گمنامی نخبگان قرآنی قزوین در خواب زمستانی مسئولان!

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، در دنیای پرشتاب و پر آشوب امروزی، در دوره‌ای که معنویات و توجه به قرآن حتی در جوامع اسلامی کمرنگ شده، در زمانه‌ای که تسلط فرهنگ غربی در این جوامع آنان را به سمت زندگی مادی و دست و پا زدن در خواسته‌های دنیوی کشانده، هنوز هستند کسانی که دغدغه تربیت نسلی قرآنی دارند و برای آن وقت و انرژی می‌گذارند.

 

افرادی که هنوز روی ارزش‌های اخلاقی و قرآنی ثابت قدم مانده و بدون هیچ چشم‌داشتی و تنها برای رضا خدا و کمک به فرهنگ اصیل جامعه در راه تربیت نسلی قرآنی قدم برمی‌دارند.

 

موسسات و مراکز قرآنی سطح شهر با وجود تمام چالش‌ها و در سایه بی‌توجهی نهادهای مربوطه که وظیفه‌شان تربیت نسلی قرآنی و اسلامی است، یک تنه بار این مسئولیت را به دوش کشیده و بستری برای شکوفایی معنویت و فرهنگ قرآنی در جامعه شده‌اند.

 

موسسه قرآنی مجمع‌الحافظین در خیابان شهید انصاری قزوین یکی از این دست مراکز است که با هدف تربیت قاریان و حافظان قرآن کریم، شناسایی حافظان قرآنی به دنبال فرهنگ‌سازی زندگی به سبک قرآنی و تربیت اساتید و فعالان قرآنی در شهر قزوین است.

 

این موسسه قرآنی نه تنها به حوزه حفظ و تربیت حافظین پرداخته بلکه توجه به ترجمه و تفسیر در کنار حفظ را نیز مهم دانسته و در این مسیر حرکت می‌کند تا جایی که پنج نفر از نوجوانان حافظ کل این موسسه با همکاری اساتید تفسیر توانستند در طرح ملی سیر در مصحف به رتبه پنجم دست پیدا کنند.

 

کسب رتبه برتر تفسیر قرآن توسط حافظان نوجوان قزوینی

 

حسین رهبر، مدیر موسسه مجمع‌الحافظین در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و هنر «صبح قزوین»، در خصوص تاریخچه این مجموعه قرانی اظهار کرد: موسسه مجمع الحافظین فعالیت خود را به طور سیار از سال ۱۳۷۸ در منازل قرآن آموزان آغاز کرد و از سال 86 به عنوان موسسه به ثبت رسیده و به طوری رسمی فعالیت کرد.

 

وی با بیان اینکه محور اصلی ما در موسسه حفظ است، اظهار کرد: در کنار حفظ برای حافظان کل دوره ترجمه قرآن، تجوید پیشرفته و دوره‌های صوت و لحن نیز برگزار می‌کنیم.

 

رهبر بیان کرد: در چند سال اخیر تلاش کردیم که حافظان را به سمت کارشناسی علوم قرآنی و اهدای مدرک در رشته‌های مختلفی که در آن استعداد دارند بکشانیم تا جایی که یکی از حافظان کل این موسسه به نام محمدرضا طاهری با مقاله‌ای تحت عنوان «پاسخ به ۴۰۰ شبهه قرآنی» در طرح ملی «صیانت از آیات قرآن کریم» شرکت و رتبه نخست کشوری را کسب کرد و مورد تقدیر رهبر معظم انقلاب قرار بگیرد.

 

وی ادامه داد: پس از این اتفاق مبارک با همکاری این جوان نخبه قرآنی و با برگزاری کلاس‌های تفسیر در بین حافظان کل موسسه به دنبال پرورش حافظان پژوهشگر و محقق نوجوان بودیم که بحمدالله پس از گذشت دو ترم پنج نفر از حافظان کل مجموعه با راهنمایی و نظارت آقای طاهری توانستند مقاله‌ای تحت عنوان تفسیر سوره نوح را آماده کرده و در مسابقات کشوری شرکت کند.

