پکن فعلا نگران تندروهای ضد چین در دولت ترامپ نیست

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ رسانه آمریکایی در گزارشی نوشت، در شرایطی که نام «مارکو روبیو» و «مایک والتز» سناتورهای آمریکایی برای تصدی سمت‌هایی در دولت جدید آمریکا از سوی «دونالد ترامپ» برده می‌شود، گمان می‌رود که او در حال تشکیل گروهی است که تندروهای سیاست‌ها در قبال چین، آن را «تیم رویایی سختگیری به چین» می‌خوانند.

روزنامه وال استریت ژورنال نوشت: هر ۲ این قانون‌گذاران منتقدان تند چین هستند. روبیو در صورت تایید شدن، اولین وزیر امور خارجه‌ای خواهد بود که تحت تحریم‌های پکن است و از ورود به چین منع شده است. همچنین والتز که از او خواسته شده مشاور امنیت ملی ترامپ شود، یکی از منتقدان اصلی چین در کنگره است. هر ۲ آن‌ها، احتمالا، از نگرانی‌های اصلی «شی جین‌پینگ» رئیس‌جمهور چین درباره افزایش تنش‌ها میان چین و آمریکا در دولت دونالد ترامپ خواهند بود.

نظر پکن درباره انتصاب مهره‌های ضدچینی کنگره در دولت ترامپ

اما از نظر پکن، وضعیت ممکن بود از این بدتر هم باشد. افرادی که با مقامات ارشد چینی رایزنی دارند، می‌گویند پکن حداقل فعلا، آسوده است که چندین نفر از جمهوری‌خواهانی که از سوی حزب کمونیست چین تهدیدات اصلی تلقی می‌شوند، از جمله «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه پیشین آمریکا برای سمت‌های دولت آتی در نظر گرفته نشده‌اند.

وال استریت ژورنال در ادامه آورده است: «یون سون» مدیر پروژه چین در اندیشکده «مرکز استیمسون» در واشنگتن در این باره می‌گوید نظر چین درباره گزینه‌های کابینه بد است. اما حالا، به نظر می‌رسد که هنوز فضایی برای گفت‌وگو وجود دارد. به گفته سون، اگر ترامپ افرادی را برگزیده بود که مستقیما، منافع اصلی حزب کمونیست و قدرت آن را تهدید می‌کردند، این فضای گفت‌وگو، به‌کلی، از نظر چین از بین می‌رفت.

پامپئو در یک سخنرانی در تابستان ۲۰۲۰ از مردم چین خواسته بود برای تغییر رفتار حزب کمونیست با آمریکا همکاری کنند. مدتی بعد، او در فصلی از کتاب خاطرات خود که در آن از آمریکا خواسته بود رسما، استقلال تایوان از چین را به رسمیت بشناسد، به گفته منابع مطلع، باعث برآشفتن شی جین‌پینگ شد، چراکه این کتاب در اوایل ۲۰۲۳ نقل محافل شده بود. چین، بارها هشدار داده است که آمریکا در امور تایوان که آن را بخشی از قلمرو خود می‌داند، دخالتی نکند.

این گزارش می‌افزاید: یکی دیگر از جمهوری‌خواهانی که چین را نگران کرده، «رابرت اوبراین» مشاور امنیت ملی پیشین ترامپ است. اوبراین می‌گوید آمریکا باید به جنگ روسیه و اوکراین پایان داده و بعد تلاش کند مسکو را از پکن دور کند.

ایده‌پردازان سیاسی در واشنگتن می‌گویند، این ۲ گزینه برای کابینه ترامپ ممکن است کار پکن برای استفاده از علاقه ترامپ به انجام دادن توافق‌ها را سخت کند و احتمالا، اختیارات و قدرت کسانی را بیشتر خواهد کرد که می‌خواهند تلاش‌ها برای جدا کردن اقتصاد آمریکا از چین را شتاب ببخشند.

