به گزارش خبرنگار ورزشی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مجید جلالی رئیس کمیته توسعه و پیشرفت فدراسیون فوتبال در نشست خبری امروز دوشنبه خود اظهار داشت: مسئله تکنیکال دایرکتوری (مدیریت فنی) یک موضوع کاملاً جدید است. فیفا تعیین سمت تکنیکال دایرکتور (مدیر فنی) را به کشورهای عضو الزام و به همه فدراسیونها اعلام کرده است که تکنیکال دایرکتور چه وظایف و جایگاهی دارد.
وی تصریح کرد: همه مسائل فنی از نگاه فیفا زیرمجموعه مدیر فنی محسوب میشود. برای اجرای این دستورالعمل فیفا، از کارگروه خودم خواهش کردم کل دستورالعمل فوق را ترجمه کنند و میتوانیم آن را در اختیار سایر استانها قرار بدهیم. به صراحت گفته شده که مدیران فنی، برنامههای توسعه فنی ملی کشور خود را تعریف و اجرا میکنند. برای جا انداختن این موارد در کشورمان و فدراسیون فوتبال با موانعی مواجه هستیم که انشاءالله برطرف خواهد شد.
مدیر فنی فدراسیون فوتبال با اشاره به نادیده گرفته شدن این سمت در فدراسیون بیان کرد: هویت مدیر فنی در اساسنامه ما دیده نشده و جایی در چارت فدراسیون فوتبال ندارد. ما باید این هویت را شکل بدهیم. برنامهای تدوین کردیم که در خلال آن، کلیدیترین موضوعات در توسعه و پیشرفت فوتبال باید طراحی، اجرا، نظارت و ارزیابی شود.
جلالی با بیان اینکه باید بدانیم چه نقشهای برای پیشرفت در فوتبال داریم، خاطرنشان کرد: چارتی به هیئت رئیسه فدراسیون ارائه کردم که کارمان با تصویب آن در فدراسیون فوتبال بهتر پیش میرود؛ چه من در سمت مدیر فنی باشم و چه فردی دیگر. باید وضعیت فوتبال را کاملاً تحلیل کنیم و ببینیم چه فرصتها و تهدیدهایی داریم. مرحله سوم، نوع پیادهسازی برنامه است و ببینیم کارمان پیش میرود یا خیر. همچنین هر سال باید عملکرد خودمان را ارزیابی کنیم.
وی با بیان اینکه 16 کارگروه در حوزههای مختلف تشکیل داده، گفت: این کارگروه شامل حدود 150 نفر از نخبگان و فرهیختگان فوتبال است. پس از 6 ماه کار، تمام دادههای کارگروهها را گرفتیم و کارگروه ویژهای تشکیل دادیم که متشکل از 16 نفر از برجستهترین کارشناسان هستند. من تخصصی برای برنامهنویسی در سطح کلان کشور نداشتم و به سراغ دانشگاهیان رفتم. به آنها گفتم فدراسیون فعلا شرایط پرداخت دستمزد را ندارد و شما در خلال اجرای برنامهها حقالزحمه بگیرید.
مدیر فنی فدراسیون فوتبال در ادامه عنوان کرد: روی 6 کشور دنیا مطالعه داشتیم تا ببینیم برنامه توسعه آنها چه شاخصههایی دارد. اصلهای بومیسازی و عملیاتی شدن در این موارد اهمیت زیادی دارد. برنامهای جامع و استراتژیک برای سال 1414 در 3 بخش اماده کردیم که بخش 4 ساله اول دوره تغییر است. در این دوره میبینیم چه چیزهایی باید تغییر کند. بخش 4 ساله دوم به دوره پیشرفت برمیگردد که باید ببینیم چه چیزهایی باعث پیشرفت فوتبال ایران میشود.
جلالی درباره دوره سوم این برنامه اظهار داشت: دوره نتیجه، دوره بعدی ماست که باید در مدار نتایج باثبات قرار بگیریم و به پیشرفت ملموسی برسیم تا همه نسبت به آینده فوتبال امیدوار باشند. وقتی این برنامه منتشر شد، همه متخصصان و رسانهها میتوانند نظرات اصلاحی خود را بگویند و 2.5 ماه برای لحاظ کردن این نظرات داشتیم. دستورالعملی برای تغییر نظام آموزشی مربیان طراحی کردیم.
