خرافات یا ضریب نفوذ فضای مجازی

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی بلاغ، زمانی که حرف از سواد رسانه‌ای می‌شود هر یک از ما خود را به عنوان یک فیلسوف و کارشناس امور مربوطه می‌دانیم و می‌گوییم که سواد رسانه‌ای باز دیگر چه صیغه‌ای است و به صرف اینکه سواد علمی‌مان بالا بوده است خود را مبرا از این موضوع می‌دانیم و نظرات متفاوتی را ارائه می‌دهیم.

در حالی که صحبت از عمل به میان می‌آید تازه متوجه می‌شویم که چیزی برای گفتن نداریم و گاهاً هم خودمان تحت تاثیر چنین مواردکارهایی می‌کنیم که شاید زمانی که سواد رسانه‌مان بیشتر بود آن را انجام ندهیم و آن را به سخره بگیریم.
 

حال با توجه به این تفاسیر همه ما می‌دانیم که یکی از مواردی که در سواد رسانه‌ای بسیار مورد توجه قرار گرفته است تشخیص اخبار درست از اخبار فیک و نادرستی است که شاید هیچ منبع خبری پشت آن نبوده باشد و به صرف اینکه در فضای مجازی منتشر شده است و چند نفرآن را نقل کرده‌اند پذیرفته باشیم از جمله این موارد می‌توان به اتفاقات اخیر در ۱۳ صفر امسال اشاره نمود که نشان می‌دهد که چگونه ضریب نفوذ یک رسانه و یا فضای مجازی می‌تواند در درست جلوه دادن یک خبر تاثیرگذار بوده باشد و می‌تواند افکار عمومی را کنترل کند.

 

کشتی‌آرای از جمله فعالان قدیمی بازار طلا در کشور در گفتگو با ایسنا عنوان کرد که ۶۳ سال است که در بازار کار می‌کند، اتفاق ۱۳صفر امسال برایش عجیب بوده است و می‌گوید در سال‌های گذشته اتفاقاً بیشتر مردم در ماه محرم و صفر، خصوصاً تا پایان سیزدهم صفر برای خرید دست نگه می‌داشتند و ملاحظاتی می‌کردند. زیرا اعتقادی وجود داشت که این ماه‌ها سنگین است اما یک باره ۱۳صفر امسال با موج رسانه‌ای ایجاد شده در فضاهای مجازی فیلتر شده طلا فروشان با موج عجیب و غریب از خریدارانی روبرو شدند که در طول تاریخ بی‌سابقه بوده است و حتی باعث حبابی در بازار طلا گردید که روند قیمت‌ها را افزایشی کرده است.

بسیاری از خریداران طلا نیز شاهد این گواه بوده‌اند که در این روز با صف‌های طولانی مواجه بوده‌اند و از صبح برای خرید طلا نوبت گرفته می‌شده است اعتقادی که شاید از یک نقل قول گرفته شده باشد و برای آن که کسی از این گردونه جا نماند باعث این موج شده است. 


محمد اسماعیلی نیز از جمله فعالان لوازم التحریر در شهرستان بابل است که در گفتگو با خبرنگار بلاغ نیز از فروش بی‌سابقه جاسویچی در ۱۳صفر امسال خبر داد و گفت: امسال از اول صبح با شروع به کار بازار بسیاری از کسبه‌ای که جاسویچی داشتند با حجم عظیمی از خریداران مواجه شده‌اند که در طول عمر کاسبی‌شان بی‌سابقه بوده است و حتی بسیاری عنوان کرده‌اند که در همان ساعت اولیه صبح انبارهایمان خالی شده است.

البته کسبه از این رونق بازار بسیار خوشحال بودند و ما هم از این اتفاق برایشان خرسندیم حال به میان مردم رفتیم تا نظرات مردم را در این مورد بدانیم.
 

