دانشجویان قزوین از مشکلات خوابگاهی می‌گویند

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، در ابتدای هر ترم دانشجویانی در خصوص گرفتن خوابگاه برای اسکان با مشکلاتی مواجه می‌شوند و در طول ترم درون خوابگاه اتفاقاتی می‌افتد که دانشجو را به شدت درگیر می‌کند. در این گزارش پای مصاحبه چندین دانشجوی مجرد و متاهل نشستیم تا کمی از مشکلات خوابگاه‌ها باخبر شویم. 

بی‌توجهی به دانشجویان
 

مهدا وکیلی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، در خصوص مشکلات خوابگاه امامی دانشگاه‌ بین‌المللی امام خمینی (ره) استان قزوین اظهار کرد: گرفتن خوابگاه برای دانشجویان راه دور بسیار سخت و معضل هست، متاسفانه انقدر اذیت‌ها زیاد است که مسئولان مربوطه می‌گویند یا باید حضوری برویم یا یک آشنا داشته باشیم تا بتوانیم کارمان را راه بیندازیم. 

 

وی ادامه داد: این روند مدیریتی اصلاً مناسب نیست و از همان ابتدای شروع ترم به خاطر برخی از اذیت‌های که وجود دارد دید دانشجو نسبت به دانشگاه تغییر می‌کند و از همان روزهای اول با حسی ناخوشایند شروع به تحصیل می‌کند.

 

دانشجوی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) اذعان کرد: امسال به ۶۰ درصد دانشجوهای خارجی ظرفیت داده شده است و به همین دلیل است که ظرفیت دانشجوهای شهرهای اطراف کم شده است. من در شهر قم زندگی می‌کنم و چند روز دیگر انشگاه شروع می‌شود ولی متاسفانه هنوز خوابگاهی به من تعلق نگرفته است و در شهری هستم که شرایط حضوری آمدن را ندارم.

 

وکیلی تایید کرد: من و دوستان دیگر که درگیر موضوع خوابگاه هستیم در هر ترم استرس، اضطراب و ناراحتی فراوانی را تجربه می‌کنیم تا یک اتاق بگیریم البته آن هم با کلی سختی و برو بیا یک اتاق کوچک معمولی با ۶ نفر اعضا به ما تعلق می‌گیرد.

 

وی افزود: من با رتبه ۲ هزار در این دانشگاه قبول شدم و اوایل توانستم خوابگاه بگیرم، اکنون کمی افت تحصیلی پیدا کردم که مسئولان مربوطه هم این را بهانه‌ای کردند و می‌گویند به خاطر ضعیف بودن درس، خوابگاه به شما تعلق نمی‌گیرد در صورتی که دانشجو وقتی در رشته و دانشگاهی قبول می‌شود اگر از راه دور باشد خوابگاه متصل به آن رشته می‌شود و وظیفه آن‌ها است که به دانشجو خوابگاه بدهند.



ارتباط دوسویه خوابگاه و تحصیلات 

 

سعید عباس‌نژاد در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، با اشاره به مشکلات خوابگاه دانشجویی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) استان قزوین اظهار کرد: کوتاهی‌های زیادی در زمینه خوابگاهی وجود دارد و در کل مدیریت به نحواحسن صورت نمی‌گیرد، اگر بخواهیم تک تک مشکلات را باز کنیم ساعت‌ها زمان می‌برد، اکثر دانشجو ها از نحوه‌ گرفتن خوابگاه‌ و تجهیزات ساختمانی خوابگاه‌ها ناراضی هستند.

 

وی بیان کرد: جدای بحث گرفتن ابتدایی خوابگاه‌ها که به سختی خوابگاه می‌گیریم؛ مسائل امکاناتی خوابگاه‌ها اعم از غذاها و معمولی بودن اتاق‌ها و غیره در برخی موارد بسیار آزاردهنده است، بچه‌های خوابگاهی از شهر، دوستان و خانواده خود دور هستند و همین مورد آن‌ها را اذیت می‌کند و باید حداقل به این دلخوش باشند که در شهری‌ که مشغول به تحصیل هستند مکان خوبی برای اقامت دارند و این موضوع بتواند کمی در حال روحی آن‌ها تاثیر مثبت بگذارد. 



