به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ رادیو از قدیم در تقویت و صیانت از زبان فارسی پیشگام بوده و همچنان این نقش را به عهده دارد و گام های جدی در این حوزه برداشته است. هر یک از شبکه های رادیویی بنا به رسالتی که دارند، برنامه هایی با این محوریت روانه آنتن می کنند. اکنون به مناسبت روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی ویژه برنامه هایی تدارک دیده که در گزارش ذیل به جزییات آن اشاره شده است.
رادیو ایران؛ از ژرفا تا باغ هنر
شبکه رادیویی ایران ویژه روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت فردوسی ویژه برنامه های متفاوتی را تدارک دیده است. برنامه «ژرفا» مروری بر زندگی فردوسی شاعر بزرگ حماسه سرای ایران دارد كه اثری جاودانه در ادبیات ما خلق كرده است. این برنامه 25 اردیبهشت ساعت 13 و 30 دقیقه پخش می شود. برنامه "باغ هنر" ساعت 16 به معرفی آثار منتشر شده دراین حوزه می پردازد.برنامه «ایرانشهر» هم ساعت 18 و 15 دقیقه ویژه این روز روی آنتن می رود.
رادیو جوان، فارسی با طعم شکر
شبکه رادیویی جوان به مناسبت پاسداشت زبان فارسی، برنامه هایی را تدارک دیده است. برنامه «فارسی با طعم شکر» یک حکایت یا بیتی از ادبیات فارسی به صورت مختصر از سوی کارشناس ادبیات خوانش و شرح داده می شود. در این برنامه رادیویی به متون مختلفی مانند شاهنامه و گلستان پرداخت خواهد شد. همچنین اصطلاحات و کنایههایی را که در آنها به کار رفته است، توضیح داده می شود. این برنامه با مرور حکایتها و ابیات کوتاه سعی دارد نسل جوان را با ادبیات شیرین فارسی آشتی دهد. "فارسی با طعم شکر" کاری از گروه دانش و اقتصاد است. همچنین برنامه «غزل های شنیدنی» کاری از گروه ورزش و تفریحات ساعت ۱۱:۳۵ و برنامه رادیویی «اینجا شب نیست» کاری از گروه تاریخ و معارف رادیو جوان به پاسداشت زبان فارسی خواهد پرداخت .
رادیو فرهنگ؛ سرو سایه فکن
برنامه زنده «سرو سایه فکن» شبکه رادیویی فرهنگ که مهدی محمدیان اجرای آن را برعهده دارد، ابعاد مختلف شعر فردوسی با تکیه بر حفظ فرهنگ و زبان فارسی در گفتگو با اساتید دانشگاه تهران و فردوسی مشهد بررسی خواهد شد. این برنامه ساعت 14 روی آنتن می رود.
نگاهی به اهمیت پاسداشت زبان و ادبیات فارسی، معرفی فردوسی و آشنایی با اثر او ونقشی كه در پاسداشت زبان و ادبیات فارسی ایفا كرده از دیگر بخشهای این برنامه است.همچنین توجه به این موضوع که زبان فارسی در جغرافیای فرهنگی به عنوان زبان مشترک و شعر و ادبیات فارسی حلقه وصل کشورهای فارسی زبان محسوب می شود در این برنامه پرداخت می شود.
شاهنامه خوانی، پخش سخنان بزرگان حوزه زبان و ادبیات فارسی دریاره فردوسی و گفتگوبا فردوسی پژوهان و اساتید زبان فارسی درباره داستان های فردوسی و اهمیت آن در حفظ و پاسداشت زبان فارسی از بخش هایی است که معصومه سادات علوی نکوتهیه کننده برنامه تدارک دیده شده است.
رادیو تهران؛ گفتاورد شهر آفتاب
شبکه رادیویی تهران با برنامه «شهر آفتاب» از گروه فرهنگ و جامعه، ساعت 6:30 به سراینده شاهنامه می پردازد. برنامه «گفتاورد» رادیو تهران کاری از گروه فرهنگ و جامعه است که از ساعت 12:30 به بررسی شاهنامه به عنوان میراث ماندگار می پردازد. برنامه عصرگاهی«تهران من» از گروه ورزش و تفریحات هم از ساعت17 به بزگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی می پردازد.
ایران صدا؛ همراه با اسماعیل آذر
پایگاه کتاب ایران صدا همزمان با روز زبان پارسی مجموعهای از کتابهای کهن ادبیات فارسی را برای مخاطبان خود منتشر کرده است.
در این میان میتوان به آثاری ارزنده چون داستانهای بیدپای( ترجمه کلیله و دمنه به فارسی) با اجرای محسن بهرامی و تهیهکنندگی فاطمه منشیپور، خسرو و شیرین با اجرای بهروزرضوی و فاطمه آل عباس به تهیه کنندگی ویدا بابالو، تاریخ بلعمی و مرصادالعباد با اجرا و تهیهکنندگی محسنحکیممعانی اشاره کرد.
