۶ روز تا انتخابات؛‌ تحلیل‌ها از مناظره دوم/فرهنگ؛ محور مناظره سوم

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ با مرور اخبار انتخاباتی جمعه - یکم تیر ۱۴۰۳ می‌خوانیم:

 

نشست هماهنگی و تسهیل مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری با حضور نمایندگان معرفی شده از سوی نامزدها و به ریاست مدیرکل و سخنگوی ستاد انتخابات کشور در محل معاونت سیاسی این وزارتخانه برگزار شد.

 

تقدیر از بی طرفی وزارت کشور به عنوان مجری انتخابات، توجه به نکات لازم در خصوص برگزاری انتخاباتی باشکوه، امن و منظم با بسترسازی برای سلامت انتخابات و نیز تشکر نمایندگان نامزدها از سعه صدر وزارت کشور و پاسخگویی ستاد انتخابات کشور به رسانه ها در انتخابات های برگزار شده قبلی، از محورهای مورد تاکید نمایندگان نامزدها در این نشست بود.    

 

در پی آنکه در روزهای گذشته در فضای مجازی نظرسنجی‌هایی جعلی به صداوسیما نسبت داده شده که براساس آن‌ها جایگاه‌ها و درصدهایی به نامزدهای ریاست‌جمهوری نسبت داده شده است، مرکز تحقیقات صداوسیما ضمن تکذیب قاطع اعتبار تمام این نظرسنجی‌ها تأکید کرده «حق پیگیری حقوقی و قضایی را در خصوص عاملان انتشار این نظرسنجی‌های غیرواقعی و جعلی محفوظ می‌داند».

 

هم چنین رئیس مرکز تحقیقات صداوسیما گفته است: طبق نظرسنجی‌های تلفنی بعد از مناظره اول، ۳۱ درصد مخاطب داشتیم. یعنی نزدیک ۲۰ میلیون نفر مناظره اول را دیده‌اند. کماکان درصد بالایی از افرادی که گفته‌اند رای می‌دهیم هنوز تصمیم نگرفته‌اند به چه کسی رای بدهند. در اغلب نظرسنجی‌ها ۳ نامزد خیلی به هم نزدیک هستند.

 

طبق جدول تنظیم شده توسط صداوسیما، شامگاه امشب ساعت ۲۰ سومین مناظره کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری با محوریت فرهنگی و تحت عنوان «انسجام اجتماعی با حکمرانی فرهنگی» برگزار می‌شود.

 

قرار است ۳ مناظره‌ انتخاباتی باقی مانده بین ۶ کاندیدا در تاریخ‌های جمعه ۱ تیر، دوشنبه ۴ تیر و سه‌شنبه ۵ تیر برگزار شود: 

 

مناظره سوم با موضوع فرهنگی و تحت عنوان «انسجام اجتماعی با حکمرانی فرهنگی» روز جمعه یکم تیرماه ساعت ۲۰ تا ۲۴

 

مناظره چهارم با موضوع سیاسی و شعار «ایران در جهان امروز» روز دوشنبه چهارم تیرماه از ساعت ۲۰ تا ۲۴

 

مناظره پنجم در حوزه اقتصاد با موضوع کارآمدسازی دولت روز سه‌شنبه ۵ تیرماه از ساعت ۱۲:۳۰ تا ۱۶

 

پس از برگزاری مناظره دوم، سایت اطلاع رسانی دولت در پاسخ به موارد مطرح شده از سوی مسعود پزشکیان درباره افزایش نرخ فقر اعلام کرد : در دولت قبل ۳۰ درصد مردم زیر خط فقر رفتند در دولت سیزدهم نرخ فقر کاهش و ۶.۵ میلیون نفر از فقر نجات یافتند.

 

پایگاه اطلاع رسانی دولت نوشت: طی قریب به سه سال منتهی به ۲۰۲۳، فقر کاهش یافت؛ در این مدت، نرخ فقر (مبتنی بر خط فقر ۶.۸۵ دلار) با ۷.۴ واحد درصد کاهش، به ۲۱.۹ درصد رسید؛ این بدان معنا است که ۶.۵ میلیون نفر از جمعیت زیرخط فقر کاسته شده است. ( مبتنی بر خط فقر ۳.۶۵ دلار، نرخ فقر با ۲.۲ درصد کاهش به ۳.۸ درصد رسید).

