به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت؛ رویداد ملی توانمندیها و دستاوردهای بخش خصوصی» در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار شد؛ جایی که پیشرفتهای علمی، صنعتی و فناورانه شرکتهای بخش خصوصی کشور به نمایش گذاشته شد. این نمایشگاه فرصتی منحصر به فرد برای معرفی نوآوریها و ظرفیتهای اقتصادی کشور بود.
این نمایشگاه به چند بخش مختلف تقسیم شده است که هر کدام به نمایش توانمندیها، نوآوریها و پیشرفتهای بخش خصوصی در حوزههای گوناگون اقتصادی و صنعتی پرداختهاند. این بخشها شامل موارد زیر بوده است:
صنایع پیشرفته و فناوریهای نوین: این بخش مربوط به فناوریهای پیشرفته نظیر هوش مصنوعی، نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی و دیگر نوآوریهای علمی است که شرکتهای خصوصی در آن فعالیت میکنند.
صنعت و تولید: در این بخش، تولیدات صنعتی از جمله محصولات پتروشیمی، تجهیزات صنعتی، ماشینآلات و کالاهای تولید داخل به نمایش گذاشته شدهاند.
کشاورزی و صنایع غذایی: دستاوردهای بخش خصوصی در حوزه کشاورزی، دامپروری، تولید مواد غذایی، محصولات ارگانیک و نوآوریهای مرتبط با صنعت کشاورزی ارائه شدهاند.
حمل و نقل و لجستیک: این بخش به معرفی توانمندیها در حوزه حمل و نقل، سیستمهای لجستیک پیشرفته، تجهیزات مرتبط با حمل و نقل هوایی، دریایی و زمینی پرداخته است.
خدمات و اقتصاد دیجیتال: در این قسمت، استارتآپها، شرکتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات و خدمات مرتبط با اقتصاد دیجیتال حضور داشتند و دستاوردهای خود را ارائه کردند.
محیط زیست و انرژیهای تجدیدپذیر: این بخش به نوآوریها در حوزه انرژیهای پاک مانند انرژی خورشیدی، بادی و فناوریهای زیستمحیطی پرداخته است.
سلامت و داروسازی: بخش مربوط به محصولات و فناوریهای پزشکی، دارویی، تجهیزات درمانی و دستاوردهای مرتبط با سلامت بوده است.
این نمایشگاه با هدف برجسته کردن ظرفیتهای بخش خصوصی ایران و توانمندسازی آنها در اقتصاد ملی برگزار شد؛ از این رو رهبر معظم انقلاب در جریان بازدید خود، مسؤولین کشور را به بازدید از این نمایشگاه توصیه کردند تا با ظرفیتها و توانمندیهای بخش خصوصی بیشتر آشنا شوند.
دستاوردهایی که به جامعه دولتیها معرفی شدند
در این نمایشگاه شرکتهای دانشبنیان با عرضه آخرین دستاوردهای فناورانه خود، مسؤولان کشور را در جریان توانمندی های موجود در کشور قرار دادند.
این دستاوردها را به این شرح میتوان توصیف کرد:
توانمندی در تعمیر موتور هواپیما
یکی از شرکتهای دانشبنیان توانمندی خود را در حوزه طراحی و ساخت و تولید پیچیدهترین ابزارآلات و تعمیرات موتور هواپیما در این نمایشگاه به نمایش گذاشت. بازسازی قطعات هواپیما از دیگر توانمندیهای این شرکت بوده است.
بومیسازی قطعات صنعتی با پرینترهای سه بعدی
یکی از شرکتهای دانشبنیان تولیدی سطح یک و تولیدکننده قطعات و محصولات کلیدی مورد نیاز صنایع کشور، به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انواع قطعات کمپرسورها دستاوردهای خود را در این نمایشگاه عرضه کرد.
