آیا ترامپ می‌تواند دوباره به کاخ سفید بازگردد؟

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در تاریخ پانزدهم آبان، نظرسنجی‌های اخیر و بررسی وضعیت آرا زودهنگام نشان‌دهنده رقابت نزدیک بین «کامالا هریس» و «دونالد ترامپ» است. بر اساس نظرسنجی مشترک رویترز و ایپسوس، هریس با ۴۴ درصد آرا در مقابل ۴۳ درصد ترامپ پیشتاز است، اما این اختلاف در حاشیه خطا قرار دارد. در نظرسنجی دیگری، هریس با ۴۶ درصد به ۴۳ درصد همچنان پیشتاز است. با این حال، برخی پیش‌بینی‌ها احتمال پیروزی ترامپ را ۵۲ درصد و هریس را ۴۲ درصد ارزیابی کرده‌اند. نتایج در ایالت‌های کلیدی نیز بیانگر یک رقابت بسیار نزدیک است و هر دو نامزد شانه به شانه یکدیگر به پیش می‌روند.

همچنین بنا به برآورد لابراتوار انتخابات فلوریدا بیش از ۶۱/۹ میلیون رأی زودهنگام در انتخابات آمریکا داده شده است که رکورد رأی زودهنگام را می‌شکند.

رای‌دهندگان آمریکایی می‌توانند پیش از روز انتخابات با حضور در محل رأی‌گیری یا به طور پستی رأی بدهند. مطابق آخرین بررسی‌ها پس از آغاز رأی گیری زودهنگام، در ایالت‌هایی مانند آریزونا و جورجیا آرا نامزد حزب جمهوری‌خواه امیدوار کننده بوده اما در مقابل، در میشیگان و پنسیلوانیا، هریس کمی جلوتر است، با این حال اختلاف‌ها بسیار ناچیز است.

برخی از تحلیلگران با اشاره به دو انتخابات در سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰، چنین وضعیت رقابت پایاپایی را به نفع ترامپ قلمداد می‌کنند زیرا معتقدند در آن دو انتخابات نیز مؤسسات نظرسنجی ترامپ را دست کم گرفته بودند اما در نهایت نتایج به سود ترامپ بود. اما محمدامین عباسی، کارشناس مسائل آمریکا معتقد است این تحلیل می‌تواند در شرایط فعلی به ۳ دلیل قابل استناد نباشد:

۱. از ۱۹۷۲ تا به امروز هیچ حزبی در آمریکا ۳ انتخابات پشت سر هم در نظرسنجی‌ها دست کم گرفته نشده است، زیرا مؤسسات نظرسنجی به سرعت خطاهای خود را اصلاح کرده‌اند.

۲. در سال ۲۰۲۰، نظرسنجی‌های وابسته به جمهوری خواهان از میانگین نظرسنجی‌ها بسیار فاصله داشت، برای مثال اگر میانگین ترامپ ۱ درصد پیشتازی را نشان می‌داد، مؤسسات راست گرا این عدد را تا ۸ درصد اعلام می‌کردند. اما در حال حاضر در انتخابات ۲۰۲۴ میانگین نظرسنجی‌ها بسیار نزدیک به نظرسنجی‌های مؤسسات وابسته به جمهوری خواهان است.

۳. نباید انتخابات ۲۰۲۲، یعنی انتخابات کنگره که دموکرات‌ها در آن دسته کم گرفته شدند را فراموش کرد، چراکه برای مثال در ۳ ایالت مهم میشیگان، پنسیلوانیا و ویسکانسین نتایج انتخابات ۴ درصد بهتر از نتایج نظرسنجی‌ها برای دموکرات‌ها بود.

اما فارغ از این دلایل، عباسی معتقد است: مطابق جدیدترین افکارسنجی ها درحال حاضر ۲۸ درصد از آمریکایی‌ها باور دارند که کشورشان در مسیر درستی قرار دارد. بعد از سال ۱۹۸۰ میانگین باور مردم به مسیر درست کشور تنها وقتی که بیش از ۴۰ درصد بوده است، حزب حاکم (که درحال حاضر دموکرات‌ها هستند) توانسته مجدداً در انتخابات پیروز شود، بنابراین وضعیت فعلی به ضرر دموکرات‌ها است.

وی می‌افزاید: این موضوع در مورد محبوبیت رؤسای جمهور در نظرسنجی‌ها نیز صادق است. طی دهه‌های اخیر هیچ حزبی نبوده است که با محبوبیت منفی، در دور دوم پیروز انتخابات شود و در حال حاضر محبوبیت خالص بایدن به –۱۵ درصد کاهش پیدا کرده که بسیاری هریس را هم در این وضعیت مقصر می‌دانند.

به طور کلی، پیش‌بینی نتیجه نهایی انتخابات دشوار است، زیرا نظرسنجی‌ها نتایج متفاوتی را ارائه می‌دهند و به نظر می‌رسد هر دو نامزد در ایالت‌های کلیدی شانس پیروزی دارند و باید تا اعلام نتایج نهایی منتظر ماند.

نظرسنجی‌ها در انتخابات آمریکا کارآیی ندارد

امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا می‌گوید: این قاعده وجود دارد مسائل سیاست خارجه خیلی تأثیر گذار در انتخابات آمریکا نیست.

