گلایه‌های جدی شورای شهر از عملکرد شهرداری زاهدان/ عذرخواهی شورای شهر از وضعیت شهری که در شأن مردم نیست

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از  پایگاه خبری «عصرهامون»، باتوجه‌به اینکه وضعیت بهداشتی و زیباسازی شهر زاهدان گلایه‌های شهروندان و حتی برخی از مسئولین را به همراه داشت و در این زمینه رسانه‌های هم چندین بار با گزارش‌های انتقادی و گلایه‌ای از شهرداری زاهدان این مسئله را پرداخته بودند؛ اما در عملکرد شهرداری برای نظافت و بهداشت شهر نداشت.
 
 پایگاه خبری عصرهامون در این راستا با تشکیل میزگردی با حضور اعضای شورای شهر، معاون خدمات شهری شهرداری زاهدان و سه نفر از شهرداران مناطق پنج‌گانه شهرداری زاهدان برگزار و موضوع عدم جمع‌آوری زباله و نظافت شهر زاهدان مورد نقد و بررسی قرار گرفت.
 
 در ابتدای این میزگرد محمدرضا کوچک‌زایی، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر زاهدان که خود یکی از منتقدان به عملکرد شهرداری زاهدان بود، بیان کرد: متأسفانه وضعیت خدمات شهری زاهدان اصلاً رضایت‌بخش نیست و این وضعیت بهداشت و نظافت شهر در شأن شهروندان نیست و در این موضوع شورای شهر نیز به عملکرد شهرداری زاهدان انتقاد دارد.
 


 وی با بیان اینکه شهرداری زاهدان کمبود نیروی انسانی و نبود بودجه برای پرداخت هزینه کارکنان و مطالبات پرداخت نشده را از سوی ادارات و دستگاه‌های اجرایی از جمله معضلات و مشکلات این ارگان در ارائه خدمات عنوان کرده است، تصریح کرد: هرچند شهرداری مشکلات و مطالباتی دارد؛ اما خود هم تلاش چندانی در رفع این مشکلات نداشته است.
 
 کوچک‌زایی با اشاره به شهرداری نتوانسته از تمام ظرفیت نیروی انسانی به طور کامل استفاده کند بیان کرد: اکنون ۳ هزار و ۷۵۰ نیروی انسانی در شهرداری مشغول به کار هستند که فقط 10درصد کار مفید انجام می‌دهند.
 
 وی در خصوص نظارت شورای شهر بر عملکرد شهرداری تصریح کرد: شورای شهر در خصوص بازرسی‌ها و نظارت‌ها از وضعیت بهداشت و نظافت شهر زاهدان کوتاهی نکرده است و چندین جلسه هم با شهردار در این زمینه گرفته شده است که مصوباتی هم به تصویب رسید.
 
 کوچک‌زایی اظهار کرد: در خصوص عملکرد شهرداری هیچ توضیحی نه قابل‌قبول و نه قابل‌توجیه است و باید به هر نحوی این مراتب مرتفع شود در جلسه آخر شورا و شهرداری ۱۵ مورد اساسی شهر که شهرداری باید پیگیر آن شود مطرح شد و به تصویب رسید که برخی از این مصوبات شامل، تسریع در لایروبی مسیرهای شهری، شستشوی مستمر مخازن زباله و توزیع مخازن فرسوده، توجه جدی به جمع‌آوری فوری خاکروبه‌ها حاصل از رفت‌وروب معابر ضایعات ناشی از هرس فضای سبز نخاله‌های عمرانی و کپه‌های حاصل لجن‌زدایی کانال‌های هدایت آب‌های سطحی، تسریع در پرداخت حقوق و مزایا و بیمه نیروهای پارکبان، تسریع در تکمیل خط انتقال پساب به شبکه رسانی فضای سبز مناطق ۱ و ۲، برنامه‌ریزی و اجرای شستشوی درختان در معرض خطر به‌وسیله جت واش یا بهره‌گیری از ماشین‌آلات سازمان است.
 

 

 


 در ادامه این میزگرد عبدالناصر گرگیچ رئیس کمیسیون برنامه‌وبودجه شورای شهر زاهدان بیان کرد: درست است وجود توزیع ناعادلانه ثروت به شهرداری سیستان و بلوچستان یکی از موارد مهم در عملکردهای شهرداری است اما نمی‌توان در انجام کارهای خدماتی کوتاهی کرد اکنون شهر در وضعیت بحرانی است و باید تدبیر و تمهیدی برای این وضعیت صورت گیرد.
 