دانشجوی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) گفت: به نظر من در زمینه دانشگاهی بهایی که به دانشجوها باید داده شود رعایت نمی‌شود و حتی سطح دانشجو را پایین‌تر می‌آورند و همین مسائل قطعاً تاثیراتی بر روی تحصیل دانشجویان می‌گذارد.

 

عباس‌نژاد ابراز کرد: قبلا خوابگاه پسران به نسبت خوابگاه دختران بهتر بود و با پیگیری‌ها و شکایت‌هایی که دانشجوها داشتند در ترم قبلی این مکان‌ها با هم جا به جا شدند و کمی اوضاع خوابگاه خواهران بهتر شد و امید داریم این ظرفیت‌ها گسترش پیدا کند چون قطعا استان قزوین و دانشگاه بین‌المللی این ظرفیت را دارد. 

 

ورودی نامناسب خوابگاه خواهران شهید مطهری 

 

منیره مجیدی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبر تحلیلی «صبح قزوین»، اظهار کرد: ما بارها با مسئولان مربوط به خوابگاه صحبت کرده‌ایم ولی متاسفانه به نتیجه‌ای درستی دست پیدا نمی‌کنیم و واقعاً امید داریم این شرایط برای دانشجویان راه دور بهتر شود زیرا فشاری که بر روی این دانشجویان در باب گرفتن خوابگاه وجود دارد واقعاً عذاب‌آور و ناراحت کننده است. 

 

وی عنوان کرد: خوابگاه یک فضای متشکل از یک سری ساختمان است که به خودی خود بد نیست اما مدیریت آنجا تصمیم گرفته بود که ورودی خوابگاه برای دختران را در جای دوری انتخاب کند و این موضوع خودش یک دغدغه برایم است چون اول که این ورودی بهر خیابان بود رفت و آمد خیلی آسان‌تر بود.

 

دانشجوی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) اذعان کرد: مشکلات جزئی در زمینه امکاناتی فضای خوابگاهی زیاد است و شاید با کوچک‌ترین حرکتی بتوان آن‌ها را مدیریت کرد به شرطی که مسئولان مربوطه واقعا قدم بردارند، مثلاً طبیعی است که در فضایی که باغچه و فضای سبز دارد حشرات زیاد باشند ولی این مسئله با یک سمپاشی جزئی برطرف می‌شود. 

 

مجیدی گفت: بحث ما دانشجویان خوابگاهی انتقاد به چهار ساختمان و درخت نیست، بلکه حرف اصلی مدیریتی است که تصمیم گرفته به مشکلات رسیدگی نکند و اهمیتی قائل نشود، مانند سیستم گرمایشی سرمایشی مورددار که هر ترم بخشی از اعضا با این مسئله درگیر هستند.

 

وی ادامه داد: از مسئولان دانشگاهی و خوابگاهی صمیمانه تقاضا دارم که مسئله خوابگاه‌ها را جزو اولویت خودشان قرار دهند و بتوانند ظرفیت خوابگاهی را بالا ببرند. دانشگاه بین‌المللی دانشگاهی قدرتمند است و به نظر من ساختن ساختمانی دیگر برای خوابگاه کار سختی نیست و مدیران مطمئن باشند که در این صورت تاثیرات مثبتی ظاهر می‌شوند.

 

دانشجوی خوابگاهی در پایان اضافه کرد: در کنار بالا بردن ظرفیت‌ها باید به شرایط نامطلوب برخی از اتاق‌ها هم بپردازند با نظارت‌ها و پیگیری‌های مورد نیاز سطح درونی خوابگاه‌ها را بالا ببرند. امیدوار هستیم که صدای ما دانشجویان به گوش مسئولان رسیده شود و آن‌ها هم نسبت به این موضوع حساس شوند و گام‌های موثری بردارند. 

