به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا در گفتوگویی در پاسخ به این سوال که در تماس واشنگتن با دولت انتقالی سوریه آنها چه موضعی درباره اداره کشور داشتهاند، گفت که آنچه آمریکا از آنها شنیده، مثبت بود است و مسئله اصلی این است که آنها دقیقا چه کاری در این زمینه انجام خواهند داد.
بلینکن در گفتوگویی با خبرگزاری بلومبرگ که در تارنمای آن منتشر شده، در پاسخ به این سوال بیان کرد: ما هفته گذشته، به همراه اردن با کشورهای منطقه یک گردهمآیی داشتیم تا انتظارات در این زمینه را تعیین کنیم. این که کشورهای همسایه با این دوران گذار در سوریه به دنبال چه چیزی هستند؟ همگی این اتفاق نظر را داشتیم که مایلیم شاهد چیزی باشیم که جامع و غیرفرقهای است و به اقلیتها و زنان احترام میگذارد و به موضوع تسلیحات شیمیایی باقیمانده در سوریه رسیدگی میکند و با داعش یا دیگر گروههای تروریستی در آنجا متحد نخواهد شد.
بلینکن تاکید کرد: ما میخواهیم برای «هیئت تحریرالشام» یا تمامی نهادهایی که در آنجا به میدان خواهند آمد، روشن کنیم به رسمیت شناختنی که به دنبالش هستند و حمایتی که از جامعه بینالمللی میخواهند، منوط به برخی انتظارات است.
وزیر امو خارجه آمریکا بیان کرد که اگر دولت انتقالی در سوریه فضایی برای مشارکت همه ایجاد کند و با برخی انتظارات جامعه بینالمللی که درباره آنها آزموده خواهد شد، مطابقت داشته باشند، شاهد اتفاق مثبتی در سوریه خواهیم بود.
او در ادامه، در پاسخ به اینکه آیا آمریکا با به تعلیق درآوردن برخی تحریمهای سوریه که چندین دهه پابرجا بودهاند برای تعامل بیشتر با دولت انتقالی آن موافقت خواهد کرد و انجام دادن آن امکانپذیر خواهد بود، گفت: ما در حال بررسی تمامی اختیاراتمان هستیم. همچنین تمامی تحریمها را و نه فقط تحریمهای خودمان را بررسی میکنیم که شامل تحریمهای سازمان ملل نیز میشود.
بلینکن تاکید کرد که آمریکا باید شاهد اقدامات ملموسی برای تشکیل دولتی فراگیر و غیرفرقهای و در نهایت، برگزاری انتحابات باشد تا بتواند پاسخ مشخص برای تعامل با دولت انتقالی بدهد.
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه گفتوگو با بلومبرگ در پاسخ به این سوال که با توجه به اظهارات واشنگتن درباره آتشبس در جنگ غزه، آیا اتفاقی رخ داده تا دلیلی برای امیدواری به انجام شدن توافقی در این زمینه پیش از پایان دوره ریاستجمهوری «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا وجود داشته باشد، گفت: این اتفاق افتاده است. واقعیت این است که ما منطقا، باید بتوانیم به آن دست پیدا کنیم. اما با احتیاط آن را بیان میکنم چون قبلا هم بسیار به آن نزدیک بودهایم.
او با ادعاهایی علیه مواضع جنبش حماس در این باره افزود: آنچه در این میان تغییر کرده این است که حماس میداند نیروی پشتیباتی برای نجات آن نخواهد آمد. بارها به این امید داشت که جنگ گستردهتری با به میان آمدن حزبالله، ایران و گروههای وابسته به آن شکل بگیرد، مشکلات بیشتری برای اسرائیل از چند جبهه ایجاد شود تا به تابآوری حماس کمک کند. ما الان میدانیم که این اتفاق نیفتاده است. بنابراین، فکر میکنم در میان حماس عزمی برای ضرورت رسیدن به این توافق وجود دارد.
او افزود: با این حال، این کار همواره با دشواریهایی همراه و تصمیمگیریها برای آن دشوار است. برقرری تماسها دشوار است و به همین دلیل، هر چهقدر هم که نزدیک شده باشیم، کارها ممکن است در مسیر دیگری پیش برود.
بلینکن با اشاره به رایزنیهای آمریکا با شرکای منطقهای و صاحبنفوذ در این باره گفت: سوال اساسی این است که آیا حماس آماده موافقت است؟ اگر آنها واقعا مدعی اهمیت دادن به زندگی مردم فلسطین هستند، همین حالا موافقت میکنند.
وزیر امور خارجه آمریکا درباره وقفه در کمکهای بشردوستانه به غزه با نادیده گرفتن تاثیری که حمایتهای نظامی آمریکا از جنایتهای جنگی رژیم صهیونیستی در غزه بر جمعیت غیرنظامیان داشته است، مدعی شد: در یک هفته یا ۱۰ روز اخیر، بهبود قابل توجهی حاصل شده است اما در گذشته نیز شاهدش بودهایم و دوباره افت کرده است. بهترین راه برای برآورده کردن نیازهای مردم غزه پایان دادن به این درگیری خواهد بود. بهترین راه رسیدن به توافق آتشبس و بازگرداندن اسرا به خانه است. چراکه شاهد وضعیت منحربهفردی هستیم. جمعیتی داریم که در غزه گرفتار شدهاند و جایی برای رفتن ندارند.