 وی با دانستن اینکه ارزش‌افزوده در استان نامتعادل است ادامه داد: باوجود افراد متخصص در این زمینه با همین بودجه ناکافی باید اقداماتی برای این مورد اختصاص یابد و از طرف شهرداری هیچ‌گونه اقدامی صورت نگرفته است.
 
 گرگیچ در خصوص بازدیدی که از شهر به همراه مدیران شهرداری صورت‌گرفته بود و جلساتی در این زمینه گرفته شد اظهار کرد: امیدواریم شهرداری باتوجه‌به مصوبات تأیید شده بتواند کار خود را به‌درستی انجام دهد و مشکلات ارائه شده را مرتفع شود.
 
تأمین منابع مالی شهرداری را دچار مشکل کرده است
 نظیر احمد هاشم زهی معاون محیط‌زیست و خدمات شهری شهرداری زاهدان با بیان توضیح کلی در خصوص شهرداری مرکز بیان کرد: در پنج منطقه زاهدان اکنون شش شرکت خصوصی در حال فعالیت هستند و حدود ۹۰۰ نفر پارکبان و ۱۲۰ خودروی سنگین و نیمه‌سنگین برای جمع‌آوری زباله فعالیت می‌کنند.
 


 وی با بیان عملکرد شرکت‌های خصوصی در بخش اجرایی برای شهرداری مفید هستند ادامه داد: البته اکنون شرکت‌های خصوصی به انجام وظایف خود کوتاهی دارند و در حال برگزاری دوباره مزایده و بستن قرارداد با برخی هستیم و تجربه نشان داده است که اگر شرکت‌های خصوصی به‌خوبی عمل کنند بحث تنظیف و نظافت شهر به خوبی انجام می شود.
 
هاشم زهی افزایش حقوق نیروی انسانی را از دیگر عوامل ایجاد مشکلات خواند و اظهار کرد: حقوق نیروهای انسانی شهرداری از ۳۵ میلیارد به ۸۵ تا ۹۰ میلیارد تومان رسیده است و اکنون با کسری بودجه مواجه شده‌ایم و این حائز اهمیت است و در حال حاضر با کمترین بودجه مدیریت صورت می‌گیرد.
 
 وی دستگاه‌های اجرایی که اصلاً همکاری لازم را جهت بهبود و ارتقا کارهای شهری با شهرداری ندارند را دیگر مشکل شهرداری  دانست و گفت: دستگاه‌های اجرایی در پرداخت مطالبات خود به شهرداری کوتاهی می‌کنند که اگر مطالبات خود را به شهرداری پرداخت نمایند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
 
 هاشم زهی با ادعای اینکه هر روز ۸۰ درصد زباله در سطح شهر جمع‌آوری می‌شود، اظهار کرد: بخشی از نظافت شهر نیز بر عهده شهروندان است که باید با شهرداری همکاری لازم را داشته باشند، به طور مثال در  برخی مناطقی هستند که ساعت ۶ صبح زباله آنها جمع‌آوری می‌شود؛ اما مجدد تا ساعت ۹ الی ۱۰ صبح به همان روال برمی‌گردد.
 
 کوچک‌زایی با انتقاد از سخنان هاشم زهی بیان کرد: شما به‌عنوان مسئول باید مدیریت شرکت‌های خصوصی خود را داشته باشید اگر شرکت نمی‌تواند به کار خود خوب عمل کند شهرداری باید پای‌کار بیاید و نگذارد بحران ایجاد شود، متاسفانه تا کنون شرکت‌های خصوصی اصلاً کارایی خوبی نداشته و رقابت‌پذیر نیستند.
 
 وی در خصوص جمع‌آوری زباله‌ها در سطح شهر ادامه داد: صحبت‌های برای ساعت جمع‌آوری زباله در شهر با هم همخوانی ندارد و در حال حاضر باید تدبیری برای این کار اندیشیده شود، مسئولین باید بپذیرند که اشکالات در مدیریت و کم‌کاری وجود دارد.
 
 کوچک‌زایی افزود: شهرداری اگر تلاش مضاعفی داشته باشد قطعاً روال کار خوب است البته به‌جای گاری و بیل و جارو وقتی پلاستیک دست نیروی خود می‌دهد و نباید از کارکر توقع بهترین عملکرد را داشته باشد در این زمینه باید نسبت به بروز رسانی و تکمیل تجهیزات همت کند.
 
