به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا اخیرا اظهارات جنجالبرانگیزی را درباره گرینلند، کانادا و کانال پاناما عنوان کرده و لفاظیهایی را به سبک خود در شبکههای اجتماعی انجام میدهد که بیانگر تمایل واشنگتن برای کنترل این سرزمینها است.
رئیسجمهور منتخب آمریکا که توانست در انتخابات پنجم نوامبر به پیروزی قاطعی دست یابد و بدین ترتیب مراسم تحلیف خود را در تاریخ ۲۰ ژانویه (یکم بهمن ماه) برگزار خواهد کرد، اخیرا با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی خود تحت عنوان «تروث سوشال» پیرامون جزیره گرینلند نوشت که ایالات متحده باید برای «تامین امنیت ملی خود و آزادی در سراسر جهان» این جزیره خودمختار را به دست آورد.
او همچنین هشدار داده که اگر کشور پاناما به اخذ هزینههای گزاف از کشتیهای آمریکایی برای عبور از کانال پاناما ادامه دهد، واشنگتن ممکن است به دنبال بازپسگیری کنترل این کانال باشد.
ترامپ همچنین پیشنهاد داد که کانادا به پنجاه و یکمین ایالت آمریکا تبدیل شود. گفته میشود که او این اظهارات را برای نخستین بار در دیدار با «جاستین ترودو» نخستوزیر کانادا مطرح کرده است.
روزنامه «واشنگتن پست» در گزارشی با اشاره سیاستها و رویکردهای رئیسجمهور منتخب آمریکا مینویسد: ترامپ که وعده داد به جنگهای خارجی پایان دهد و «صلح از طریق قدرت» را به شعاری در مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری ۲۰۲۴ خود بدل کند، در کمتر از یک ماه پیش از مراسم تحلیف خود، در حال طراحی یک سیاست خارجی «اول آمریکا» است که با خصومت علیه متحدان و در عین حال دشمنان ایالات متحده تعریف میشود و حول رویاهای توسعهطلبی سرزمینی متمرکز شده و با لاف زدن شخصی او هدایت میشود.
این رسانه آمریکایی در ادامه این گزارش تاکید میکند: «تاکتیکهای پیش از ریاستجمهوری ترامپ در مورد کانادا، گرینلند و کانال پاناما احتمالا منجر به تغییرات گسترده نخواهد شد. بعید است که کاناداییها و رهبران سیاسی آنها پذیرای انحلال کشورشان باشند و قانونگذاران ایالات متحده نیز تمایل چندانی برای جذب کانادا به عنوان یک ایالت جدید ابراز نکردهاند.»
تاکنون اظهارات ترامپ واکنشهای متعددی را به خود دیده است.
«موت اجد» نخستوزیر گرینلند گفت: «گرینلند متعلق به ما است. فروشی نیست و هرگز نخواهد بود. ما نباید مبارزه طولانی خود برای آزادی را متوقف کنیم.»
«خوزه رائول مانیلو» رئیسجمهور پاناما هم گفت: «هر وجب از کانال پاناما و مناطق همجوارش به پاناما تعلق دارد و اینطور خواهد ماند و حق حاکمیت و استقلال کشور ما قابل مذاکره نیست.»
نخستوزیر کانادا هم به روش خود دست به تغییراتی در سیاست کشورش زده تا بلکه بتواند از این طریق ترامپ را نسبت به سیاستهای مربوط به تعرفهها راضی کند.
«واشنگتن پست» در این گزارش با اشاره به آنچه ترامپ پیشتر وعده داده بود و رویکردی که اکنون اتخاذ میکند، مینویسد: «برای رئیسجمهوری که در تبلیغات انتخاباتی خود مسئله خاتمه جنگها را برجسته و آغاز هرگونه جنگی را رد کرد، پیروی از چنین رفتاری و تهدید حاکمیت متحدانش بسیار غیرعادی بهنظر میرسد.»
روزنامه «واشنگتن پست» در قسمت دیگری از این گزارش به سیاستهای خارجه ترامپ در مقابل دیگر کشورها از جمله چین و روسیه اشاره میکند و در عین حال به نقل از یک مقام رسمی از تیم انتقالی ترامپ که نامش را فاش نکرده، مینویسد: «مسئله مقابله ایالات متحده با روسیه و چین دغدغه مشترکی است که نظرات ترامپ درباره کانادا، گرینلند و پاناما را به هم پیوند میدهد. این یک اقدام بیپروا و عجولانه نیست، بلکه یک پیوند منسجم و مرتبط برای همه این موارد وجود دارد. ترامپ میداند از چه اهرمهایی استفاده کند و او در موقعیتی قدرتمند قرار دارد که بتواند از این اهرمها بهره ببرد.»
«رایان بِرگ» مدیر برنامه آمریکا و رئیس «ابتکار آینده ونزوئلا» در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی میگوید: «تمرکز ترامپ بر ناحیه غربی که با روسیه و چین مستقیما مخالف است، نشان میدهد که او کمتر متوجه و متقاعد شده که ما میتوانیم نتایج امنیت ملی را در سایر جبهههای جهان تعیین کنیم.»
او میگوید: «نگرانی درباره نفوذ چین بر کانال پاناما و اطمینان از فعالیتهای ایالات متحده وجود دارد. این میتواند یکی از مسیرهای اصلی برای استقرار کشتیهای نیروی دریایی ایالات متحده از اقیانوس اطلس به اقیانوس آرام در شرایط اضطراری باشد که در این مورد ما مانند مسئله تایوان منافع امنیت ملی داریم.»