این شرکت محصولات خود را در راستای ایجاد خودکفایی در تولید قطعات پیچیده استراتژیک و ایفای نقش به عنوان شریک راهبردی صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و فولاد به تولید رساند. این شرکت توانسته است با توسعه پرینترهای سه بعدی فلزی بیش از ۳۰۰ قطعه صنعتی را در کشور بومیسازی و به بخشهای صنعتی کشور عرضه کند.
دستگاه شبیهسازی جراحی چشم
محققان شرکتی دانشبنیان توانستند با ساخت دستگاه شبیهساز آموزشی عمل جراحی چشم مبتنی بر فناوری واقعیت مجازی، به رقیبی قدر برای شرکت آلمانی تولیدکننده این محصول بدل شوند.
این دستگاه یک رویکرد نوین برای آموزش حرفهای در حوزه سلامت است که به متخصصان کمک میکند تا شرایط واقعی را از طریق مدلهای فیزیکی یا واقعیت مجازی (VR) در شرایطی کاملا کنترل شده، تجربه کنند و مهارتهای خودشان را افزایش دهند.
رباتهای شستشوی پنل خورشیدی
ربات شستشوی پنل خورشیدی یکی دیگر از شرکتهای دانشبنیان که در این نمایشگاه عرضه شد، با بهرهگیری از تکنولوژیهای پیشرفته، دارای مزایای متعددی است که از جمله آن میتوان به افزایش راندمان پنلها اشاره کرد؛ چرا که این ربات با حذف گردوغبار، آلودگیها و ذرات تجمعیافته روی پنلها، جذب نور خورشید را به حداکثر رسانده و بدین ترتیب راندمان تولید انرژی افزایش مییابد.
صرفهجویی در مصرف آب، صرفهجویی در زمان و نیروی انسانی، طراحی مدرن و هوشمند و دوام بالا و سازگاری با شرایط محیطی از دیگر مزایای این ربات به شمار میرود.
این ربات قابلیت برنامهریزی و تنظیم بر اساس شرایط محیطی و نیازهای خاص مزرعه خورشیدی را دارد. همچنین امکان کنترل از راه دور یا خودکارسازی کامل فرآیند شستشو فراهم است. علاوه بر آن ربات با استفاده از مواد مقاوم در برابر خوردگی و شرایط سخت آبوهوایی طراحی شده و میتواند در مناطق مختلف (گرم، خشک یا مرطوب) بهخوبی عمل کند.
این ربات توانایی شستشوی انواع پنلهای خورشیدی با چینشها و اندازههای مختلف را داراست.
دستگاه آنالیز عنصری مواد
یکی دیگر از دستاوردهای فناوران کشور طراحی و ساخت دستگاه آنالیز عنصری است. این دستگاه قادر است در زنجیره تولید از مرحله مواد معدنی تا محصول نهایی فلزی را آنالیز و مواد و ناخالصیهای آن را تعیین کند.
این دستگاه در حال حاضر در صنایع دفاعی کشور برای آنالیز بردهای الکترونیکی کاربردی شده است.
الکتروپمپ و الکتروموتورهای کم مصرف
الکتروپمپهای کم مصرف آب با مصرف خانگی و کاربرد در ساختمانهای بزرگ تا ۸۰ درصد موجب کاهش مصرف برق میشود و دارای قابلیت تنظیم خودکار سرعت موتور است.
الکتروموتورهای این شرکت نیز برای انواع کولرهای آبی ۳۵۰۰ و بیشتر طراحی و ساخته شده است. این موتورها قابلیت اتصال مستقیم به پنل خورشیدی را دارد و در برابر پاشش آب مقاوم است. استفاده از این موتور برای کولرها نیازمند تعویض سیمکشی فعلی نیست.
دستاوردهای کشور در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات
سامانه پنجره واحد زمین
یکی از شرکتهای فناور سامانه ای را بر اساس تصاویر ماهواره ای توسعه داده است که در تاکنون ۶۵ هزار و ۳۱۰ منطقه را شناسایی کرد و با آنالیز آنها ۱۶ هزار و ۲۲۰ مورد تخلف در اراضی به ثبت رسانده است.
