به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ در سبک زندگی و دنیای مدرن امروزی که تحرک و مصرف غذاهای سنتی جای خود را به تحرک نداشتن، استفاده مداوم از خودرو و غذاهای مضر آماده داده است، شاهد جولان بیماریهای مختلف از جمله دیابت هستیم که در صورت کنترلنشدن، صدمات جبرانناپذیری بر فرد و جامعه تحمیل میشود.
عوارض چشمی، کلیوی، قلبی، سکتههای مغزی و عوارض عصبی، شایعترین علت قطع پا به دلیل دیابت است و به همین دلیل به بیماری همهگیری نهفته لقب گرفته است.
اما نکته امیدوارکننده درباره دیابت این است که این بیماری با روشهای پیشگیرانه و درمانی قابل مهار است لذا به منظور پیشگیری از بروز دیابت، افزایش تشخیص زودرس، تغییر در شیوه زندگی بسیار حائز اهمیت است.
ضرورت ورزش و رژیم غذایی مناسب
رضا تحویلیان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: دیابت نوعی بیماری مزمن است که در آن بدن نمیتواند از گلوکز استفاده و یا آن را ذخیره کند، این بیماری زمانی رخ میدهد که لوزالمعده دیگر قادر به ساخت انسولین نباشد یا بدن نتواند از انسولین تولید شده به خوبی استفاده کند.
این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: اگر دیابت کنترل نشود میتواند منجر به عواقب جدی شود و به طیف وسیعی از اندامها و بافتهای بدن، از جمله قلب، کلیهها، چشمها و اعصاب آسیب برساند.
تحویلیان گفت: اگر دیابت به خوبی مدیریت شود، مبتلایان میتوانند زندگی طولانی و سالمی داشته باشند، برای مقابله با این بیماری و عوارض آن باید نشانههای خاموش دیابت را بشناسیم.
وی با بیان اینکه علائم دیابت با بالا رفتن قند خون آشکارتر میشود افزود: پُر ادراری، پرنوشی، پرخوری، کاهش وزن با وجود اشتهای زیاد، خستگی و تاری دید از علائم اولیه شایع دیابت است اما بسیاری از بیماران هنگام تشخیص بیماری چندین سال دیابت داشتهاند که بیخبر بودهاند.
به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، بیماران دیابتی باید به صورت فصلی (هر سه ماه یک بار) به پزشک مراجعه کنند تا از نظر عوارض این بیماری از جمله سلامت پاها مورد بررسی قرار گیرند.
وی با بیان اینکه باید رژیم غذایی مناسب داشته باشیم و ورزش را فراموش نکنیم، خاطرنشان کرد: مطالعات نشان میدهد که علت اصلی بروز قند خون سبک غذایی نامناسب و سبک زندگی ناسالم است لذا اولین کاری که در ارتباط با دیابت باید انجام شود این است که افراد پیش از ابتلا به آن و یا در حین ابتلا به آن سبک غذایی خود را عوض کنند.
وی تأکید کرد: سبک زندگی سالم شامل کاهش وزن در افراد دارای اضافه وزن و حفظ وزن سالم، داشتن فعالیت فیزیکی، داشتن یک رژیم غذایی سالم شامل مواد غذایی دارای فیبر بالا و چربی کم از جمله سبزیها، میوهها و پرهیز از سیگار کشیدن است.
انجام آزمایشهای دورهای قند خون و کنترل منظم فشار خون
سروش عباسی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: دیابت یکی از بیماریهای شایع متابولیک است که در آن بدن قادر به تولید یا استفاده مؤثر از انسولین، هورمونی که قند خون را تنظیم میکند، نیست.
این پزشک کرمانشاهی افزود: این بیماری میتواند به دو نوع اصلی شامل دیابت نوع یک که معمولاً در سنین پایین شروع میشود و نیاز به انسولیندرمانی دارد و دیابت نوع دو که بیشتر در بزرگسالان و اغلب به دلیل سبک زندگی ناسالم و اضافه وزن رخ میدهد، تقسیم میشود.
وی گفت: با افزایش میزان ابتلا به دیابت، نیاز به آگاهی بیشتر از این بیماری و راهکارهای پیشگیری از آن اهمیت بیشتری پیدا کرده است، پیشگیری از دیابت نوع دو بهطور قابل توجهی به تغییرات سبک زندگی و داشتن الگوی غذایی سالم بستگی دارد.
عباسی خاطرنشان کرد: از جمله راههای پیشگیری میتوان به کاهش مصرف شیرینیجات، افزایش مصرف میوهها و سبزیجات تازه و مصرف پروتئینهای کمچرب اشاره کرد.
