به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «کردتودی»، روزهای تابستان به آخر رسید و فصل جابهجایی مستأجران از راه رسید، حال باز دور بینتیجه مسائل و مشکلات مستأجران با صاحبان مسکن آغاز میشود و در این وسط در اوج وعدههای مسئولین برای حل و فصل مشکلات، بهجای نمیرسد و مستأجران میمانند و یک رقم لاکچری در بیجار گروس که یک شهرستان محروم با اقتصادی ضعیف است.
همین چند روز گذشته بود خبر اجاره نویسی بر خط به گوش رسید و اولین تحقق این طرح بزرگ، برای پیشگیری از قیمتهای نجومی مالکین، سامانهای برخط برنامهریزی شده و حالا قرار است کی اجرایی شود معلوم نیست و اندر احوالات حکایتی که پیشروی مستأجران است سالها ادامه دارد و درمانی ندارد.
بازار داغ تعیین قیمت مسکن اجارهای هم در فضای مجازی بیش از گذشته رونق یافته و در هر گروه مجازی، پیامهای میبینید که گویای وضع عجیب قیمتها در کف بازار معاملات مسکن بیجار است، قیمت که نگویم، ارزشافزودهای که هر روز به قیمت آن افزوده میشود و یک روند صعودی دارد که از حباب گذشته و یک بالن پوست چرمی است که هیچگاه پاره و سوراخ نخواهد شد.
روزگار سختی است، همه ما این روزهای پر استرس و پر التهاب را تجربه کردیم، بهتر است این نکته را بهتر توضیح دهیم که حدود یک دهه گذشته قیمت مسکن آنقدر مناسب بود که با درآمد یک کارگر، کارمند و حتی رئیس بانک تناسب داشت و با اندک سرمایهای چند ۱۰ میلیونی میتوانستید یک منزل مسکن مهر را خریداری کرد یا یک واحد آپارتمان در مرکز شهر را رهن و اجاره کرد.
راستش را بخواهید درآمدها و قیمتها در حدود ۱۰ سال پیش از این، بهاندازهای بود که بیشتر مردم ترجیح میدانند که بجای خرید مسکن، تجربه خانههای جدید را در نقاط مختلف را تجربه کنند و مبلغی که قرار بود برای خرید جمع و خرج میکردند را در یک کار و اشتغال جدید سرمایهگذاری میکردند تا رفاه بیشتری در خرید خودرو و مسافرت و تجهیزات منزل داشته باشند.
یاد باد آن روزگاران یاد باد، در کل سالهای گذشته را نمیتوان امروز تجربه کرد و هر چه بود گذشته است، حال امروز با حقوق حداقلی ۱۴ میلیونتومانی کارگری روبه هستیم و رهن و اجارهای که سر به فلک کشیده است، آرزوی خانهدارشدن هم به یک معجزه تبدیل شده است و اگر سرمایهای از همان سالهای دور بهصورت طلا و زمین نداشته باشید و یا والدین برای شما آستین گلریزان بالا نزنند، این آرزوی خوش، محال به نظر میرسد.
شاید بهجرئت بتوان گفت که اگر مسکن مهر نبود در آن سالها، قیمت مسکن خیلی زودتر از اینها لاکچری میشد و در ادامه با آمدن عناوین جدید در قالب مسکن و راهاندازی سامانههای نوین، نتوانست غول بی شاخ و دُم مسکن را مهار کند و هر روز که میگذشت، افسار گسیختهتر میشد.
*پیشبینیهای وحشتناک از آینده مسکن
احمد رحمانی یکی از کاربران فضای مجازی بیجاری در پیامی که منتشر کرده است، گفت: مسکن به یک کالای سرمایهای تبدیل شده است و همین موضوع جذاب موجب افزایش قیمت میشود و دیگر مسکن از یک سرپناه ساده به یک کالای دارای ارزش افزوده تبدیل شده است و عملاً اگر خالی بماند و بدون استفاده در افزایش قیمت رهن و اجاره آن میتواند مزیتی به شمار رود که در افزایش قیمت توجیهپذیری ایجاد میکند.
