به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ همزمان با برنامه ساخت چهار میلیون واحد مسکونی تحت عنوان نهضت ملی مسکن هدفگذاری شد تا ۱۸۰ هزار واحد از پروژه مذکور در استان تهران ساخته شود. مسئولان وقت از جمله مرحوم رستم قاسمی ـ وزیر اسبق راه و شهرسازی اعلام کرد که خانهها را در مدت زمان ۱۸ تا ۲۴ ماه به اتمام میرسانند. حدود ۳۶ ماه از اجرای این پروژهها در استان تهران میگذرد اما طرحها عمدتا در پیشرفت ۱۱ تا ۵۹ درصد قرار دارد و سرعت اجرا نیز چنگی به دل نمیزند.
به طور نمونه طرح ۵۴۰۰ واحدی رباط کریم که ثبت نام متقاضیان آن از خرداد ۱۴۰۰ انجام شده بود با گذشت بیش از سه سال و پرداخت میانگین ۱۵۰ میلیون تومان توسط متقاضیان فقط ۱۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
دو پروژه اسلامشهر نیز در دو بخش ۲۷۰۰ واحدی عدلآباد و ۸۰۰ واحدی واوان با چالشهایی همچون آورده متقاضیان، تسهیلات مکمل بانکی و عقب ماندن خدمات روبنایی در مقایسه با پیشرفت فیزیکی واحدها مواجه است.
هر دو پروژه مسکن ملی اسلامشهر شامل عدلآباد و شهید سلیمانی در سال ۱۴۰۰ آغاز شد. با این حال طی سه سال پروژه عدلآباد تنها ۱۱ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و سرعت تکمیل اجرای طرح ۸۰۰ واحدی شامل دو بخش ۲۰۰ واحدی و ۶۰۰ واحدی نیز چندان مطلوب نیست.
هفتم مهرماه امسال اداره کل راه و شهرسازی استان تهران در جواب به گزارشی با عنوان "فاجعه در مسکن ملی اسلامشهر" اعلام کرد: در پروژه ۲۰۰ واحدی که توسط شرکت مآبسازه اجرا میشود عملیات ساختمانی تقریبا به اتمام رسیده و در مرحله نصب و راهاندازی آسانسور، پکیج و محوطهسازی است. پروژه ۶۰۰ واحدی با عنوان طرح و توسعه آریا عمران پارس نیز ۵۹ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
این در حالی است که هر از گاهی متقاضیان با دریافت پیامک واریز وجه غافلگیر میشوند. آخرین پیامک نیز اوایل مهرماه امسال ارسال شد که از متقاضیان پروژه ۵۴۰۰ واحدی خواسته شد ۵۰ میلیون تومان را تا روز ۲۰ مهرماه واریز کنند و مجموع آورده خود را به ۲۸۰ میلیون تومان برسانند. البته گفته میشود متوسط واریزی اعضا ۱۵۰ میلیون تومان است اما واضح است که روند اجرای طرح مذکور تناسبی با همین ۱۵۰ میلیون تومان نیز ندارد.
زمان دریافت آورده از اعضای پروژه ۵۴۰۰ واحدی نهضت ملی مسکن رباط کریم از اواسط پاییز سال گذشته بوده است. یعنی در عرض کمتر از یک سال از متقاضیان خواسته شده تا ۲۸۰ میلیون تومان واریز کنند؛ آن هم در حالی که عمده متقاضیان مسکن ملی از توان مالی محدودی برخوردارند.
یکی از مشکلات سه طرح مذکور عدم پرداخت تسهیلات مکمل است که میبایست از ۳۰۰ به ۵۵۰ میلیون تومان افزایش مییافت اما ظاهرا بانکها تا کنون در پرداخت ۲۵۰ میلیون تومان باقیمانده همکاری لازم را صورت ندادهاند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران وعده داده که در صورت پرداخت بهموقع آورده از سوی متقاضیان، همکاری دستگاههای خدماترسان و بانکهای عامل طرح ۸۰۰ واحدی واوان اسلامشهر در اسرع وقت تحویل متقاضیان شود.
اما متقاضیان ۲۶۸۰ واحد نهضت ملی مسکن در عدلآباد نیز در تماس با رسانهها نسبت به کندی پیشرفت پروژه گلهمند هستند. پیگیریهای صورت گرفته از سوی فرمانداری تهران، شهرداری و راه و شهرسازی استان تهران به این مرحله رسیده که با صدور سند تک برگ مربوط به این پروژه از سوی اداره ثبت اسناد و املاک، پرداخت تسهیلات بانکی مربوط به این پروژه نیز در اسرع وقت انجام شود تا روند ساخت این واحدها با سرعت بیشتری تداوم یابد.
امروز هم مدیر کل راه و شهرسازی استان تهران با حضور در شهرستان اسلامشهر و پیگیری موضوعات مسکن ملی این شهرستان مذاکراتی با فرماندار، شهردار و پیمانکاران پروژهها انجام داد.
حسین جنتی از متقاضیان خواست با تکمیل به موقع آورده خود به افزایش سرعت فرایند اجرایی پروژههای مسکن ملی کمک کنند تا پروژهها هرچه سریعتر تکمیل و تحویل شود و وارد فاز تورم مصالح در سالهای آتی نشویم.
صحبت این مقام مسئول بدان معناست که احتمالا باید سالهای آینده هم شاهد روند اجرای طرحهای مسکن دولتی البته با تورم جدید باشیم؛ چالشی که ۱۷ سال در مسکن مهر با آن دست به گریبان بودیم و هنوز برخی متقاضیان به طور کامل از آن خلاص نشدهاند.
