به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، صحبت درباره جلب و جذب سرمایهگذاران برای اجرای طرحهای شهری در مرکز استان خراسان شمالی و شهرستانهای آن، پس از تفکیک از استان خراسان بزرگ عمری ۲۰ساله دارد؛ یعنی عمری برابر با تولد نوزاد تا ورود به دوره جوانی.
شهروندان مرکز خراسان شمالی به یاد دارند که بزرگان و معتمدان این شهر، طی دهه ۸۰ بارهاوبارها رؤیای تبدیلشدن روستا شهر بجنورد به شهری زیبا را به مسئولان اجرایی وقت تأکید و مطالبه میکردند که البته آن مسئولان اجرایی نیز تحقق آن را دور از انتظار نمیدانستند و میگفتند که همت خود را بر این امر میگذاریم؛ چون روستا شهر بجنورد مستعد تبدیلشدن به شهری زیبا را دارد.
از آن زمان تاکنون ۲۰ سال گذشته است، هسته هلویی که از آن زمان در باغچه توسعه خراسان شمالی با رؤیای بجنوردی زیبا و توسعهیافته در عمران و سرمایهگذاری شهری که کاشته شد، شکوفه داد، رشد کرد و با باردهی رسید، اما طی این دو دهه هنوز شهرداران و اعضای شهری شهر بجنورد پشت تریبون توسعه استان نیامده و قدم نگذاشتهاند و خبری از تحول، پیشرفت و بهرهبرداری در اجرای طرحهای عمرانی زیرساختی و حتی سرمایهگذاریهای انجام شده از جمله در طرحهای هماگ و کیش اوریناک و حتی طلای سفید ندادهاند.
و این در حالی است که همچنان شهروندان بجنوردی تشنه آن هستند که از شنیدن اخباری در زمینههای جذب سرمایهگذاران برای اجرای طرحهای سرمایهگذاریهای شهری، تحقق درآمدهای پایدار و جذب اعتبارات برای اجرای طرحهای عمران شهری از جمله در زمینههای جمعآوری آبهای سطحی، کمپوست، آسفالت معابر و پیادهروسازی و تحول در المانهای شهری سرمست شوند.
همانطور که پس از ۲۰ سال شهروندان بجنوردی همچنان در خمار دیدن چنین تحولی هستند، رئیس شورای شهر بجنورد اخیراً در نشستی با رسانهها از برآوردهنشدن رؤیای جذب سرمایهگذاران برای اجرای بستههای سرمایهگذاری تهیه شده توسط شهرداری بجنورد صحبت کرد.
این مسئول در تشریح این دغدغه بیان کرد تا زمانی که تغییر مدیران اجرایی استان، سریع و مستمر باشد و ثبات مدیریتی در استان وجود نداشته باشد همچنین اختلافنظرها در بدنه شورای شهر شکافنده فاصله میان شهرداری با سرمایهگذاران باشد و عقد قراردادها با سرمایهگذاران شفاف نباشند رؤیای شهری زیبا و توسعهیافته برای بجنورد برآورده نمیشود.
موانع حل نشوند، سرمایهگذاری توجیه اقتصادی ندارد
در همین باره، سرمایهگذار طرح مجتمع تجاری، تفریحی هماگ در شهر بجنورد (مرکز خراسان شمالی) اظهار کرد: پس از پایان و بهرهبرداری از طرح مجتمع تجاری و تفریحی هماگ دیگر هیچ تمایلی به انجام سرمایهگذاری در استان خراسان شمالی را ندارم.
شمسالدین شهروا گفت: سرمایه گذاری در فضا و محیطی باید انجام شود که امر سرمایهگذاری در منطقه هدف با رویکرد حمایت از انجام سرمایهگذاری، اشتغالزایی و درآمدزایی کاملاً شفاف و روشن باشد همچنین موانع اداری آن قبل از اجرای طرح نیز کاملاً حل شده باشند.
وی با یادآوری این مطلب که بنده برای اجرای این طرح حدود ۱۲ سال است که سرمایه هزینه کردهام، عنوان کرد: تاکنون استان برای پیشرفت در اجرای این طرح تسهیلاتی را اختصاص نداده است درحالیکه بنده طی این مدت چند ابر تورم را پشت سر گذاشتهام.
این سرمایهگذار همچنین در ادامه با ابراز تأسف از اینکه دستگاههای اجرایی خدماترسان خراسان شمالی اصلاً با انجام سرمایهگذاریها همدل و همراه نیستند، گفت: دریافت زیرساخت و تأسیسات آب، برق و گاز برای اجرای این طرح بسیار زمان بر بود.
وی افزود: در این شهر برای دریافت خدمات آب، برق و گاز باید دوید.
