به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ آیا علائمی مانند کاهش یا افزایش وزن، بی حالی، خستگی و... را تجربه کرده اید و این موضوع شما را نگران کرده است؟ بهترین راهکار این است که سراغ انجام آزمایش هایی مانند آزمایش تیروئید بروید. انجام تست تیروئید می تواند به شما در درمان علائم کمک کرده و از بروز بیماری های مرتبط با مشکلات تیروئیدی جلوگیری کند.
آزمایشات تیروئید چیست؟
تست تیروئید، این موضوع را بررسی می کند که آیا غده تیروئیدتان عملکرد درستی داشته است یا خیر؟! تیروئید یا همان غده پروانه ای، در بالای جناغ یا استخوان سینه قرار دارد. این غده پروانه ای شکل، هورمون هایی را تولید می کند که وظیفه کنترل چندین سیستم مختلف بدن را برعهده دارند. در واقع، تیروئید مانند یک مرکز فرماندهی عمل کرده و نحوه استفاده بدن تان از انرژی را مدیریت می کند. در صورتی که علائمی مانند خستگی، بی قراری، تحریک پذیری، تغییرات وزن غیرقابل توضیح را تجربه می کنید، احتمالاً نیاز به انجام تست تیروئید خواهید داشت.
پزشکان ممکن است یک یا چند آزمایش خون را برای بررسی عملکرد تیروئیدتان تجویز کنند. آزمایشات شامل تست های هورمون محرک تیروئید (TSH)، T4، T3 و آنتی بادی تیروئید می باشد. بالا و پایین بودن غیر طبیعی هر یک از این آیتم ها می تواند ابتلای فرد به یکی از اختلالات مرتبط با تیروئید را نشان می دهد.
در کل، آزمایش خون تیروئید، میزان هورمون ها و آنتی بادی های خاصی را در خون فرد اندازه گیری می کند. تعداد زیاد یا خیلی کم این هورمون ها یا آنتی بادی ها شاید به این معنی باشد که به بیماری تیروئید مبتلا هستید. TSH هورمون محرک تیروئید شما را اندازه گیری می کند.
T3نیز میزان تری یدوتیرونین را در خون شما اندازه می گیرد؛ این هورمون یکی از دو هورمون اصلی است که تیروئید می سازد. T4میزان تیروکسین موجود در خون را نشان می دهد. وجود آنتی بادی های تیروئید به این معنی است که شما یک اختلال خود ایمنی مانند بیماری گریوز یا بیماری هاشیموتو دارید.
آزمایش تیروئید
چرا باید آزمایش تیروئید بدهیم؟
این سوال خیلی از افراد است که چرا باید آزمایش خون تیروئید را انجام داد؟ در واقع، هدف از انجام تست تیروئید، تشخیص بیماری های مرتبط با این غده، درمان و تنظیم تیروئید است. در کل، اگر مبتلا به بیماری های کم کاری یا پرکاری تیروئید هستید، باید برای کنترل روند درمان، آزمایشات مربوط به این غده را به صورت دوره ای انجام دهید.
پزشک با بررسی سطح هورمون های مربوط به غده تیروئید، وضعیت بیماری شما را بررسی کرده و دوز داروها را تغییر می دهد. آزمایش تیروئید برای بررسی عملکرد غده تیروئید، بهترین گزینه برای خانم های باردار و افراد دارای سوابق خانگی ابتلا به این بیماری است. بنابراین، حتماً انجام چکاپ دوره ای تیروئید را در برنامه تان قرار دهید!
تست خون تیروئید
آزمایش تیروئید در چه مواردی تجویز می شود؟
پزشک با توجه به علائم بیمار، انواع آزمایش های مختلف را برای فرد تجویز می کند و تیروئید نیز یکی از مهمترین آنها است. در واقع، از علل انجام تست تیروئید می توان کمک به تشخیص کم کاری و پرکاری تیروئید، گواتر، هاشیموتو، تیروئیدیت و سرطان تیروئید اشاره کرد.
بررسی میزان آنتی بادی های تیروئید ممکن است به تشخیص گریوز، رایج ترین علت پرکاری و بیماری هاشیموتو یا شایع ترین دلیل کمکاری تیروئید کمک کند. آنتی بادی های تیروئید زمانی ساخته می شوند که سیستم ایمنی شما به اشتباه به غده تیروئید حمله کند. در صورتی که، نتایج سایر آزمایشات خون، حاکی از بیماری تیروئید باشد، پزشک شما ممکن است که آزمایش آنتی بادی تیروئید را نیز تجویز کند.
آزمایش تیروئید برای افراد باردار نیز در دوران حاملگی تجویز می شود. عدم کنترل بیماری تیروئید ممکن است که خطراتی را برای جنین به همراه داشته باشد. به همین خاطر، در دوران بارداری باید زیر نظر پزشک باشید و آزمایش خون تیروئید را برای تنظیم و کنترل میزان هورمون های تیروئیدی انجام دهید. در صورت ابتلای مادر به کم کاری تیروئید کنترل نشده، احتمال سقط جنین، تولد نوزاد نارس یا با وزن کمتر وجود دارد.
