ریل‌گذاری توسعه لرستان بر محور فناوری

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ از سفیرافلاک،  امروزه فناوری و علم از مولفه‌های مهم اقتدار در هر کشوری محسوب می‌شود و به برکت انقلاب اسلامی که زمینه را برای پیشرفت در رشته‌های مختلف علمی فراهم نمود، امروز شاهدیم که جوانان باذوق و استعداد این سرزمین، گام‌های بلندی را برای پیشرفت و سربلندی کشور در حوزه علمی برداشته‌اند.

ایجاد زیرساخت‌های لازم برای شکوفایی استعدادها و ایده‌های جوانان، فرصتی است که علاوه بر ایجاد نشاط و امید در جامعه‌، می‌تواند در رفع مسائل و مشکلات نیز اثرگذار باشد به‌طوری که شتاب در حوزه فناوری و علمی می‌تواند زمینه‌ساز تحول باشد.

اقتصاد پایدار با حمایت و توجه به حرکت به سمت اقتصاد دانش‌بنیان امکان‌پذیر است و طی سال‌های اخیر با توجه به فرامین مقام معظم رهبری مبنی بر امر اقتصاد، دانش‌بنیان و تولید، جوانان زیادی آستین همت بالا زده و با ورود به عرصه فناوری و دانش‌بنیان برای تحقق این شعار مهم و ارزشمند تلاش می‌کنند.

فعالیت ۳۰ شرکت دانش‌بنیان در لرستان

امین طاهری‌گراوند رئیس پارک علم و فناوری لرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک» با اشاره به نقش دانش‌بنیان‌ها در تحول اقتصادی، اظهار داشت: کسب و کارهای دانش‌بنیان و صنایع پیشرفته به صورت مستمر در فرآیند انجام کار، مطالعات و تحقیقات خود را بر اساس نوآوری و حفظ مزیت‌های رقابتی که جزو ارزش‌های اصلی شرکت می‌باشد، انجام می‌دهند.

وی افزود: نتیجه این امر، بهبود تولیدات و خدمات ارائه شده با کاهش هزینه‌های شرکت است که در نهایت درصد رشد و سودآوری این مشاغل بیشتر از کسب و کارهای سنتی است و باعث اشتغال پایدار می‌گردد لذا این شرکت‌ها نقش بسزایی در تحول اقتصادی دارند.

رئیس پارک علم و فناوری لرستان تصریح کرد: در حال حاضر ۳۰ شرکت دانش‌بنیان در کل استان وجود دارد که از این تعداد، ۱۵ شرکت در پارک علم و فناوری لرستان مستقر هستند و در بخش‌ها و رشته‌های مختلفی فعالیت می‌کنند.

طاهری‌گراوند حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان را امری ضروری برشمرد و گفت: در راستای حمایت از شرکت‌ها اقدامات مختلفی صورت می‌گیرد از جمله پرداخت تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان به صورت قرض‌الحسنه یا با نرخ بهره پائین، معافیت‌های مالیاتی، حمایت‌های بیمه‌ای، نظام وظیفه، توسعه بازار، صادرات بورس و فرابورس، توسعه کسب وکار، دانشگاه و پژوهش، منابع انسانی و ترویج دانش‌بنیان که هدف این است تا این شرکت‌ها بتوانند فعالیت داشته باشند.

وی با اشاره به زیرساخت‌های لازم برای شرکت‌های دانش‌بنیان، عنوان کرد: هم‌افزایی بین نهادهای دولتی، خصوصی و دانشگاهی در راستای تحقق زیرساخت‌های لازم و رفع موانع تولید وجود ندارد، شرکت‌های دانش‌بنیانِ نوپا، عمدتاً کالا تولید نمی‌کنند و معمولاً زمین یا ماشین‌آلات خاصی نیز ندارند بلکه همیشه عده‌ای از افراد تحصیل‌کرده و با تجربه، اطلاعاتی تولید می‌کنند که این اطلاعات، محصولات اصلی شرکت محسوب شده و برایشان درآمدزایی دارد.

