به گزارش خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سریال «غربت»، تازهترین اثر به نویسندگی و کارگردانی امیر پورکیان و تهیهکنندگی صادق یاری، به همراه بازیگران برجستهای چون آناهیتا درگاهی، مهدی حسینی نیا، بهاره کیان افشار، حسین مهری و ترلان پروانه، در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۴۰۳ به طور رسمی از پلتفرم نماوا منتشر شد. این سریال به سرعت با اعتراضهای جدی مواجه شد که بیشتر به نحوه نمایش زندگی حاشیهنشینان در مناطق عربنشین مربوط میشود.
در واکنش به انتقادات، امیر پورکیان، کارگردان سریال، ضمن ابراز تاسف از ناراحتی ایجاد شده، تاکید کرد که هدف این پروژه هرگز توهین به قومیتهای مختلف نبوده است.
وی اظهار داشت: «من فرزند خوزستان و متولد اهواز هستم و برادرم در جنگ برای دفاع از سوسنگرد به شهادت رسید تا هموطنان عربزبان ما از گزند جنگ در امان بمانند.»
پورکیان در ادامه به مردم عربزبان اطمینان داد که هیچ قصدی برای توهین به آنان وجود نداشته و تاکید کرد که برخی تلاشها برای ایجاد تفرقه در جامعه موفق نبوده است.
در واکنش به این اعتراضات، سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر (ساترا) اعلام کرد که محتوای منتشر شده در سریال «غربت» مورد تایید این سازمان نیست و به همین دلیل، مجوز انتشار آن صادر نشده است.
این سازمان همچنین افزود که مجوز تبلیغات محیطی این سریال نیز به دلیل عدم صدور مجوز ساترا، توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صادر نشده است. به این ترتیب، ادامه پخش سریال برخلاف قوانین و مقررات بوده و منجر به شکایت ساترا از مدیران پلتفرم نماوا در مراجع قضایی شده است.
علی صالحی، دادستان تهران، با تأکید بر توقف پخش سریال «غربت»، دلیل این اقدام را عدم دریافت مجوز ساترا و همچنین اعتراضات هموطنان عربزبان عنوان کرد. وی تصریح کرد که پیگیریهای قضائی در این زمینه بهطور جدی ادامه خواهد یافت.
سید مجید میراحمدی، معاون امنیتی و انتظامی وزارت کشور، با پیگیری این موضوع، تأکید کرد که دادستانی به شکایات مطرح شده وارد شده و در حال بررسی دقیق مسئله است.
موسوی زاده، نماینده مردم اهواز در مجلس، نیز در توئیتی به طور جدی به موضوع توهین به قومیت عرب واکنش نشان داد.
هچنین رئیس ساترا اعلام کرد که این سریال فاقد مجوز است و باید از شبکه خانگی حذف شود.
در این باره مهران ده نمکی، عضو مجمع تحلیلگران ساترا نیز اظهار داشت که محتوای سریال دارای ایرادات قابل توجهی است و استفاده از مواد مخدر در آن مغایر با آییننامههای ساترا است. وی افزود که اگر اصلاحات لازم به عمل نیاید، احتمالاً اعتراضات گستردهتری به وجود خواهد آمد و امیدوار است که با انجام اصلاحات، سریال از توقیف خارج شود.
به گزارش دانا؛ توقیف سریال «غربت» به دلیل اعتراضهای شدید به محتوای آن، به وضوح نشاندهنده حساسیت و اهمیت تطابق تولیدات رسانهای با ارزشها و انتظارات اجتماعی است. این بحران نه تنها بر ضرورت رعایت مقررات سازمانهای نظارتی تأکید میکند، بلکه بر اهمیت توجه به تنوع فرهنگی و احترام به حساسیتهای قومیتی نیز تأکید میکند. با توجه به تعهد کارگردان به اصلاحات و تلاشهای قانونی برای رفع مشکلات، امید است که با اعمال اصلاحات لازم، این سریال بتواند به دور از حواشی، به شکل مطلوبی بازبینی و مجدداً پخش شود. این حادثه درسهایی مهم درباره نیاز به هماهنگی و همفکری در تولید محتوای فرهنگی ارائه میدهد.