به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، با توجه به رشد سریع فناوری و استفاده روزافزون از اینترنت، آموزش سواد رسانهای برای خانوادهها و فرزندان اهمیت ویژهای دارد. فضای مجازی با تمامی فرصتهای مثبت خود، تهدیداتی مانند کلاهبرداریهای آنلاین، تهدیدات اخلاقی، انتشار اخبار جعلی و آسیبهای روانی به دنبال دارد که میتواند به آسیبهای اجتماعی و فردی منجر شود، به همین دلیل، آموزش نحوه استفاده ایمن از اینترنت، تشخیص منابع معتبر و درک خطرات دیجیتال برای تمامی اعضای خانواده امری ضروری است.
پلیس فتا با ارائه راهکارهای آموزشی و مشاورهای، به خانوادهها کمک میکند تا فرزندان خود را در برابر تهدیدات آنلاین ایمن کنند و ضمن افزایش آگاهی عمومی، زمینهساز استفادهای صحیح و مسئولانه از فضای مجازی شوند، به همین عنوان با کارشناس سایبری اداره مبارزه با جرائم سایبری و رئیس پلیس پیشگیری فتای غرب استان تهران در مورد کلاهبرداری اینترنتی به گفتگو پرداختیم.
همه نیازمند دانش سایبری هستیم
کارشناس سایبری اداره مبارزه با جرائم سایبری ، به تشریح جرائم رایانهای و روشهای مقابله با آنها پرداخت.
بهنام خادمی در ابتدا به موضوع کلاهبرداریهای تلفنی و آنلاین اشاره و اظهار کرد: یکی از موارد شایع، کلاهبرداریهایی است که در سایتهایی مانند دیوار و یا از طریق پیامکها اتفاق میافتد، بسیاری از این کلاهبرداریها تحت عنوان فیشینگ شناخته میشوند. در این نوع کلاهبرداریها، به نظر میرسد که حساب بانکی فرد هک شده است، اما در واقع فرد خود اطلاعات شخصیاش را به مجرمان داده است.
وی به یک نمونه رایج فیشینگ اشاره کرد و اینگونه توضیح داد: وقتی فردی روی پیامهایی مانند «عدالت همراه» کلیک میکند، این برنامه به گوشی او دسترسی پیدا کرده و میتواند پیامکهای ورودی را مشاهده کند. به این ترتیب، اگر رمز پویا برای فرد ارسال شود، کلاهبردار هم میتواند به این پیامک دسترسی پیدا کرده و از حساب بانکی فرد برداشت غیرمجاز انجام دهد.
این کارشناس سایبری اداره مبارزه با جرائم سایبری در ادامه تأکید کرد: بیشتر افراد هنگام نصب برنامهها و نرمافزارها دقت کافی را به خرج نمیدهند. هنگام نصب برخی از برنامهها، سوالاتی مطرح میشود که آیا به اطلاعات خاصی دسترسی میخواهید یا نه، متاسفانه بسیاری از افراد به این درخواستها توجه نمیکنند و این باعث میشود که اطلاعاتشان در خطر قرار گیرد.
خادمی درباره روند رسیدگی به پروندههای جرائم اینترنتی نیز بیان کرد: یکی از چالشهای بزرگ در این پروندهها، شناسایی و پیگیری متهمان است، مجرمان سایبری میتوانند از هر نقطهای از کشور، حتی نقاط دوردست، اقدام به کلاهبرداری کنند. بنابراین، روند رسیدگی به این پروندهها ممکن است طولانی باشد.
وی به فعالیتهای پلیس فتا در این زمینه نیز اشاره و تصریح کرد: در پلیس فتا، واحد فوریتهای سایبری فعال شده است و در هر زمان از شبانهروز، شهروندان میتوانند با شماره ۰۹۶۳۸۰ تماس بگیرند و مشکلات خود را گزارش دهند. این واحد به صورت ۲۴ ساعته آماده رسیدگی به جرائم سایبری است.