 

 همچنین حسن روحانی و عباس آخوندی رئیس جمهور دولت‌های یازدهم و دوازدهم و وزیر راه و شهرسازی دولت یازدهم خواستار تخصیص فرصت جهت پاسخ‌گویی به اتهاماتی شدند که برخی از نامزدهای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست‌جمهوری در جریان دومین مناظره تلویزیونی مطرح کردند.

 

عباس آخوندی طی نامه‌ای به پیمان جبلی رئیس سازمان صدا و سیما و همچنین دفتر حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی رئیس جمهور وقت ایران در دولت‌های یازدهم و دوازدهم در نامه‌ای به کمیسیون بررسی تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری به دلیل طرح نام و انتصاب مطالبی به آنها از سوی برخی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری خواستار تخصیص زمان جهت پاسخ‌گویی شدند.

 

اخباری از ستادهای انتخاباتی نامزدها

 

اخبار مربوط به آخرین اظهارات کاندیداهای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری و ارزیابی هر ۶ نامزد درباره دومین مناظره با موضوع اقتصادی را می توانید در این گزارش مرور کنید.

 

در پی طرح ادعای انصراف قالیباف از نامزدی انتخابات از سوی یکی از اعضای ستاد سعید جلیلی از دیگر نامزدهای انتخابات، سخنگوی ستادهای مرکزی و مردمی محمدباقر قالیباف با تکذیب این ادعا اظهار کرد: آقای دکتر قالیباف با تمام قدرت آماده شرکت در مناظرات هستند و انتظار می‌رود که اعضای ستادهای کاندیداها به جای سرگرم شدن به اقدامات سلبی، مشغول فعالیت ایجابی خود باشند.

 

محمد انور بجار زهی افزود: اظهارنظرهای اینگونه پیش از آغاز دور دوم مناظرات اقدامی غیر هوشمندانه، غیراخلاقی و خلاف وحدت مورد انتظار جبهه انقلاب و عموم مردم شریف ایران است که دل در گرو نیروهای انقلابی دارند.

 

مصطفی پورمحمدی با انتشار ۳ پست در توییتر خود بخش هایی از صبحت های خود در مناظره دوم با دیگر کاندیدای انتخابات را ثبت کرد.

اسحاق جهانگیری در گردهمایی انتخاباتی حامیان مسعود پزشکیان تاکید کرد: با رای خودمان نشان بدهیم که ایران به تحول جدی نیاز دارد این تحول از انتخاب دکتر پزشکیان آغاز می شود که خودش را متعهد به تحول در ایران می داند.

 

معاون اول رئیس جمهور در دولت های یازدهم و دوازدهم با بیان اینکه پزشکیان می تواند اعتماد از دست رفته را بازگرداند،‌ افزود: بیشترین سهم و نقش با کسانی است که هنوز مردد هستند و می گویند در انتخابات شرکت نمی کنیم.

 

محمد جواد ظریف هم در گردهمایی حامیان پزشکیان درسالن ورزشی شهید کیانپور کرج تاکید کرد: باور نکنید رای شما تفاوت نمی کند، من به عنوان کسی که درک کرده ام چقدر تفاوت دارد در پاستور چه کسی بنشیند، می گویم گول شعارهای شیوا، گول روشنفکری نمایی را نخورد که نتیجه آن فرستادن احمدی نژاد دیگری یا بدتر از او است.

در حالی که بسیج دانشجوییِ دانشگاه تهران برای میزبانیِ مناظرهٔ زاکانی و روحانی اعلام آمادگی کرده بود، علیرضا زاکانی با انتشار توییتی این دعوت را برای مناظره با روحانی پذیرفت.

