یکی از رهبران حماس از جزئیات روز پس از جنگ غزه گفت

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ «محمود المرداوی» از رهبران جنبش حماس در مصاحبه‌ای با شبکه خبری «الجزیره» اظهار کرد: حماس هنوز به اهداف خود که اساسا برای آنها تشکیل شد، یعنی آزادی و استقلال ملت فلسطین و بیرون راندن و شکست رژیم اشغالگر پایبند است و این بدان معنا نیست که سازوکارهای رسیدن به این اهداف غیر قابل تغییر هستند، بلکه امکان تغییر شکل و عنوان آنها وجود دارد.

المرداوی درباره تضمین‌های اجرای آتش‌بسی که از یکشنبه وارد فاز اجرایی شده، گفت: کشورهای میانجی در این توافق و نیز کشورهای ناظر، اجرای آن را تضمین می‌کنند، همچنین بندهای توافق به خوبی تنظیم شده بود و حماس گامی به جلو نخواهد گذاشت، اگر رژیم اشغالگر اسرائیلی در مقابل آن اقدامی انجام ندهد. و همینطور به نفع اسرائیل است که اجرای بندهای این توافق را تضمین کند.

این رهبر حماس در ادامه گفت‌وگویش با الجزیره با اشاره به اهمیت عملیات طوفان الاقصی که ساختار ائتلاف‌های سیاسی و اولویت‌های آنها در عرصه بین‌المللی و خاورمیانه را تغییر داد، گفت: حماس با تقویت صفوف و اتحاد در راستای تکمیل پروژه مبتنی بر اصولی ملی و در رابطه با حقوق و اصول فلسطینی، در مسیر التیام دردها و رنج‌های مردم فلسطین، امدادرسانی به آنها و بازسازی ساختار سیاسی حرکت خواهد کرد.

المرداوی در پاسخ به این سوال الجزیره درباره طرح حماس برای روز پس از جنگ در مورد عقب‌نشینی رژیم اشغالگر از نوار غزه گفت: پس از طوفان حماسه‌ای که شکل، اولویت‌ها و ائتلاف‌های سیاسی بین‌المللی در خاورمیانه را تغییر داد، حماس به سمت طوفان داخلی و طوفان وفاداری حرکت خواهد کرد تا با تقویت صفوف و وحدت در راستای تکمیل پروژه کنونی مبتنی بر اصول ملی و مرتبط با حقوق و اصول فلسطینی، زخم‌های مردم را التیام بخشیده،‌ به آنها امدادرسانی کرده و ساختار سیاسی را بازسازی کند. بعد از آن به دنبال سازوکاری برای مدیریت نوار غزه خواهد بود تا در به روی تمامی گروه‌های سیاسی و اجتماعی باز شده و به این شکل خواست و اراده این مردم را منعکس کنیم، همانگونه که در میدان نبرد و در مقابل رژیم اشغالگر، متحد، صبور و ثابت‌قدم بودند، در موضعگیری، بینش و چارچوب سیاسی که در ادامه حاکمیت بر نوارغزه خواهد بود، متحد شوند.