علاوه بر این، شهروا با تأکید بر این نکته که ثبات مدیریتی پشتیبان انجام سرمایهگذاریها خواهد بود، بیان کرد: طی ۱۲ سال گذشته در خراسان شمالی شاهد تغییر ۹ استاندار بودهام که با همه آنها برای پیشرفت در اجرای این طرح و گرهگشایی از موانع پیشروی در اجرای این طرح گفتگو داشتهام و قولهای صورتجلسه شده را اخذ کردهام.
وی افزود: متأسفانه هیچیک از آنها پایبند عمل بهصورت جلسههای تنظیم شده، نبودهاند.
این سرمایهگذار همچنین تصریح کرد: در این استان حتی لابیگری برای پیشبرد اجرای طرحهای سرمایهگذاری انجام نمیشود و این یک اشکال است.
افزون بر این، وی فقدان هتل و زیرساختهای مهمی از جمله نبود پروازهای پایدار در فرودگاه بجنورد را از دیگر علل بیمیلی سرمایهگذاران به انجام سرمایهگذاری در استان خراسان شمالی دانست.
شهروا اظهار کرد: در استان خراسان شمالی شرایط به این منوال باقی ماند و پیش برود، بهطورکلی امر سرمایهگذاری در این شهر هیچ توجیه اقتصادی ندارد.
اعمالنفوذهایی که سرمایهگذاران شهری را پرانده است
جمشید عین بیگی نیز در این باره اظهار کرد: رسانهها بارها به بررسی مسئله ورود سرمایهگذاران به استان و رفتن آنها بدون انجام سرمایهگذاری در این شهر پرداختهاند از جمله اینکه میتوان به تمایل یک سرمایهگذاری در زمینه راهاندازی بازار خودرو در شهر بجنورد اشاره کرد که اجرای طرح این سرمایهگذار به تأیید استانداری و دستگاههای نظارتی استان نیز رسیده بود.
رئیس شورای شهر بجنورد افزود: این سرمایهگذار قصد داشت اجرای این طرح را بدون دریافت تسهیلاتی انجام دهد که البته سرمایهگذار پای امضای قرارداد نیز آمد؛ اما باید پرسید چه شد که از انجام سرمایهگذاری انصراف داد.
وی همچنین اشاره کرد: سرمایهگذاری غیربومی برای انجام سرمایهگذاری به بجنورد آمد و گفتگوها انجام شد؛ اما عدهای موضوع سرمایهگذار باید بومی باشد، راه انداختند و سرمایهگذار نیز مجبور شد که انصراف دهد.
رئیس شورای شهر بجنورد اعلام کرد: در دوره ششم فعالیت شورای شهر بجنورد، شهرداری بیش از ۵۰ بسته سرمایهگذاری برای شهر بجنورد تهیه کرده است که در شورای شهر بررسی و تأیید شدهاند؛ اما منتظر جلب نظر و جذب سرمایهگذاران هستیم که با توان آنها اجرایی شوند.
وی اختلافنظر در میان اعضای شورای شهر همچنین اعمالنفوذ تصمیمگیران خارج از بدنه شورای شهر را یکی از علل اصلی ناکامی در جذب سرمایهگذاران برای اجرای طرحهای سرمایهگذاری شهری در مرکز استان دانست.
عین بیگی تصریح کرد: رویکرد اینچنینی اجازه نمیدهد که سرمایهگذاران برای انجام سرمایهگذاری در این شهر جرئت پیدا کنند و متأسفانه اقتصاد استان نیز معیشتی باقیمانده و پیشرفتی نکرده است.
افزون بر این، وی خاطرنشان کرد: عمر کوتاه مدیریتی در استان و انتصابات کوتاهمدت مدیریتی موجب شدهاند، همواره با انتخاب مدیران جدید نقطه از سر خط را شروع کنیم که فقدان ثبات مدیریتی چالشی جدی برای چشمانداز سرمایهگذاری در استان است.
رئیس شورای شهر بجنورد همچنین اذعان کرد: دستگاههای اجرایی بهویژه دستگاههای خدماترسان برای پیشبرد و پیشرفت در اجرای طرحهای سرمایهگذاری باید همراه و همپای امر سرمایهگذاری در استان باشند.
علاوه بر این، وی یادآور شد: استان به لحاظ زیرساختی بهویژه در زمینه زیرساختهای حملونقلی باید از بنبست و محرومیت خارج شود که امیدوار هستیم مصوبات سفر دولت چهاردهم برای استان اجرایی شوند.
بااینوجود، عین بیگی تأکید کرد: مسیر حرکت دوره ششم شورای شهر بجنورد برداشتن موانع از پیشروی انجام سرمایهگذاریها است.
وی گفت: در همین راستا، در شورای شهر بجنورد کمیتهای ویژه بابت پیگیری رفع مشکلات و پیشبرد در انجام سرمایهگذاریهای انجام شده از جمله طرح هماگ تشکیل شده است.
