سیره اهل بیت در نگاه ادیبان مسیحی/«سر دلبران» چاپ شد

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مجموعه چهار جلدی «سردلبران» نوشته میشل کعدی به تازگی توسط انتشارات ایران منتشر و روانه بازار نشر شده است. این مجموعه چهار جلدی با عنوانی از جمله «زهرا (س) سرآمد بانوان اهل ادب»؛ «در پیشگاه امام حسن مجتبی (ع)»؛ «امام حسین (ع) الگویی از یک پیام»؛ «امام زین العابدین (ع) و اندیشه مسیحیت» سیره اهل بیت (ع) را در نگاه ادبیان مسیحی بررسی کرده است.

کتاب «زهرا (س) سرآمد بانوان اهل ادب» با ترجمه حسین مهتدی و با کوشش و اهتمام عباس خامه یار جلد اول این مجموعه چهار جلدی است. این کتاب در بیست بخش با عناوین نگاهی به زندگی حضرت فاطمه زهرا (س)، نقش اجتماعی فاطمه (س)، زهرا (س) نخستین زن ادیب و نویسنده و خطیب، خطبه‌های حضرت زهرا (س)، بخش‌های خطبه فدک، فاطمه زهرا (س) در نگاه رسول خدا (ص)، مقایسه حضرت فاطمه (س) و حضرت مریم (س)، جایگاه فاطمه (س) و عصمت او در میان مسلمانان، کرامت و منزلت زهرا (س)، دعاهای زهرا (س) کلام بلیع و ادیبانه فاطمه (س)، عبادت فاطمه (س)، زن مجاهد، زهد حضرت زهرا (س)، مصیبت حضرت فاطمه زهرا (س)، شهادت فاطمه زهرا (س)، زهرا در آخرین روزهای حیاتش، زهرا (س) مکتب والای انسانیت مطالبی را پیش روی مخاطب قرار داده است.

کعدی نویسنده این کتاب جایگاه ویژه ای برای اهل بیت (ع) قائل است؛ تا جایی که آنان را قدیس نامیده و خود را از ادای حق آنان عاجز می‌داند. او حضرت علی (ع) را بزرگ‌ترین نعمت خدا بر روی زمین و برگزیده پروردگار سبحان می‌داند و معتقد است نزدیکی زیادی بین شخصیت امام علی (ع) و مسیح وجود دارد. کعدی به استناد منابع مسیحیت، آفرینش روح امام علی (ع) را پیش از خلقت آدم و حوا می‌داند.

او در بخشی از کتاب درباره جایگاه اجتماعی حضرت زهرا (س) می‌گوید: ایشان در مدت حیات خود گوشه نشین نبو. او زنان مهاجر از انصار را به حضور پذیرفت و با مردان آنان گفت‌و گوهای عمیقی داشت و پیرامون موضوعات اجتماعی و مساله خلافت با آنان گفت‌وگو کرد. آن حضرت استوار و با قدرت در همه محله‌های مسلمانان می‌گشت تا حق امام علی (ع) را در موضوع خلافت اثبات کند و این چنین برای امور اجتماعی و جهادی و مسائلی که ارتباط زیادی با اسلام داشت، جهاد می‌کرد و از نزدیک حق اسلام را درک و همواره از مسلمانان درخواست می‌کرد که از حق روی برنگردانند یا در برابر سختی‌ها سست نشوند.

در بخشی از این کتاب می‌خوانیم:

حضرت زهرا (س) در خطبه‌هایش بر حق امامت برای اهل بیت توجه ویژه داشت. فاطمه (س) با وجود عمر کوتاهش با حکمت و تدبیر خدای بزرگ توانست دنیایش را پر از جنب و جوش و بخشش کند؛ به طوری که زندگی او با درس‌ها و پندهای خیرخواهانه اش می‌درخشد.

بزرگ‌ترین هدیه فاطمه زهرا به اسلام و امت اسلامی همان خطبه‌ها و پندها و ادعیه اوست؛ اما حکمت‌های آن حضرت در بالاترین سطح بود و این جای شگفتی ندارد؛ زیرا او دختر پیامبر (ص) و همسر امیرالمومنین (ع) است. زهرا (س) با خطبه‌هایی که به مخاطبان هدیه کرد، شناخته شده است تا آنجا که منتظر آن حضرت می‌ماندند تا کلام و بلاغت او را بشنوند.

کتاب «زهرا (س) سرآمد بانوان اهل ادب» با ۲۶۹ صفحه، شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۱۲۰ هزار تومان عرضه شده است.