این رهبر در پاسخ به این سوال که «آیا همانگونه که این روزها گفته می‌شود، کمیته‌ای برای مدیریت امور غزه تشکیل خواهد شد» گفت: بله قطعا، کمیته‌ای با موافقت جنبش فتح تشکیل شد و به اکثر گروه‌های فلسطینی ارائه شد که مورد تایید قرار گرفت. این کمیته در اجلاس ریاض مورد حمایت و تایید اتحادیه عرب و کشورهای اسلامی قرار گرفت و به چالش روز پس از جنگ پاسخ می‌دهد. دشمن صهیونیستی ماندن حماس در حاکمیت را توجیهی برای استمرار جنگ قرار می‌دهد. ما برای اینکه این بهانه را بگیریم و روایت سیاسی را فراهم کنیم که به جذب تعداد بیشتری از کشورهای عربی، منطقه و جهان برای حمایت از دیدگاه و موضع سیاسی‌مان کمک کند، این کمیته را تشکیل دادیم و اسامی را ارائه کردیم تا مطابق معیارهایی باشیم که به تکمیل و اجرای این رویکرد کمک کند، اما با موضعگیری جنبش فتح مواجه شدیم. فعالیت سیاسی و گروهی به صبر و خویشتنداری نیاز دارد، به ویژه که چالش بزرگ و خطراتی وجود دارند و ما به بررسی گزینه ملی که موافق با مقتضیات مقطع کنونی باشد، ادامه خواهیم داد. همانگونه که گفتیم و بارها در مناسبت‌های مختلف اعلام کردیم، به دنبال حاکمیتی توافقی هستیم، اما با موضع جنبش فتح و تشکیلات خودگردان که مخالف این مساله است و همینطور برخی کشورهای غربی که کمکی به اتمام این پروژه نمی‌کنند، مواجه شدیم. بر این اساس ما در مسیر محقق کردن این چشم‌انداز و رسیدن به ائتلافی با بیشترین تعداد از گروه‌ها و احزاب سیاسی و اجتماعی برای مدیریت نوار غزه حرکت خواهیم کرد تا آنچه برای این مرحله حساس نیاز است، محقق شود؛ سپس از این مرحله به مرحله‌ای منتقل می‌شویم که در آن ثبات در امور داخلی نوار غزه وجود دارد و یکپارچگی ساختار سیاسی و جغرافیای فلسطین فراهم می‌شود.

او در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان گفت حماس پس از ۱۵ ماه جنگ توانمندی‌های خود را حفظ کرده و اکنون می‌تواند از نو شروع کند، گفت: حماس به اهدافی که برای آنها ایجاد شده، از جمله آزادی و استقلال ملت فلسطین و بیرون راندن و شکست اشغالگر پایبند است و تصاویری که از پایداری، دلاوری و ابتکارعمل در نوار غزه یا در زمان تحویل اسرای زن و آزادسازی‌شان دیدیم، نشان‌دهنده میزان حمایت‌ها، پشتیبانی و ایمان به موضع حماس و پروژه بسیار بزرگ آن است. البته معنایش این نیست که سازوکارهای رسیدن به این اهداف ثابت و غیر قابل تغییر هستند، بلکه امکان تغییر شکل و عنوان آنها وجود دارد، اما راه‌ها و اهداف ثابت هستند و سازوکار رسیدن به این اهداف ممکن است به دلایل سیاسی که در گروی شرایط منطقه‌ای، داخلی و بین‌المللی است، تغییر کنند. اما حماس با بازسازی و ساماندهی روحی و معنوی و بکارگیری تمامی منابع موجود برای فلسطینی‌ها به‌ویژه منابع مالی و انسانی در کرانه باختری و دیگر نقاط به وظیفه خود در قبال ملت فلسطین عمل خواهد کرد. ما اطمینان کامل داریم که راه ما در طوفان الاقصی آغاز شده و این طوفان از مرحله‌ای به مرحله بعد و از جایی به جای دیگر تغییر می‌کند، اما در نهایت به پیروزی خواهد رسید. در واقع پیروزی آغاز شده و پیروزی‌هایی با انتشار تصاویر آزادسازی اسرا حاصل خواهند شد، اما در نهایت طوفان الاقصی با تحقق اهداف ما به یک پیروزی سیاسی خواهد رسید.

المرداوی در پاسخ به این سوال که آیا حماس با تشکیل دولتی یکپارچه و مشارکتی وابسته به تشکیلات خودگردان برای مدیریت نوار غزه موافقت می‌کند، گفت: بدون تردید اتحاد فلسطین به هر نحوی، هدف و خواسته حماس است و در تمامی مناسبت‌ها آن را اعلام کرده اما ما با مخالفت تشکیلات خودگردان و جنبش فتح روبه‌رو شدیم، ما هر نوع اتحاد سیاسی برای مدیریت امور سیاسی و اجتماعی نوار غزه جهت بازسازی و رفع مشکلات مردم را تایید می‌کنیم. این در نشست گروه‌ها در دوحه نمود یافت و ما از جنبش فتح خواستیم در این امر ما را همراهی کند اما متاسفانه مخالفت کرد و در نشست حضور پیدا نکرد. با این حال ما با هر خواسته‌ای که امکان مدیریت کامل و فراگیر غزه را فراهم کند، استقبال می‌کنیم. ما موافق دولتی یکپارچه مبتنی بر قانون اساسی فلسطین هستیم و همواره توپ در زمین تشکیلات خودگردان و جنبش فتح است.  

