به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ زلنسکی در بیانیهای که در شبکه اجتماعی ایکس (توئیتر سابق) منتشر کرد، بر اجرای به اصطلاح «فرمول صلح» خود اصرار داشت که از روسیه میخواهد نیروهایش را از تمام سرزمینهایی که اوکراین ادعا میکند، خارج کند و در نتیجه این کشور را به مرزهای دوران پسا استقلال خود در سال ۱۹۹۱ بازگرداند.
این در حالیست که مسکو قبلا این طرح را رد کرده و آن را «دور از واقعیت» خوانده است.
زلنسکی افزود که کشور دیگری به نام بوتسوانا بیانیهای را امضا کرده است که پس از نشست صلح در سوئیس صادر شده است و تقریبا ۹۰ کشور از جمله ایالات متحده، انگلیس و کشورهای اتحادیه اروپا از آن حمایت کردهاند. با این وجود، تعدادی از کشورهای مهم مانند چین، برزیل و عربستان سعودی از درج نام خودشان در این بیانیه خودداری کردند.
او همچنین مدعی شد که اقدام این کشور آفریقایی نشان میدهد که فهرست «شرکای صلح برای اوکراین» در حال افزایش است.
این در حالیست که روسیه به نشست مذکور دعوت نشد، چین هم به طور کامل آن را نادیده گرفت. با این حال زلنسکی میگوید: «هدف تزلزلناپذیر ما این است که در سال جاری یک مبنای واقعی برای پایان عادلانه این جنگ آماده کنیم. و این امکانپذیر است.»
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه پیشنهاد صلح خود را در ژوئن مطرح کرد و گفت که آماده است مذاکرات را زمانی آغاز کند که کییف به وضعیت بیطرف خود متعهد شود و ادعاهای خود را نسبت به چند منطقه که در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۲۲ به روسیه ملحق شدند، کنار بگذارد. این طرح توسط کییف به عنوان یک «اولتیماتوم» رد شد.
با این حال، اظهارات اخیر زلنسکی نشاندهنده تغییر موضع قبلی است. زلنسکی در مصاحبهای با رسانههای فرانسوی اواخر ماه گذشته گفت که مسکو باید در کنفرانس صلح بعدی که برای نوامبر برنامهریزی شده است، شرکت کند، زیرا «کل جهان میخواهد آنها [روسها] پشت میز مذاکره باشند.»
او تصریح کرد که بازگشت اوکراین به مرزهای سال ۱۹۹۱ مطلوب است اما اجباری نیست و پیشنهاد کرد که این کشور میتواند در مورد شرایط پایان درگیری با روسیه همهپرسی برگزار کند.
مسکو بارها اعلام کرده است که آماده گفتوگو برای پایان دادن به درگیری است، اما اعتماد به ادعاهای اوکراین مبنی بر آمادگی این کشور برای مذاکره دشوار است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اخیرا گفت که مسائل متعددی - از جمله مشروعیت زلنسکی به عنوان رئیس دولت و مداخله غرب - باید قبل از شروع هر گفتوگوی اساسی حل و فصل شود. دوره ریاست جمهوری زلنسکی در ماه مه به پایان رسید و انتخابات به دلیل حکومت نظامی برگزار نشده است.
به گزارش راشا تودی، زلنسکی همچنین یک فرمان ریاست جمهوری را در پاییز ۲۰۲۲ امضا کرد که همه مذاکرات با رهبری فعلی در مسکو را ممنوع میکند.