 

شخصیت‌ها چه گفتند؟

 

در پی برگزاری دومنی مناظره ۶ نامزد انتخاباتی چهاردهمین دوره ریاست جمهوری با موضوع اقتصادی،‌ تحلیل ها و ارزیابی های بسیاری درباره نکات مطرح شده در این مناظره صورت گرفت هم چنین تعدادی از نمایندگان مجلس شوای اسلامی در گفت‌وگو با برنامه زنده استودیو مثبت و منفی پلاس ایسنا به بیان نظرات خود در این باره پرداختند.

 

* ولی‌الله بیاتی ضمن ارزیابی صحبت‌های کاندیداها در دومین دور از مناظرات، گفت: کاندیداها واقعیت‌های جامعه را در نظر گرفته و وعده‌های اجرایی بدهند. ما اکنون با ناترازی در حوزه انرژی مواجه هستیم که باید با توجه به واقعیت‌های جامعه مدیریت شود. مردم نیز دیگر فریب نمی‌خورند. مردم کاملا صحبت‌های کاندیداها را رصد می‌کنند. مردم صحبتی را از کاندیدا می‌پذیرند که منطبق بر واقعیت‌ها جامعه باشد.

 

*‌ مجتبی یوسفی هم خطاب به نامزدهای انتخابات تاکید کرد: کاندیداها باید بدانند که دیگر تزریق ناامیدی با نگاه غرب گرایانه پاسخ نداده و مردم دید کارشناسانه به تمام مسائل دارند فلذا باید برنامه های خود را برای حکمرانی ارائه کنند.

 

* در همین ارتباط غلامرضا شریعتی با تاکید بر اینکه کاندیدها باید در مسیر برنامه محوری حرکت کرده و برنامه‌هایی ارائه دهند که برای مردم قابل فهم و قابل اتکا باشد،‌افزود: البته همان طوری که از نام مناظره پیداست شنوندگان انتظار دارند تا دیدگاه های واقعی از سوی کاندیداها ارائه شود. مردم بیشتر دنبال برنامه هستند.

 

* حجت الاسلام والمسلمین حسنعلی اخلاقی با بیان اینکه انتخابات در نظام جمهوری اسلامی ایران لیله القدر نظام است، تصریح کرد: مردم با مشارکت در پای صندوق رای برای چهار سال مقدرات خود و کشور را به دست یک نامزد ریاست جمهوری می‌دهند. ضمن اینکه مردم ما علاوه بر اینکه خلق و خوی مذهبی داشته و خود را مکلف به حضور در پای صندوق های رای می دانند، به لطف خدا میهن دوست بوده و به کشور خود علاقه دارند.

 

* حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی فرد در بخشی از خطبه‌های دوم نماز جمعه این هفته تهران در آستانه برگزاری انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه انتخاب رئیس جمهور بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: جایگزین کردن معیارهای سیاسی و جناحی به جای معیارهای شایستگی از مهم‌ترین عوامل ناکارآمدی دستگاه اداری کشور است.

 

امام جمعه موقت تهران خطاب به مدیران ارشد و به ویژه رئیس جمهور منتخب ملت گفت: سیاست زدگی منفی و افراطی و قبیله‌گرایی از عوامل کلیدی ناکارآمدی نظام اداری و بی‌ثباتی مدیریت است.

* محمد جواد ظریف با انتشار پستی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شنبه ۹ تیر از رییس جمهور #پزشکیان استقبال خواهیم کرد» ، یک «پیش بینی» نیست، بلکه بیان یک «امید» است.

 

* محمود واعظی رییس دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه در پیش بینی خود از میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳ می گوید: به نظر من مشارکت حدود ۶۰ درصد خواهد بود، اما باید کار کنیم و نتایج مناظره‌ها را ببینیم. اگر همانند گذشته بتوانیم به مشارکت ۷۰ درصدی دست پیدا کنیم، به نظر من خیلی از مشکلات کشور حل خواهد شد.‌

 

*‌ محمد خوش چهره عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در آستانه انتخابات ریاست جمهوری با یادآوری اینکه امام سرمایه‌ای به نام «مردم» را ایجاد کرد که عصاره آن مشارکت و حضور مردم در عرصه است، گفت: امام به شدت روی «مشارکت مردم» تأکید داشت.