البته بسیاری حاضر به مصاحبه نشدن و بسیاری هم معتقد بودند که شاید این اتفاق بیافتد چرا باید آنها از این گردونه جا بمانند و می‌گفتند فکر کردن به آن تاثیر مثبت روحی و روانی در جامعه خواهد داشت و می‌گفتند ضرری هم ندارد بلکه باعث رونق بازار اقتصادی می‌شود.
 

ریحانه محمدی از جمله شهروندان دانشجوی شهرستان بابلی بود که حاضر به گفتگو با خبرنگار بلاغ شد.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه مردم به راحتی بسیاری از موارد و شایعات را به صرف اینکه چند نفر آن را نقل وقول کرده‌اند می‌پذیرند اظهار کرد: ۱۳ صفر امسال از جمله مواردی بوده است که به صرف اینکه خبری در فضای مجازی مبنی بر خوش یمن بودن این روز منتشرشده است بسیاری از مردم در آن روز بدون آنکه بدانند موضوع چیست به صرف یک نقل قولی شده است شروع به خرید طلا و جاسویچی کرده‌اند و به این باور که رزق و روزیشان افزایش خواهد یافت.

محمدی ادامه داد: من اصلاً این روز را رد یا تایید نمی‌کنم شاید این روز هم مثل بسیاری از روزهای دیگر خدا اصلا خوش یمن باشد هر چند که هیچ پشتوانه‌ای پشت آن وجود ندارد اما این قضیه این امر را نشان می‌دهد که امروزه ضریب نفوذ رسانه چقدر در زندگی روزمره مردم تأثیرگذار بوده است و چگونه می‌تواند انتشار یک خبر التهابی در بازار به وجود بیاورد.

این شهروند مازندرانی یادآور شد: این جای بسی تامل دارد که چرا تا به حال متولیان امر قدرت ضریب نفوذ رسانه‌ها را نادیده گرفتند و به این امر که از جمله ضروریت امور در جامعه است بی‌توجه عبور کرده‌اند.

وی با اشاره به اینکه با فیلتر شدن فضای مجازی مشکلات و معضلات به جای آن‌ که حل شود بیشتر شده است گفت: نمی‌شود با پاک کردن صورت مسئله گفت مسئله خود به خود حل خواهد شد زیرا زمان کرونا این مسئله را به ما نشان داده است که بدون آن که به کودکانمان آموزشی داده باشیم مجبور شدیم فضای مجازی را بدون هیچ گونه آموزشی در اختيارشان قرار دهیم و شاهد آسیب‌های آن بودیم و حال هم زمانی که مسئله فیلتر به وجود آمد فیلترشکن‌ها قدرت گرفتن و بسیاری از قفل‌های انحصاری هم به ناچار شکسته شده است که حتماً آسیب‌های غیر جبرانی در سال‌های اخیر خواهیم بود.
 

محمدی در پایان سخنانش به نقش و تاثیرگذاری آموزش در جامعه امروزی اشاره کرد و گفت: تنها با آموزش درست می‌توان مشکلات موجود در این زمینه را حل نمود و سواد رسانه‌ای عامه مردم را بالا برد تا هر خبری را که در فضای مجازی منتشر شده است را نپذیرند و به صرف اینکه یک بلاگری که برای منفعت خود چیزی را تبلیغ کرده است از آن تبعیت نکند.

حال باتوجه به اتفاقات اخیر به این نتیجه خواهیم رسید که چگونه موج‌سواری یک رسانه فیک می‌تواند در دنیای امروز تاثیرگذار باشد.

یکی از مواردی که در سواد رسانه‌ای بسیار مورد توجه قرار گرفته است تشخیص اخبار درست از اخبار فیک و نادرستی است که شاید هیچ منبع خبری پشت آن نبوده باشد و به صرف اینکه در فضای مجازی منتشر شده است و چند نفرآن را نقل کرده‌اند پذیرفته باشیم از جمله این موارد می‌توان به اتفاقات اخیر در ۱۳ صفر امسال اشاره کرد.