به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت در نشست خبری امروز دوشنبه چهارم تیرماه که به صورت مشترک با مهرداد بذرپاش وزیر راه و شهرسازی و محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، از روند رو به رشد حوزه مسکن در دولت سیزدهم به ویژه در سال گذشته خبر داد.
بخشی از سخنان بهادری جهرمی سخنگوی دولت در نشست خبری امروز
وی با اشاره به رویکرد دولت دوازدهم در این حوزه اظهار کرد: وزیر راه و شهرسازی دولت قبل بیان میکرد که ما متولی ساخت مسکن نیستیم و آثار منفی این رویکرد را در بازار مسکن دیدیم.
سخنگوی دولت یادآور شد: با توجه به آمارها و ارقام، امروز از رکودهای پی در پی حوزه مسکن در سالهای متوالی به رشد در حوزه تولید مسکن رسیدیم.
محمدرضا فرزین در این نشست مشترک اظهار کرد: متوسط رشد اقتصادی کشور در دهه ۹۰ (سالهای ۱۳۹۱ تا پایان ۱۳۹۹) فقط نیم درصد بوده است. این در حالی است که متوسط رشد اقتصادی کشور در دولت سیزدهم (از نیمه دوم ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲) به ۴.۵ درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: رشد اقتصادی کشور در دولت سیزدهم نسبت به میانگین ۲۰ ساله کشور (۲.۷ درصد) هم بسیار بیشتر بوده است. همچنین متوسط رشد اقتصادی بدون نفت در دولت سیزدهم نسبت به دهه ۹۰ بیش از ۳ برابر و رشد بخش صنعت بیش از ۹ برابر شده است. همچنین رشد تشکیل سرمایه ثابت که در دهه ۹۰ منفی ۷.۱ درصد بود در دولت سیزدهم به مثبت ۶.۴ درصد رسیده است.
وی تصریح کرد: نرخ رشد نقدینگی نیز از ۴۲.۸ درصد به ۲۴.۳ درصد رسیده که پایینتر از نرخ هدفگذاری بانک مرکزی (۲۵ درصد) است. در واقع دولت در زمینه اجرای سیاستهای پولی، بانکی و ارزی موفق عمل کرده است.
کاهش نرخ تورم
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در دولت شهید رئیسی هرچه به پایان نزدیک شدیم شرایط بهتر شده و تورم کاهش پیدا کرده است، ادامه داد: تورم سالانه ۱۶ درصد و تورم نقطهبهنقطه ۱۹.۹ درصد کاهش یافته است. همچنین بر اساس محاسبات بانک مرکزی، نرخ تورم نقطه به نقطه و نیز سالانه شاخص بهای مصرفکننده در اردیبهشت ۱۴۰۳ نسبت به شهریور ۱۴۰۰ به ترتیب به میزان ۱۹.۹ واحد درصد و ۱۶ واحد درصد کاهش داشته است. شاخص بهای سالانه تولیدکننده نیز در ابتدای دولت سیزدهم ۸۲.۶ درصد بوده و هم اکنون با کاهش حدود ۵۲ واحد درصدی به ۳۰.۳ رسیده است.
میانگین نرخ رشد اقتصادی دولت سیزدهم از تمام دورهها بالاتر است
فرزین اعلام کرد: نرخ رشد ناخالص داخلی در دولت شهید رئیسی ۴.۵ درصد بوده که از میانگین تمام دورههای قبل بسیار بالاتر است. میانگین رشد صنعت نیز در ده سال ۰.۷ بوده و در این دولت ۶.۵ درصد شده است. میانگین رشد مصرف خصوصی در ده سال منفی ۰.۳ بوده است در این دولت ۶.۳ شده است. میانگین رشد تشکیل سرمایه منفی ۷.۱ بوده ۶.۴ شده است. متغیرهای بخش واقعی اقتصاد در این دوران فاصله زیادی با گذشته دارد.
روند کاهشی ضریب جینی
به گفته رئیس کل بانک مرکزی، افزایش یارانه به ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان درست است که اثر تورمی داشت، اما قدرت خرید خانوارها را رشد داد و این اقدام باعث کاهش ضریب جینی از عدد ۰.۳۹۳۸ در سال ۱۴۰۰ به ۰.۳۸۷۷ در سال ۱۴۰۱ شده است.
فرزین روند تحولات ضریب جینی را تشریح کرد و گفت: به واسطه انواع سیاستهای حمایتی مستقیم و غیرمستقیم دولت سیزدهم، روند توزیع درآمد در سه سال اخیر رو به بهبود بوده است؛ روند کاهشی قابل توجه شاخص ضریب جینی گواهی بر این واقعیت است.
افزایش ۱۴.۱ درصدی حجم معاملات مسکن در تهران
وی در ادامه تصریح کرد: تاکنون ۴۹۴ هزار فقره وام ودیعه مسکن پرداخت شده است. ۸۳۹ هزار فقره هم قرارداد منعقد شده است. خبر خوب دیگر اینکه در خردادماه امسال حجم معاملات مسکن در تهران ۱۴.۱ درصد نسبت به خرداد سال قبل افزایش پیدا کرده است. افزایش قیمت مسکن در تهران در خرداد ماه ۹.۷ درصد بوده در حالی که رشد قیمتها در سال گذشته نسبت به سال ۱۴۰۱ ۹۷.۷ درصد بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: صادرات نفتی و غیرنفتی در سه ماه ابتدایی سال جاری ۲۵.۵ میلیارد دلار بوده است که نسبت به سال گذشته ۱۸ درصد رشد داشته است. تراز تجاری در سه ماه ابتدایی امسال ۱۱ میلیارد دلار مثبت بوده است.