انجام آزمایش تیروئید برای افراد دارای سابقه خانوادگی بیماری های تیروئید نیز جزو اقدامات ضروری محسوب می شود. اگر یکی از اعضای خانواده شما به بیماری های کم کاری، پرکاری یا.... مبتلا است، بهتر است که انجام آزمایش دوره ای تیروئید را فراموش نکنید. به خصوص اگر علائم اختلالات تیروئیدی را دارید، باید برای تشخیص بیماری تیروئید آزمایش خون دهید.
آزمایش خون تیروئید در منزل
مراحل انجام آزمایش تیروئید
تست تیروئید طی مراحلی در آزمایشگاه یا در منزل خود بیمار انجام می شود. نمونه گیر به منزل بیمار مراجعه کرده و با استفاده از سرنگ مخصوص پروسه نمونه گیری را با دقت انجام می دهد. برای این آزمایش، متخصص از بازوی شما خون گرفته و نمونه را به آزمایشگاه ارسال می کند. به طور معمول نیاز است که چند ساعت قبل از انجام بیشتر آزمایشات ناشتا باشید.
آمادگی های قبل از انجام آزمایش تیروئید
قبل از انجام آزمایشات مربوط به بررسی غده تیروئید لازم نیست که اقدامات خاصی را انجام دهید. شما می توانید برای تشخیص دقیق تر، تا چند ساعت قبل از تست تیروئید ناشتا باشید. در واقع، حداقل 8 الی 12 ساعت ناشتایی برای انجام آزمایش خون تیروئید کافی است. در واقع، تا حدوداً 8 ساعت قبل از این آزمایش نباید بجز آب غذا یا نوشیدنی دیگری میل کنید. مصرف برخی از داروها و مکمل ها نیز می تواند روی نتیجه آزمایش تیروئید تاثیر بگذارد. بنابراین، بین بازه زمانی مصرف دارو و نمونه گیری باید وقفه ای وجود داشته باشد.
نکاتی بعد از انجام آزمایش تیروئید
پس از انجام تست تیروئید لازم نیست که اقدامات خاصی را انجام دهید. در واقع، آزمایش تیروئید با نمونه گیری از خون انجام می شود و نکات مراقبتی خاصی نیاز نخواهید داشت. بیمار بعد از نمونه گیری خون ممکن است که کمی احساس سرگیجه و افت فشار و قند داشته باشد. هیچ جای نگرانی نیست؛ تا چند دقیقه بعد از نمونه گیری بهتر است که در یک جا بنشینید تا دچار این حالات نشوید. با این حال، برای اطلاع دقیق تر از این موضوع می توانید با پزشک خود در ارتباط باشید.
آزمایش تیروئید در منزل
امروزه، بسیاری از افراد در سنین مختلف به بیماریهای مرتبط با غده تیروئید مبتلا می شوند. آیا علائم بیماری تیروئید را دارید و به دنبال تشخیص و راه درمان هستید؟ اول از همه باید انجام آزمایش مربوط به بررسی وضعیت تیروئید را در برنامه تان قرار دهید. اما خیلی از افراد به دلایلی از قبیل نداشتن وقت کافی یا مشغله های زیاد تصمیم می گیرند که تست تیروئید را در منزل خودشان انجام دهند.
انجام آزمایش تیروئید در منزل، بهترین راهکار برای کسانی است که حوصله ایستادن در صف های انتظار آزمایشگاه ها را ندارند. به علاوه، با انجام تست تیروئید در منزل، دیگر وقت تان در ترافیک های شهر برای رسیدن به آزمایشگاه هدر نمی رود. اگر جزو افراد مبتلا به بیماری قلبی هستید، مسلماً بهترین انتخاب برای شما، انجام آزمایش در منزل است. به علاوه، کودکان و سالمندان نیز جزو گروه هایی از افراد هستند که بهتر است که تست تیروئید را در محیط منزل انجام دهند.
تفسیر نتایج آزمایش تیروئید
در آزمایش خون تیروئید، انواع هورمون های مختلف از قبیل TSH، T4، T3 و FT4 مورد بررسی قرار می گیرند. بالا یا پایین بودن هر کدام از این هورمون ها در تفسیر آزمایش تیروئید نقش قابل توجهی دارد. در واقع کاهش یا افزایش فراتر از معمول هر کدام از هورمون ها نشان دهنده ابتلای فرد به بیماری های پرکاری، کم کاری یا سایر اختلالات مربوط به غده تیروئید است. در این بخش، مروری کلی به تفسیر آزمایش خون تیروئید خواهیم داشت. با این حال، تفسیر دقیق این نوع تست خون را باید به پزشک متخصص محول کنید.
کم کاری یکی دیگر از اختلالات رایج تیروئید محسوب می شود که بسیاری از افراد را درگیر می کند. در صورتی که میزان هورمون tsh در آزمایش خون از حد نرمال بیشتر باشد، احتمالاً فرد به کم کاری تیروئید مبتلا است. در آزمایش تیروئید برای تشخیص کم کاری تیروئید، میزان تولید هورمون t4 نیز مورد بررسی قرار می گیرد. اگر میزان هورمون t4 از حد معمول کمتر باشد، احتمالاً فرد دچار کم کاری تیروئید شده است.