علاقهمندان به دنیای پرشور اشعار فارسی نیز میتوانند گلستان سعدی با اجرای دکتر اسماعیل آذر، دیوان وحشی بافقی، دیوان حافظ و سایر آثار مشهور این حوزه را در پایگاه کتاب گویای ایرانصدا بشنوند.
پایگاه کودک ایران صدا نیز به مناسبت این روز برنامه هایی را برای کودکان ایران زمین در نظر گرفته است که از بین آنها می توان به راز مثل ها به تهیه کنندگی علیرضا مجیدی اشاره کرد که به موضوع بازخوانی مثل های قدیمی و ریشه و داستان آنها می پردازد. همچنین برنامه من کتاب می خونم به معرفی کتاب های حوزه کودک برای کودکان از زبان خود کودکان اختصاص دارد. این اثر به تهیه کنندگی و اجرای آسیه حیدری تهیه شده است.
رادیو ورزش؛ فارسی پاس
شبکه رادیویی ورزش مستند ورزشی به نام "اس و قس" با محوریت کاربرد زبان فارسی و پرهیز از به کارگیری عبارات بیگانه ساعت 18 و 30 دقیقه پخش می شود. در فواصل پخش برنامهها،" فارسی پاس" پخش خواهد شد که موضوع آن معادل سازی مناسب برای واژگان بیگانه ورزش است. برنامه" به اضافه ورزش" با حضور یا ارتباط تلفنی با دو کارشناس حوزه ادبیات به موضوع ضرورت توجه به معادل سازی برای واژگان بیگانه در حوزه ورزش خواهد پرداخت.
رادیو نمایش؛ حکیم سخن
همزمان با فرا رسیدن روز بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی و پاسداشت زبان فارسی ویژه برنامه "حکیم سخن" به تهیه کنندگی ریحانه یزدان دوست و نویسندگی و گویندگی فاطمه حاتمی، 25 اردیبهشت ماه، ساعت 18:15 دقیقه به صورت زنده از رادیو نمایش پخش می شود.
رادیو اقتصاد؛ استیضاح
رادیو اقتصاد به مناسبت روز پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی ویژه برنامه مستند «استیضاح» را تدارک دیده است. این برنامه با هدف تبیین جایگاه زبان فارسی در استحکام بخشی به هویت ملی و فرهنگی تهیه و پخش می شود. این برنامه سعی دارد با استفاده از ظرفیت های رسانه، آگاهی و حساسیت های عمومی جامعه را نسبت به ضرورت پاسداشت زبان فارسی افزایش دهد.
مستند داستانی «استیضاح» در یک فضای تخیلی از بخش خبری رادیو اقتصاد خلق می شود. این فضای خبری بازسازی شده با گزارش های مستند و واقعی از سخنرانی ها و مصاحبه های مسولان دولتی و نمایندگان مجلس که بدون ضرورت از واژگان غیرفارسی استفاده کرده اند، تلفیق می شود. نگاه نقادانه این برنامه نسبت به عملکرد مقامات در استفاده از زبان فارسی، بر اهمیت صیانت از زبان فارسی تاکید دارد. این برنامه به روایت سعید زارع محمدی و گویندگی ژاله اکبری ساعت 12 و 50 دقیقه پخش می شود.
رادیو صبا؛ ماجرای مستند فردوسی
رادیو صبا روز سه شنبه 25 اردیبهشت به مناسبت بزرگداشت فردوسی در برنامههای «کوک آوا، شهر فرنگ، ماجرای فردوسی و صباهنگ» به پاسداشت روز زبان و ادبیات فارسی میپردازد.برنامه موسیقی محور «کوک آوا» ساعت ۶:۱۵ با پخش ترانه و موسیقی به پاسداشت زبان و ادبیات فارسی میپردازد.جنگ رادیویی «شهر فرنگ» با پخش طنز آهنگ و اجرای نمایش طنز با موضوع پاسداشت زبان و ادبیات فارسی این روز را گرامی میدارد. این برنامه ساعت ۹ راهی آنتن میشود.ماجرای مستند فردوسی» با موضوع بررسی منابع شاهنامه ساعت 11 تقدیم مخاطبان میشود.برنامه موسیقی محور «صباهنگ» ساعت ساعت ۲۱ با اختصاص بخش ویژه به ترانه هایی که با اشعار فردوسی تهیه شده است.
رادیو پیام؛ همراه با پارسی بان
ویژه برنامه پارسی بان به تهیه کنندگی مهدیه پهلوانی در خصوص پاسداشت زبان و ادبیات فارسی از شبکه رادیویی پیام پخش می شود.