حقوق ملت در فصول مختلف قانون اساسی مورد تاکید است

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛هادی طحان‌نظیف عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان عصر روز شنبه (۱۰ آذر ۱۴۰۳) در آیین اختتامیه «شبیــه‌ســازی دادگـــاه رسیدگی به اتهامات رژیم صهیونیستی» و نشست علمی «حقوق ملت در قانون اساسی» که در تالار وحدت دانشگاه شهید باهنر کرمان برگزار شد حضور یافت و در سخنانی با گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان به‌ویژه شهید سپهبد قاسم سلیمانی، اظهار داشت: هنوز داغدار حاج قاسم هستیم و هر چه زمان می‌گذرد درخشندگی شهید سلیمانی را بیشتر می‌بینیم و اتفاقات اخیر در جبهه مقاومت بیشتر از گذشته یاد حاج قاسم را برای ما زنده می‌کند.

 

وی با اشاره به برگزاری روایدادهایی نظیر شبیــه‌ســازی دادگـــاه رسیدگی به اتهامات رژیم صهیونیستی در این دانشگاه، افزود: دفاع از مظلوم همواره از رسالت‌های مهم انقلاب اسلامی ایران بوده است و شبیــه‌ســازی دادگـــاه رسیدگی به اتهامات رژیم صهیونیستی دانشگاه به این معناست که آموزش و پژوهش، به یاری مظلوم آورده شده است که جای تقدیر دارد.

سخنگوی شورای نگهبان با بیان اینکه در دنیایی زندگی می‌کنیم که در آن استانداردهای دوگانه مشاهده می‌شود، سخنانی در وصف حقوق بشر شنیده می‌شود اما همین افراد تجربه عملی حقوق بشر را در غزه و لبنان نشان دادند، گفت: حدود ۵۰ هزار نفر در یکسال گذشته توسط مدعیان حقوق بشر به شهادت رسیدند، خیلی از این افراد زن و کودک بودند و اصلاً مرد جنگی نبودند.

 

وی با اشاره به اینکه بیش از ۱۰۰ هزار نفر مجروح شدند و حتی خبرنگار را هم مورد هدف قرار دادند تا هیچ خبری از این جنایات وحشیانه به گوش جهانیان نرسد؛ سعی داشتند در یک خفقان خبری جنایات جنگی خود را انجام بدهند، ادامه داد: مقام معظم رهبری فرمودند هیچ‌کس چنین رژیمی را پیروز جنگ نمی‌داند چرا که کشتن زن و کودک بی‌گناه موفقیت نیست.

 

سخنگوی شورای نگهبان در پایان این بخش از صحبت‌هایش از برگزارکنندگان رویداد شبیه‌سازی دادگاه رسیدگی به اتهامات رژیم صهیونیستی تشکر و لوح تقدیری به آن‌ها اهدا کرد.

طحان‌نظیف در ادامه این مراسم در نشست «حقوق ملت در قانون اساسی» که به مناسبت بزرگداشت روز قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برپا شده بود، اظهار داشت: بشر مسئولیت حفظ امانت الهی را دارد و با امانت‌داری است که می‌تواند به جایگاه خلیفه الهی دست پیدا کند؛ در نگاه اسلام انسان دارای کرامت است و هر نگاهی که این کرامت را نادیده بگیرد محکوم است.

 

وی با بیان اینکه فلسفه اختیار انسان، آزادی و دینداری بدون اجبار به همین کرامت انسانی برمی‌گردد، افزود: در نگاه اسلام حتی استقرار حکومت‌ها با تمام اهدافی که داشته باشند باید رستگاری انسان باشد و همه چیز در خدمت انسان در رسیدن به مقام خلیفه اللهی باشد که مکرر در کلام امامین انقلاب مطرح شده است.

 

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه امام خمینی (ره) بارها فرمودند که مردم ولی نعمت هستند و در کلام و رفتار امام (ره) هم این موضوع دیده شده است، بیان کرد: در نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز همین است و فرمودند بدون پشتوانه مردم جمهوری اسلامی به وجود نمی‌آمد و اگر این پشتوانه نبود ادامه پیدا نمی‌کرد و در جایی می‌فرماید ما حقی بر گردن مردم نداریم و مردم بر ما حق دارند.

وی با بیان اینکه جایگاه مردم در نظام اسلامی یک جایگاه رفیع است و در نگارش و تدوین قانون اساسی کشور هم همین جایگاه دیده شده است، افزود: فصل حقوق ملت یکی از فصول مهم قانون اساسی کشور است و معنای آن دارد که همه امکانات برای رعایت حقوق ملت باید به‌کار گرفته شود.

 

طحان‌نظیف، با اشاره به اینکه چهار دسته حقوق در این فصل گفت: این چهار دسته عبارتند از: دسته اول «حقوق مدنی و سیاسی» دسته دوم «حقوق قضایی» دسته سوم «حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی» و دسته چهارم «حقوق فردی و شخصی» که در این فصل در هر دسته از چهار تا شش نوع حق بیان شده است.

 

وی با بیان یک نمونه عنوان کرد: به موجب اصل 36 قانون اساسی، «حكم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به ‌موجب قانون باشد»، اهمیت این اصل را کسانی بهتر درک می‌کنند که با تاریخ ایران آشنا باشند و اتفاقات دوره پهلوی اول و دوم را مشاهده یا مطالعه کرده باشند.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه حقوق ملت فقط در فصل حقوق ملت قانون نیامده است، بیان کرد: در جاهای مختلف قانون از جمله مقدمه و سایر فصول قانون اساسی به حقوق ملت تاکید شده است و البته از آنها کمتر به عنوان حقوق ملت ذکر می‌شود اما در حقیقت حقوقی هستند که قانون اساسی برای مردم در نظر گرفته است اما متأسفانه مطالعه مردم نسبت به قانون اساسی کشور کم است.

 

وی با بیان اینکه عمده کار ما در شورای نگهبان با شرع و قانون اساسی است که مصوبات مجلس شورای اسلامی خلاف شرع و خلاف قانون اساسی نباشد، گفت: در مواردی که مصوبات مجلس شورای اسلامی مغایر با قانون اساسی باشد، آن مصوبه جهت اصلاح به مجلس برگشت داده‌ می‌شود.

 

دکتر طحان‌نظیف در ادامه به مصادیق متعددی در این باره اشاره کرد و گفت: گاهی متاسفانه برخی برگرداندن مصوبه جهت اصلاح را حمل بر مخالفت این شورا با مصوبه می‌کنند در حالی که شورای نگهبان به دنبال مراعات حقوق مردم است و مصوبه نیز بعد از اصلاح در مجلس در شورای نگهبان نیز تأیید می‌شود.

 

سخنگوی در پایان صحبت‌های خود، پاسخگوی سوالات و پرسش‌های دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان بود.

 

 

سخنگوی شورای نگهبان گفت: «حقوق ملت» در فصول مختلف قانون اساسی مورد تاکید است.