 

رهبر خاطرنشان کرد: برای اولین بار بود که یک تیم از استان قزوین در مسابقات تفسیر کشوری شرکت کرده و حائز رتبه برتر می‌شوند، کما اینکه عزیزان شرکت کننده همه از نوجوانان حافظ قرآن بودند.

 

وی افزود: در این مسابقات بیش از ۵۰۰ مقاله از استان‌های مختلف به رشته تحریر درآمده بود که نوجوانان موسسه مجمع الحافظین قزوین با بررسی تفاسیر مختلف سوره نوح از شیعه و سنی و تدوین مقاله‌ای پژوهشی توانستند به رتبه پنجم کشوری دست پیدا کنند.

 

از نخبگان قرآنی استان حمایت نمی‌شود

 

مدیر موسسه مجمع الحافظین قزوین با اشاره به عدم حمایت دستگاه‌های متولی از فعالین قرآنی اظهار کرد: متاسفانه نوجوانان و جوانان قرآنی استان قزوین آن‌طور که باید و شاید مورد حمایت نهادهای فرهنگی قرار نمی‌گیرند و مدیران استان بهایی به آنها نمی‌دهند.

 

وی ادامه داد: اگر جوانی در رشته‌های ورزشی و یا هنری در استان به مقامی دست پیدا کند عمدتا مورد حمایت مجموعه مدیریت استان قرار می‌گیرد، اما به قاریان و حافظان قرآنی استان بهایی داده نمی‌شود و این بسیار ناراحت کننده است.

 

رهبر بیان کرد: بیش از 65 حافظ کل استان در موسسه ما فعالیت دارند، بیشترین حفاظ قرآن نوجوانان 12 تا 17 سال هستند که برای ما نوعی افتخار است که در جامعه غربزده امروزی این نوجوانان به سمت قرآن و معنویت حرکت کرده‌اند.

 

وی در پایان با اشاره به اینکه حرکت به سمت قرآن می‌‌تواند جامعه بشری را از بسیاری از آسیب‌های اجتماعی دور کند و جامعه را به سمت تعالی ببرد، گفت: نفرات برتر قرآنی ما در رشته‌های مختلف که برای ما افتخار آفرینی می‌کنند چه فرقی با دیگر قهرمانان دارند، چرا سطح هدایای مسابقات قرآنی ما این اندازه پایین است؟ چرا نخبگان قرآنی مورد حمایت مسئولان استان قرار نمی‌گیرند؟

 

برای آشنایی بیشتر با نوجوانان نخبه قرآنی این موسسه پای صحبت آنها نشستیم:



 

حفظ قرآن با تدبر و تفسیر قرآن معنا پیدا می‌کند

 

فاطمه جنت‌آبادی نوجوان 17 ساله‌ای از سه سالگی با قرآن آشنا شده و با شرکت در کلاس‌های اشاره و پس از آن روخوانی و روانخوانی به قرآن علاقه پیدا کرده و از چهارم ابتدایی شروع به حفظ قرآن می‌کند.

وی در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و هنر «صبح قزوین»، اظهار کرد: از چهارم ابتدایی تا ششم ابتدایی دو سال پی در پی برای حفظ قرآن تلاش کردم و در 12 سالگی حافظ کل قرآن شدم.

 

جنت‌آبادی ادامه داد: حفظ قرآن ابتدا برایم جنبه رقابتی داشت و می‌خواستم هر چه زودتر این کار را به اتمام برسانم، اما بعد از اینکه حافظ کل شدم فهمیدم که تازه اول راه هستم و حالا حالاها کار دارم تا بتوانم از دریای جوشان کتاب الهی معرفت کسب کنم.

 

این نوجوان قرآنی بیان کرد: حفظ قرآن به حافظه ذهنی من بسیار کمک کرده، علاوه بر اینکه معنویت آن مانند نوری در وجودم احساس می‌کنم، باعث شده که نگاه و دیدم به مسائل بازتر شود.