کاهش نرخ بیکاری از ۱۲.۲ به ۸.۱ درصد
فرزین همچنین اظهار کرد: نرخ بیکاری از ۱۲.۲ درصد در سال ۹۷ به ۸.۱ درصد در سال ۱۴۰۲ رسیده و دائماً کاهش پیدا کرده است. بر اساس مطالعات انجام شده هر یک درصد کاهش در نرخ بیکاری نیاز به ایجاد ۲۵۰ تا ۲۶۰ هزار شغل دارد و این کاهش شدید نرخ بیکاری دستاورد بزرگی است.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: جالب اینجاست که کاهش نرخ بیکاری همزمان با افزایش نرخ مشارکت در سال ۱۴۰۲ بوده است. نرخ مشارکت در سال ۱۴۰۲ به ۴۱.۳ درصد رسید و این در حالی است که این میزان در سال ۱۴۰۱ رقم ۴۰.۹ درصدی را ثبت کرده بود.
«ریال دیجیتال» چه مزایایی دارد؟
وی به ریال دیجیتال اشاره کرد و گفت: ریال دیجیتال در بستر دفتر کل یا DLT پیاده شده و کارایی حوزه نظارت بر پرداخت را برای بانک مرکزی افزایش میدهد و چون مستقیماً به کیف پول افراد واریز میشود، عملیات سیاست پولی را نیز تسهیل میکند. ریال دیجیتال ابزاری برای پدافند غیرعامل بشمار میرود و همچنین به کاهش آثار تحریم نیز کمک میکند. امروزه کشورهای مختلف به سمت تشکیل بلوکهای CBDC حرکت کردهاند و اگر بتوانیم از ریال دیجیتال در حوزه تشکیل بلوکهای CBDC استفاده کنیم، میتواند به کاهش آثار تحریمها کمک کند.
فرزین تصریح کرد: از ریال دیجیتال در طرح ریال آفشور نیز استفاده خواهیم کرد. به زودی ریال آفشور را با روسیه شروع میکنیم و در خصوص سایر کشورها نیز تلاش داریم ریال آفشور را عملیاتی کنیم.
دو کلان پروژه «ایران راه» و «مسکن مردم»
مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی نیز در این نشست با اشاره به دو کلان پروژه «ایران راه» و «مسکن مردم» اشاره کرد و اقدامات و نتایج مثبت به ثبت رسیده در این دو حوزه را تشریح کرد.
وزیر راه و شهرسازی گفت: کلان پروژه ایران راه، بهعنوان یکی از سرفصلهای تعریف فرصتهای ترانزیتی و لجستیکی ایران در دستور کار دولت قرار گرفت که در ذیل آن پروژههای متعددی در حوزههای مختلف اجرا شد.
وی در ادامه توضیح داد: یک طرح آمریکایی به دنبال حذف ایران از کریدورها و مسیرهای ترانزیتی بود و ابتکار ایران راه برای مقابله با آن ایجاد شد که در نتیجه آن شاهد رشد ترانزیت در کشوریم.
وزیر راه و شهرسازی گفت: سیاست توسعه روابط با کشورهای دیگر و مذاکرات بینالمللی که توسط رئیسجمهوری شهید پیگیری میشد، در آمارها کاملاً مشهود است.
بذرپاش با اشاره به آمارهای حوزه ترانزیت در دولت سیزدهم گفت: در بخش ترانزیت که نمایشگر خوبی از توافقات با کشورهای منطقه است شاهد آنیم که در سال گذشته ترانزیت جادهای رشد ۵۸ درصدی را نسبت به سال ۱۴۰۱ تجربه کرد که برایناساس ترانزیت جادهای از ۹.۳ میلیون تن به ۱۴.۷ میلیون تن رسید.
وی در ادامه تأکید کرد: این آمارها با اظهارنظر صورت نمیگیرد و اقداماتی همچون توسعه ناوگان، توافقات گسترده با کشورهای دیگر، توسعه زیرساختها و توسعه بخشهای سختافزاری و نرمافزاری این آمار را محقق کرده است.
بخشی از سخنان بذرپاش در این نشست
بذرپاش با اشاره به این که تا نقطه مطلوب فاصله همچنان زیاد است، گفت: رشد ترانزیت محقق شده نشان از آن دارد که اقدامات قابلتوجهی در این حوزه به انجام رسیده که حجم کل ترانزیت از ۱۰.۷۶ میلیون تن در سال ۱۴۰۱ به ۱۶.۳۴ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ رسیده است.
وی افزود: این در حالی است که کل ترانزیت کشور نیز ۵۱ درصد رشد داشته است و در سهماهه ۱۴۰۳ این رشد با شتاب بیشتری ادامه یافت و در این مدت رشد ۶۹ درصد ترانزیت جادهای و رشد ۵۵ درصدی کل ترانزیت را نسبت به ۳ماهه سال ۱۴۰۱ تجربه کردیم.
به گفته بذرپاش مجموع ترانزیت کشور در دولت سیزدهم نسبت به دولت قبل ۸۹ درصد رشد یافت.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به این که حجم ترانزیت در سال گذشته به ۱۶.۳۴ میلیون تن رسید و رکورد جدیدی را با بیش از ۳ میلیون تن افزایش نسبت به رکورد تاریخی ترانزیت کشور در سال ۹۳ ثبت کرد، توضیح داد: امیدواریم تا پایان سال جاری باتوجهبه رشد فزایندهای که در این بخش ایجاد شده، حجم ترانزیت به بیش از ۲۰ میلیون تن برسد.