پرونده‌های دعاوی اعسار حداکثر ظرف یک ماه رسیدگی شوند

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ علی القاصی در بازدید از مجتمع قضایی شهید محلاتی و دادسرای ناحیه ۱۴ عمومی و انقلاب تهران و در نشست با قضات و کارکنان این مجتمع ضمن تقدیر و تشکر از زحمات همکاران این مجتمع، اظهار کرد: مسائل و مشکلات مطروحه توسط همکاران به صورت جدی پیگیری می‌شود.

وی افزود: طبق برنامه‌ریزی انجام شده برای هر مجتمع و شعبه یک کارنامه قضایی تنظیم و کارکرد هر شعبه ثبت و بررسی می‌شود.

رئیس کل دادگستری تهران اضافه کرد: بررسی نرخ رسیدگی‌ها، مغایرت آماری، پرونده‌های معوق و مسن، استفاده از نهادهای ارفاقی، بررسی آرا، تجدید اوقات، میزان استفاده از سامانه‌ها، ابلاغ الکترونیک، کارشناسی هوشمند، رتبه شعبه در استان و... از جمله بخش‌های موجود در کارنامه شعب است ک به طور مرتب توسط مسئولان مجتمع و دادگستری استان بررسی خواهد شد.

وی با تاکید بر سختی کار در دستگاه قضایی، عنوان کرد: همکاران ما در دستگاه قضایی کار جهادی انجام می‌دهند و در حال رسیدگی به امور قضایی مردم هستند، چرا که رسیدگی به امورات قضایی مردم کار بسیار سختی است، زیرا به آزادی و حقوق افراد مربوط است.

القاصی خطاب به همکاران قضایی این مجتمع، گفت: بنا به اقتضای این مسئولیت و وظیفه باید خود را از لحاظ جسمی، روحی و علمی تقویت کنیم. ما در سنگر احقاق حق باید صبر و حوصله را پیشه کنیم. یکی از سلاح‌های قاضی در این عرصه سلاح صبر و بردباری است که قاضی باید خود را به آن مجهز کند.

وی با تاکید بر اینکه گزاره که دستگاه قضایی ملجأ و پناهگاه مردم است و مردم برای تظلم‌خواهی به این دستگاه مراجعه می‌کنند، خاطرنشان کرد: ما باید این امانت و فرصت را قدر بدانیم و اهمیت کار را به خود گوشزد کنیم و به عنوان شغل به امر قضاوت نگاه نکنیم.

رئیس کل دادگستری استان تهران با بیان اینکه بسیاری از انتظارات و مطالبات همکاران به حق است، گفت: در کنار این انتظارات به حق باید توجه داشته باشیم که مسئولیتی را پذیرفته‌ایم و باید تلاش کنیم در این راه ثابت قدم باشیم چرا که باید بابت حقوق مردم در پیشگاه عدل الهی جوابگو باشیم.

وی اضافه کرد: مردم از ما به عنوان قاضی و تشخیص دهنده حق از باطل انتظار و توقع بالایی دارند. اگر بخواهیم با فساد و کجی برخورد کنیم بی‌شک ابتدا باید وجود خود و مجموعه خود را اصلاح کنیم لذا خودم و همه شما را به درستی در انجام کارها سفارش می‌کنم.

القاصی با تاکید بر اینکه آنچه که می‌تواند ما را در این راه سالم نگهدارد عنصر ایمان و تقواست، بیان کرد: اینکه ما خود را از خطا مصون نگهداریم بسیار با اهمیت است بنابراین باید در محیط کار و حتی خارج از محیط کار باید از بسیاری از امور و مراودات خود پرهیز کنیم.

وی خطاب به قضات این مجتمع، تاکید کرد: ما باید همواره به خود یادآوری کنیم که مردم ما را قضاوت می‌کنند. مردم بهترین ناظرین بر رفتار و اعمال ما هستند بنابراین در رفتار و مواجهات خود با مردم و آرا و تصمیمات خود مراقبت کنیم.

رئیس کل دادگستری استان تهران افزود: آبرو و اعتبار ما در گرو همکاری مشترک است و با تلاش جمعی ماست که مردم طعم شیرین عدالت را می‌چشند و از عملکرد ما رضایت دارند.

وی با تاکید بر توجه ویژه قضات به پرونده‌های مسن و معوق، اظهار کرد: ما به حجم کار بالای شعب آگاه هستیم و شرایط را درک می‌کنیم، اما انتظار داریم همکاران ما اولویت خود را به پروندهای معوق و مسن معطوف کنند چرا که اطاله دادرسی در برخی موارد زمینه فساد را ایجاد می‌کند؛ بنابراین باید رسیدگی‌های ما در حداکثر زمان ممکن انجام شود.

القاصی پرونده‌های اعسار را یکی از چالش‌های مهم درنظام قضایی و زندان‌ها برشمرد و گفت: در حال حاضر افرادی در زندان هستند که بیش از ده سال به علت رد مال و محکومیت مالی در زندان هستند. در این زمینه تکلیف و الزامات را قانون مشخص کرده و باید از ظرفیت‌ها و الزامات قانونی در این زمینه بهره ببریم. در بحث دعاوی اعسار نیز این پرونده‌ها باید ظرف حداکثر یک ماه رسیدگی شوند. باید نسبت به این مقوله توجه و اهتمام بیشتری داشته باشیم تا کسی به خاطر مشکلات مالی در زندان نباشد.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از زندانیان بخاطر خسارت تاخیر تادیه در زندان هستند، گفت: با تفسیر قانون باید این خسارت تاخیر به صورت ماهانه محاسبه شود. در این خصوص رای وحدت رویه نیز صادر شده بنابراین لازم است قضات به این موضوع توجه ویژه داشته باشند.

