قصه همیشه تکرار در ورزش؛ پارالمپیک شبیه المپیک/ نزول و انحصارگرایی در مدال

به گزارش خبرنگار ورزشی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پرونده حضور کاروان ورزش ایران در هفدهمین دوره بازی های پارالمپیک در پاریس 2024 با ۲۴ مدال رنگارنگ و حضور در جایگاه چهاردهمی بسته شد. کاروان ایران در این دوره از بازی ها با ۶۵ ورزشکار در ۱۰ رشته والیبال نشسته، پاراوزنه برداری، پاراجودو، پاراشنا، پاراتکواندو، پارادوومیدانی، گلبال، پاراتیر و کمان، پاراتیراندازی و پاراکانو شرکت داشت و در نهایت با کسب ۲۴ مدال رنگارنگ شامل ۸ نشان طلا، ۱۰ نقره، ۷ برنز و ایستادن در جایگاه چهاردهم جدول رده بندی به کار خود پایان داد.

برای تحلیل و آنالیز کاروان ایران در این رقابتها باید در فرصتی مناسب رشته های اعزامی را آنالیز کرد و درباره عملکرد آنها بسته به شرایط و اتفاقات تحلیل داشت اما در یک بررسی اجمالی درباره کاروان ایران باید از نزول کاروان پارالمپیکی ایران صحبت کرد. نزولی که در قیاس با ادوار گذشته و بازیهای قبلی منتج شود.

کاروان پارالمپیکی ایران ۲ سال قبل در بازیهای پارآسیایی هانگژو درخششی کم نظیر داشت و با مجموع ۱۳۱ مدال که ۴۴تای آن طلا بود، توانست روی سکوی دوم این بازیها ایستاده و جهشی هیجان انگیز و درخشان را تجربه کند.

بعد از این موفقیت همه پیش بینی می کردند که کاروان ایران در بازیهای پارالمپیک نیز این درخشش را تکرار کرده و دست پری در مسابقات داشته باشد. حتی در پیش بینی های خوشبینانه حاکی از جهش چند پله ای و کسب رتبه تک رقمی در پاریس بود اما در عمل اتفاق دیگری رخ داد و کاروان ایران نتوانست به انتظارات پاسخ دهد تا همه پیش بینی ها باطل شود. تیم ایران در بازیهای پارالمپیک پاریس نه تنها نتوانست مدالهای بیشتر و خوشرنگتری کسب کرده و جایگاه خود را ارتقا دهد، بلکه نسبت به دوره قبلی بازیها در توکیو 2020 نیز روند نزولی در کسب مدال و جایگاه خود در جدول بازیها را تجربه کرد.

۴ سال پیش در توکیو کاروان ایران همین تعداد مدال را کسب کرد اما تعداد طلاهای ایران دورقمی بود و کاروان ایران موفق شد ۱۲ مدال طلا را کسب کند و به مدد این تعداد طلا در جایگاه سیزدهم جدول کسب مدال ایستاد. در پاریس از منظر کسب طلا نزول قابل توجهی داشتیم و ۴ طلا کمتر گرفتیم تا به همین دلیل یک پله نزول را در جدول بازیها تجربه کنیم.

این در حالیست که پیش از آغاز رقابتها مسئولین کمیته پارالمپیک در پیش، بینی های خود برای این دوره از ۹ طلای قطعی صحبت می کردند و اعتقاد داشتند ۵ مدال نقره نزدیک به طلا خواهیم داشت که البته این پیش بینی محقق نشد و در نهایت از ۹ طلای قطعی یک طلا کمتر گرفتیم. آنچه نشان می دهد که کاروان پارالمپیکی ایران حتی انتظارات حداقلی متولیان را برآورده نکرده است. همچنین نشان می دهد که پیش، بینی های صورت گرفته با واقعیت فاصله داشته و چندان واقع بینانه صورت نگرفته.

بیشتر بخوانید:

پولادگر: در پارالمپیک پاریس نمرۀ خوبی کسب کردیم؛ خداحافظی جوانمردی را ناشی از خستگی می‌دانم
 

نکته قابل توجه دیگر اینکه مدال های ایران مثل ادوار قبلی محدود به چند رشته خاص و همیشگی می شود و از مدال آوری در رشته های دیگر و جدید دور افتاده ایم.

در رشته های پارالمپیکی برای ما چند رشته سنتی همانند والیبال نشسته، پاراوزنه برداری، پارتیراندازی، پاراتکواندو و پارادوومیدانی مدال می آورند و در بقیه رشته های دیگر کماکان از مدال سهمی نداریم. در رشته های مهم و تاثیرگذار و پرمدال نظیر پاراشنا و یا پاراکانو با وجود داشتن نماینده ایران هیچ مدالی نگرفت.

در رشته های مهمی همچون بسکتبال با ویلچر یا فوتبال نابینایان ایران فاصله بعیدی با سطح اول و مدال آوری دارد و در رشته های جذابی همانند شمشیربازی با ویلچر یا تنیس با ویلچر هم اساسا ورزش پارالمپیکی ایران هیچ سرمایه گذاری خاصی نکرده و این رشته ها مهجور مانده اند.

این آفت مدال آوری در رشته های تکراری درست  همانند اتفاقیست که در المپیک نیز گریبان ورزش ایران را گرفت و تنها در ۲ رشته کشتی و تکواندو ایران در پاریس مدال گرفت و در سایر رشته ها تنها تماشاگر بود.

تکرار همین سناریو و نقطه ضعف در بازیهای پارالمپیک نشان می دهد که ورزش ایران مدتهاست در یک دایره تکراری گیر افتاده و سالهاست از آن خروج نکرده. ورزشی که تنها در چند رشته خاص مدعیست و صاحب سبک است و در اکثر رشته های دیگر هیچ حرفی برای گفتن ندارد.

این آفت بزرگیست که سالهاست ورزش ایران را اسیر خود کرده و برای برون رفت از آن نیازمند یک نگاه تحولی در ورزش و سرمایه گذاری هدفمند و اصولی هستیم تا از این دایره تکرار خارج شویم. ورزش ایران نیازمند هوای تازه و اتفاقات جدید است.

مدال های ایران در پارالمپیک نزول معناداری داشت و مثل ادوار قبلی محدود به چند رشته خاص و همیشگی می شود.