به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از وزارت نفت، جواد اوجی امروز (سهشنبه، ۱۲ تیر) در آیین رونمایی از بازار بهینهسازی انرژی و محیطزیست در بورس انرژی ایران و آغاز معاملههای گواهی صرفهجویی گاز با تأکید بر سرمایهگذاریهای انجامشده در سه سال اخیر در صنعت نفت، بیان کرد: اگر در این صنعت سرمایهگذاری نمیشد، به ونزوئلایی تبدیل میشدیم که تولید نفت ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکهای آن به ۳۰۰ هزار بشکه میرسید.
وی با یادآوری اینکه در آغازبهکار دولت سیزدهم تولید نفت ایران روزانه ۲ میلیون و ۱۰۷ هزار بشکه بود، ادامه داد: به همت کارکنان صنعت نفت، این حجم تولید امسال به روزانه ۳ میلیون و ۵۷۰ هزار بشکه رسیده است.
وزیر نفت با اشاره به اینکه تولید نفت در سه سال اخیر ۶۰درصد افزایش یافته است، تصریح کرد: صادرات نفت از روزانه ۱۸۲ میلیون بشکه در سال ۱۳۹۸ به ۵۶۵ میلیون بشکه در سال ۱۴۰۲ رسید.
اوجی گفت: همچنین ارزش صادرات نفت و میعانات گازی و دیگر فرآوردههای نفتی و پتروشیمی ایران نیز از ۱۰ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۸ به ۳۶ میلیارد دلار در سال ۱۴۰۲ رسید. به عبارت دیگر، در این زمینه رشد ۳.۵ برابری داشته است.
وی با بیان اینکه طرحهای قابل قبولی در شورای اقتصاد به ارزش ۳۶ میلیارد دلار در سه سال اخیر در زمینه بهینهسازی در همه بخشها مصوب شده است، افزود: امروز برای نخستین بار ۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان پاداش صرفهجویی به مشترکان گاز پرداخت میشود که این منابع از صرفهجوییهای انجامشده به دست آمده است.
آغاز مسیر افزایش صادرات نفت در دولت سیزدهم
وزیر نفت گفت: سرمایهگذاری از موضوعهای مهم در صنعت نفت است و در جریان اخذ رأی اعتماد از مجلس نیز همواره تأکید کردم سرمایهگذاری در نفت از نان شب واجبتر است.
اوجی با اشاره به اینکه صادرات نفت ایران در دولت دوازدهم بهشدت کاهش یافته بود و پیشبینی میشد در ماههای بعد از آن نیز روند کاهش صادرات نفت ادامه یابد، افزود: برای تداوم روند تولید گاز در کشور، آقای زنگنه، وزیر نفت دولت قبل، هر ۶ ماه یک بار به سران سه قوه گزارش میداد تا مجوز خرید ۱۲ نفتکش بزرگ را برای ذخیرهسازی نفت و میعانات گازی روی آب دریافت کنند.
وی ادامه داد: آقای زنگنه به من گفت راهی جز ذخیرهسازی روی آب نداریم، زیرا نفت و میعانات گازی فروش نمیرود.
وزیر نفت با بیان اینکه با توجه به شرایط آن روز، من هم در شهریور ۱۴۰۰ به سران سه قوه برای دریافت مجوز خرید ۶ نفتکش بزرگ نامه نوشتم، گفت: این در حالی بود که برای افزایش تولید و صادرات نفت و میعانات گازی در دولت سیزدهم برنامه داشتیم، اما در کوتاهمدت برای تداوم تولید گاز، افزایش ذخیرهسازی ضروری بود.
اوجی تصریح کرد: تمام مخازن دریا و خشکی در ابتدای دولت سیزدهم پر بود.
وی با اشاره به نشست با سران سه قوه در شهریور ۱۴۰۰ افزود: در آن نشست، آقای قالیباف گفت شما هم مسیر دولت قبل را میروید، اما در پاسخ اعلام کردم مسیر افزایش صادرات را آغاز کردهایم.
نفتکشی برای ذخیرهسازی روی آب نخریدیم
وزیر نفت به تغییر مصرف و روند صادرات نفت و میعانات گازی در دولت سیزدهم اشاره کرد و ادامه داد: با وجود مجوز سران سه قوه، یک کشتی نیز به این منظور نخریدیم و از شهریور ۱۴۰۰ تولید میعانات گازی، با مصارف و صادرات همتراز شد.
اوجی با تأکید بر اینکه در آن زمان ۸۷ میلیون بشکه میعانات گازی روی آب ذخیره شده بود، گفت: برخی از این میعانات گازی که سه سال روی آب مانده بود ۲فازی و ۳فازی شده بودند و ترکیب به هم خورده بود.