قلابهایی که قدرت ماهیگیری نداشتهاند
صفرعلی قربانی در این باره اظهار کرد: در استان خراسان شمالی متأسفانه شهرداریها و شورای شهرها با عنوان سرمایهگذاری آشنا نیستند.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری خراسان شمالی گفت: درعینحال، باتوجهبه اینکه شهرداری، نهادی نیمهدولتی است، تصمیمگیران برای عمران و سرمایهگذاری شهری نیز بسیارند که این رویه موجب شده است تا مشارکت و عقد قرارداد میان شهرداری از جمله شهرداری بجنورد با سرمایهگذاران آنطور که مطلوب است، پیش نرود و به نتیجه نرسد.
وی تصریح کرد: این مسئله حتی موجب شده است که قراردادهایی که میان شهرداری بجنورد با سرمایهگذاران منعقد شدهاند، شفاف تنظیم نشوند و از دل این قراردادها مسائل پیچیدهای به وجود آیند.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری خراسان شمالی افزود: این در حالی است که اگر فقط شهردار بهتنهایی تصمیمگیر بود قطعاً طرحهای موفقی منعقد و اجرایی میشدند.
وی همچنین اشاره کرد: شهرداری بجنورد در محدوده خدماتی خود زمینهایی را در اختیار دارد؛ اما توان مالی لازم برای اجرای طرحهای سرمایهگذاری در آنها را ندارد و این امر موجب شده است که تاکنون این شهرداری همواره به دنبال جذب شریک برای امر سرمایهگذاری باشد.
قربانی افزود: به عقیده بنده شهرداری بجنورد درصورتیکه زمینهای تحت مالکیت خود را بهصورت ششدانگ به سرمایهگذاران بفروشد، سرمایهگذار یا سرمایهگذاران بدون دغدغه میتوانند طرح مصوب را اجرایی کنند.
وی همچنین به رویکرد استان در زمینه تهیه بستههای سرمایهگذاری با عنوان بستههای سرمایهگذاری بینام یا لحظه صفر که در سال ۹۸ در دستور کار استانداری و دستگاهها و نهادهای اجرایی استان قرار گرفت نیز اشاره کرد و گفت: در همین راستا، شهرداریها از جمله شهرداری بجنورد بستههای سرمایهگذاری خود را تهیه کردند که برای معرفی به متقاضیان سرمایهگذاری در سامانه سرمایهگذاری استان بارگذاری شدند.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری خراسان شمالی عنوان کرد: متأسفانه برای هیچیک از این بستههای سرمایهگذاری بینام تهیه شده توسط شهرداریها هیچ سرمایهگذاری، متقاضی نشد؛ چون شهرداریها قصد مشارکت در اجرای طرحهای سرمایهگذاری معرفی شده را داشتند.
وی درباره همراه نبودن دستگاههای اجرایی خدماترسان استان با اجرای طرح سرمایهگذاری در استان نیز بیان کرد: مُنکر این مسئله نمیشوم که خلأهایی در این زمینه وجود دارند و موجب گلایه شدهاند.
این مسئول گفت: زمانی که طرح توجیهی یک بسته سرمایهگذاری تهیه میشود، میبایست خدمات موردنیاز برای اجرای طرح بهدرستی، پیشبینی و تحقق بهموقع آنها پیگیری شوند.
بااینوجود، قربانی تصریح کرد: امیدوار هستیم که هر چه سریعتر سامانه ملی کسبوکار که فعال شده است، اصلاح و تکمیل شود تا موانع موجود در فرایندهای اداری در پیشروی سرمایهگذاران حذف و مسائل حل شوند.
نتیجهگیری: خانواده رسانه خراسان شمالی نیز خوب میداند که انتخاب شهرداران متخصص و باتجربه، انتخاب اعضای شورای شهری متخصص، باتجربه و همگن، عبور آنان از توصیههای طیفی و جناحی خارج از بدنه شهرداری و شورای شهر و ترجیحدادن حقوق شهر و شهروندان بر این توصیهها همچنین سرمایهگذاران بومی و غیربومی را با یکچشم دیدن، درعینحال، تنظیم قراردادهایی شفاف و تدوین چشماندازی میان و بلندمدت علمی برای ترسیم افق توسعهیافتگی این شهر مهم دانسته شوند و انجام لابیگریهای قوی با دستگاهها و نهادهای اجرایی داخل استانی و پایتخت ضروری فرض شوند علاوهبرآن، آنچه که درگذشته رخداده، آسیبشناسی و برنامههای در دستور کار امروز نیز اصلاح و بهروزرسانی شوند، تا چه حدی حل این موضوعات میتوانند در جذب سرمایهگذاران و تحقق رؤیای شهری زیبا و توسعهیافته مؤثر، کلیدی و مهم باشند.