وی افزود: زاویه اقتصادی بازار مسکن نگاهی است که دیگر باید آن را قبول کنیم، رکود در تولید در این حوزه و عملاً طولانیشدن وعدههای مسکن امید و ملی و غیره نیز موجب شده است که افزایش قیمت یک حرکت روبهجلو را بیشتر تقویت میکند و چون امسال هم در شهر بیجار خبری از ساختوساز مسکن ملی نبود، با آغاز فصل پاییز، قیمت مسکن نسبت به سال گذشته گرانتر شد.
رحمانی با اشاره به اینکه بحث خانههای خالی پارسال مطرح شد و طبق گزارش مرکز آمار در سال ۹۵، حدود ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار خانه خالی در کشور وجود داشت که بدون هیچ استفادهای رها شده بود و مرجع قانونی نیز وجود نداشت که راهبردی را برای وادار کردن صاحبان خانه به کاهش قیمت رهن و اجاره نیز در کار نبود.
وی ادامه داد: معلوم نیست که چه در انتظار بازار مسکن است، از سوی بازار نقلوانتقالات راکد است و از سوی مالکان نیز با توجه به افزایش قیمت بیش از حد مایحتاج، کالاهای اساسی و حتی ارز و طلا، حاضر نیستند اندکی از رقم پیشنهادی خود را به بنگاههای معاملاتی کم کنند و به فکر زوجهای جوانی باشند که دربهدر دنبال مسکن میکردند.
*مسکن ۲۵ متری در بازار
زهرا مرادی کاربر دیگر فضای مجازی نوشت: طرح مسکن اقتصادی در متراژهای ۲۵ تا ۸۰ مترمربع در ماهدشت کرج کلنگزنی شده است و طبق اطلاعات بهدستآمده این واحدها در قالب تعاونی با هزینه متقاضیان ساخته میشود و ۴۸ ماه آینده تحویل داده خواهد شد، طرح پشت طرح و بدون پشتوانه مالی و حمایتی دولتها، یعنی فقط وعده خالی برای امیدی واهی که شاید هیچ وقت تحقق نخواهد شد.
وی افزود: قیمت این واحدها در این پروژه بهازای مترمربع ۳۰ میلیون تومان است که متقاضیان تسهیلات بانکی نیز برای اقشار کمدرآمد در نظر گرفته شده است، میدانیم که بانکها تا امروز در اعطای تسهیلات ازدواج کمکاری میکنند و حتی در حوزه تسهیلات مسکن ملی هم کمکاری میکنند؛ ولی برای کارمندان خود یک بخش ویژه و خصوصی باز کردهاند که به هیچ مقام کشوری هم جوابگو نیستند.
مرادی توضیح داد: با این وضعیت عدم همکاری بانکهای عامل، اگر متقاضی تسهیلات موفق به اخذ طرح شود نیز تنها توانسته است حدود ۳۵درصد هزینه تمام شده واحدها را جبران کند و باید مابقی را از جیب پرداخت کند، تازه این تسهیلات بهصورت قرضالحسنه با دوره بازپرداخت چهارساله است؛ ولی جوابگوی هزینهها نیست و خود این موضوع چالش جدیتری به نظر میرسد.
وی با اشاره به اینکه کاهش مساحت خانهها تنها یک توجیه برای مدیران ارشد در ارائه راهکار به شمار میرود، باید گفت: شاید به طور موقت متولیان امر مسکن، از اجرای این طرح مضحک رضایت داشته باشند، باگذشت زمانی کوتاه تبعات اجتماعی این نوع خانهسازی خیلی زود دامن جامعه را خواهد گرفت؛ زیرا با شعار افزایش جمعیت تناقض دارد و خانوادههای ساکن چنین خانههایی نمیتوانند به فرزندآوری فکر کنند.
*تعداد متقاضیان مسکن ملی در کردستان ۹۵ هزار نفر است
مدیرکل راه و شهرسازی کردستان در جلسه شورای اداری استان، گفت: تعداد متقاضیان مسکن ملی در کردستان را ۹۵ هزار نفر است که این تعداد بیش از سه برابر تعهد استان است و باید این نکته را هم اعلام کرد، این تعداد افرادی هستند که توان مالی پذیرش طرح را داشتهاند و بخشی از جامعه نیز وجود دارند که نتوانستند در این طرح ثبتنام کنند و اجارهنشین هستند.