وی تصریح کرد: همچنین ۳۰ میلیون بشکه نفت سنگین و فوقسنگین در کشور بدون مشتری مانده بود. به آمارها نگاه کنید که در ماههای آخر دولت دوازدهم فروش نفت تا چه میزان بود. هرچه میخواهیم در این زمینه چیزی نگوییم و اطلاعات محرمانه بماند، اجازه نمیدهند.
جبران کسری ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی بودجه با افزایش صادرات نفت
وزیر نفت در پاسخ به برخی مدعیان که میگویند اگر دولت سیزدهم نفت میفروشد، پس پول آن کجا میرود، گفت: دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۰ با کسری بودجه ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی روبهرو بود و در هفتهها و ماههای نخست، دیگر وزرا از وزارت نفت میخواستند فروش نفت با سرعت افزایش یابد تا کسری بودجه جبران شود.
اوجی با اشاره به اینکه خزانه کشور نیز خالی بود، ادامه داد: حرکت را برای افزایش تولید و صادرات نفت آغاز کردیم و خدا نیز به این حرکت برکت داد و نفت ۱۴۰ دلار شد.
وی یکی از مهمترین اولویتهای این صنعت را جذب سرمایهگذاری دانست و افزود: سرمایهگذاری در دو محور افزایش تولید نفت و گاز و بهینهسازی مصرف انرژی در کشور برنامهریزی شد.
سرمایهگذاری برای افزایش تولید و بهینهسازی مصرف انرژی در صنعت نفت
وزیر نفت اولویت سرمایهگذاری را افزایش تولید نفت، گاز، فرآوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی اعلام کرد و گفت: بهینهسازی مصرف انرژی دیگر اولویتی بود که همسو با این موضوع دنبال شد، زیرا قرار نیست هرچه تولید میکنیم مصرف شود و تولید بهدنبال مصرف بدود.
اوجی با تأکید بر اینکه هر دو اولویت را در دستور کار داشتیم، تصریح کرد: سرمایهگذاریها برای افزایش ظرفیت تولید در شرکتهای زیرمجموعه وزارت نفت را اولویتبندی کردیم تا طرحهای همسو با افزایش تولید و ایجاد ارزش افزوده در دستور کار قرار بگیرند.
وی با اشاره به اینکه برای اتمام پروژههای نیمهتمام صنعت نفت که برخی از آنها ۱۲ سال حرکت لاکپشتی داشتند، بسیج شدیم، ادامه داد: درمجموع انجام ۳۰۰ پروژه نیمهتمام و جدید به ارزش ۱۳۰ میلیارد دلار برای افزایش ظرفیت تولید در صنعت نفت در دستور کار قرار گرفت که تا امروز ۱۵۵ پروژه با سرمایهگذاری ۳۴ میلیارد دلار به بهرهبرداری رسیده است.
وزیر نفت افزود: البته تکیه ما فقط به تولید نبوده و در بهینهسازی مصرف انرژی در همه بخشها شامل حملونقل، نیروگاه، صنایع و بخش خانگی طرحهای مطلوبی اجرا شده است.
تصویب ۳۶ میلیارد دلار طرح برای بهینهسازی مصرف انرژی
اوجی گفت: این طرحها در شورای اقتصاد مصوب شده که ارزش آنها ۳۶ میلیارد دلار است تا مصرف انرژی در کشور کاهش یابد.
وی تأکید کرد: به لطف الهی و خواسته شهید جمهور، مصرف را در کشور مدیریت و بهینه کردیم.
وزیر نفت ادامه داد: رونمایی امروز نیز نمونه اجرای طرحهای بهینهسازی است، درحالیکه طرحهای بهینهسازی در دولتهای قبل هم وجود داشت اما مغفول مانده بود.
اوجی به بهینهسازی رایگان موتورخانه ۴۵۰ مجتمع مسکونی از سوی شرکت ملی گاز ایران اشاره و تأکید کرد: در گذشته ابتدا باید طرحهای صرفهجویی اجرا میشد و پس از اجرا، از محل آن صرفهجویی، سرمایهگذاری انجامشده را بازپرداخت میکردیم، اما در دولت سیزدهم حساب بهینهسازی مصوب و گرههای اجرای طرح باز شد.
وی گفت: امروز طرحهای بهینهسازی در هر بخشی مانند حملونقل، صنایع، نیروگاهها و بخش تجاری از سوی سرمایهگذاران اجرا میشود.