***

کتاب «در پیشگاه امام حسن مجتبی (ع)» با ترحمه جواد محمدزاده و بهروز قربان زاده جلد دوم مجموعه کتاب‌های «سر دلبران» است. این کتاب ضمن شرح و تفسیر این باور که امام حسن مایه استوای دین اسلام است، بحثی در مورد زندگی، مشی و فضائل آن حضرت دارد. نویسنده در قدم‌های بعد علم و معرفت امام حسن (ع)، ایستگاه‌های الهی و بشری، خطبه‌ها، موهبت‌های خداوند به ایشان و وصیت‌ها و سفارش‌هایشان را مورد تحلیل قرار داده و در فصل‌های پایانی به صلح امام، مفاخره میان امام حسن و مردانی از قریش را شرح داده و به شام پایانی شهادت ایشان رسید است.

در بخشی از این کتاب می‌خوانیم:

از امام صادق نقل است که امام حسن فرمود: خداوند دو شهر دارد یکی در شرق و دیگری در غرب، که هر دو دیواری آهنین دارند و بر هر کدام از این دو، هزار هزار در است و در آنها هفتاد هزار هزار زبان و هر زبان توسط اهل آن زبان تکلم می‌شود و من همه آن زبان‌ها و آنچه را که در این دو شهر و در میان آنهاست، می دانم و هیچ حجتی غیر از من و برادرم حسین در آن دو شهر نیست.

روایت‌های بسیاری برای عظمت امام حسن دلالت دارد تا جایی که او معتمد دیگران و خویشاوندانش شد. اینک پرسش‌های امام علی از امام حسن درباره برخی امور به خصوص جوانمردی و کار نیک، و پاسخ ایشان را بیان می‌کنیم:

درباره درستی و راستی فرمود: ای پدر درستی و راستی دفع امر زشت با کار نیکوست.

اما جوانمردی، فرمود: عفاف و سر و سامان دادن اموال است.

و راجع به شرف فرمود: مدارا کردن با اقوام و تحمل بدرفتاری آنان.

و در خصوص دقت فرمود: آسان گیری و ممانعت از تحقیر است.

این کتاب با ۱۶۵ صفحه و شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۹۵ هزار تومان عرضه شده است.

***

«امام حسین (ع) الگویی از یک پیام سومین جلد از مجموعه «سر دلبران» است که با ترجمه محمد مهدی طاهری عرضه شده است. این کتاب در ۱۷ بخش به بررسی زندگی امام حسین (ع) و بزرگی مصیبت و سوگ شهیدان خاندان نبوت در کربلا پرداخته است.

نویسنده درباره این کتاب می‌گوید: امام حسین (ع) و عاشورا صرفاً یک کلمه نیستند؛ بلکه نهایت دینداری و شجاعت و عشق به خدا هستند و مسیحیان نیز به خوبی آن را می‌شناسند، تصدیق می‌کنند و می‌پذیرند. من عظمت مسیحیت را نیز از کلام حسین (ع) آموختم. من از امام صبر و شجاعت آموختم و برای ابراز و پژوهش در باب چرایی این موضوع نیز هیچ ترسی نداشتم زیرا به عقیده من هیچ جهادی سخت‌تر و صعب تر از جهاد امام حسین (ع) و شهادت ایشان نیست.

کعدی در بخش‌هایی از این کتاب همچنین به رابطه عاشورا و امام حسین و فرهنگ مسیحیت اشاره می‌کند و می‌نویسد: «اندیشه حسینی فقط گفتار نبود؛ امری مقدس بود که جنبه‌هایی تماماً الهی و انسان در آن متبلور بود. او را باید بزرگ‌ترین معلم تمام بشریت دانست. هرکس کتاب‌های آسمانی را می‌خواند، شگفتی‌هایی را درباره حضرت مسیح، هنگامی که در شکم مادر بود، می بیند و این چیزی است که در قرآن کریم هم خوانده ایم. خداوند بعد از ولادت عیسی به او اجازه می‌دهد که بیماران را شفا دهد، مردگان را زنده کند و شیاطین را از انسان دور سازد؛ و این چیزی است که امام حسین نیز به آن ایمان آورده بود و اعمالی قابل توجه از این دست داشت. بین عیسی (ع) و حسین شباهت‌ها و نزدیکی‌هایی است که همه جهان آن را، از نسلی به نسل دیگر، نقل کرده و مورخان در راستای خدمت به بشریت و ارتباط بین انسان‌ها و تکامل و ایمان، آن را مستندسازی کرده اند. برای امت اسلامی که خداوند بهترین پیشوایان هدایت را در اختیارشان قرار داده، شایسته است که عظمت و حیات حسین (ع) و همه ائمه اهل بیت را به سان فروغی از نور که وجدان‌ها را روشن می‌سازد، قرار دهند که در این صورت، پرچم اسلام مثل گذشته در سراسر جهان به اهتزاز درخواهد آمد.