او در بخشی از توضیحاتش در این باره، با اشاره به این که مردم غزه از امکان پناهنده شدن نیز بیبهرهاند، مدعی شد که آنچه فعالیتهای مستتر حماس در میان غیرنظامیان و اماکن غیرنظامی غزه خوانده نیز به بدتر شدن وضعیت انسانی غزه دامن زده است.
اگرچه، وزیر امور خارجه آمریکا گفت: این موضوع، به هیچ وجه، باعث سلب شدن مسؤولیتی نمیشود که اسرائیل در رساندن این کمکها به غیرنظامیان و اطمینان یافتت از حفاظت از غیرنظامیان دارد.
بلینکن در پاسخ به این سوال که رایزینیهای دولت آمریکا برای عادیسازی روابط عربستان سعودی با رژیم صهیونیستی در چه وضعیتی قرار دارد، گفت: من در ۱۰ اکتبر سال گذشته قرار بود برای رایزنی درباره بخش فلسطینی این توافق به عربستان سعودی و به اسرائیل بروم و مسلما، به دلیل حوادث هفت اکتبر (عملیات «طوفان الاقصی» توسط حماس علیه اراضی اشغالی و آغاز جنگ غزه) این اتفاق نیفتاد. اما با وجود جنگ غزه نیز ما به این گفتوگوها ادامه دادیم. توافقاتی که باید میان آمریکا و عربستان سعودی انجام شود نیز، تقریبا آماده است. سپس، این موضوع منجر به عادیسازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی خواهد شد.
با این حال، وزیر امور خارجه آمریکا تشریح کرد: این امر مستلزم تحقق ۲ هدف است؛ یکی پایان دادن به جنگ غزه و دیگری، مسیری معتبر و امکانپذیر برای تشکیل کشوری فلسطینی. امیدوارم بتوانیم به جنگ غزه پایان بدهیم. آنها باید برای حل کردن مسئله فلسطین وارد رایزنی شوند. اگر این اتفاق بیفتد، منطقه متحول میشود. اسرائیل با منطقه یکی میشود و ساختار امنیتی مشترکی برای پرداختن به ایران شکل میگیرد.
وزیر امور خارجه آمریکا در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به این که از نظر او هدف «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه از ادامه دادن جنگ اوکراین چیست، گفت: پوتین، مدتها بود که پروژهای امپریالیستی داشت و اولین بار با چچن شروع شد که بسیار نزدیک بود و بعد گرجستان در سال ۲۰۰۸ و اوکراین برای اولین بار در سال ۲۰۱۴. او در سال ۲۰۲۲، برای دومین بار به سراغ اوکراین رفت و ایجاد روسیهای پهناورتر چیزی است که در ذهن او میگذرد. لازم نیست حرف مرا باور کنید، صرفا میتوانید نگاهی به صحبتهای خودش بیندازید. در این باره بسیار صریح صحبت کرده است.
بلینکن: به توافق با ریاض برای عادیسازی روابط با تلآویو نزدیکیم/ خواستار تشکیل دولتی فراگیر در سوریه هستیم
او افزود: پوتین در اوکراین شکست خورده است. طرح پاک کردن اوکراین از نقشه و الحاق آن به روسیه شکست خورده است. این نتیجه شجاعت فوقالعاده ملت اوکراین و حمایت بسیاری از کشورها در دفاع از اوکراین برای اطمینان یافتن از آن بوده است که با تجاوز روسیه و تصرف کییف مقابله کرده و روسیه را وادار به عقبنشینی کنند. حالا خط مقدمی داریم که کمی جابجا میشود اما از جایی که هست عقبتر نمیرود.
بلینکن با اشاره به توافق آتشبس در جنگ اوکراین گفت: اگر خواست اوکراینیها یک توافق آتشبس باشد، خوب است به آن دست پیدا کنیم. اما این توافق باید عادلانه و بادوام باشد. برای بادوام بودن آن، باید تضمین داده شود که روسیه نمیتواند استراحت و تجدید قوا کرده و دوباره دست به حمله بزند.
او با اشاره به تاثیر تحریمهای آمریکا علیه روسیه گفت: فشاری که ما با تحریمها آوردهایم بیش از پیش بر دوش روسیه سنگینی میکند. هر کاری که تلاش میکنند انجام بدهند، بیشتر طول میکشد و دشوارتر و پرهزینهتر شده است. من فکر میکنم او(پوتین) میخواهد از این وضعیت بیرون بیاید. باید اطمینان حاصل کرد که اگر رئیسجمهور ترامپ بتواند به نوعی به این وضعیت سامان دهد، با دوام باشد. این به معنی تضمینهای لازم در این زمینه است که اوکراین آنچه برای بازدارندگی در قبال حملات آتی روسیه است، در اختیار دارد.