رامین گوران کارشناس و فعال اقتصادی حوزه مسکن و از اعضای اتاق ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ درباره رویکرد عملی دولت چهاردهم و مسئولان وزارت راه و شهرسازی و سایر زیرمجموعههای اثرگذار بر ساخت مسکن ملی در خصوص چالشهای موجود در صنعت مسکن اظهار کرد: روند ساخت و ساز در نهضت ملی مسکن همچنان بر ریل گذشته و مطابق بر تجربیات مسکن مهر، اقدام ملی مسکن و نهضت ملی پیش میرود و تاکنون تقریباً اقدام خلاقانه و روش جدیدی در دل اجرای آن پیاده سازی نشده و مدل همان مدل کار است با این تفاوت که نرخ ساخت و اعداد قیمت تمام شده تغییر کرده است.
بانکها به تعهد خود پایبند نیستند
وی ادامه داد: از دیدگاه فنی و نظر کارشناسی امروز مشکل اصلی پیشبرد پروژهها تأمین مالی است و امروز در کمال تعجب در مقطعی به سر میبریم که بانکها آورده مردم را دریافت و رهن را جاری و حسابها را مسدود میکنند و از منافع آن منتفع میشوند، قرارداد هم میبندند؛ ولی تعهد خود را اجرا نمیکنند.
این فعال اقتصادی افزود: امروز سازندگان و مردم در پروژههای نهضت ملی مسکن به مشکلی برخورد کردهاند که در سابقه چندین ساله من در پروژههای ساخت و ساز دیده نشده است.
وی توضیح داد: تاکنون پیش نیامده بود که بانکها قراردادی را جاری کنند ولی به تعهدات خود عمل نکنند و سازندگانی که امروز در استان تهران مشغول به ساخت و ساز برای مردم هستند با این مشکل دست به گریباناند و این عدم پایبندی موجب افزایش زمان ساخت و زیان مردم و سازنده با توجه به افزایش قیمت مصالح شده است.
عدم تعهد به ساخت مسکن هزینه های احتماعی فراوانی را به دنبال دارد
گوران ادامه داد: امروز سازندگان به واسطه تعهد اجتماعی خود و با کمک آورده مردم تلاش میکنند که روند ساخت و ساز متوقف نشود ولی خلأ و جای خالی پشتیبانی بانکها برای تأمین مالی در این پروژهها خالی است.
وی با اشاره به اهمیت اطلاع رسانی توسط رسانهها گفت: هرچه امکان انتقال این مشکلات به مسئولین فراهم شود تصمیم سازی و تصمیم گیری در این زمینه آسانتر خواهد شد و مردم به حقوق خود خواهند رسید.
این عضو هیئت رئیسه کانون سراسری انجمن انبوه سازان با اشاره به اینکه نامهای به مسئولان و سران سه قوه در این زمینه نوشته شد، گفت: ما درباره نگرانی از تبعات اجتماعی و هزینههای اجتماعی این روند به سران قوا توضیحاتی را ارائه کردیم و از آنها خواستیم تا اگر امکان ایفای تعهدی وجود ندارد این تعهد به مردم داده نشود، زیرا هزینه عدم اعتماد به وجود آمده را باید دولت و حاکمیت بدهد و بازگشت این اعتماد مردم که در راستای تصمیم اشتباه مسئولان به وجود آمده است بسیار سخت است.
چرا باید یک بانک ناتراز تامین مالی را قبول کند ولی به آن عمل نکند؟
گوران افزود: وقتی بانکی ناتراز است و توان اعطای تسهیلات را ندارد چرا قبول میکند و تعهد میکند به پرداخت وجه؟ و چرا آورده مردم را در اختیار میگیرد؛ ولی در نهایت تعهد خود را اجرا نمیکند. کسی بانکها را مجبور به قبول تعهد نکرده و این عجیب است که یک بانک تعهد را میپذیرد؛ ولی عمل نمیکند.
وی با اشاره به اینکه این موضوعات در روزهای گذشته در جلسه شورای مسکن هم مطرح شد و استاندار نظر به توبیخ مدیران بانکی داد؛ ولی مشکل اینجاست که توبیخ مدیر مشکلی را از مردم و سازندگان حل نمیکند و از نظر سازندگان امروز ضروری است که پروژههای کنونی تأمین منابع شوند تا رضایت مردم جلب شود.
وی با اشاره به اینکه امروز نیاز است یک مدل خلاقانه در پروژههای مسکن پیاده سازی شود، گفت: مدلهای سنتی دیگر پاسخگوی مسکن نیست و بهتر است با مشارکت بخش خصوصی و حمایتهای حاکمیتی مثل تأمین زمین و تسهیلات ارزان و مجوزهای رایگان این امر تسهیل شود.
تصویب تزریق ۱۵ همت با اولویت استان تهران برای گشایش برخی مشکلات
این عضو اتاق ایران خبر داد: هفته قبل تصویب شده است که ۱۵ همت برای گشایش مشکلات از طریق بانک ملی به روند ساخت مسکن ملی با اولویت استان تهران تزریق شود؛ ولی پیگیریها نشان از این دارد که این موضوع تا امروز هنوز عملیاتی نشده که امید داریم با اقداماتی مشابه حداقل در کوتاه مدت برخی گرهها باز شود.