داغی مرگ‌های خاموش در روزهای سرد

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، مرگ خاموش واژه‌ای تکراری که هر ساله با افزایش دمای هوا و آغاز استفاده از وسایل گرمایشی به مکرر آن را در تیتر اخبار و رسانه‌ها شاهد هستیم و شاید افراد زیادی به دلیل بی‌احتیاطی‌ها، خاطره خوشی از این فصل در ذهن ندارند.

 افراد در استفاده از وسایل گازسوز به گونه‌ای برخورد می‌کنند که گویی این اتفاق برای بقیه است و خودشان درگیر آن نمی‌شوند، در حالی که این شیوه از مرگ آن گونه افراد را به کام می‌کشاند که به سادگی جان می‌دهند و شاید حسرت‌های زیادی برای سایر اعضای خانواده به جا خواهد گذاشت.

 نکته قابل توجه این است که این سناریوی تلخ هر ساله با افزایش آمار فوتی‌ها و مسمومیت‌های گازی و یا انفجارها در حال رخ‌دادن است، در حالی که با رعایت یک سری موارد و استانداردها به راحتی می‌توان از این جان گرفتن‌ها جلوگیری کرد.

 

خروجی مجزا برای وسایل گرمایشی

 حسین مهنانی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: با شروع فصل سرما هر ساله شاهد رعایت‌نشدن نکات ایمنی از سمت شهروندان هستیم که صحنه‌های تلخ جانی و مالی ، جبران‌ناپذیر برای شهروندان رخ می‌دهد.

 رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط‌زیست شرکت گاز خراسان‌شمالی با اشاره به اینکه پیش از استفاده از وسایل گرمایشی نکاتی باید مورد توجه قرار بگیرد، ادامه داد: تجهیزات گرمایشی که استفاده می‌کنیم بازدیدها را انجام و در غیر این صورت به افراد متخصص اطلاع که سرویس را انجام دهند.

 وی به استفاده از دودکش‌های استاندارد اشاره کرد و افزود: این دودکش‌ها حتماً به صورت عمودی بوده و هیچ‌گونه خم در مسیر نباشد که باعث برگشت گاز مونوکسید کربن به فضای اتاق نشود، همچنین کلاهک H را روی درب دودکش نصب کنیم.

 مهنانی یادآور شد: همچنین دیده شده که لوله دودکش برخی به صورت افقی روی سقف یا بالکن عبور می‌دهند، در حالی که برای هر وسیله گرمایشی تنها باید یک خروجی مدنظر قرار بگیرد، زیرا در زمستان فضا بسته بوده و این موضوع باعث می‌شود که هوای کافی برای احتراق وسایل گازسوز موجود باشد.

 

 

 نصب آب‌گرم‌کن در حمام باعث فوت افراد می‌شود

 این کارشناس افزود: گفتنی است از وسایل گازسوزی که ترموکوبل ندارند و اجاق‌گاز برای گرمایش به هیچ وجه استفاده نشود.

 رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست شرکت گاز خراسان‌شمالی ابراز داشت: همچنین روی انشعاب گازی که در منزل موجود است دسته شیرگاز حتماً موجود باشد که در مواقع اضطراری جریان گاز را قطع کنیم و از شیلنگ‌های استاندارد و مخصوص گاز و بست برای محکم کردن استفاده شود.

 مهنانی یادآور شد: یکی از مواردی که منجر به حادثه و فوت شده، مربوط به نصب آب‌گرم‌کن در فضای حمام است که به شدت اشتباه  است و نباید به هیچ عنوان این کار انجام نشود؛ زیرا هر ساله باعث فوت شهروندان شده است.

 این کارشناس بیان داشت: همچنین دیده شده که شیلنگ گاز را در داخل آب گذاشته‌اند که این نیز منجر به فوت می‌شود.

 

 ثبت ۲۷ حادثه گازگرفتگی در خراسان شمالی

 وی ادامه داد: مهم‌ترین حوادثی که منجر به گازگرفتگی و حوادث در استان شده شامل نصب غیراستاندارد، نبود دودکش، مسدود بودن مسیر دودکش، نصب آب‌گرم‌کن در حمام، استفاده از اجاق‌گاز برای گرمایش، تعمیر غیراصولی وسایل گرمایشی، نقص فنی در وسایل گازسوز بوده است.

