به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از «تهران پرس»؛ موضوع فرونشست زمین که با عنوان زمین لرزه خاموش نیز از آن یاد میشود یک بحث مهم و گسترده عوامل ایجاد آن نیز شامل؛ روش نامتعادل توزیع جمعیت، کشاورزیهای نادرست، خشکسالی، افزایش شهرنشینی و برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی و مدیریت نامناسب این منابع و... که عمدهترین دلیل آن، خشکی سفرههای زیرزمینی است و با بارش اندک خصوصاً در سال جاری احتمال فرونشست زمین بیشتر میشود.
گفتنی است ۲۵ مخاطره محیطی امنیت استان تهران را تهدید میکند که فرونشست زمین مهمترین آنهاست و سالانه ۱۵۰ میلیون مترمکعب افت آب زیرزمینی در آن رخ میدهد.
این پدیده خطرناک میتواند به خیابانها، پلها، ساختمانها، خطوط انتقال نیرو، شبکه آب و فاضلاب، راههای دسترسی و... آسیب زده و شبکه آبرسانی، گاز و فاضلاب را نابود کند و باعث ترکخوردن زیرساختهای ساختمانها، شکستگی و ترک در سازههای آن و در نهایت باعث آتشسوزی از انفجار لولههای گاز شود.
فرونشست زمین در پایتخت نگرانکننده است
ناصر امانی در گفتگو با خبرنگار گروه جامعه پایگاه خبری-تحلیلی «تهران پرس» با اشاره به اینکه پدیده فرونشست زمین در تهران بسیار خطرناک و نگرانکننده است، گفت: عدم چارهاندیشی به این موضوع؛ بحرانی خطرناک را میتواند در پایتخت رقم بزند.
او گفت: برای جلوگیری از فرونشست زمین تمهیدات ویژهای باید اندیشیده شود؛ در غیر این صورت ممکن است پدیدهای رخ دهد که دیگر جای جبران نباشد.
عضو شورای اسلامی شهر تهران اظهارداشت: پدیده فرونشستی که امروز شاهد آن هستیم متعلق به برداشت بیرویه از سفره آبهای زیرزمینی و مصرف نادرست آن است.
امانی یادآور شد: تا زمانیکه از حفر چاههای آب به صورت غیر مجاز جلوگیری نکنیم، نمیتوان انتظار رفع فرو نشست زمین داشته باشیم. لازم است در این خصوص با افراد فرصتطلب برخورد قانونی انجام شود.
او اظهارداشت: فرونشست زمین پیامدهای بسیاری دارد که در صورت بیتوجهی ممکن است خطراتی را برای مردم شهر تهران داشته باشد. لازم است دستگاههای مربوطه پای کار بیایند و شهرداری و شورای اسلامی شهر تهران را برای رفع فرونشست یاری کنند.
عضو شورای اسلامی شهر تهران یادآور شد: لایحهای به مجلس ارسال شده است که امیدوارم نمایندگان خانه ملت با رای به این لایحه و تعیین ردیف بودجه بتوانیم این معضل را رفع کنیم.
فرونشست زمین در تهران باید مدیریت شود
سمیه رفیعی در گفتگو با خبرنگار گروه سیاسی پایگاه خبری-تحلیلی«تهران پرس» با اشاره به اینکه فرونشستها در دشتها و اراضی کشور نگرانکننده است، گفت: تمامی مدیران، برنامهریزان و مسئولان تلاش کنند تا برداشت اضافی از منابع آبی در نقاط مختلف مدیریت شود.
وی با اشاره به اینکه نیازمند یکحکمرانی خوب در حوزه مدیریت منابع آب هستیم، افزود: تعیین خط و مشی برای تامین و مصرف آب فعلی و آینده کشور از مداخلات سلیقهای و تصمیمات مدیریتی مقطعی در شرایط فعلی اولویت دارد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه تصمیمات کمیته سازگاری با کمآبی باید ضمانت اجرایی محکمی داشته باشد، ادامه داد: نگاه کالایی به آب همواره آسیبهایی به دنبال دارد که تبعات آن جبران پذیر نیست؛ این رویه هنوز به طور دقیق اصلاح نشده است و در این راستا، علاوه بر اینکه قوانین باید محکم باشند بلکه باید بازدارنده بوده و در صورت وجود قصور یا تقصیری در انواع برنامهریزیها، عملیات و اجرا جرمانگاری شود.
وی با اشاره به اینکه سیاستهای کلی در زمینه آب روشن و مسیر حرکت مسئولان در هر سه قوه مشخص شده است، ادامه داد: سیاستهای کلان ابلاغی مقام معظم رهبری به این مهم، اشاره شده است. از طرفی قانون هم فصلالخطاب است و تخطی از آن پذیرفته شده نیست؛ در برنامه هفتم پیشرفت با تلاش کمیته آب کمیسیون کشاورزی، نمایندگان منتخب در کمیسیون تلفیق برنامه، مواد صریح، روشن و خوبی برای بخش آب مصوب شد.
رفیعی در مورد بیابانی شدن اکوسیستم طبیعت گفت: درصد قابل توجهی از دشتهای کشورمان به سمت بیابانی شدن میرود و طی یک دهه گذشته مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی ۳۰ درصد افزایش یافته است.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تبعات بیابانی شدن ایران، یادآور شد: یکی از تبعات مصرف بیرویه آب، خشک شدن سفرههای زیرزمینی است که همین امر باعث به وجود آمدن پدیده فرونشست زمین در استانهایی همچون شهر تهران شده است که باید این خطر مدیریت شود.
زنگ خطر فرونشست زمین در جنوب تهران
حجتالسلام محمد آقامیری رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران در گفتگو با خبرنگار گروه شهری «تهران پرس»، درباره آخرین وضع ارسال لایحه فرونشست زمین به مجلس شورای اسلامی گفت: در کمیته عمران شورای شهر تهران جلسات مختلفی با حضور نخبگان و اساتید دانشگاهها برای پیگیری موضوع فرونشست زمین داشتیم که جمع بندی این جلسه در قالب لایحهای از طریق شورایعالی استانها به مجلس ارسال شد.
وی اظهارداشت: با بررسی این لایحه در مجلس؛ تکلیف مسئولیتپذیری هر کدام از سازمانهای درگیر این موضوع یعنی فرونشست زمین مشخص خواهد شد؛ در نظر داشتیم در ابتدا فقط برای شهرداری تهران طرحی را تهیه کنیم، اما بعد از آن به پیشنهاد رئیس شورایعالی استانها این کار در حد شورایعالی استانها پیگیری شد و خوشبختانه بعد از چندین ماه کار پژوهشی لایحه فرونشست زمین در شورای عالی استانها به تصویب رسید و برای بررسی به مجلس ارسال شد.
رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران در سوالی مبنی بر اینکه این لایحه چه زمانی به مجلس ارسال شد، گفت: لایحه مزبور سال گذشته به مجلس شورای اسلامی ارسال شد، متاسفانه همزمان با پایان دوره مجلس قبلی بود؛ لازم است در مجلس جدید این لایحه مجدد احیا شود. اکنون شورایعالی استانها پیگیر این موضوع است.