به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ فایننشال تایمز به نقل از چند تن از افراد آگاه از این مذاکرات نوشت: این مذاکرات آغاز دوباره تلاش های قبلی است که به دنبال حملات کی یف به منطقه کورسک متوقف شد.
افراد آگاه از چنین تحولی که به نوشته فایننشال تایمز شامل مقامات ارشد اوکراینی هم می شوند، گفتند که کی یف به دنبال از سرگیری مذاکرات با میانجیگری قطر است که در اوت (مرداد) گذشته با حمله اوکراین به کورسک از مسیر اصلی خود خارج شد.
یک دیپلمات آگاه از این مذاکرات نیز گفت: اکنون مذاکرات اولیه درباره تاسیسات انرژی آغاز شده است.
فایننشال تایمز نوشت: این مذاکرات نشانه تنش زدایی مهمی در جنگ، از زمان آغاز آن به دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در اوایل سال ۲۰۲۲ است.
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین، ماه جاری گفت که توافق بر سر تاسیسات انرژی می تواند تمایل روسیه را برای ورود به مذاکرات گسترده تر صلح نشان دهد.
فایننشال تایمز به نقل از یک مقام ارشد اوکراینی افزود: مسکو و کی یف در هفته های اخیر، به عنوان بخشی از درک مشترک سازمان های اطلاعاتی دو طرف، دفعات حملات به زیرساخت های انرژی یکدیگر را کاهش داده اند.
با نزدیک شدن فصل زمستان، اوکراین با چالش های فراوانی به دلیل حملات موشکی روسیه مواجه است که تقریبا نیمی از ظرفیت تولید انرژی این کشور را نابود کرده است.
این کشور اکنون بشدت به تاسیسات برق هسته ای و واردات انرژی از کشورهای شریک اروپایی وابسته است.
کی یف و مسکو پیشتر نیز پذیرفته بودند که توقف حملات به شبکه برق رسانی اوکراین و ظرفیت پالایشگاهی نفت روسیه منافع دوجانبه آنها را تامین می کند.
فایننشال تایمز نوشت: با این حال، یک مقام سابق ارشد کرملین درباره مذاکرات جاری گفت: بعید است پوتین تا زمانی که نیروهای اوکراینی از منطقه کورسک خارج نشده اند با توافق درباره توقف حملات به تاسیسات انرژی موافقت کند.
وی مدعی شد: تا زمانی که نیروهای اوکراینی ها در منطقه کورسک هستند، پوتین به زیرساخت های انرژی اوکراین حمله خواهد کرد.
یک مقام ارشد اوکراینی نیز گفت: کی یف قصد دارد به حملات علیه اهداف خود از جمله پالایشگاه های نفت ادامه دهد تا روسیه را برای مذاکره تحت فشار قرار دهد.
حمله اوکراین به کورسک، مسکو را وادار کرد تا از دور قبلی مذاکرات در اوت گذشته عقب نشینی کند. مقامات دو طرف قصد داشتند در دوحه مذاکره کنند. قطر در ژوئن (خرداد) گذشته، نقش میانجی خود را برای این مذاکرات آغاز کرد و نشستی را در سوئیس برگزار کرد که روسیه در آن شرکت نکرد.
به نوشته فایننشال تایمز، دیمیتری پسکوف سخنگوی پوتین از اظهارنظر در این زمینه خودداری کرده است و دفتر زلنسکی هم درباره آن اظهارنظری نکرده است.
فایننشال تایمز افزود: تلاش های دیگری با هدف میانجیگری بین دو طرف در گذشته انجام شده است.
چهار مقام اوکراینی به این روزنامه گفتند کی یف و مسکو پاییز گذشته به «توافقی تاکتیکی» برای خودداری از حمله به تاسیسات انرژی یکدیگر دست یافتند. دو مقام اوکراینی و یک مقام آگاه از این مسئله در واشنگتن به فایننشال تایمز گفتند، در نتیجه چنین توافقی؛ روسیه زمستان پس از این توافق از حملاتی مشابه حمله به زیرساخت های انرژی اوکراین در سال ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ خودداری کرد.
افراد مذکور گفتند: هدف از این توافق تسهیل راه دستیابی به توافق صلحی رسمی بود.
با این حال کی یف فوریه و مارس (اسفند و فروردین) با هدف فشار بر مسکو و بعد از شکست ضدحملات این کشور در سال ۲۰۲۳، سال جاری میلادی بار دیگر به تاسیسات نفتی روسیه حمله کرد.
در حملات اوکراین دستکم ۹ پالایشگاه از ۳۲ پالایشگاه مهم روسیه از آغاز سال ۲۰۲۴ هدف قرار گرفته است.
حملات تلافی جویانه روسیه، اوکراین را به طور موقتی در تاریکی فرو برد و ظرفیت ۹ گیگاواتی تولید برق اوکراین را کاهش داد. این کشور برای عبور از زمستان به نیمی از این ظرفیت نیاز داشت. کی یف نشان داد که قادر به احیای این ظرفیت نیست.
به نوشته فایننشال تایمز، پوتین به تازگی گفت ترکیه که به میانجیگری تلاش های شکست خورده برای مذاکره در بهار سال ۲۰۲۲ برای پایان جنگ کمک کرده بود به تازگی نیز پیشنهادهای صلح جدیدی را داد که با مخالفت فوری اوکراین مواجه شد. رئیس جمهوری روسیه گفت: روشن است که آنها هنوز برای مذاکره آماده نیستند. توپ در زمین اوکراین است.