 مهنانی گفت: بر اساس آمار ثبت شده در شرکت گاز خراسان شمالی تعداد ۲۷ مورد حادثه گازی ثبت شده که نصب نکردن دودکش، نشت گاز و استفاده از وسایل غیراستاندارد از مهم‌ترین دلایل این حوادث بوده است.

 

 

 بیشترین خسارت‌های استان نشت گاز بوده است

 رئیس امور ایمنی، بهداشت، محیط زیست شرکت گاز خراسان‌شمالی بیان داشت: همچنین از ابتدای سال جاری تاکنون هشت مورد عملیات گاز به ثبت رسیده که مربوط به انفجار و آتش‌سوزی بوده است.

 این کارشناس ابراز داشت: در استان خراسان شمالی بیشترین خسارت‌های موضوع گاز مربوط به گازگرفتگی و نشت گاز بوده که امسال در مرکز بجنورد یک انفجار باعث تخریب چندین واحد مسکونی شد.

 

 بیشترین حوادث گاز مربوط به روستاها و حواشی شهر است

 وی در پاسخ به سؤال خبرنگار ما مبنی بر اینکه حوادث ناشی از گاز بیشتر در شهر یا روستا اتفاق می‌افتاد، توضیح داد: آمار حوادث گازی در خراسان شمالی بیشتر مربوط به مناطق روستایی و حواشی شهر است.

 مهنانی با اشاره به اینکه در داخل شهرها به دلیل رعایت استانداردهای گازی اتفاقات کمتر رخ می‌دهد، گفت: همچنین در حال حاضر نظارت بر استانداردهای ساخت و سازها برعهده سازمان نظام‌مهندسی انجام می‌شود.

 وی بیان داشت: اکنون استفاده از بخاری بسیار کمتر شده و اکثر سیستم‌های گرمایشی به سمت رادیاتور رفته که خسارت‌های کمتری هم در پی  دارد.

 

 

 آگاهی نسبت به گاز مونوکسید کربن مانع از مرگ‌های خاموش می‌شود

 تقی دولت‌آبادی در گفتگو با خبرنگار حوزه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» در رابطه با مسمومیت با گاز مونوکسید کربن گفت: آگاهی و شناخت نسبت به این گاز کشنده در واقع راه‌حلی برای جلوگیری از مرگ‌های خاموشی است که هر ساله در فصل‌های سرد سال شاهد آنها هستیم.

 رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ادامه داد: گاز مونوکسید کربن بسیار سمی، بدون رنگ، بدون بو و بدون مزه است که همین ویژگی‌های آن باعث شده تا آن را به عنوان قاتل پنهان یا مرگ خاموش نام‌گذاری کنند.

 وی اضافه کرد: نکته قابل توجه این است که گاز مونوکسید کربن از هوا سبک‌تر بوده و همین ویژگی باعث شده تا به سرعت در هوا منتشر و قابلیت انتشار بالایی داشته باشد که به همین دلیل در تمامی نقاط یک اتاق متراکم می‌شود و باعث جلوگیری از رسیدن اکسیژن به بدن می‌شود.

 این مسئول یادآور شد: زمانی که اکسیژن به بافت‌های بدن نرسد، باعث ایجاد مسمومیت شده و در نهایت سلسله عصبی فلج و فرد از انجام هر گونه اقدامی دور می‌شود و در نهایت به راحتی جان می‌دهد.

 

 مسمومیت با مونوکسید کربن شبیه سرماخوردگی است

 رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به اینکه مسمومیت با گاز منوکسید کربن شبیه به سرماخوردگی است، افزود: آبریزش بینی، سردرد و سوزش چشم از جمله این عوامل است که اگر در یک‌زمان چند نفر در داخل یک محیط بسته درگیر این علامت شدند، احتمال بالا در خطر مسمومیت گازی قرار دارند.

 این مسئول همچنین سایر نکات مربوط به مسمومیت‌های گازی را شامل سردرد همراه بااحساس سنگینی، گیجی، تهوع، استفراغ، سوزش شدید در ناحیه چشم و گلو، احساس گرفتگی و درد شدید در قفسه سینه، تشنج و احساس آشفتگی، تحریک‌پذیری، ناتوانی در تشخیص موقعیت و شرایط، کاهش هوشیاری و اغما و مرگ عنوان کرد.