جهانگیر الیاسی با بیان اینکه علیرغم تأمین مسکن در زمینه ساخت مقداری عقب هستیم، اظهار داشت: زمانبر بودن آمادهسازی ناشی از توپوگرافی منطقه و خاکبرداری فراوان و محدودیت فصل کاری در استان و اراضی کشاورزی محدوده طرحها از دلایل برخی کاستیها در حوزه ساخت بوده است.
وی افزود: استان کردستان بعد از استان فارس به نسبت جمعیت آن بیشترین متقاضی مسکن ملی را در کشور دارد، ثبتنام ۲۹ هزار واحد در سامانه مسکن ملی انجام شده و مضاعف بر آن زمین هفت هزار واحد دیگر نیز تأمین شده که به برنامه دولت که تأمین ۳۶ هزار واحد است، دستیافتهایم.
مدیرکل راه و شهرسازی استان کردستان با اشاره به تأمین زمین برای خانوادههای مشمول طرح جوانی جمعیت و از سال ۱۴۰۰ به بعد خانوادههای دارای فرزند سوم مشمول این طرح میشوند، ادامه داد: تأمین زمین مسکن یکی از اصلیترین چالشهای استان بوده که موجب شد، روند احداث مسکن ملی با تأخیر روبرو شود.
*هیچ اتفاق خاصی در بیجار رخ نداده است
امید غلامی رئیس اداره مسکن و شهرسازی بیجار گفت: برابر آمار سامانه طرح نهضت ملی مسکن برنامه اجرایی ۴ساله برای شهر بیجار تعداد ۳ هزار و ۷۴۱ نفر است که تعداد ۶ هزار و ۳۹۵ نفر ثبتنام نمودهاند که از این تعداد ۲ هزار و ۹۰۰ نفر تأیید نهایی شدهاند که از تعداد متقاضیان فوق ۹۰۰ نفر در اراضی هواشناسی و حلوایی قرعهکشی شدهاند که در مرحله انعقاد قرارداد هستند و در فاز بعدی ۱۰۰۰ نفر دوم در اراضی عسکرآباد و باقیمانده اراضی تخت و هواشناسی و حلوایی قرعهکشی و گروهبندی خواهند شد، در حال حاضر منتظر تأیید نهایی اراضی عسکرآباد در کارگروه امور زیربنایی هستیم بهمحض تأیید پیامک واریز وجه برای متقاضیان ارسال و بعد از آن قرعهکشی انجام خواهد شد.
وی افزود: برای ۱۰۰۰ نفر سوم نیز اراضی تأمین و معرفی شده که در مرحله کمسیون ماده ۵ استان قرار دارد، شهرهای اقماری یاسوکند و پیرتاج و بابارشانی و توپ آغاج هم برابر تفاهمنامه شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی واگذار شده است و مربوط به این اداره نمیباشد، از لحاظ تأمین زمین شهر بیجار و شهرستان هیچ مشکلی نداشته و شهرستان اول در استان هستیم؛ ولی متأسفانه به دلیل دلایل فنی و شهرسازی و عدم برگزاری کمیسیونهای مربوطه تا کنون زمینهای معرفی شده در کمیسیونها منتج به صدور رأی نشده است که با پیگیریهای صورتگرفته در آینده نزدیک پس از اخذ رأی کمیسیون ماده پنج و ابلاغ به این اداره مراحل واگذاری به متقاضیان انجام خواهد شد.
غلامی گفت: شایانذکر است بالغ بر ۴۰۰ نفر در طرح جوانی جمعیت ثبتنام نمودهاند که بنا به وظایف تعیین شده تعداد ۳۰ متقاضی در مرحله واگذاری هستند و واگذاری به بقیه افراد نیز در دست اقدام است.
وی تصریح کرد: کل سهمیه ابلاغی برای مسکن ملی در استان کردستان ۸۷ هزار و ۲۳۹ واحد است که از این تعداد ۱۶ هزار واحد مسکن روستایی و پنج هزار و ۷۰۰ واحد مسکن استیجاری است، به این معنی که دولت آن را احداث کند و بهصورت اجاره از آن بهرهبرداری شود.