این کارشناس سایبری در پایان عنوان کرد: برای مقابله با جرائم سایبری، داشتن دانش کافی در زمینه امنیت اینترنت ضروری است، باید از باز کردن هر پیامک مشکوک پرهیز کرده و از ارتباط با افراد ناشناس در فضای مجازی خودداری کنیم، همچنین نباید اجازه بدهیم که نرمافزارهای مختلف به اطلاعات حساس ما دسترسی پیدا کنند.
آموزش پیشگیری از جرائم سایبری اولویت است
رئیس پلیس پیشگیری فتا غرب استان تهران در گفتگو با خبرنگار سرویس اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «تهران نیوز»، به مشکلات منطقه غرب استان تهران در مقابله با جرائم سایبری و راهکارهای ارائهشده برای آموزش همگانی اشاره کرد.
مجید ذوالفقاری بر اهمیت رسانه ملی و تبلیغات تلویزیونی در این زمینه تأکید کرد و گفت: یکی از مشکلات اصلی در غرب استان تهران، نداشتن رسانه ملی است، در مقایسه با سایر استانها، ما نمیتوانیم از زیرنویسها یا تبلیغات تلویزیونی برای اطلاعرسانی استفاده کنیم، به همین دلیل، برای رسیدن به مردم، بر کانالها و گروهها تمرکز کردهایم و از روشهای نوینی مانند انیمیشن، پادکست، و فیلم برای آموزش استفاده میکنیم.
وی تاکید کرد: آموزش همگانی بخش مهمی از برنامههای پلیس فتا برای جلوگیری از کلاهبرداریهای سایبری است. کارشناسان ما در ادارات، مدارس و مساجد در سرتاسر غرب استان تهران در حال برگزاری جلسات آموزشی درباره انواع کلاهبرداریها هستند. همچنین در تلویزیونهای شهری و با نصب پلاکاردهایی در سطح شهر، به مناسبتهای مختلف، تلاش میکنیم که آگاهی مردم را در برابر خطر فضای مجازی بالا ببریم.
رئیس پلیس پیشگیری فتا غرب استان تهران یکی از آسیبپذیرترین گروههای جامعه در برابر جرائم سایبری را افراد سالخورده و بازنشسته دانست و بیان کرد: پیرمردها و افراد سن بالا به دلیل نداشتن سواد رسانهای مناسب، هدف اصلی کلاهبرداران قرار میگیرند، بنابراین باید آموزشها از سنین پایین آغاز و در خانوادهها پایهریزی شود.
ذوالفقاری با اشاره به وضعیت خاص این منطقه افزود: غرب استان تهران منطقهای مهاجرپذیر است و بسیاری از افراد برای کار به تهران میروند و فقط برای استراحت به خانه خود میآیند. این ویژگی باعث شده تا منطقه غرب تهران در برابر آسیبهای سایبری مشابه تهران باشد و در معرض مشکلات فضای مجازی قرار گیرد.
وی در ادامه به چالشهای پیچیدهتر جرائم سایبری اشاره و اظهار کرد: آموزش یکروزه پاسخگو نیست، در گذشته، کلاهبرداریها بیشتر محدود به فیشینگ بودند، اما امروزه با مسائل پیچیدهتری مانند انتشار عکسهای شخصی و درگیر کردن آبروی خانوادگی مواجهیم که میتواند چندین خانواده را دچار مشکل کند.
رئیس پلیس پیشگیری فتا غرب استان تهران در پایان یادآور شد: برای برنامهریزی آموزشی، طبق تعداد پروندهها و جرائم رایج در فضای مجازی، تصمیم میگیریم که در کدام حوزهها بیشتر تمرکز کنیم. در نهایت، مهمترین مسئله این است که خانوادهها، به ویژه پدرها و مادرها، آگاهی کافی نسبت به فضای مجازی داشته باشند تا بتوانند فرزندانشان را در این زمینه کنترل کنند.