 

 

 افراد مسموم با گاز سریعاً از محل نشت گاز خارج شوند

وی ادامه داد: این افراد به علت مسمومیت با گاز منوکسید کربن باید از فضای بسته خارج شوند و در صورت بیهوش شدن آنان، دکمه‌های لباسشان باز شود و اگر نمی‌توانند تنفس کنند در صورت آگاهی از چگونگی احیای بیمار، اقدامات لازم برای آن‌ها انجام شود.

این مسئول همچنین یادآوری کرد: اگر چنانچه کسی با گاز منوکسید کربن دچار مسمومیت شده باشد بایستی سریعاً او را از محیط آلوده به این گاز خارج کرد و در تماس با هوای آزاد گذاشت، در مسمومیت‌های شدید بایستی به مصدوم تنفس مصنوعی داده شود و چنانچه مقدور باشد تنفس با اکسیژن بر تنفس با هوای آزاد ارجحیت دارد.

دولت‌آبادی با بیان اینکه در فصل سرما بی‌توجهی به نکات ایمنی در استفاده از شومینه، بخاری و کباب‌پز می‌تواند باعث مسمومیت با گاز منوکسید کربن شود، خاطرنشان کرد: حتی روشن نگه‌داشتن خودروها در فضاهای بسته؛ مانند گاراژ نیز می‌تواند به گازگرفتگی منجر شود.

 

 فوت ۷ نفر براثر مسمومیت با گاز در خراسان شمالی

 در ادامه طبق اعلام پزشکی قانونی خراسان شمالی، محمدرضا نورس تعداد قربانیان مسمومیت با گاز منوکسید کربن طی نیمه نخست امسال را هفت نفر خواند و گفت: این در حالی که است در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته که پنج نفر بوده این رقم افزایش پیدا کرده است.

 وی با اشاره به بالابودن آمار قربانیان گازگرفتگی در استان افزود: شمار متوفیان ناشی از استنشاق گاز منوکسید کربن در سال ۱۴۰۱، ۱۱ نفر بود که این رقم در سال گذشته به ۲۱ نفر رسید که این افزایش جای نگرانی دارد.

 

 

 

 ۷۶ درصد قربانیان گازگرفتگی مربوط به نیمه دوم سال هستند

 مدیرکل پزشکی قانونی خراسان شمالی خاطرنشان کرد: فوت بیش از ۷۶ درصد این قربانیان در سال گذشته مربوط به حادثه‌های گازگرفتگی در نیمه دوم سال است.

 وی افزود: استفاده از تجهیزات گازی تک‌شعله به عنوان وسیله گرمازا، نصب آب‌گرم‌کن در حمام و استفاده از موتور برق در خانه می‌تواند سبب مرگ افراد شود و این تجربه‌ای است که در استان شاهد بودیم؛ اما تمامی این موارد قابل‌پیشگیری است.

 مدیرکل پزشکی قانونی خراسان شمالی گفت: شهروندان برای جلوگیری از مسمومیت با گاز منوکسید کربن به ایمن بودن وسیله گرمازا توجه داشته باشند و راه‌های خروجی وسیله گرمازا را بررسی کنند.

 نورس افزود: مسمومیت با گاز منوکسید کربن با علائمی از جمله کاهش سطح هوشیاری، علائم تنفسی، واکنش سیستم عصبی، سردرد و تهوع بروز می‌کند که فرد در صورت مشاهده این علائم باید به مراکز درمانی مراجعه کند.                    

 نتیجه‌گیری: هر ساله متأسفانه به دلیل رعایت‌نشدن برخی نکات پیش پا افتاده شاهد مرگ‌هایی می‌شویم که به سادگی رخ می‌دهد و خانه‌هایی که به راحتی ویران می‌شوند، شاید بتوان مقصر این مرگ‌ها را به دو گروه نسبت، گروه اول مسئولانی که در وهله اول با آگاه‌سازی، نظارت بر نصب وسایل گرمایشی در زمان ساخت و سازها، بتوانند مانع این حوادث شوند و مردمی که می‌توانند با یک سری نکات ابتدایی مانع از یک دنیا حسرت شوند.

هر ساله با سردشدن هوا و استفاده از وسایل گرمایشی شاهد مرگ‌های تلخی می‌شویم که به‌راحتی با رعایت یک سری نکات ایمنی می‌توان از این حوادث دوری کرد.