به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ همایش بایستههای توسعه مکران که به مناسبت هفته پژوهش و با حضور اندیشمندان، پژوهشگران، مدیران و مسئولان دولتی در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد. در پنل علمی، پژوهشگران به بررسی ضرورت توسعه پایدار، بهویژه در حوزه کشاورزی و شیلات، تاریخچه بهداشت و سلامت و ظرفیتهای توسعهای مکران پرداختند. همچنین، توجه به بهرهگیری از جوامع محلی و انرژیهای تجدیدپذیر برای تسریع در روند توسعه سواحل مکران مطرح شد.
زهرا بهروزآذر، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده با حضور در این همایش با اشاره به لزوم توجه به فرهنگ، محیط زیست و منابع طبیعی در برنامههای توسعهای، گفت: در بسیاری از مواقع، برنامههای توسعهای تنها بر اساس دیدگاه اقتصادی طراحی میشود، در حالی که باید به فرهنگ و حفظ محیط زیست نیز توجه ویژهای شود.
بهروزآذر به اهمیت نقش مردم منطقه مکران در توسعه پایدار اشاره کرد و گفت: جذابیت و زیبایی مکران علاوه بر نعمات طبیعی و زیستمحیطی، به فرهنگ، آداب و رسوم و آیینهای مردم این منطقه بازمیگردد. مردم مکران میراثدار و حافظ این ذخایر الهی هستند و توسعه پایدار بدون در نظر گرفتن آنها غیرممکن است.
وی تأکید کرد که هر مدل توسعهای باید مردم مکران، بهویژه زنان بهعنوان نیمی از جمعیت فکری و متخصص منطقه، را در نظر بگیرد. او افزود: برای بهبود شرایط زندگی مردم مکران، تنها توسعه اقتصادی کافی نیست و ابعاد اجتماعی و فرهنگی توسعه پایدار نیز باید پررنگ شود. زنان این منطقه، با هنر و توانمندیهای خود، ظرفیتهای بزرگی را برای توسعه فراهم میکنند.
معاون رئیسجمهور در ادامه تصریح کرد که اولین گام برای توسعه مکران، توجه به زیرساختهای اولیه است.
وی از مشکلات دسترسی به آب در این منطقه سخن گفت و بیان کرد که بیش از ۳۰ درصد روستاهای سیستان و بلوچستان از دسترسی به آب آشامیدنی محروم هستند، که این مسئله بهویژه برای زنان و کودکان مشکلات زیادی ایجاد میکند.
به گفته وی، اگر میخواهیم مسائل اجتماعی منطقه را حل کنیم، باید ابتدا به ساخت زیرساختهای اولیه توجه کنیم.
بهروزآذر همچنین به ابتکارات صورتگرفته در زمینه تولید انرژیهای خورشیدی و تأمین برق از طریق سلولهای خورشیدی توسط خانوادههای منطقه و خریداری برق تولیدی توسط دولت، اشاره و تأکید کرد که این پروژهها میتوانند بهعنوان برنامههای بلندمدت در دستور کار دولت قرار گیرند.
در این همایش، دیگر سخنرانان نیز به اهمیت مشارکت نخبگان، توجه به نیازهای اقتصاد ملی سواحل مکران و ضرورت ایجاد زیرساختهای لازم برای توسعه منطقه اشاره کردند. آنان همچنین بر لزوم حمایت بیشتر بنیادها و خیرین از استان سیستان و بلوچستان تأکید کردند.