به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛مسعود نصرتی در جلسه علنی امروز سهشنبه صحن مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در مورد وضعیت مدیریت پسماندها در کشور با رویکرد رسیدن به شرایط مناسب خصوصاً در استانهای ساحلی و کلانشهرها گفت: سرانه تولید پسماند در محدوده شهری کشور برای هر نفر ۷۶۲ گرم و برای روستایی ۴۸۱ گرم است یعنی ما روزانه ۵۵ هزار تن زباله تولید میکنیم که عدد قابل توجهی است؛ این زبالهها در کشور توسط ۴۲ واحد پردازش میشود که ۳۰ درصد از کل ۵۵ هزار تن است و اتفاق ناجوری که وجود دارد این است که ۷۰ درصد زبالههای کشور بدون پردازش، دفن میشوند.
معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور عنوان کرد: تولید کود کمپوست، استفاده در کارخانجات هاضم، زبالهسوزی یا مصرف در نیروگاههای زبالهسوز سیمان از اقداماتی است که ما میتوانیم در خصوص زبالهها انجام دهیم. ما برای استانهای ساحلی به ویژه سه استان شمالی کشور با توجه به کمبود زمین برنامهریزیهای متفاوتی انجام دادهایم؛ شیوههای هاضم و کود کمپوست در این استانها جواب نمیداده و از سال ۸۸ برنامهریزیهای لازم انجام شده است تا شیوه نیروگاههای زبالهسوز برای آنها اجرایی شود.
معاون وزیر کشور در ادامه گفت: ما در کشور ۸۸ کارخانه سیمان داریم و در شرایطی که امروز با مشکل ناترازی انرژی روبرو هستیم، پیشنهاد ما این است با توجه به اینکه از ۸۸ کارخانه سیمان کشور ۴۸ کارخانه قابلیت زبالهسوزی بهعنوان سوخت جایگزین یا RDF را دارند، این کارخانهها قابلیت مصرف ۵۰ درصد ۵۵ هزار تن زباله تولیدی کشور را دارند. امروز انتظار این است که ما با یک برنامه سهماهه، تاکید و اجبار کنیم که ۵۰ درصد سوخت مصرفی این کارخانجات زباله باشد؛ با این تصمیم هم مشکل ناترازی در بخش گاز آنها مرتفع میشود و هم مشکل زبالههای کشور حلوفصل میشود.
نصرتی با بیان اینکه «ما قابلیت تولید کود کمپوست را در بخش اعظم کشور به ویژه در کلانشهرها داریم»، ادامه داد: برای این کار به همراهی سازمان محیط زیست کشور و وزارت جهاد کشاورزی نیاز است تا با بهرهبرداری از تولید کود کمپوست صورت گرفته به ویژه در کرمانشاه از واردات کود شیمیایی جلوگیری کنیم و کود کمپوست اقتصادی شود. سرمایهگذارانی که سرمایهگذاری کردند و کود کمپوست فروش نرفته است انتظار دارند که نقیصههای موجود به نوعی برطرف شود.
وی اظهار کرد: ما مانند کشورهای اروپایی و کشورهای مترقی قابلیت اجرای برنامه زبالهسوزی را در اکثر شهرها که وارونگی دما و آلودگی هوا وجود ندارد، داریم. در شهر تهران روزانه ۷۰۰۰ تن زباله تولید میشود اما به خاطر وضع موجود کشور و آلودگی هوایی که در پایتخت وجود دارد و همچنین وارونگی دما استفاده کردن از زبالهسوز در تهران مهیا نیست بنابراین باید در این زمینه برای تهران از کارخانههای سیمان و تولید کود کمپوست استفاده کنیم.
رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در پایان گفت: ما برنامهها و دستورالعملهایی را درباره تفکیک زباله از مبدا و مقابله با گروههای مافیایی که در این زمینه وجود دارند و مقاومت میکنند و موجب میشوند زباله از کیفیت خود خارج شوند، به شهرداریها ابلاغ کردیم تا ان شاءالله عملیاتی شوند.