مرمت مسجد «بم» در نگاه متولی بازسازی

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری «راه آرمان»؛ نیمه اول آبان‌ماه این پایگاه خبری، گفتگویی را در خصوص مشکلات و معضلات شهرستان بم پس از وقوع زلزله بم در گفتگو با امام جمعه این شهرستان با عنوان «کوچه‌های خاکی و مساجد بی‌نصیب از بازسازی» منتشر کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین قاسم دانشی در بخشی از این گفتگو اظهار کرد: مساجدی که در اثر وقوع زلزله تخریب شد، برخی از آن‌ها بازسازی شده‌اند اما مساجد و حسینیه‌هایی هستند که متأسفانه کامل بازسازی و مرمت نشده‌اند.


مسجد وکیل بم همچنان در انتظار بازسازی


امام جمعه شهرستان بم با اشاره به مطلب فوق افزود: از جمله مساجدی که بازسازی و مرمت نشده‌اند می‌توان به مسجد وکیل بم اشاره کرد. در این زمینه تحت عنوان اینکه این مسجد، یک مسجد قدیمی بوده، باعث اختلاف بین اداره‌کل میراث فرهنگی و اوقاف شده و این امر موجب شده است که این مسجد نیمه‌ساز بماند و متأسفانه این مسجد قدیمی محل رفت و آمد حیوانات شده و صحنه‌های ناهنجاری در این مسجد به‌وجود آمده است.

وی بیان کرد: اداره‌کل میراث فرهنگی مطرح می‌کند که مسجد وکیل بم، میراث فرهنگی است و باید با خشت و گل و به همان شکل گذشته ساخته شود؛ این باعث تأسف است در شهری که همچنان زلزله‌ رخ می‌دهد، بخواهند با انگیزه اینکه این مسجد اثر میراث فرهنگی است، بنای خشت و گلی بسازند.

دانشی با تأکید بر مطالب فوق خاطرنشان کرد: مسجد وکیل محل رفت و آمد مردم بوده است و تغییر کاربری مسجد از محل عبادت، به محل رفت و آمد گردشگر خلاف شرع است و ضمن اینکه همان اقدامی را هم که می‌خواستند انجام دهند، هنوز نساخته‌اند.


آثار ثبت ملی متناسب با اصالت اثر بازسازی می‌شوند


محسن موحدی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری «راه آرمان»؛ در خصوص روند مرمت مسجد وکیل شهرستان بم گفت: این مسجد در فهرست آثار ملی ثبت است. طبق قانون، ابنیه‌ای که در فهرست آثار ملی ثبت هستند حتی اگر در اثر اتفاق و حادثه‌ای تخریب شوند، باید مطابق اصل اثر، عین به عین، مجدداً با همان مصالح و متناسب با اصالت اثر بازسازی شوند.

معاون میراث فرهنگی استان کرمان در رابطه با بازسازی این مسجد تاریخی ادامه داد: مدتی طول کشید تا اعتبار لازم برای بازسازی تخصیص پیدا کرد و بعد از آن در این عرصه طرح و پیمانکارانی انتخاب شدند که بتوانند این کار را تحت نظارت پایگاه جهانی ارگ بم انجام دهند.

وی بیان کرد: در آن زمان بنده، مدیر پایگاه جهانی بم بودم و قبل از من نیز مدیرانی در این پایگاه فعالیت داشتند و مرمت بنا را شروع کرده بودند.


مرمت مسجد وکیل در سال‌های پس از وقوع زلزله با نظارت میراث فرهنگی آغاز شده بود


موحدی اظهار کرد: زمانی که مدیر پایگاه جهانی ارگ بم بود، کار را آغاز کردیم و قراردادی هم از طرف اداره‌کل در این زمینه با نظارت همکاران اداره‌کل و پایگاه جهانی ارگ بم جهت بازسازی مسجد وکیل شهرستان بم که در اثر زلزله خراب شده بود، بسته شد.

معاون میراث فرهنگی استان کرمان افزود: با توجه به اینکه مسجد وکیل، خشت و گلی بود، باید با همان مصالح خشت و گل بازسازی و ساخته می‌شد. پیمانکار خوب و خاک با کیفیت برای مرمت در نظر گرفته شد.

وی ادامه داد: اما در آن زمان نظر متولیان مسجد این بود به دلیل اینکه زلزله باعث شده است بنا فرو بریزد، این مصالح در برابر زلزله ناپایدار هستند و مجدد نباید از خشت برای بازسازی استفاده کرد.


تفاوت نوع نگاه متولی مسجد در بازسازی مسجد، موجب توقف بازسازی شد


موحدی با اشاره به مطلب فوق اظهار کرد: زمانی که بازسازی را انجام می‌دادیم، کیفیت و اجرای کار بسیار متفاوت و باکیفیت است؛ چرا که می‌دانستیم ناپایداری بنا کجاست و کدام قسمت بنا پایداری لازم را ندارد و بر همین اساس با نگاه کارشناسی سعی کردیم خشت، ملات و خاک خوب کار را اجرا کنیم. ضمن اینکه ما در انجام کار، اقدامات حفاظتی و استحکامی انجام می‌دهیم و این مهم را در حین و اجرای کار و همچنین پس از بازسازی صورت می‌گیرد.

معاون میراث فرهنگی استان کرمان ضمن اشاره به مطلب فوق خاطرنشان کرد: متأسفانه در حین اجرای کار، با توجه به نوع نگاه متولی که موافق استفاده از این نوع مصالح نبود، فعلاً بازسازی این مسجد متوقف شده است تا بتوانیم در آینده به تعامل برسیم و با نگاه دفتر فنی وزارت‌خانه و شورای فنی اداره‌کل به تفاهم مشترک برسیم و کار را ادامه دهیم.

مسجد «وکیل» بم، پس از وقوع زلزله به‌ صورت کامل بازسازی نشده که معاون میراث فرهنگی علت آن را تفاوت نگاه و رویکرد متولیان مسجد در مرمت می‌داند.