«آفریقای ایران» زیر تیغ خشکسالی است

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مرتضی فرخی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت» در مورد تنوع گونه‌های حیوانی و گیاهی موجود در پارک ملی کویر گرمسار گفت: ذخیره‌گاه زیست‌کره کویر مرکزی با برخورداری از ۲۰ زیستگاه و شناسایی ۳۱ گونه پستاندار، ۱۳۱ گونه پرنده و سه گونه خزنده و یک گونه دوزیست از زیستگاه‌های با غنای بالای مناطق تحت مدیریت استان و کشور است.

وی به برخی حیوانات موجود در پارک ملی کویر گرمسار از جمله یوزپلنگ آسیایی ( زیستگاه )، گورخر ایرانی، کل و بز، قوچ و میش، جبیر، کفتار، گرگ، روباه، کاراکال، گربه شنی و... ، پرندگانی چون هوبره، کبک، باقرقره، تیهو، شبگرد، کبوتر وحشی، جغد، انواع پرندگان شکاری و مهاجر و... خزندگانی چون بزمجه بیابانی، افعی شاخدار و... اشاره کرد.

معاون محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست استان سمنان با بیان اینکه گورخر ایرانی گونه در معرض خطر انقراض این زیست‌کره است، عنوان کرد: طرح احیاء و معرفی مجدد گورخر ایرانی از اواخر دهه  ۹۰ در این زیستگاه کلید خورده است و با تلاش مسئولان محیط زیست و محیط‌بانان جمعیت در حال حاضر این گونه به  ۴۰ رأس رسیده است.

این مقام مسئول همچنین به چالش کمبود نیروی محیط‌‌بانی در این پارک اشاره کرد و افزود: با توجه به مساحت بیش از ۴۴۲ هزارهکتاری پارک ملی کویر مرکزی و با احتساب حداقل یک محیط‌بان برای ۱۰ هزار هکتار اراضی دشتی بیابانی حدود ۴۴ محیط‌بان برای حفاظت این مجموعه لازم است که تعداد محیط بانان حال حاضر این پارک کم‌تر از استاندارد مورد نیاز است.

فرخی در مورد خشکسالی و مشکلات ناشی از کاهش دبی منابع ابی در این پارک ابراز کرد: با توجه به خشکسالی‌های سنوات اخیر و کاهش دبی منابع آبی (چشمه، قنوات، چاه ها و ....) ضرورت ایجاد منابع آبی پایدار و مرمت و بهسازی منابع آبی موجود بیش از بیش  احساس شده و حمایت‌های داوطلبانه در این خصوص برای زیستگاه‌های حساس استان به‌ویژه زیستگاه‌های کویری و بیابانی نظیر پارک ملی کویر مرکزی را می‌طلبد.

معاون محیط‌زیست طبیعی حفاظت محیط زیست استان سمنان همچنین توضیح داد: کاهش نزولات جوی با توجه به فقر پوشش گیاهی زیست‌بوم‌های کویری و بیابانی موجبات کاهش بیومس مرتعی شده و ضمن تهدید برای حیات جانوری پارک ملی، باعث ازدیاد کانون‌های فرسایش بادی شده و تهدید جدی برای سکونتگاه‌های انسانی نیز است.

بنا به گفته این مقام مسئول بهره‌برداری از معادن نمک از تالاب دریاچه نمک توسط سایر استان‌ها نیز زمینه را برای توسعه فرسایش بادی و ایجاد گرد و غبارهای نمکی فراهم خواهد کرد که این امر نیز تهدیدی جدی فراروی زیست‌بوم کویر مرکزی و زیستگاه‌های گیاهی، جانوری و انسانی اطراف آن خواهد بود.

وی در مورد ظرفیت گردشگری این پارک نیز تصریح کرد: پارک ملی کویر مرکزی به‌واسطه وجود نمایه‌ها، مظاهر و چشم‌اندازهای طبیعی، حیات گیاهی و جانوری منحصر به فرد و المان‌های تاریخی شرایط مطلوبی برای جذب گردشگر دارد.

این مقام مسئول در نهایت ابراز کرد: این اداره‌کل ضمن انجام مطالعه توجیهی و تفصیلی پارک ملی کویر مرکزی و تصویب این مطالعات در سازمان متبوع و شورای برنامه‌ریزی استان تفاهم‌نامه همکاری با اداره‌کل میراث فرهنگی استان  ایجاد کرده و در حال تهیه بسته سرمایه‌گذاری مشترک با محوریت محیط زیست و مشارکت فعال میراث فرهنگی است که در صورت تحقق  و جذب سرمایه‌گذار این امر محقق خواهد شد.

معاون محیط زیست طبیعی حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: خشکسالی و کاهش نزولات جوی و منابع آبی سبب ازدیاد کانون‌های فرسایش بادی و تهدید حیات جانوری پارک ملی کویر گرمسار شده است.