 

وی با اشاره به لزوم توجه به ترجمه و مفاهیم قرآن ادامه داد: من ابتدا به قرآن مانند کتابی نگاه می‌کردم که باید هر طور شده حفظ کنم اما زیاد با معنای و مفهوم آن آشنا نبودم، اما اکنون که در این موسسه با ترجمه و مفاهیم قرآنی آشنا شدم تازه درک کردم که چرا باید قران بخوانم و آیات آن را حفظ کنم.

 

جنت‌آبادی در پایان گفت: قران دریایی از معرفت است که هرچه از آن برداشت کنیم تمام نمی‌شود، توصیه می‌کنم که حفظ قرآن را همراه با تفسیر و معانی یاد بگیرید تا بدانید اصلا چرا باید قران را حفظ کرد تا قدر و منزلت خود را بیشتر بدانید.



 

به دنبال یادگیری قرآن به زبان انگلیسی هستم

 

محمدرضا واقعی یکی دیگر از نوجوانان حافظ کل این موسسه است که در تیم تدبر بر آیات قرآن موسسه مجمع‌الحافظین فعالیت پزوهشی می‌کند.

 

وی در گفتگو با خبرنگار «صبح قزوین»  بیان کرد: من اکنون 17 سال دارم و از پنج سالگی با شرکت در کلاس‌های اشاره با قرآن آشنا شده و با روانخوانی و ترتیل ادامه دادم تا جایی که احساس کردم می‌توانم قرآن را حفظ کنم.

 

این نخبه قرآنی استان قزوین ادامه داد: با کمک خانواده و علاقه‌ای که خودم داشتم توانستم قرآن را طی چند سال حفظ کنم، در واقع هر روز که جلوتر رفته و آیات بیشتری را حفظ می‌کردم، نتیجه آن را به طور محسوس در زندگی و قدرت یادگیری‌ام احساس می‌کردم.

 

وی افزود: به عقیده من هر علمی که نتیجه آن را نبینیم بی‌فایده است، من نتیجه حفظ قرآن را در زندگی‌ام دیدم، و حالا بعد از حفظ کل قرآن به دنبال ترجمه و تفسیر قرآن و یادگیری قرآن به زبان انگلیسی هستم.

 

واقعی تاکید کرد: انسان هر مسیری که می‌رود نیاز به مشوق دارد، خواست خدا و کمک خانواده باعث شد به سمت قرآن بیایم که از آنان تشکر و قدردانی می‌کنم که من را با این مسیر آشنا کردند.

 

وی در پایان گفت: به هم سن و سالانم و کسانی که حتی علاقه‌ای به حفظ قرآن ندارند، توصیه می‌کنم قرآن بخوانند و حتی شده ر.زی یک آیه را حفظ کنند و از حفظ قرآن تا ببینند بعد از حفظ آیه به آیه قرآن آن شیرینی و حلاوت قرآن چطور آنها را به سمت خود می‌کشاند.

 

قرآن را در مسجد و لابه لای بازی‌های کودکی آموختم

 

عباس امینی حافظ کل قرآن نوجوان حافظ 17 ساله مجمع الحافظین قزوین که از هفت سالگی با قرآن آشنا شده است در گقتگو با خبرنگار «صبح قزوین» اظهار کرد: در کودکی بسیار بازیگوش بوده و در حال و هوای قرآن نبودم اما در مسجد و سر کلاس‌های برادرم با قرآن آشنا شده و به یادگیری و حفظ آن علاقه‌مند شدم.

 

وی ادامه داد: همان زمان که در مسجد در حال بازی و نشاط بودم، به آیات قرآن جلسه آموزش قرآن گوش می‌دادم و آنها را از حفظ می‌خواندم که اطرافیان متوجه شدند که من در حفظ قرآن استعداد دارم.

 

این نوجوان قرآنی بیان کرد: از 10 سالگی قرائت قرآن را آغاز کرده و چندین مقام کشوری آوردم و تقریبا چهارسال زمان طول کشید که کل قرآن حفظ کنم.

 

وی یادآور شد: حفظ قرآن نیاز به تمرین و تکرار فراوان دارد، خیلی‌ها می‌آیند وسط راه جا می‌زنند، آنهایی که تا آخر می‌مانند به عقیده من مانند میوه تک دانه هستند که گلچین شدند، باید از طرف جامعه مورد حمایت باشند، اما ما این حمایت را جز از ناحیه خداوند احساس نمی‌کنیم.