 

مشکلات سیستم گرمایشی
 

معصومه حسینی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین» اظهار کرد: نظر شخصی من این است که من به عنوان یک دانشجوی خوابگاهی فقط نمی‌توانم از مدیریت انتظار داشته باشم بلکه از اعضای خوابگاهم انتظاراتی می‌رود. مثلاً دانشجویانی که فقط تا دوشنبه یا سه‌شنبه حضور دارند و اصلا مسائل بهداشتی و غیره را رعایت نمی‌کنند و منتظر هستند که فقط وسط هفته شود و خوابگاه را ترک کنند و اصلا به فکر بقیه دوستان خود نیستند و هنگامی که باز به خوابگاه برمیگردند همان روال بی‌مسئولیتی خود را پی می‌گیرند. 

 

وی افزود: به نظرم خوب است که یک روانشناس برای بررسی همچین دانشجوهای بی‌نظمی در خوابگاه وجود داشته باشد. اینکه واقعا چرا آدمی که زندگی اجتماعی و رعایت حقوق و قوانین را بلد نیست دنبال ساکن شدن در خوابگاه است و حتی به آن اجازه سکونت هم داده می‌شود در حالی که گزینه مهمان‌سرا و اقامت مهمان در خوابگاه‌های خودگردان وجود دارد. 

 

دانشجوی خوابگاهی بیان کرد: زمان تحویل اتاق‌ها واقعا با بی‌درایتی انتخاب شده، با توجه به اینکه باید وسیله بیاوریم و قطعا با قطار و اتوبوس نمی‌شود این کار را کرد و باید با ماشین شخصی آمد، حالا چه از جنوب، شمال و چه از تهران و کرج به هر حال سخت است. 

 

حسینی ادامه داد: مثلاً برای همین ترم اینکه وسط هفته را برای اتاق دادن انتخاب کردند و مصادف شده با شروع مدارس هماهنگی‌ در خانواده‌ها کمی سخت است. 

 

وی ابراز کرد: نکته بعدی اینکه محیط خوابگاه‌ها را جدا کردند و بدترین و پرتپترین محیط ممکن را به دخترا دادند طوری که وقتی هوا تاریک می‌شد جرئت نداشتیم از آن محوطه رد شویم و خیابان پر از سگ‌های ولگرد بود. حتی یک باری هم از روی دیوار خوابگاه کسی پریده بود داخل و کل حراستی‌ها هم نتوانستند آن فرد را بگیرند.

 

این دانشجوی کردستانی عنوان کرد: محیط خوابگاه دختران پر از حشرات بود از سوسک و مارمولک بگیرید تا انواع و اقسام حشرات شناخته‌شده و ناشناخته که هرچقدر هم اعتراض می‌کردیم که سم‌پاشی کنند، اهمیتی نمی‌دادند. داخل ساختمان خوابگاه یک آب‌سردکن درست حسابی نبود، من ساختمان کوثر بودم یدونه گذاشته بودند اونم خارج از ساختمان بود و فقط فصل بهار می‌شد از آن استفاده کرد و ۶ ماه اول ترم کلا کنسل بود.

 

حسینی تاکید کرد: سیستم گرمایشی خوابگاه‌ها اصلا جوابگو نبود علاوه بر آن در و پنجره‌ها هم آهنی بود و چندبرابر سرما داخل اتاق می‌آمد، من خودم از کردستان می‌آمدم خوابگاه و مجبور بودم خیلی وقتا خوابگاه باشم و به خاطر این موضوع بارها مریض شدم، همچنین هیچ نظارتی بر روی سوپرمارکت خوابگاه خواهران نبود و هر وقت دلشان می‌خواست باز میکردند و قیمت‌ها فضایی بود.

 

عدم ظرفیت کافی برای دانشجویان خوابگاهی

 

فائزه آقابیگی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، اظهار کرد: زندگی خوابگاهی تقریباً در همه خوابگاه‌ها یکسان است لبته که در برخی مکان‌ها امکانات بهتر است اما در خوابگاه شهید مطهری استان قزوین مشکلاتی وجود دارد که واقعاً دغدغه دانشجویان را زیاد کرده برای مثال یکی از مشکلات این مجتمع ایمنی نبودن امکانات ورزشی در محوطه خوابگاه است.