این چهره حماس همچنین درباره تضمین‌هایی که می‌تواند مانع از نقض توافق آتش‌بس از سوی رژیم صهیونیستی شود، گفت: تضمین‌ها این است که کشورهای ضامن، یعنی طرف‌های میانجی و نیز کشورهای ناظر از توافق حمایت می‌کنند و آماده مشارکت در تضمین اجرای آن هستند. علاوه بر این بندهای توافق به خوبی تنظیم شده است، به شکلی که حماس بندی را بدون اینکه تضمین شده باشد اسرائیل در مقابلش یا به موازاتش کاری را انجام می‌دهد، اجرا نخواهد کرد. همچنین در این توافق، با توجه به شرایط و پیچیدگی‌های موجود، منافع ملت فلسطین محقق شد. دشمن به دنبال آزاد کردن اسرای خود بود و تمام توان خود را به کار گرفت و دست به فجیع‌ترین کشتارها زد، اما موفق نشد به همین دلیل هرگز فرصت این توافق را از دست نخواهد داد. با گذشت زمان، ازسرگیری جنگ برای دشمن سخت‌تر خواهد شد و اراده مردم ما نشان داد که ما توان تقویت صفوف و دفاع از حقوق ملی را داریم و هرچند در سطح سیاسی تردیدهایی نمایان شدند اما در سطح مردمی و در میان بیشتر گروه‌ها و تشکل‌های جامعه فلسطین و اتحادیه‌ها، درباره حقوق و اهداف ملی ما اتفاق‌نظر وجود دارد.

او در پاسخ به ادعاهای رسانه‌ها که حماس را مسوول کشتار و ویرانی‌ها در غزه پس از طوفان الاقصی می‌دانند، گفت: دشمن صهیونیستی به توجیه و بهانه نیاز ندارد، همه جا و در تمامی دهه‌هایی که سرزمین فلسطین را اشغال کرده، در سال ۱۹۴۸ در دیریاسین، کفر قاسم، الظاهریه، صبرا و شتیلا، جنگ‌های غزه و جنگ‌هایی که با کشورهای عربی داشت، در همه جا مرتکب جنایات می‌شود و به اخلاق پایبند نیست. همچنین تمامی ملت‌هایی که وارد مبارزه برای آزادی کشورشان از چنگال اشغالگر شدند، مقاومت کردند.

المرداوی در پایان نیز با اشاره به حمایت‌های آمریکا از رژیم اشغالگر که در طول ۱۵ ماه جنگ حدود ۶۷ میلیارد دلار تجهیزات و سلاح و حمایت‌های اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک ارائه کرد، گفت: مقاومت مردم ما مؤید پیوند آنها به اهداف و میهنشان است. ملت فلسطین بر تحقق حقوقش اصرار می‌ورزد. هیچ آزادی‌ای، بدون فداکاری حاصل نمی‌شود و این جان‌فشانی تنها باید در چارچوب عملیات و راه آزادی باشد، همانگونه که اکنون ملت فلسطین در این راه است و به‌زودی به آزادی و پیروزی خواهد رسید. این خون‌های پاک و این جان‌فشانی‌ها و ایستادگی که جهانیان را شگفت‌زده کرد، تنها به آزادی و استقلال کامل ختم می‌شود.

یکی از رهبران مقاومت حماس تاکید کرد که این جنبش در روز پس از جنگ با توافق اکثر گروه‌های فلسطینی، کمیته‌ای را برای مدیریت دولت در نوار غزه تشکیل داده بود، اما با موضعگیری جنبش فتح مواجه شد و با این حال به تلاش‌هایش برای یافتن گزینه‌ای ملی منطبق با نیازهای مقطع کنونی ادامه خواهد داد.