 

امینی در پایان گفت: همه آیات قرآن برای من شیرین است، اما به شخصه آیه «الا بذکرالله تطمئن القلوب» را بسیار دوست داشته و با آن به آرامش می‌رسم.


 

حفظ قرآن بدون تدبر در آن جفا به قرآن است

 

محمدرضا آقایی دیگر نوجوان قرآنی این موسسه است که به همراه هم تیمی‌هایش در کسب رتبه برتر کشوری در تفسیر قرآن سهیم بوده است.

 

وی در گفتگو با خبرنگار «صبح قزوین» بیان کرد: آموزش قرآن را از پنج سالگی آغاز کرده و بعد از آموزش در زمینه روخوانی و روانخوانی قرآن از 12 سالگی چهارسال زمان کشید تا توانستم کل قرآن را حفظ کنم.

 

آقایی ادامه داد: حفظ قرآن نیاز به تمرین و تکرار بسیار دارد که در این چهارسال تقریبا روزی چندین ساعت به همراه مادرم آیات قرآن را حفظ و تمرین می‌کردم تا به آن چیزی می‌خواستم رسیدم.

 

وی خاطرنشان کرد: اینکه حفظ قرآن برای کودکان جنبه رقابتی داشته باشد شاید ترغیب کننده، اما کافی نیست، به نظرم حفظ قرآن بدون تامل و تفکر در آیات آن نوعی جفا به قرآن است و با حفظ دیگر کتاب‌های دنیوی فرقی نمی‌کند.

 

این حافظ کل قرآن اظهار کرد: قرآن سراسر علم و معنویت است کسی که با آن اخت بگیرد و به آن پناه ببرد بسیاری از مشکلات خود را حل خواهد کرد، من در طول زندگی‌ام هر زمان که به مسئله‌ای برخورد کردم به قرآن پناه برده و آرامش گرفتم.



 

مسئولان فرهنگی برای جذب نسل جوان به قرآن و معنویات کاری نمی‌کنند

 

امیرمحمد جلالی حافظ 18 ساله‌ای که از 6سالگی با قرآن آشنا شده و به مرور با تلاش فراوان توانسته در 12 سالگی کل قرآن را حفظ کند، وی در گفتگو با خبرنگار «صبح قزوین» اظهار کرد: من عضو خانواده قرآنی بودم، تقریبا دوستان و اطرافیانم قرآنی بودند و به همین دلیل من هم به یادگیری قرآن علاقه‌مند شدم.

 

وی ادامه داد: متاسفانه آن طور که باید به فعالین و حافظان قرآنی بها داده نمی‌شود، با وجود زحمات زیادی که برای حفظ قرآن کشیدیم، مدرک آن حتی در مدارس هم مورد توجه قرار نمی‌گیرد چه برسد که مسئولی بخواهد از ما حمایت کند.

 

جلالی بیان کرد: متاسفانه مسئولان فرهنگی برای جذب نسل جوان به قرآن و معنویات کاری نمی‌کنند، حتی گاهی با کم‌کاری خود آنهایی را که سمتش آمده در وسط راه زده می‌کنند.

 

وی در پایان گفت: درست است که ما قرآن را با انگیزه مادی حفظ نکردیم و از اثرات معنوی‌اش در زندگی شخصی بهره کافی بردیم، اما جوانان هم نسلی ما وقتی می‌بینند، مایی که چندین سال وقت خود را در راه حفظ قرآن گذاشتیم هیچ حمایتی نمی‌شویم انگیزه‌ای برای حفظ قرآن و حرکت به سمت قرآن ندارند.

موسسه قرآنی مجمع‌الحافظین قزوین یکی از چندین مراکزی است که توانسته نوجوانان مستعد را جذب و به عنوان حافظان کل تعلیم دهد که توانسته‌اند در سطح کشوری نام‌آور شوند اما این نخبگان در استان و شهر خود در گمنامی به سر برده و از هیچ حمایتی برخوردار نیستند.