زنان و رویکردی پیشگیرانه برای رسیدگی به هرگونه علائم نگرانکننده، کلیدهای بارداری سالم و ایمن هستند. به یاد داشته باشید که در صورت بروز هرگونه مشکل، برای سلامت و ایمنی خود و کودکتان همیشه مشاوره پزشکی را در اولویت قرار دهید.