پرکاری تیروئید را نیز می توان جزو سایر بیماری های رایج در بین افراد در نظر گرفت. اما چگونه پزشکان تشخیص می دهند که فرد به این بیماری مبتلا است یا خیر؟ بهترین راهکار، بررسی علائم فرد و انجام آزمایش خون تیروئید و سنجش هورمون هایی مانند TSH و T4 است.
در صورتی که TSH در نتیجه آزمایش از حد طبیعی کمتر باشد، احتمالاً ابتلای فرد به پرکاری تیروئید را نشان می دهد. به علاوه، سطح T4 بالاتر از حد معمول نیز می تواند نشان دهنده ابتلا به پرکاری تیروئید باشد. انجام آزمایش تیروئید برای تشخیص پرکاری تیروئید باید جزو اولویت افرادی باشد که دارای سوابق خانوادگی ابتلا به این بیماری هستند.
هزینه آزمایش تیروئید
هزینه تست تیروئید در منزل مقرون به صرفه تر خواهد بود. هزینه این آزمایش به آیتم هایی بستگی دارد که در چکاپ تیروئید مورد بررسی قرار می گیرند. به منظور اطلاع دقیق از هزینه تست تیروئید باید درخواست خود را در آنی آزما ثبت کرده و منتظر تماس کارشناسان باشید تا از جزئیات مطلع شوید. امکان انجام آزمایش تیروئید ارزان با دریافت خدمات مجموعه آنی آزما امکان پذیر است.
چرا آزمایشگاه آنی آزما را برای انجام آزمایش تیروئید انتخاب کنیم؟
یکی از بهترین راهکارها برای انجام سریع تر چکاپ های مختلف، انجام آزمایش تیروئید در منزل است. آزمایش تیروئید فوری در منزل را می توانید به آنی آزما محول کنید. آنی آزما از مراکز تخصصی است که در زمینه انجام آزمایش های مختلف در منزل فعالیت می کند. اما چرا باید آنی آزما را برای انجام تست تیروئید انتخاب کنید؟
انجام آزمایش خون تیروئید توسط متخصصین آنی آزما با دقت بالا و در کوتاه ترین زمان انجام می شود. متخصصین آنی آزما، بعد از ثبت آزمایش در کوتاه ترین زمان به منزل شما اعزام شده و پروسه نمونه گیری را انجام می دهند. به علاوه، نتیجه آزمایش نیز بعد از بررسی متخصصین، در سریع ترین زمان برای بیمار ارسال خواهد شد.
آنی آزما از مجموعه های فعال واقع در شهر تهران است که انواع خدمات درمانی از قبیل نمونه گیری و تست تیروئید را انجام می دهد. در صورتی که قصد انجام آزمایش خون تیروئید در محیط تمیز منزل خودتان را دارید، این پروسه را به متخصصین آنی آزما محول کنید و دیگر نگرانی و دغدغه ای از این بابت نداشته باشید.
تیم آنی آزما بعد از ثبت درخواست، متخصصان مجرب و ماهر خود را به منزلتان اعزام می کند تا پروسه نمونه گیری برای تشخیص اختلالات مربوط به غده تیروئید را انجام دهند. نتیجه آزمایش توسط متخصص بهترین آزمایشگاه تیروئید تهران بررسی شده و در اسرع وقت برای شما ارسال خواهد شد.
سوالات متداول
- چه تفاوتی بین آزمایش تیروئید TSH و آزمایش تیروئید T4 وجود دارد؟
TSH و T4 هر دو جزو آیتم های مهم در تست تیروئید محسوب می شوند. در آزمایش T4 میزان هورمون تیروکسین مورد سنجش قرار می گیرد و آزمایش TSH نیز عملکرد کلی غده تیروئید را بررسی می کند.
- آیا ناشتا بودن برای انجام آزمایش تیروئید ضروری است؟
قبل از انجام آزمایش خون تیروئید، هیچ ضرورتی ندارد که ناشتا باشید. اما با این حال برای نتیجه گیری مطمئن تر بهتر است که چند ساعت قبل از آزمایش را خوردن غذا اِجتناب کنید.
- چه مدت بعد از انجام آزمایش تیروئید می توانم نتایج را دریافت کنم؟
شما می توانید بعد از انجام آزمایش خون تیروئید توسط آنی آزما، نتیجه را در کوتاه ترین زمان دریافت کنید.
- برای انجام آزمایش تیروئید چه مدارکی لازم است؟
به منظور ثبت آزمایش خون تیروئید در آنی آزما باید اطلاعاتی از قبیل شماره تلفن همراه، تاریخ آزمایش و ساعت نمونه گیری را درج کنید.
- آیا آزمایش تیروئید برای کودکان بی خطر است؟
بله. تست تیروئید خطری برای کودکان نخواهد داشت؛ حتی باعث تشخیص زودهنگام بیماری های مرتبط با غده تیروئید و تسریع در روند درمان نیز می شود.