جذب سرما‌یه‌گذاران با برگزاری رویدادهای استارتاپ‌دمو

رئیس پارک علم و فناوری لرستان یادآور شد: رویدادهایی در قالب استارتاپ‌دمو با حضور شرکت‌ها و صاحبان سرمایه بر حسب تقاضای واحدهای فناور جهت جذب سرمایه‌گذار هرساله در پارک علم و فناوری لرستان برگزار می‌شود که استارتاپ‌دمو فضایی فراهم می‌کند تا این شرکت‌ها محصول یا کسب و کار خود را به سرمایه‌گذاران معرفی کنند.

طاهری‌گراوند بیان کرد: از همین رو هر ساله پارک علم و فناوری لرستان در نمایشگاه‌های فن‌ِ‌بازار استانی و بین‌المللی و سایر نمایشگاه‌های تخصصی، دستاوردهای حوزه دانش‌بنیان خود را جهت ایجاد بستر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و دولتی در معرض نمایش قرار می‌دهد که منجر به ایجاد قراردادهای همکاری، فروش یا انتقال تکنولوژی می‌گردد.

وی با اشاره به مشکلات اصلی شرکت‌های دانش‌بنیان، افزود: تمرکز بر کمیت یعنی صرفاً افزایش تعداد کمی شرکت‌های دانش‌بنیان باعث شده، منشاء مشکلات حوزه فناوری‌های دانش‌بنیان باشد چراکه از کیفیت نهایی که اثربخشی فعالیت‌های دانش‌بنیان می‌باشد، غافل می‌شویم، لذا به دنبال این نبوده‌ایم که این شرکت‌ها توسعه پیدا کرده و بین‌المللی شوند تا بتوانند صنعت‌سازی کنند.

رئیس پارک علم و فناوری لرستان ضرورت استفاده از ظرفیت‌های استان را در این حوزه امری ضروری برشمرد و گفت: ایجاد بستر مناسب جهت توسعه طرح‌های حوزه گردشگری، میراث فرهنگی و توسعه صنایع خلاق با توجه به ظرفیت استان و ثبت جهانی دره خرم‌آباد و همچنین تعامل سازنده دستگاه‌های اجرایی مرتبط با مدیریت مستقیم استانداری لرستان جهت تحقق این ظرفیت گران‌بها می‌توان با راهبری پارک علم و فناوری لرستان اقداماتی انجام داد تا از آن بهره بُرد.

طاهری‌گراوند عنوان کرد: تقویت نقش‌آفرینی بخش خصوصی و شرکت‌های بزرگ در توسعه و بومی‌سازی فناوری‌های مورد نیاز برای تکمیل زنجیره نهایی محصولات در استان، حمایت برنامه‌ریزی شده از ایجاد و توسعه شبکه‌های تحقیق و توسعه در حوزه‌های اولویت‌دار و با مشارکت دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری در استان، ایجاد فرهنگ و بهبود محتوای برنامه‌های درسی دانشگاه در راستای بهره‌گیری از علم در بازار کار و خلق ثروت چون ظرفیت علمی استان از ارزش فوق‌العاده‌ای جهت ایجاد اشتغال دانش‌بنیان برخوردار می‌باشد.

وی یادآور شد: همگرایی و هم‌افزایی آموزش و پرورش با نظام آموزش عالی در راستای ارتقاء کیفیت و اثربخشی آموزش و مدیریت استعدادها در استان و معرفی آن‌ها طی یک فرآیند تعریف‌شده به پارک علم و فناوری لرستان و مراکز رشد فناوری شهرستان می‌تواند نقش مهمی در بهره‌گیری از ظرفیت‌ها داشته باشد.