همچنین گرگیچ در ادامه انتقاد کوچک‌زایی خطاب به هاشم زهی ادامه داد: حرف‌های قابل‌قبول نیست کوچک نگری همیشه باعث بروز مشکلات می‌شود و شهرداری باید یک بسته کامل با راهبردهای درست برای این قضیه در نظر بگیرید.
 
ریشه‌یابی در مسائل مدیریتی بسیار اهمیت دارد
 
 فاطمه راشکی عضو شورای شهر زهدان نیز  بعد از تشکر از اینکه مردم بااین‌همه کوتاهی هیچ‌گاه مقابل ما و شهرداری نبوده‌اند بیان کرد: از همین جا از تمامی مردم عذرخواهی می کنم که نتوانستیم شهری زیبا و در خور شان برای مردم بسازیم.
 
وی ادامه داد: مشکلات باید ریشه‌یابی و به‌تدریج بهتر شود تا مسائلی که برای شهرداری معضل شده است رفع گردد متأسفانه عدم همکاری دستگاه‌های اجرایی و نداشتن بودجه کافی شهرداری را دچار مشکل کرده است.
 
 وی افزود: باتوجه‌به دریافت بودجه ناکافی برای شهرداری اکنون برای پرداخت حقوق خود دچار مشکل شده است همچنین شورا شهر و شهرداری در جلسات مکرر با نمایندگان مجلس خواستار افزایش ارزش‌افزوده شهرداری شده‌اند؛ اما تا به اکنون هیچ‌گونه اقدامی صورت نگرفته است.
 


 راشکی مطالبات دستگاه‌های اجرایی را حدود ۵ هزار میلیارد تومان عنوان  و تصریح کرد: با پرداخت این مطالبات و پیگیری برای پرداخت عوارض از اتباع بیگانه همچنین پرداخت عوارض ماده ۱۰۰ توسط شهروندان به طبع مشکلات شهرداری تا حدودی رفع خواهد شد.
 
 وی با بیان اینکه برون‌سپاری راه‌حل مشکلات شهرداری است ادامه داد: نیروهای شهرداری به دلیل عقب‌افتادگی در پرداخت حقوق میل و رغبت خود را برای کارکردن ازدست‌داده‌اند.
 
 راشکی با گلایه از اینکه شهرداری نباید با این وضعیت اقتصادی دست به کارهای عمرانی بزرگ بزند گفت: پروژه‌های عمرانی بزرگ در این شرایط مالی ضعف بزرگی برای شهرداری ایجاد کرده است.
 
 وی با بیان اینکه در بحران همه باید پای‌کار باشند تأکید کرد: نمایندگان مجلس، دستگاه‌های اجرایی، شورای شهر و غیره باید همکاری داشته باشند و تمام مسائل نباید به دوش شهرداری گذاشته شود.
 
محمود دشتی شهردار منطقه یک زاهدان نیز در این میزگرد بیان کرد: امروزه همه کارهای تخصصی شده است و باید با امکانات تخصصی به کارها پرداخته شود از جمله جمع‌آوری زباله که به‌ظاهر ساده بیان می‌شود اما نیاز به تجهیزات تخصصی دارد
 
 وی ادامه داد: شهرداری منطقه یک از اول تا کنون با شرکت‌های خصوصی فعالیت دارد و با یک روز ناکارآمدی شرکت‌های خصوصی مشکلاتی بزرگ به وجود می‌آید اکنون در این شرایط با کمک شهرداری مرکز که ماشین‌های عمرانی خود را در اختیار شهرداری منطقه یک قرارداده و همچنین اجاره برخی از ماشین‌های شرکت‌های خصوصی شرایط قابل‌قبول است.
 
 دشتی نبود ماشین‌آلات که مخصوص جمع‌آوری زباله است در شهر وجود ندارد را مشکل خواند و گفت: ماشین‌های جمع‌آوری زباله مکانیزه و پرس نیستند و اغلب روباز است که علاوه بر آلودگی محیط کار جمع‌آوری زباله را سخت می‌کند.
کوچک‌زایی با انتقاد به شهرداری منطقه یک گفت: در حال حاضر در منطقه ۱ نیروهای نظارتی بیشتر از کارکنان است در نظر بگیرید که هر کارگر یک نیروی نظارتی نیاز ندارد و این خود به یک مدیریت مطلوب نیاز دارد.
 
 در ادامه موسی خمری شهردار منطقه سه در خصوص مشکلات این منطقه که وسعت فراوانی نسبت به دیگر مناطق دارد بیان کرد: وسیع‌ترین منطقه زاهدان با جمعیت معادل با ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار نفر است و ۸۰ درصد این منطقه بافت فرسوده است و به دلیل وجود حاشیه‌نشین و کشتارگاه‌های غیراصولی دام در این منطقه شرایط خاصی به وجود آمده است.
 