وی ادامه داد: کنترل وزن و انجام تمرینات ورزشی منظم، مانند پیادهروی و دوچرخهسواری، نیز نقش مهمی در کاهش خطر ابتلا به دیابت دارد.
عباسی افزود: علاوه بر این، ترک سیگار و مصرف الکل به میزان کم یا ترک کامل آن از دیگر اقدامات مؤثر در پیشگیری از دیابت هستند.
وی تصریح کرد: سیگار و الکل نه تنها تأثیر منفی بر سیستم متابولیسم بدن دارند، بلکه به مقاومت بدن نسبت به انسولین نیز کمک میکنند که این خود عاملی برای ابتلا به دیابت است.
عباسی گفت: همچنین کنترل استرس از طریق تمرینات مدیتیشن، یوگا و ایجاد تعادل در زندگی میتواند به بهبود وضعیت متابولیک بدن کمک کند.
وی خاطرنشان کرد: برای افرادی که در معرض خطر بالای ابتلا به دیابت قرار دارند، انجام آزمایشهای دورهای قند خون و کنترل منظم فشار خون توصیه میشود.
استفاده از گیاهان دارویی و روشهای سنتی درمان دیابت به عنوان مکمل درمان هستند
محمدرضا منتصری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: بر اساس مطالعات صورتگرفته دیابت به پنج گروه نوع یک، نوع دو، دیابت بارداری، پیشدیابت و دیابت بیمزه تقسیم میشود که نوع دو شایعترین نوع دیابت است و بیش از ۹۰ درصد از کل موارد ابتلا به دیابت در سراسر جهان را تشکیل میدهد.
این کارشناس ارشد گیاهان دارویی افزود: دیابت، بهویژه نوع دو، یکی از بیماریهایی است که در کنار روشهای پزشکی مدرن، میتوان از درمانهای طب سنتی و داروهای گیاهی نیز برای مدیریت آن استفاده کرد.
وی گفت: گیاهان دارویی، بهدلیل داشتن ترکیبات طبیعی که بر تنظیم قند خون مؤثرند، مورد توجه پژوهشگران و پزشکان طب سنتی قرار گرفتهاند.
وی تأکید کرد: البته این روشها نباید جایگزین درمانهای تجویزی پزشکی شوند، بلکه میتوانند بهعنوان مکمل در کنار روشهای رایج استفاده شوند.
منتصری گفت: از گیاهان مفید برای دیابت، دارچین است که به بهبود حساسیت بدن به انسولین و کاهش قند خون کمک میکند، همچنین، زردچوبه بهدلیل خاصیت ضدالتهابی خود و بهبود عملکرد سلولهای بدن، میتواند به کنترل قند خون کمک کند.
این کارشناس ارشد گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: گیاهانی مانند شنبلیله و برگهای گياه نخل مرداب یا (مورینگا) نیز در طب سنتی برای کاهش قند خون بهکار میروند.
وی بیان کرد: علاوه بر این، مصرف آلوئهورا و دمنوشهای طبیعی مانند چای سبز نیز بهعنوان روشهای کمکی در کاهش سطح قند خون مطرح شدهاند، این گیاهان حاوی آنتیاکسیدانها و ترکیبات مفید دیگری هستند که به تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب در بدن کمک میکنند.
منتصری توصیه کرد: بیماران به طور حتم سالاد و سبزیجات تازه همراه وعده غذایی مصرف کنند چرا که حاوی فیبر بوده و این فیبر به آزاد شدن تدریجی قند در خون کمک می کند.
وی خاطرنشان کرد: با این حال، میزان و نحوه مصرف این گیاهان باید تحت نظر متخصص طب سنتی و پزشک انجام شود تا از تداخلات دارویی و عوارض جانبی جلوگیری شود.
منتصری گفت: بهطور کلی، استفاده از درمانهای طب سنتی و گیاهان دارویی میتواند به کنترل دیابت کمک کند اما لازم است که بیمار به صورت منظم وضعیت قند خون خود را بررسی کند و از مصرف بیرویه گیاهان دارویی بدون مشاوره پزشکی پرهیز کند.
وی خاطرنشان کرد: هماهنگی بین پزشکان طب مدرن و سنتی، به بیماران کمک میکند تا از ترکیب این روشها به بهترین شکل ممکن بهرهمند شوند.
به گزارش شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ پزشکان معتقدند که آگاهی و پیشگیری، از جمله اقدامات کلیدی در مبارزه با بیماری خاموش دیابت هستند، در صورت تشخیص زودهنگام و تغییرات سبک زندگی، میتوان از عوارض جدی دیابت، مانند بیماریهای قلبی و کلیوی، جلوگیری کرد.