پکن آماده فشارهای اقتصادی دولت ترامپ است

در بخش دیگری از این مطلب آمده است: شی و دستیارانش چند ماه است که در حال آماده شدن برای افزایش تنش‌های تجاری با واشنگتن بوده‌اند. چین تلاش‌ها برای جلب توجه متحدان آمریکا در اروپا و آسیا را افزایش داده و کنترل خود بر آسیای مرکزی را دوچندان کرده تا اقتصاد چین را تقویت و ابزارهایی را برای مقاومت در برابر موقعیتی فراهم کند که آمریکا محصولات چینی را از بازارهای خود حذف کند.

در عین حال، افرادی که با پکن در ارتباطند، می‌گویند مقامات ارشد چینی نیز در حال آماده شدن برای افزایش همراهی با چهره‌های برجسته تجاری آمریکا و جلب حمایت‌ آن‌ها به منظور متعادل‌تر کردن مواضع تندروهای تیم سیاست خارجی ترامپ در سیاست‌های چین هستند. آن‌ها می‌گویند، از جمله افرای که پکن روی آن‌ها متمرکز است، ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی و مالک شرکت تسلا است که نیمی از خودروهای برقی خود را در چین تولید می‌کند.

وال استریت ژورنال نوشت: ترامپ در کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که تعرفه‌های گمرکی واردات چین را تا ۶۰ درصد افزایش دهد. اگر این وعده عملی شود، چنین افزایشی در تعرفه‌های گمرکی سیاست اقتصادی متمرکز بر تولید، شی را به خطر می‌‎اندازد.

حکومت چین تحت رهبری شی جین‌پینگ، در سال‌های اخیر، تا حد زیادی، درخواست‌های دولت بایدن و سیاست‌گذاران برای تغییر در رفتار خود را نادیده گرفته است. چشم‌انداز مبارزه اقتصادی گسترده با دولت ترامپ، باعث شده پکن تلاش بیشتری برای بالا بردن میزان تولیدات خود و کاهش اتکای چین به دیگر کشورها کند.

این روزنامه در ادامه، درباره سیاست‌های روبیو و والتز در قبال چین نوشت: روبیو از جمله مقامات آمریکایی است که چین آن را در میان خصومت‌های ۲ کشور بر سر اتهام نسل‌کشی در منطقه شین‌جیانگ و سرکوب آزادی‌های اجتماعی در هنگ‌کنگ، تحریم کرد. روبیو از مصوبه‌ای در کنگره حمایت کرده بود که مانع واردات کالاهای تولیدشده در شین‌جیانگ می‌شد و «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا نیز آن را تایید کرد.

والتز، یکی از کهنه‌سربازان ارتش آمریکا، یکی از تندروترین اعضای کنگره در زمینه مسائل چین است. او در سال ۲۰۲۱ گفته بود: «ما در جنگ سرد با حزب کمونیست چین به سر می‌بریم.»

در بخش پایانی این مطلب آمده است: علاوه بر تهدیدات تعرفه‌های گمرکی، سناریوی «دکترین برعکس نیکسون» است. آمریکا به همان اندازه که «ریچارد نیکسون» رئیس‌جمهور پیشین آمریکا به دنبال استفاده از چین برای مقابله با اتحادیه جماهیر شوروی طی جنگ سرد بود، حالا، ممکن است باعث ضدیت مسکو با پکن شود که ضربه راهبردی بزرگی به دستورکار شی خواهد بود که متمرکز بر اهداف امنیتی است.

رسانه آمریکایی در گزارشی مطرح کرد، پکن چندان نگران انتصاب برخی جمهوری‌خواهان تندرو با سیاست‌های ضدچینی در دولت «دونالد ترامپ» نیست چون فکر می‌کند اوضاع می‌توانست بدتر باشد و در این بین تلاش کرده با نزدیک شدن به متحدان آمریکا در اروپا و آسیا و تقویت تولیدات خود، برای مقابله با فشارهای اقتصادی احتمالی دولت جدید آمریکا آماده باشد.