وی با اشاره به تعداد بالای مربیان فوتبال کشورمان خاطرنشان کرد: در کشورمان دارای بیشتر از 40 هزار مربی هستیم، اما عیبی ندارد مربیان کمتر و باکیفیتی داشته باشیم. برنامه ما چنین رویکردی دارد تا طی 5 سال آینده صاحب مربیانی بهروز و بهمراتب باکیفیتتر از همیشه باشیم. در سرفصلهای آموزشی همه دورههای مربیگری بازنگری کردیم. برنامهای در جهت استعدادیابی و ارتقای فوتبال پایه تدارک دیدیم تا به AFC ارائه کنیم.
مدیر فنی فدراسیون فوتبال درباره انتخاب مربیان ملی تصریح کرد: کمیته فنی تاکنون شاخصههای لازم برای انتخاب مربیان تیمهای ملی را دستهبندی کردهاند. فیفا از سال آینده به مدت 5 سال، هر سال قرار است جام جهانی نوجوانان را در قطر برگزار کند. بازیکنانی که زیر 11 سال هستند، باید چند سال دیگر در جام جهانی نوجوانان بازی کنند و باید تیمهای زیر 11، 12، 13 و 14 ساله تشکیل بدهیم. مربیانی که میتوانیم در این ردهها بیاوریم، دستهبندی کردهایم.
جلالی در مورد برنامههای آتی کمیته فنی فدراسیون بیان کرد: اگر فیفا اجازه بدهد، در مرداد امسال همایشی برای همه سرمربیان تیمهای ملی و لیگ برتری خواهیم داشت که آرسن ونگر بهصورت آنلاین در آن شرکت میکنند. تفاهمنامهای برای استفاده از گروههای متخصص با دانشگاه تهران امضا کردیم. با علی آقامحمدی هم جلسهای داشتیم و میخواهیم فوتبال خیابانی را از روستاها شروع کنیم. جلسات متعددی داشتیم که آنها چنین کاری را با نظارت فدراسیون انجام بدهند.
وی در ادامه اظهارات خودش اظهار داشت: کارگروهی تشکیل دادیم که ببینیم DNA فوتبال ما به کدام کشور نزدیک است تا با آنها تعامل کنیم و از آن کشور، مربی و مدرس بیاوریم. به این نتیجه رسیدیم که DNA فوتبال ما در همه زمینهها به اسپانیا خیلی نزدیک است. این کشور در همه حوزههای فوتبال سرآمد دنیاست و برنامهریزی ما این است که از اسپانیا مربی بیاوریم؛ البته نه با هر کیفیتی.
مدیر فنی فدراسیون فوتبال درباره تداخلها در کار کمیته فنی و نیز لزوم تشکیل اتحادیه بازیکنان فوتبال گفت: وقتی نهادی تشکیل میشود و کار این نهاد پیشتر توسط سایر نهادها انجام میشد، تداخلی در وظایف پیش میآید. بخشهایی میگویند چرا شما این کار را میکنید که درست میگویند و من به دستورالعمل فیفا استناد میکنم. ایجاد این هماهنگی زمانبر است. همچنین باید توسعه ذینفعمان خودمان را ببینیم و مدرسان، بازیکنان، مربیان و داوران باید اتحادیه داشته باشند.
جلالی در مورد ساماندهی مدارس فوتبال اظهار داشت: یک باشگاه خصوصی میخواهد به سود برسد. باید در کنار آنها، تشکیلاتی راهاندازی کنیم که کار را بهصورت آزمایشی انجام بدهند. در این شرایط است که بخشهای خصوصی بیکیفیت یا کنار میروند یا مجبورند کیفیت خود را افزایش بدهند. طرحی بهعنوان «فرهنگستان فوتبال ایران» با آقامحمدی در میان گذاشتیم که میتواند در دورافتادهترین روستاها اجرا شود. موانع زیادی وجود دارد و وزارتخانههای مختلف باید کمک کنند.
