هشدار اندیشکده اروپایی‌ به ناتو از بابت خطرات کمبود نیرو و تجهیزات

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ اندیشکده «رَند یوروپ» مستقر در انگلیس، در پی بررسی‌های خود از منابع نوشتاری با منبع باز درباره جنگ اوکراین به درخواست وزارت دفاع انگلیس هشدار داد، ائتلاف ناتو به منظور کسب پیروزی در جنگ بزرگی مثل جنگ اوکراین منابع نظامی کافی همچون مهمات و تجهیزات در اختیار ندارد.

این اندیشکده در گزارش خود اذعان کرد که اوکراین در جنگ با روسیه متحمل خسارات سنگینی در حوزه خودروهای نظامی و توپخانه شده و اقتصاد این کشور به دلیل صرف هزینه گزاف برای مهمات تحت فشار قرار گرفته است.

به گزارش روزنامه «بیزنس اینسایدر»، در حالی که انبارهای تسلیحات و مهمات ناتو و ظرفیت این ائتلاف برای تولیدات نظامی بعد از پایان جنگ سرد تضعیف شد، حالا تلاش ناتو برای حفظ جریان مداوم عرضه این تجهیزات نظامی به اوکراین در ضمن جبران کمبودها در انبارهای ائتلاف، چالش شدیدی را برای آن به وجود آورده است.

اندیشکده «رند یوروپ» در گزارش خود اعلام کرد: «منابع متنی که درباره اوکراین منتشر شده‌اند حاکی از آن هستند این پرسش که آیا دکترین مشترک ناتو و بریتانیا مناسب است فوریت ندارد، بلکه مساله فوری این است که آیا منابع کافی برای به اجرا در آوردن مناسب ایده‌ها و اصول در نظر گرفته شده در آن به ویژه در طول یک جنگ طولانی موجود هستند؟»

به نوشته روزنامه آمریکایی بیزنس اینسایدر، جنگ اوکراین حالا جنگی آکنده از تناقضات است چون در جریان این جنگ فن‌آوری‌های پیشرفته قرن بیست و یکم همچون پهپادها در کنار تسلیحات سنتی نظیر توپخانه استفاده شده است، در حالی که تاکتیک‌های سنتی جنگ متعلق به سال ۱۹۱۷ نظیر جنگ در خندق‌ها اجرا می‌شوند. ارتش‌های سراسر جهان به دنبال یادگیری درس‌هایی از جنگ اوکراین برای جنگ‌های آینده هستند، در حالی که در اوکراین تمایز تاکتیک‌های جدید از تاکتیک‌های قدیمی و مشخصه‌های ویژه خود جنگ اوکراین در مقابل مشخصه‌های عمومی و همیشگی آسان نیست.

طبق تحلیل اندیشکده رَند، در جنگ اوکراین هواپیماهای دارای سرنشین به طرزی تعجب‌برانگیز تاثیری محدود بر جنگ گذاشته‌اند. در گزارش این اندیشکده آمده است: «استقرار پدافند هوایی مستقر بر زمین، شانس کم زنده ماندن بالگردهای هر دو سمت این جنگ را برجسته ساخته و در اوکراین در مقایسه با جنگ‌های عراق و افغانستان از تجهیزاتی همچون بالگرد برای اجرای مانورهای تاکتیکی تحرک هوایی و خروج تلفات از میدان جنگ کمتر استفاده می‌شود.»

همچنین تعدد و دقت سامانه‌های پدافند هوایی مستقر برای جنگ اوکراین همچون سامانه پاتریوت آمریکا و سامانه‌های اس-۳۰۰ و اس-۴۰۰ روسیه باعث شده که جنگنده‌ها اغلب از میدان‌های نبرد اصلی دور باشند و این مساله باعث ایستایی عمده خطوط مقدم اصلی جنگ بوده است.

طبق تحلیل این اندیشکده، ارتش‌های ناتو در زمان جنگ سرد این استراتژی را داشتند که از نیروی هوایی تاکتیکی به منظور در بن‌بست قرار دادن نیروی زمینی برتر و پرتعداد شوروی سابق و ضربه زدن به آن استفاده کنند، اما جنگ‌های کنونی همچون جنگ اوکراین نشان می‌دهد که محدودیت‌های خیلی زیادی برای این نیروی هوایی ایجاد شده و ارتش‌های ناتو مجبور به مواجهه با درگیری‌های زمینی بسیار سخت‌تری خواهند شد.

در جنگ اوکراین مشاهده می‌شود که پهپادها برای اجرای ماموریت‌های شناسایی و رزمی تا حد زیادی جای هواپیماهای دارای سرنشین‌ را گرفته‌اند. همچنین در این جنگ به تدریج پهپادهای کوچک و مقرون به‌ صرفه‌تر جایگزین پهپادهای گران و بزرگتری همچون پهپاد رزمی ترکیه‌ای «بایراکتار ۲» شدند، اما همچنان استفاده انبوه از پهپادها هیچ پیروزی را برای اوکراین رقم نزده است.

به باور اندیشکده رَند، ناتو باید درس‌های متعددی را از شکست‌های اوکراین در جنگ با روسیه فرا بگیرد که اولین مورد آن داشتن ظرفیت کافی پرسنل و تجهیزات به منظور جبران تلفات مداوم رزمی در یک جنگ طولانی مدت است.

این اندیشکده در گزارش خود نوشت: «کارایی های فن‌آوری‌های جدید می‌توانند در برخی وضعیت‌ها لزوم داشتن کمیت بالای نیرو را جبران کنند اما به طور کلی این فن‌آوری‌ها نمی‌توانند نیاز کلی به کمیت بالا و کافی تجهیزات را از بین ببرند. ما هنوز هیچ فن‌آوری یا تاکتیکی ندیده‌ایم که بازی را تغییر داده و نیاز به کمیت بالای پرسنل، زیرساخت، تجهیزات و انبارها را نقض کند.»

این اندیشکده هشدار داد که در بین ارتش‌های ناتو ارتش انگلیس با وضعیت حادتری روبرو شده و تعداد سربازان این ارتش به ۷۲ هزار نفر رسیده که پایین‌ترین سطح نیرو از زمان جنگ‌های ناپلئونی قرن نوزدهم است.

یک اندیشکده مستقر در انگلیس هشدار داد، اعضای ائتلاف ناتو دچار کمبود منابع به منظور اجرایی کردن استراتژی و دکترین رزمی این ائتلاف هستند.