  وی ادامه داد: در ۲۴ ساعت شبانه‌روز حجمی معادل ۲۰۰ تن زباله، نخاله، فضولات دامی و ضایعات داریم این در صورتی است که هیچ شرکت خصوصی با ما فعالیت ندارد همچنین باوجود مشکلاتی مانند خرابی ماشین‌آلات باز کارکرد خوبی داشته و توانسته‌ایم حقوق پاکبانان را در این ماه تسویه کنیم.
 
  وی آماری کلی از سطح کشور و استان ارائه داد و اذعان کرد: آمار کلی ارزش‌افزوده شهر زاهدان را با شهرهای دیگر در نظر بگیریم قابل‌ذکر است که در بهار امسال استان سیستان و بلوچستان ارزش‌افزوده شهرداری آن ۱۷۲ میلیارد تومان بوده است که ۳۵ میلیارد تومان آن به شهرداری زاهدان اختصاص‌داده‌شده است این در صورتی است که استان کرمان ۴ میلیارد و ۱۹۹ میلیون تومان ارزش‌افزوده آن بوده که شهرداری شهر کرمان ۶۷۱ میلیارد تومان ارزش‌افزوده آن می‌شود همچنین استان خوزستان که ۶ میلیارد و ۹۰۴ میلیون تومان ارزش‌افزوده اختصاص‌داده‌شده است خود شهرداری شهر اهواز ۱ میلیارد و ۴۹۳ میلیون تومان اختصاص دارد.
 
  خمری مقایسه‌ای بر سرانه یک شهروند هم داشت و تصریح کرد: سرانه یک شهروند کرمانی یک میلیون و ۲۴۹ هزار تومان است که سرانه یک شهروند زاهدانی ۶۰ هزار تومان است که در سه‌ماهه بعدی به سمت ۲۱ هزار تومان خواهد رفت و خوب این یک مشکل اساسی در کشور و توزیع ناعادلانه ثروت است.
 
ابوالفضل کاظمی مدیر هماهنگی و نظارت بر خدمات شهری در خصوص اینکه وظیفه شهرداری فقط جمع‌آوری زباله نیست بیان کرد: وظیفه شهرداری فقط جمع‌آوری زباله نیست که اکنون ۲۲ تا ۲۵ میلیارد تومان هزینه برای شهرداری دارد و با تورم در سال آینده به ۳۲ تا ۳۵ میلیارد تومان هم خواهد رسید که اگر ما هیچ پروژه‌ای عمرانی هم نداشته باشیم باید این هزینه ۳۲ تا ۳۵ میلیاردی را در نظر بگیریم.
 
 وی عملکرد روابط‌عمومی را بسیار ضعیف خواند و ادامه داد: روابط‌عمومی فقط مشکلات را بازگو می‌کند همچنین بعضی مواقع زباله‌ها در حوزه استحفاظی شهرداری نیست و باید خود شهروندان پیگیر آن باشند مثل مجتمع‌های مسکونی، تالار مجالس، مکان‌های اختصاصی اما متأسفانه اقدامی از طرف آنها صورت نمی‌گیرد و با شهرداری هم همکاری ندارند .
 


  کوچک‌زایی در پایان میزگرد خطاب به شهروندان ادامه داد: کم‌کاری و ضعف شهرداری را می‌پذیریم و امیدواریم کار خود را با همکاری ارگان ذی‌ربط بهبود دهد و همه مسائل نباید به دوش شهرداری باشد.
 
  وی اظهار کرد: از دستگاه‌های مربوطه تقاضا داریم مطالبات شهرداری که معادل ۵ هزار میلیارد تومان از دستگاه‌های دولتی نظامی و انتظامی است و قطعاً مسئله مالی شهرداری با پرداخت این موضوع بهتر خواهد شد اقداماتی صورت گیرد.
 
  کوچک‌زایی در پایان گفت: از مسئولین کشور باید عدالت را رعایت کنند و برای بودجه استان سیستان و بلوچستان تمهیداتی بیندیشند که امر اگر تحقق نیابد باعث عقب‌افتادگی استانی که از وسعت و جمعیت سرانه کشور است خواهیم بود.

عملکرد شهرداری زاهدان در نظافت سیمای شهر علاوه بر نارضایتی شهروندان موجب گلایه شورای شهر نیز شد.