تجمل‌گرایی مانعی در ساماندهی آرامستان بهار

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان»؛ موضوع ساماندهی آرامستان شهر بهار تبدیل به مسئله‌ای مهم بین اهالی و دغدغه‌مندان شهر بهار شده است.

آرامستان شهر به‌ دلیل این‌که از حدود بیش از ۱۰۰ سال پیش تاکنون که زمین آن توسط خیرین بهاری برای دفن گذشتگان اهدا شده است، برای دفن اموات اهالی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از همین جهت هزینه‌های دفن در آرامستان شهر بهار، فقط مختص امورات کفن و دفن است و برای زمین مورد نظر هزینه‌ای دریافت نمی‌شود.

این مورد باعث شده است تا از شهرهای اطراف هم کسانی که توانایی مالی برای خرید قبر برای رفتگان خود ندارند، آنان را در آرامستان بهار دفن کنند.

دفن اموات از گذشته تاکنون با نظم و ترتیب صورت نگرفته است و در سال‌های اخیر موضوع تجمل‌گرایی و قبور مرتفع و مجلل در این آرامستان تبدیل به یک معضل شده است.

در کنار این مسئله، بسیاری از اهالی اقدام به نصب صندلی‌های فلزی در کنار قبور رفتگان خود جهت استراحت کردند که همین‌ کار موجب اشغال‌کردن فضا و دامن‌‌زدن به بی‌نظمی آرامستان و ایجاد موانع در محل تردد دیگران شده است.

از طرفی تجمل‌گرایی و ساختن قبور مجلل تبدیل به معضلی شده است که برای ساماندهی آرامستان یک مانع محسوب می‌شود.

چرا که هزینه‌هایی گزافی برای ساخت این قبور از طرف بازماندگان شده است و برخی از بازماندگان به‌خاطر این موضوع با ساماندهی آرامستان موافقت ندارند.

این نامنظمی و پستی بلندی‌های فراوان در آرامستان بهار موجب افزایش نارضایتی شهروندان است.

یکی از شهروندان گفت: در هنگام تردد از آرامستان برای رسیدن به‌محل مورد نظر دچار مشکلات فراوان می‌شویم و بارها افراد سالمند و ناتوان در این مسیر دچار آسیب و برخورد با موانع و قبور مرتفع می‌شوند.

شهروند دیگری گفت: ایجاد قبور مرتفع و مجلل، دارای صندلی‌های فلزی نصب شده در کنارشان باعث بهم‌ ریختگی شکل ظاهری و برخورد عابران با آنان می‌شود.

وی گفت: متأسفانه آرامستان به‌ محلی برای مسابقه برخی از بازماندگان در خودنمایی و هزینه‌های گزاف در استقرار سنگ‌های قیمتی شده است.

رئیس شورای شهر بهار در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصر همدان گفت: جمعی از اهالی با تشکیل هیأت اُمنای آرامستان، تصمیم گرفتند تا به‌صورت مردمی و کمک‌های مردمی، همراه با حمایت شهرداری بهار اقدام به ساماندهی آرامستان بهار کنند.

وی گفت: بسیاری از اهالی مثل خانواده‌های شهدا برای ساماندهی آرامستان اعلام آمادگی کردند تا از قبور عزیزان آن‌ها ساماندهی آغاز شود.

ماهری افزود: یکی از نیکوکاران در این زمینه برای جایگزینی صندلی‌های فلزی که قرار است در سامان‌دهی آرامستان جمع‌آوری شوند، اعلام آمادگی کرده تا تعداد ۵۰۰ صندلی سیار تاشو را به آرامستان بهار جهت استفاده شهروندانی که به زیارت اهل قبور می‌روند را اهدا کند.

رئیس شورای شهر بهار گفت: حرکت ساماندهی آرامستان شهر بهار با همراهی و همکاری مردم آغاز می‌شود و در همین راستا ساماندهی با دقت بالا به‌جهت آسیب نرسیدن به قبور و همسان سازی سطح آنان با رضایت بازماندگان متوفی خواهد بود.

آرامستان بهار موزه روباز شهر

یکی از مطالبه‌گران در این زمینه معتقد است که آرامستان بهار دارای قبور قدیمی متعلق به بیش از ۱۲۰ سال گذشته است و از همین جهت، سامان‌دهی آرامستان موجب تخریب آثار تاریخی می‌شود.

این شهروند گفت: ساماندهی آرامستان باید تحت نظر سازمان اوقاف و میراث فرهنگی انجام شود، چراکه زمین آرامستان بهار وقفی است.

وی گفت: البته ساختن قبور مرتفع و مجلل هم باعث تخریب آثار تاریخی آرامستان است که باید از احداث این قبور جلوگیری شود.

اوقاف مسئولیتی در قبال آرامستان ندارد

حمیدرضا بهبود رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان بهار در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی عصر همدان گفت: زمین آرامستان شهر بهار تحت نظر سازمان اوقاف نیست و فقط آرامگاه آیت‌الله بهاری تحت پوشش اختیارات اداره اوقاف است.

وی در تشریح این موضوع گفت: هیچ‌گونه وقف‌نامه‌ای مبنی بر وقف بودن زمین آرامستان، نزد اداره اوقاف نبوده و ممکن است زمین آرامستان توسط خیرین، هدیه شده باشد که احکام وقف با آن متفاوت است و به‌همین دلیل اداره اوقاف هیچ مسئولیتی به‌جز آرامگاه شیخ محمد بهاری در قبال آرامستان بهار ندارد.

محمدقادری رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بهار در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی عصر همدان گفت: آرامستان بهار جزو آرامستان‌های قدیمی که تحت پوشش اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشد نیست و شامل آثار تاریخی نمی‌شود.

سامان‌دهی آرامستان با فرهنگ‌سازی

بدون شک سامان‌هی آرامستان بهار نیازمند رضایت و پشتوانه همه اهالی است، چراکه ممکن است در طی مراحل ساماندهی آرامستان، به سنگ قبور هم آسیب وارد شود.

چندروز پیش بود که در تشیع جنازه پدر فرماندار شهرستان بهار در آرامستان بهار، قبور مرتفع و نامنظم موجب شد تا تشیع آن‌ مرحوم در حضور گسترده مردم با مشکل مواجه شود و در همین زمان دوباره نیاز به ساماندهی آرامستان در بین حاضران در آرامستان مورد بحث قرار گرفت.

احساس نیاز به سامان‌هی آرامستان بایستی در بین همه اهالی بهار مطرح شود تا ساماندهی آرامستان با سرعت و کیفیت دنبال شود.

نقش ائمه جماعت و معتمدین برای فرهنگ‌سازی در بین مردم نیز بسیار تأثیرگذار خواهد بود که چندین بار جلساتی در همین زمینه با ائمه جماعت و معتمدین محلی برگزار شده است تا با همکاری اُمنای آرامستان این‌ کار انجام شود.

یکی از مشکلاتی که در ساماندهی آرامستان بهار گریبان‌گیر است، موضوع تجمل‌گرایی است.