به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پايگاه خبرى تحليلى «ديار آفتاب»؛ جوانی جمعیت به معنای افزایش نسبت جمعیت جوان در یک کشور است که میتواند بهعنوان فرصتی برای رشد اقتصادی و توسعه اجتماعی یا چالشی برای مدیریت منابع و نیازهای جامعه در نظر گرفته شود.
در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و بهویژه در ایران، سیاستهای تشویقی برای افزایش جمعیت و جوانسازی آن اعمال شده است و با این سیاستها، از طریق ارائه تسهیلات مالی، تشویق به ازدواج زودهنگام، و حمایت از خانوادههای جوان، تلاش میکنند تا نرخ تولد را افزایش دهند.
در این خصوص پايگاه خبرى تحليلى ديار آفتاب در راستاى جوانى جمعيت، ازدواج و فرزندآورى اقدام به برگزارى ميزگرد با حضور ابراهيم فتحى، روانشناس تدبير جوانى جمعيت و خديجه تورانى، فعال اجتماعی كرده که به شرح زیر است.
کمالگرایی مانع ازدواج است
فتحى در خصوص پرهيز و يا بهتأخير انداختن ازدواج در جوانان گفت: با توجه به تحقيقات انجام شده در فضاى جامعه و دانشگاهها تقریبا دليل جوانان موضوع اقتصاد است، اما اصل مسئله يك ترس درونى است كه بهواسطه بىهدفى و نااميدى به آينده ايجاد شده است.
وى افزود: دليل بعدى کاهش ازدواج را مىتوان كمالگرايى دانست مانند فراهم شدن همه چيز براى اينكه ازدواج صورت بگيرد، جوانان امروز ما خيلى در سختى نبودهاند چون در رفاه نسبى قرار داشتند و در يك نگاه اجمالى از دلايل پرهيز از ازدواج را مىتوان كمالگرايى، بىهدفى و نااميدى نسبت به آينده دانست.
مسائل اقتصادى مانعى براى فرزندآورى
روانشناس تدبير جوانى جمعيت پیرامون موانع فرزندآورى بیان کرد: زوجها معمولا عواملى مانند دست و پا گير بودن فرزند براى تفريحات، پيشرفت خود، هزينه صرف كردن و مسائل اقتصادى را مانعى براى فرزندآورى مىدانند.
فتحی عنوان کرد: عوامل ديگر كه شانه به شانه موضوع اقتصاد در حال پيشرفت است موضوع فرهنگ است، بهعنوان نمونه اگر در جامعه کنونی خانمى باردار باشد و يا صاحب فرزند باشد، نگاه امروزى پیرامون آن مورد پسند نيست و اين خود باعث كاهش عزت نفس برخى از جوانان مىشود.
وى اظهار کرد: به طور كلى فاصله گرفتن از دين و ندانستن تكليف الهى باعث شده است كه جوانان ندانند از زندگى چه مىخواهند و اين بهانهها باعث فاصله گرفتن از تكاليف الهى است.
روانشناس تدبير جوانى جمعيت در خصوص سياستهاى دولت براى تشويق به فرزندآورى خاطرنشان کرد: وقتى كشورى به سمت پيرى برود باعث آسيب در اقتصاد و توليد و شاخههاى ديگر ميشود و در همه دنيا، دولتها براى جوانى جمعيت يك سرى قدمهاى تشويقى برمى دارند که در كشور ما نگرانى بزرگ در حوزه مسكن و چرخهى اقتصادى يا به حقوق است.
سرعت اجرای قانون جوانى جمعيت کم است
فتحی تصریح کرد: در كشور ما در قانون جوانى جمعيت و حمايت از خانواده در راستاى اين موضوع قدمهايى برداشته شده است ولى سرعت اجراى آن كم است و ممكن است آسيب زننده باشد، اما قطعا دولتها بايد تسهيلگر زندگى مردم باشند تا امر ازدواج و فرزند آورى بهتر رقم بخورد.
وی بیان کرد: اصل ماجرا تعالى خانواده است كه قسمتى از آن روى دوش دولت قرار میگیرد و اگر خانوادهاى به سمت آرمانگرایی، ايدهآل و اسلامى پيش نرود به طور قطع چندى بعد جامعه دچار مشكلات ديگرى مىشود مانند فرهنگ اشتباه غربگرايى كه فرهنگ تنهايى و توجه به حيوانات است.
روانشناس تدبير جوانى جمعيت درباره پيامدهاى كاهش نرخ تولد عنوان کرد: با كاهش نرخ تولد به این معناست که انگيزه فرزندآورى جامعه در حال كاهش است، بنابراین قبل از فرزندآوری باید به مقوله ازدواج و فرهنگسازی آن پرداخت.
فتحى اظهار کرد: اگر رژیم غاصب صهیونیستی از كشور قدرتمندى چون ايران واهمه دارد به طور قطع به خاطر وجود بافت جوان اين مملكت است كه در حال حاضر بيش از۴۰ ميليون جوان در آن عهدهدار چرخاندن روند زندگى هستند، اما بايد مراقب بود اگر به مسئله جوانی جمعیت توجه نشود، چشم دشمنان به خاك کشور دوخته خواهد شد.
اغلب جوانان مجرد اراکی از قشر مرفه هستند
در ادامه تورانى در خصوص نقش زنان در ازدواجهاى امروزى گفت: زنان هميشه و همه جا سازنده هستند و اگر بخواهند تغييرى ايجاد كنند يا روندى را بهبود دهند به طور قطع مىتوانند و با توجه به تجربههاى ميدانى صورت گرفته به اين نتيجه دستیافتهایم كه همه جوانان به ازدواج كردن علاقه دارند اما دوست دارند كيفيت آن را بالا ببرند و روند آن را بهبود بخشند ولى آگاهى درستى از انجام اين كار ندارند.
وی افزود: در سطح شهر اراك جوانانى كه اغلب ازدواج نكردهاند از سطح مرفه جامعه بودهاند و تصور مىكنند اين امر مانع تفريح، پيشرفت شغلى و لذتهاى زندگيشان مىشود در صورتى كه انديشهاى نادرست است.
بايد در امر ازدواج باورها را تصحيح كنيم
این فعال اجتماعی عنوان کرد: بايد در امر ازدواج باورها را تصحيح كنيم و اگر خانوادهها به اين اصل توجه كنند كه بايد حمايت همه جانبه از فرزند خود را داشته باشند و ترس از ازدواج را از فرزندان خود بگيرند که لازمه اين امر روشنگرى و آگاهى بخشيدن به آنهاست و بدانند كه مشكلات ناتوانى در بارورى در سنين بالای دختران و پسران نيز در حال بروز است.
تورانى اظهار کرد: با توجه به ايجاد ترس و تشريفات بيش از حد در فضاى مجازى که خود معضلى براى ازدواج است، باید به جوانان گفته شود، کسی را برای ازدواج انتخاب کنند که همسطحشان باشد و انتخاب افرادی که بیش از اندازه باهم اختلاف فرهنگی و اجتماعی دارند در آینده دچار مشکل میشود.