رئیس پارک علم و فناوری لرستان با بیان اینکه دانش‌بنیان نقش مهمی در اشتغال دارد، افزود: شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند توسعه‌دهنده و باعث ایجاد ارزش افزوده بیشتر در خلق فناوری‌های پیشرفته و تجاری‌سازی آن باشند، چراکه شرکت‌های دانش‌بنیان بازیگران اصلی زیست‌بوم فناوری هستند ونقش آن‌ها در اشتغال به حدی است که صدها دانشگاه و پژوهشگاه، مرکز رشد، پارک و ناحیه فناوری، چندین صندوق پژوهش و فناوری، نهادهای دولتی و عمومی، تحقیقات و فناوری، صندوق نوآوری و شکوفایی را می‌توان ناشی از همین سیاست و نقش مهم و اساسی شرکت‌های دانش‌بنیان در ایجاد اشتغال دانست.

فعالیت ۱۰۵۲ نفر در شرکت‌های دانش‌بنیان لرستان

طاهری‌گراوند بیان کرد: در ۶ ماهه امسال ۲۳۵ اشتغال در شرکت‌های دانش‌بنیان ایجاد شده است، همچنین در این مدت ۵ هزار و ۱۴۵ میلیارد ریال انواع تولیدات این شرکت‌ها به فروش رسیده و ۹۰ هزار و ۹۶۵ دلار هم محصولات دانش‌بنیان به کشورهای خارجی صادر شده است.

وی افزود: در سال گذشته ۳ هزار و ۹۳۰ میلیارد ریال میزان فروش این شرکت‌ها بوده و علاوه بر این نیز ۱۲۲ هزار و ۳۰۰ دلار کالا و محصولات هم صارد نمودند که در حال حاضر میزان افراد مشغول به کار در شرکت‌های دانش‌بنیان استان بیش از یک هزار و ۵۲ نفر است.

 

نقش نوآوری در توسعه صنعتی

رضا سپهوند کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «سفیرافلاک» اظهار داشت: استراتژی توسعه صنعتی کشور باید بر پایه نوآوری باشد نه منابع طبیعی و با توجه به اینکه در حال حاضر بخش زیادی از اقتصاد کشور بر پایه منابع نفت، گاز و معادن است بنابراین نوآوری در اقتصاد هنوز نتوانسته جایگاه خود را پیدا کند.

وی عنوان کرد: در حال حاضر شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه‌هایی فعالیت دارند ولی باتوجه به ضرورت نوآوری و نقشی که این شرکت‌ها در اقتصاد دارند، می‌طلبد که با حمایت و اقدامات لازم بر تعداد این شرکت‌ها افزوده شود.

کارشناس اقتصادی تصریح کرد: اگر این شرکت‌ها مورد حمایت‌های اقتصادی و تسهیلاتی قرار گیرند، می‌توانند شکوفا شوند و در اشتغال هم اثرگذاری لازم را داشته باشند و با ایده‌های جالب بتوانند در راستای احصاء و حل مشکلات گام بردارند.

سپهوند بیان کرد: امروزه بسیاری از مشکلات از طریق تحقیق، پژوهش و فناوری برطرف می‌شود، از همین رو لازم است که با توجه به مشکلات استان، این شرکت‌ها بتوانند برای رفع موانع و مشکلات به‌خصوص در حوزه صنعتی کمک کنند، همچنین با توجه به ظرفیت‌هایی که در استان وجود دارد می‌توان شرکت‌هایی را به سمت و سویی سوق داد تا این ظرفیت‌ها را بتوانند فعال کنند.

وی یادآور شد: در حال حاضر بخشی از واحدهای تولیدی به سمت دانش‌بنیان هدایت شدند که لازم است این شرکت‌ها افزایش یابند تا بتوانند در اقتصاد هم تحول‌آفرین باشند.

‌با توجه به اینکه هم‌اکنون ۳۰ شرکت دانش‌بنیان در استان وجود دارد اما تقویت و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان می‌تواند زمینه‌ساز توسعه و پیشرفت استان لرستان باشد.