* محسن رضایی در تازه ترین اظهارات انتخاباتی خود با تاکید بر اینکه کسی که در احترام به نظر مردم انصراف می‌دهد پوششی نیست، گفت: نامزدهای جبههٔ انقلاب به‌طور جدی و واقعی در حال رقابت هستند اما به‌خاطر احترام به نظر مردم به نفع کسی که اقبال بیشتری دارد کنار می‌روند.

* محمد جواد آذری جهرمی با انتشار توییتس به افشاگری پورمحمدی درباره سعید جلیلی و FATF واکنش نشان داد.

 

احزاب و تشکل‌ها چه کرده‌اند؟

 

امروز همچنین مجمع نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی شورای وحدت با برگزاری جلسه‌ای تصویب کرد از کاندیداتوری مصطفی پورمحمدی در انتخابات ریاست جمهوری حمایت کند.

 

این جلسه که با حضور شهاب‌الدین صدر، رئیس ستاد انتخابات ریاست جمهوری حجت الاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی در محل ستاد مرکزی برگزار شد، جمعی از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی حضور پیدا کردند و درباره اهمیت انتخابات ریاست جمهوری و ارائه راهکار برای افزایش مشارکت گفت‌وگو کردند. در نهایت نمایندگان ادوار مجلس ضمن احترام به نامزدها به اتفاق آراء از کاندیداتوری حجت الاسلام مصطفی پورمحمدی حمایت کردند.

 

جزئیاتی از انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم 

 

بر اساس اصل ۱۳۱ قانون اساسی چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که پیش از این مقرر بود در خردادماه سال ۱۴۰۴ برگزار شود، پس از شهادت رئیس‌جمهوری و همراهانش در سانحه سقوط بالگرد در استان آذربایجان شرقی، بصورت زودهنگام و هشتم تیرماه امسال برگزار خواهد شد.

 

در اولین جلسه سران قوا که بعد از ظهر ۳۱ اردیبهشت به میزبانی معاون اول رئیس جمهور و با حضور رئیس قوه قضائیه و رئیس مجلس شورای اسلامی در محل ساختمان دولت برگزار شد، زمانبندی فرایند انتخابات و روند برگزاری مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد با توجه به توافق اولیه شورای نگهبان، انتخابات برای تعیین رئیس جمهور جدید در تاریخ ۸ تیرماه ۱۴۰۳ برگزار شود.

 

بر اساس تقویم مصوب انتخابات، زمان ثبت نام از داوطلبان در روزهای ۱۰ تا ۱۴ خرداد، بررسی صلاحیت ها در روزهای ۱۵ تا ۲۱ خرداد،‌ اعلام اسلامی داوطلبان نهایی در روز ۲۲ خرداد و انجام تبلیغات از ۲۳ خرداد تا ۶ تیر تعیین شد.

 

طبق ماده ۳۵ قانون انتخابات ریاست جمهوری کاندیداها هنگام ثبت‌نام باید رجل مذهبی، سیاسی، ایرانی‌الاصل، دارای تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران، مدیر و مدبر، دارای حسن سابقه و امانت و تقوی و مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور باشند. حداقل سن کاندیداهای انتخابات باید ۴۰ سال تمام شمسی و حداکثر سن آنان نیز ۷۵ سال تمام شمسی در هنگام ثبت‌نام باشد. واجدان شرایط می‌توانند صرفاً با در اختیار داشتن کارت ملی و شناسنامه در انتخابات ریاست جمهوری مشارکت کنند.

 

اخذ رأی در انتخابات ریاست جمهوری این دوره به صورت تعرفه کاغذی برگزار خواهد شد که در کنار آن دستگاه احراز هویت نیز وجود دارند و رای‌دهندگان با کارت ملی یا شناسنامه می‌توانند رای بدهند.

 

 

۶ روز مانده به انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری، پس از برگزاری دومین مناظره انتخاباتی نامزدها با موضوع اقتصادی تحلیل های مختلفی درباره نکات مطرح شده از سوی کاندیداها در فضای مجازی مطرح شد.