در بخشی از این کتاب می‌خوانیم:

تردیدی نیست که نور عاشورای حسینی طی قرن‌ها خاموش نشده و تا روز قیامت ادامه دارد و جز مسلمات است. روایتی از ائمه معصومین به دست ما رسیده که به صورت شفاف و آشکار به حقیقت انقلاب و خیزش امام حسین (ع) و اهداف وی اشاره دارند. ستمی بر امام حسین رفت و ما دیدیم که چه سرنوشتی بر قاتلان امام حسین و کسانی که بر سر راه اجرای شعائر و آئین‌های مقدس الهی ایستادند، نصیب شد.

حسین (ع) چراغ این امت است و هر قطره خونی که از ایشان ریخته شد، بزرگ‌تر از تمام بشر است و تمام پهنه زمین جبران آن را نخواهد کرد. هر کاری که در سوگواری امام حسین (ع) انجام می‌شود باعث برکت الهی و دعاهای پیوسته پیامبر و زهرا و ائمه اطهار و باورمندان به عاشورا می‌شود و هر کاری، هرچند بزرگ و عظیم، باشد با یک دهم قطره‌ای از خون امام شهید برابری نمی‌کند.

بر همین اساس، عاشورا باید ابدی بماند و هیچ چیزی در هستی بر آن غلبه نکند و خداوند متعال نیز همچنان به ملائکه فرمان خواهد داد تا آئین‌ها و شعائر حسینی را در هر وجبی از زمین و دریاها و اقیانوس‌ها، که یک فرد مؤمن در آنجا گام می نهد یا وحوش و پرندگان و جنیان حضور دارند، تجدید و احیا کنند و هیچ حرجی نیست که مردم در برپایی سوگواری و شیون و نوحه بر گل خوشبوی پیامبر اکرم (ص) بر یکدیگر پیشی گیرند.

این کتاب با ۱۸۲ صفحه، شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۹۵ هزار تومان عرضه شده است.

***

«امام زین العابدین (ع) و اندیشه مسیحیت» آخرین جلد از مجموعه چهار جلدی «سر دلبران» با ترجمه سعیده شریفی عرضه شده است. این کتاب در پنج فصل به دنبال نشان دادن ژرفای ارتباط مثبت اسلام و مسیحیت است.

نویسنده در بخشی از این کتاب با توجه به مسائل امام زین العابدین (ع) می‌نویسد: در برابر حوادث و مصائب پیش آمده، امام به اندیشه دعوت کننده به دعا پناه می‌برد و به واسطه حکمت وعده دهنده، جانب آرامش و سکوت را حفظ می‌کند. او بنیان‌هایی را پایه گذاری می‌کند که جامعه از هم پاشیده را به کمک تحولات جدید حاصل از آمادگی برنامه ریزی شده اصلاح می‌کند. این روش به سبب طرح ریزی پیشتاز برای مسلمانان مؤثر واقع شد. ایشان اندیشه‌های نوینی در حوزه تثبیت اندیشه اسلامی مطرح کرد. اندیشه‌هایی که در میان کینه و خونریزی از بین رفته بود و فرشتگان آسمان در این باره او را یاری کردند. این در حالیست که طی آن دوره، فضای سیاسی برای خود حاکمان آماده نبود؛ زیرا حکومت موروثی پادشاهی حاکمان دست نشانده خاندان ابوسفیان را پس از مصیبت طف از بین برد. این چنین یزید بن معاویه پسرش معاویه بن یزید عهده دار حکومت شد؛ اما او از عهده حکومت برنیامد و از مأموریت کناره گیری کرد؛ زیرا وارث ننگ پدر و جدش در غصب و از بین بردن بنیان‌ها و میراث امت عرب و حقوق مردم بود.

در بخشی از این کتاب می‌خوانیم:

خداوند اهل بیت را برای حوادث بزرگ برگزید. آنها همانند پیامبر، بسیار اهل تفکر بوده اند. هر یک به باطن خویش اهمیت داده تا خود را از سرچشمه پروردگار سیراب کند و به والاترین نقطه از مواهب زمین دست یابد.بت‌های پراکنده شده در کعبه که پناهگاهی برای عبادت بود و مردم برای تقدیم هدایا و ابراز فروتنی به آنها هجوم می‌آوردند و به پرستش شأن عادت کرده بودند و آنها را یاور خود می‌دانستند، تشنگی پیامبر (ص) را برطرف نمی‌کرد. امام زین العابدین همچون حسین، حسن، زینب و دیگران تحت تربیت پیامبر زیسته و همانند مسیح (ع) و پیامبرانی که در خدمت خداوند، پروردگار هستی‌ها، دنیا و آخرت و انسان بوده اند، معتقد است که پرستش تنها شایسته خداست.

این کتاب با ۲۱۵ صفحه، شمارگان ۵۰۰ نسخه و قیمت ۹۵ هزار تومان عرضه شده است.

ترجمه مجموعه کتاب‌های «سردلبران» نوشته میشل کعدی توسط انتشارات ایران منتشر و راهی بازار نشر شد.