وی افزود: افراد در انتخابات آمریکا بر اساس مسائل داخلی، دغدغه‌ها، نگرانی‌ها و وعده‌ها در انتخابات شرکت می‌کنند.

کارشناس مسائل آمریکا می‌گوید: جنگ اوکراین درست است که باعث افزایش تورم در آمریکا شده است، اما از آن زمان گذشته و تورم ناشی از اعمال تحریم‌ها تأمین شده است، بنابراین سرنوشت این جنگ حائز اهمیت نیست.

ابوالفتح بیان می‌کند: برای کمپین دموکرات‌ها یعنی هریس جنگ غزه مهم است. در بعضی از ایالت‌هایی که صحنه نبرد هستند مانند ایالت میشیگان که جمعیت‌های پرشمار آمریکایی‌های مسلمان، عرب تبار و فلسطین تبار را تشکیل می‌دهد عموماً به حزب دموکرات رأی می‌دهند، اما از عملکرد دولت بایدن و هریس در قبال جنگ غزه و حمایت از اسرائیل خشمگین هستند.

وی اضافه می‌کند: اگر مردم با انتخابات قهر کنند و یا اینکه هریس ایالت میشیگان را از دست بدهد در این رقابت ناکام می‌ماند که باعث شکست هریس در این انتخابات می‌شود البته فقط ایالت میشیگان نیست و شامل ایالت پنسیلوانیا و جورجیا نیز می‌شود.

کارشناس مسائل آمریکا عنوان می‌کند: یهودی‌ها هم ناراضی هستند که چرا دولت بایدن و هریس بیشتر از این به اسرائیل کمک نکرده است.

ابوالفتح تصریح می‌کند: انتخابات آمریکا یک انتخابات خاص و ویژه است، زیرا این امکان وجود دارد که یک شخص با رأی مردمی کمتر بتواند در انتخابات پیروز شود و دادگاه‌ها انتخابات را با چالش مواجه می‌کنند و شخصی که در انتخابات شکست خورده است پیروز شود بنابراین نظر سنجی ها کارایی ندارند.

وی بیان می‌کند: در ابتدا فاصله این دو نفر خیلی کم بود که زیر خطای آماری است؛ خطای آماری بین ۳ تا ۵ درصد است که فاصله این دو نفر یک درصد است که قابل اتکا نیست.

جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در حمایت از اسرائیل تفاوتی ندارند

کارشناس مسائل آمریکا خاطر نشان می‌کند: حزب جمهوری خواه و دموکرات در حمایت از اسرائیل با هم تفاوتی ندارند، سیاست تبلیغی و اعلامی حزب دموکرات در مورد جنگ غزه این است که نشان دهد نسبت به سرنوشت فلسطینی‌ها نگران است و از سویی حقوق بشر نیز برایشان اهمیت دارد از این رو دولت اسرائیل را تحت فشار قرار دهند که رفتار خود را نسبت به غیر نظامی‌ها تغییر دهند و طرفدار جدی راه حل دو کشوری در مورد اسرائیل و غزه هستند.

ابوالفتح اظهار می‌کند: حزب جمهوری خواه دغدغه مسائل حقوق بشر را ندارد، آنها بر امنیت تاکید می‌کنند و بر این عقیده هستند که اسرائیل برای تأمین امنیت خود می‌تواند اقداماتی انجام دهد که با تعهدات و ارزش‌های حقوق بشر سازگاری ندارد.

وی اضافه می‌کند: اگر ترامپ پیروز شود قدرت اسرائیل در برابر فلسطینی‌ها بیشتر می‌شود؛ هر کسی رئیس جمهور شود باید فشار دموکرات‌ها را تحمل کند که رفتار خود را تغییر دهد.

مطابق آنچه گفته شد نظرسنجی‌ها نشان‌دهنده رقابتی تنگاتنگ در ایالت‌های کلیدی مانند پنسیلوانیا، ویسکانسین و میشیگان است و هر دو نامزد با تغییراتی در استراتژی‌های انتخاباتی خود تلاش کرده‌اند تا حمایت بیشتری جلب کنند؛ ترامپ بر موضوعات سیاست خارجی و اقتصادی تمرکز کرده و هریس بر مسائل اجتماعی و اتحاد ملی تأکید دارد، با این وجود نتیجه نهایی همچنان نامشخص است و هر دو نامزد شانس پیروزی دارند. با توجه به ارتباط مستقیم ایالات متحده با موضوعاتی مانند جنگ اوکراین و جنگ غزه، این انتخابات نه تنها برای آمریکا بلکه برای جهان نیز اهمیت ویژه‌ای دارد، چراکه نتیجه آن می‌تواند تأثیرات گسترده‌ای بر سیاست‌های داخلی و خارجی آمریکا داشته باشد.

در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در تاریخ پانزدهم آبان، نظرسنجی‌های اخیر و بررسی وضعیت آرا زودهنگام نشان‌دهنده رقابت نزدیک بین «کامالا هریس» و «دونالد ترامپ» است، وضعیتی که برخی تحلیلگران آن را به سود نامزد جمهوری‌خواه تلقی می‌کنند.