رئیس کل دادگستری تهران بیان کرد: کنترل دادخواست‌ها باید در ابتدای ورود آنها انجام شود تا این دادخواست‌ها به صورت ناقص ارسال نشود و ایراد شکلی نداشته باشند، زیرا باعث اطاله دادرسی می‌شود.

وی بر استفاده از ظرفیت دادگاه‌های صلح تاکید کرد و گفت: در این زمینه باید آموزش‌های لازم به شوراهای حل اختلاف ارائه شود و پرونده‌های قابل سازش به این شوراها و محاکم صلح ارجاع شوند.

القاصی همچنین بر لزوم رسیدگی به پرونده‌های تحت قرار و تامین در سریع‌ترین زمان ممکن تاکید و عنوان کرد: اگر موضوع کارشناسی پرونده‌ها را مدیریت کنیم بسیاری از موارد اطاله دارسی کاهش می‌یابد. در این خصوص لازم است اگر فرآیند کارشناسی طولانی شده کارشناس مربوطه را دعوت و علت طولانی شدن آن را بررسی و مدیریت کنید.

القاصی با انتقاد از تعلل دستگاه‌های اجرایی در پاسخ به استعلامات، گفت: اگر نهادی از دستورات استنکاف می‌کند و در پاسخ به استعلامات تعلل دارد باید مدیر مربوطه را در جریان قرار دهیم و در صورت تکرار موضوع علیه آن مدیر و آن نهاد اعلام جرم کرد.

وی در ادامه ارسال پرونده‌ها با نقص از دادسرا به دادگاه و از دادگاه به تجدیدنظر، را یکی دیگر از زمینه‌های اطاله دادرسی برشمرد و خاطر نشان کرد: باید نواقص پرونده‌ها بررسی و قبل از ارجاع رفع شود چرا که بازگشت مجدد پرونده‌ها به محاکم به هم باعث اطاله دارسی می‌شود و هم حجم کاری خود ما را افزایش می‌دهد.

بر پایه این گزارش؛ نقص دادخواست‌ها از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، پیگیری مشکل منازل سازمانی همکاران و تعاونی مسکن قوه قضاییه، مشکلات مربوط به رد مال در برخی پرونده‌ها در اجرای احکام، پیگیری استقرار شعب دادگاه صلح و ابلاغ کارکنان قضایی در این شعب، اهتمام بر اجرای مصوبات شورای راهبری قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول، جلوگیری از صدور قرارهای تامین غیرضروری و لزوم برگزاری نشست هفتگی بین قضات برای بررسی مشکلات موجود از جمله موارد موضوعاتی بود که توسط ریاست دادگستری تهران مورد تاکید قرار گرفت.

ربیع‌الله قربانی رئیس محاکم تهران نیز در این نشست، اظهار کرد: بازدید از محاکم و مجتمع‌های قضایی موجب دلگرمی قضات و کارکنان قضایی بوده و انگیزه ما را در مسیر اجرای عدالت افزایش می‌دهد.

وی افزود: این بازدیدها و رهنمودهای مسئولان قضایی زمینه تحقق اهداف متعالی دستگاه قضایی و خدمت‌رسانی بهتر به مردم را فراهم می‌کند.

در ادامه پرویز اکبری سرپرست مجتمع قضایی شهید محلاتی در این نشست و در تشریح گزارش عملکرد این مجتمع، اظهار کرد: مجتمع قضایی شهید محلاتی با مساحت ۱۰ هزار مترمربع همراه با دادسرای ناحیه ۱۴ تهران دارای ۱۳ شعبه حقوقی، ۸ شعبه کیفری و ۲ شعبه صلح است که با تمام توان به ارائه خدمات به شهروندان می‌پردازد.

وی افزود: در حال حاضر بیش از ۷۳۰ زندانی داریم و میانگین رسیدگی‌های ما ۳۲۶ فقره پرونده در شعب حقوقی و ۷۱ پرونده در شعب کیفری است.

اکبری یادآور شد: ۹۷ درصد ابلاغ‌های ما در این مجتمع به صورت الکترونیک انجام می‌شود و ۲ هزار و ۲۳۷ فقره پرونده بدون کاغذ نیز در این مجتمع تشکیل شده است.

وی بیان کرد: در حال حاضر میانگین زمان رسیدگی به پرونده‌ها در این مجتمع به طور میانگین به ۷۲ روز رسیده است.

سرپرست مجتمع قضایی شهید محلاتی بیان کرد: ایجاد واحد بررسی کیفی دادخواست‌ها از نوآوری‌های ما در این مجتمع بود. همچنین مکانیزه‌سازی واحد اجرا و ارجاع فنی پرونده‌ها به شعب به منظور کاهش اطاله دادرسی و افزایش رضایتمندی مردم از اقدامات نوینی است که در این مجتمع در دستور کار قرار دارد.

در این نشست قضات و روسای شعب این مجتمع به بیان چالش‌ها و مشکلات پیش روی خود در رسیدگی به پرونده‌های قضایی پرداختند.

رئیس کل دادگستری استان تهران پرونده‌های اعسار را یکی از چالش‌های مهم در نظام قضایی و زندان‌ها دانست و گفت: در این زمینه قانون تکلیف و الزامات خاصی را مشخص کرده که باید از این ظرفیت‌ها بهره ببریم.