وی درباره لزوم رسیدگی به دورههای مربیگری تصریح کرد: دورههای مربیگری ما بیشتر جنبه نظری دارد، اما نیازمند مربیانی هستیم که باید در زمین کیفیت داشته باشند. همه چیز را در تغییر نظام آموزشی مربیان آماده کردهایم و میدانیم سر و صدا خواهد داشت. وقتی 10 هزار نفر در کلاس D آسیا شرکت میکنند، 9 هزار نفر میتوانند مدرک A بگیرند. در طرح جدید اما این عدد به 150 نفر میرسد. در این طرح به درآمدزایی اولویت ندادم و هیئت رئیسه تصویب نکرده است.
مدیر فنی فدراسیون فوتبال در مورد گستره تصمیمات کمیته فنی خاطرنشان کرد: مهدی تاج با دلایل موجه گفت وارد داوری و تیم ملی بزرگسالان نشویم. تیم ملی در دو سال آینده مجبور به اعمال تغییرات زیاد دارد و این تغییر انجام میشود. با قلعهنویی جلسه داشتیم و گفتیم تیم امید با همان شرایط سنی به تیم «ب» تبدیل شود. با این حال تیم امید زیرمجموعه کمیته ملی المپیک هم محسوب میشود. اگر تیم «ب» در فیفادیها طی سه سال اردو داشته باشد، دچار مشکل نمیشویم.
جلالی درباره طرح فدراسیون فوتبال برای برگزاری دورههای آموزشی گفت: طرحی برای برگزاری کلاس در 4 مرحله و در کشورهای ایران، اسپانیا و قطر ارائه کردم که 1.5 سال طول میکشد. این دوره هزینهای 30 میلیارد تومانی دارد و طرح جلوتر نرفته. برنامه 1414 ما 2 هزار میلیارد بودجه میخواست. نباید فراموش کنیم که تغییر نیازمند بودجه است و رایگان انجام نمیشود. چون برنامهای ندادیم، نهادهای بالادستی بودجهای قائل نشدند و به نظرم با برنامه، بودجه آن را هم میدهند.
وی در مورد دورنمای کاری خودش در کمیته فنی فدراسیون فوتبال تصریح کرد: این دورنما کاملا مبهم است. پشتیبانی به مرور زمان انجام میشود. مهدی تاج از ابتدا خیلی محکم از ابتدا پای کار بود و دلیل دوام من بوده. شاید بارها میخواستم کارم را رها کنم و بروم، اما تاج مرا نگه داشته. او مرا برای کاری که میخواهیم انجام بدهیم، امیدوار میکند. در هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال بیشتر از نیم ساعت درباره چارت کمیته فنی حرف زدم و مخالفتهایی وجود دارد.
مدیر فنی فدراسیون فوتبال با بیان اینکه مخالفانش اشتباه نمیکنند، خاطرنشان کرد: آنها دیدگاه خودشان را دارند. چیز جدیدی به فدراسیون فوتبال آمده که اختیارات را از افراد میگیرد و آن را یک جا جمع میکند. ما با میرشاد ماجدی رئیس کمیته جوانان فدراسیون مشکل داشتیم و او میگفت باید مربیان تیمهای پایه را انتخاب کند. ماجدی حالا بخشی از برنامه ماست و به ما کمک میکند. مشکلاتی داریم، اما با گذشت زمان میتوانیم بخشهای مختلف را کنار خودمان بیاوریم.
جلالی درباره زمان انتخاب سرمربی تیم امید ایران بیان کرد: مطابق شاخصههایی که داشتیم، با گزینه اول کمیته فنی برای سرمربیگری تیم امید صحبت کردیم. فدراسیون از لحاظ بودجه در شرایطی نیست که هر کسی را که دلش میخواهد، بیاورد. در جلسه شورای سیاستگذاری میگفتند برای استفاده از افراد باید به جیب خودمان نگاه کنیم که گفتم کیفیت در این شرایط فدا میشود.
وی افزود: برای تغییر باید از بهترینها استفاده کرد. برای تیمهای امید، زیر 11 سال، زیر 12 سال، زیر 13 سال و زیر 14 سال به گزینههای نهایی رسیدیم و کار آنها در کمیته فنی قطعی شده که آن را به هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال فرستادهایم.