 

وی افزود: همچنین روشنایی محوطه خوابگاه زیاد مناسب نیست، مسئولان خوابگاه بعضا برخورد خوبی با دانشجو ندارند، اینکه به اجبار دانشجو را از طبقه سوم برای ضوری زدن هر شب به پایین می‌کشانند اصلاً مناسب نیست و به نظرم باید یک مسئول باشد که شبانه خودش این کار را انجام دهد و به سراغ دانشجو برود. 

 

دانشجوی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) بیان کرد: بحث ندادن خوابگاه هم یکی از موضوعات مهم است که بی‌شک بسیاری از دانشجویان را درگیر کرده است، حالا در همین میان کافی است مدیری به طرز لباس پوشیدن و کوتاهی مانتو حساس شود، آن وقت است که باید دور اتاق گرفتن را خط بکشیم که به نظرم این موضوع شخصی نباید با موضوع گرفتن خوابگاه ادغام شود.

 

آقابیگی در پایان اضافه کرد: موضوع دیگری خوابگاهیان را بسیار اذیت می‌کند ظرفیت اتاق‌ها است، برای مثال یک اتاق کوچک ظرفیت هفت نفر دانشجو را ندارد، عدم وجود تشک حتی نیمه مناسب در خوابگاه، صدا دادن بیش از حد تخت‌ها و ایمن نبودنشان، نصب پرده‌های نامناسب در اتاق‌ها از دیگر مشکلات خوابگاه دختران شهید مطهری استان قزوین است.  

 

آلودگی صوتی در خوابگاه متاهلی 

 

امیرعلی مرادی و زهرا خانبان در گفتگو با خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی صبح قزوین اظهار کردند: خوابگاه متاهلی نسبت به خوابگاه مجردی آنقدر مزایا دارد که بی‌انصافی است اگر بخواهیم از آن ایراد بگیریم، به نظر ما خوابگاه متاهلی از نظر امکانات، تجهیزات و ابعاد اتاق‌ها خوب است نه اینکه بگوییم همه‌چیز عالی است ولی قابل‌ قبول‌تر از خوابگاه مجردی است. 

 

مرادی با اشاره به یکی از غدغه‌های خوابگاه متاهلی بیان کرد: اما مشکلی که من را اذیت می‌کند سر و صدای بیش از حد خوابگاه متاهلی است که شب‌ها این صداها بسیار افزایش پیدا می‌کند و اکثر این خانواده‌ها دارای فرزند هستند و این اتفاق افتاده است که مثلاً در ساعت ۱۲ شب بچه‌ها در حال بازی و ایجاد سر و صدا هستند. 

 

دانشجوی خوابگاه متاهلی شهید چمران اذعان کرد: خوابگاه دانشجویی به هر حال برای درس خواندن است حتی اگر متاهلی باشد، پس باید استراحت و فرصت کافی برای درس خواندن باشد که به دلیل مسائلی که عرض کردم در خوابگاه متاهلی این دغدغه برای من به شخصه وجود دارد. 

 

خانبان در پایان گفت: از این جهت تقاضا داریم یک تدبیری اندیشه شود که حداقل فرزندان خانواده‌ها آخر شب‌ها بازی نکنند و یا اگر بازی می‌کنند بیرون از سالن باشد. اما یکی از دلایلی که باعث می‌شود کودکان در سالن بازی کنند کمبود نور کافی در فضای بیرون خوابگاه است و بچه‌ها با وجود اینکه فضای بازی وجود دارد نمی‌توانند بازی کنند و سرگرم شوند.

 

فرآیند مهمانی و انتقال دانشجویان

 

سید علی قاسم‌زاده در گفتگو با خبرنگار علم و فناوری پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، در خصوص روند مهمان شدن در دانشگاه، انتقالی و غیره اظهار کرد: فرآیند مهمانی و انتقال دانشجویان بر اساس آیین‌نامه جامع مهمانی و انتقال دانشجویان مصوب ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ وزارت عتف انجام می‌شود.

وی افزود: به استناد ماده دو این آیین‌نامه، دانشجوی متقاضی مهمان موقت می‌تواند حداقل یک نیمسال را در موسسه مبدا با میانگین ۱۴ گذرانده و دارای شرایط خاص باشد.

 

رئیس دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) اذعان کرد: مدت مهمانی موقت برای مقطع کارشناسی پیوسته چهار نیمسال است و به شرط معدل کل بالای ۱۴ در مدت چهار نیمسال مهمانی در دوره کارشناسی پیوسته و موافقت دانشگاه مبدا و مقصد، دانشجو می‌تواند مهمان دائم شود. 

 

این مسئول ادامه داد: انتقال دائم دانشجو نیز در صورت دارا بودن شرایط فوق و کسب معدل بالاتر از میانگین معدل دانشجویان ورودی همان سال و همان رشته در دانشگاه مقصد در مدت حداقل چهار نیمسال مهمانی امکان پذیر است. همچنین زمان درخواست برای مهمانی صرفاً در بازه تعیین شده از سوی سازمان امور دانشجویان در اردیبهشت ماه هر سال است. 

 

قاسم‌زاده بیان کرد: در خصوص تغییر رشته مطابق ماده ۲۰ آیین‌نامه یکپارچه مقررات آموزشی مصوب ۱۴۰۲ وزارت عتف؛ دانشجو کارشناسی می‌تواند در صورت دارا بودن شرایط زیر در همان دانشگاه و در صورت موافقت دانشگاه، مشروط به امکان ادامه تحصیل در سنوات مجاز باقی‌مانده، رشته تحصیلی خود را تغییر دهد. 

 

وی در ادامه موانع تغییر رشته مطرح کرد: نمره اکتسابی دانشجو در آزمون سراسری گروه آزمایشی ذی‌ربط از نمره خام آخرین فرد پذیرفته شده در آن رشته/ گرایش در دانشگاه و در سال پذیرش کمتر نباشد، ادامه تحصیل متقاضی در رشته قبلی از نظر مقررات آموزشی بلا‌مانع باشد و حداقل ۶/۱ و حداکثر ۳/۲ واحدهای درسی دوره را گذرانده باشد. 

 

وجود رشته‌های جدید در دانشگاه 

 

رئیس دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) خاطرنشان کرد: مطابق سنوات گذشته با ایجاد ستاد استقبال هماهنگی‌های لازم برای هر چه بهتر برگزار شدن ثبت‌نام دانشجویان نو ورود به دانشگاه انجام شد. ظرفیت اعلامی پذیرش دانشجو به سازمان سنجش در سال تحصیلی جدید یک هزار و ۵۹۰ نفر است.

 

این مسئول در خصوص وجود رشته‌های جدید تحصیلی در دانشگاه اضافه کرد: رشته‌های ایران‌شناسی و زبان‌شناسی در مقطع کارشناسی از رشته‌های جدید دانشگاه هستند. همچنین توسعه و تکمیل پیشخوان‌های موجود در سامانه‌های گلستان از جمله برنامه‌های آتی مدیریت خدمات آموزشی جهت تسریع در انجام امور فرآیندهای آموزشی است.  

 

قاسم‌زاده گفت: آغاز سال تحصیلی جدید فرصتی نو برای یادگیری، رشد و توسعه فردی و اجتماعی است. امید است در سال تحصیلی جدید با هدف‌گذاری مناسب، مدیریت زمان، حضور فعال در کلاس و استفاده از منابع موجود در دانشگاه از جمله کتابخانه، کارگاه، آزمایشگاه و غیره دانشجویان بتوانند به نحو احسن دانش خود را گسترش دهند و مهارت‌های جدیدی کسب کنند.

 

وی در پایان تاکید کرد: همچنین مطالعه و آشنایی با آیین نامه‌های دانشگاه از جمله آیین‌نامه‌های آموزشی توصیه موکد من به دانشجویان نو ورود است. 

 

دانشجویان قزوین با کمبود فضای خوابگاهی، نبود امکانات کافی و دردسرهای مهمان شدن مواجه هستند.