برنامه ملی رفع ناترازی انرژی
«برنامه ملی رفع ناترازی انرژی» طرحی است که با هدف متعادلسازی تولید و مصرف انرژی در کشور تدوین شده است. این برنامه به دنبال رفع عدم توازن میان عرضه و تقاضای انرژی است که در سالهای اخیر به دلیل انحراف از برنامههای توسعهای و کمبود سرمایهگذاری در حوزه انرژی به وجود آمده است.
این برنامه در دستور کار کنسرسیومی متشکل از ۵۰ شرکت قرار گرفته تا بر اساس آن مساله ناترازی انرژی و ناعادلانه بودن یارانه انرژی با رویکرد نرمافزاری مرتفع شود.
برای این منظور با طرحهایی که از سوی این شرکتها ارائه شد، یک برنامه ملی برای رفع ناترازی انرژی در قالب ۶ مگاپروژه تعریف شد تا در قالب آن اقدام به ارائه راهکارهایی برای رفع ناترازی انرژی شود.
ایجاد زنجیره ارزش صنعت فضایی
در غرفه سازمان فضایی دستاوردهای فضایی کشور به نمایش گذاشته شد. در این بخش علاوه بر نمونه ماهوارههای ساخته شده در کشور، دوربین تصویربرداری ماهواره نور۳ و مودم زمینی فرمان و داده ماهواره و آخرین وضعیت پایگاه فضایی چابهار تشریح شد.
فاز اول این پایگاه با پیشرفت ۸۰ درصدی کشور را در زیر ساختهای پرتاب ماهواره یاری خواهد کرد.
تراستر تک پیشرانه از دیگر دستاوردهای این سازمان در نمایشگاه است. این قطعه در کنترل وضعیت، حفظ موقعیت و خروج از مدار و اصلاح مسیر ماهواره کاربرد دارد.
موتور اسپین با کاربردهای اسپین و دی اسپین بلوک انتقال مداری به کار میرود. موتور دی اوربیت محققان فضایی در خارج کردن ماهواره از مدار بعد از اتمام ماموریت مورد استفاده قرار میگیرد.
در زنجیره تامینکنندگان پروژه ماهواره «پارس-۱» ۱۸ شرکت دانشبنیان، دانشگاههای خواجه نصیرالدین طوسی، صنعتی شریف و تربیت مدرس و پژوهشکده رانشگرهای فضایی، پژوهشکده مکانیک و پژوهشکده حمل و نقل همکاری دارند.
همچنین در زنجیره تامینکنندگان ماهواره «ناهید-۲» تعداد ۱۳ شرکت دانشبنیان و دانشگاههای امیرکبیر، صنعتی شریف و تهران همکاری دارند.
محصولات باغبانی و ترویج آب و خاک
تولید بذور
محققان در این حوزه با تولید ۵۶۰ هزار تن بذر در کشور، یک میلیارد دلار صرفهجویی ارزی را به ارمغان آوردند.
همچنین با اجرای برنامه خودکفایی شکر، کشور به افزایش تولید ۱۰.۸ میلیون تن در سال رسید که صرفهجویی ارزی ۶۰۰ میلیون دلاری را در پی داشته است.
تولید چوب از اکالیپتوس
یکی از شرکتها اقدام به تولید ورقههای MDF بر پایه درخت اکالیپتوس کرد، چرا که این درخت خواب زمستانی ندارد و چوب آن جزء چوبهای سخت به شمار میرود.
دستاوردهای حوزه دام
افزایش برهزایی
بر اساس برآوردها تعداد بره مورد نیاز اضافی برای خودکفایی و تامین امنیت غذایی ۲.۶ میلیون برهپرواری است و یکی از شرکتها از روشهای دانشبنیانی برای ازدیاد تولید بره در گوسفندان استفاده کرده است. این روش ۷۰ درصد برهزایی و ۱۲ درصد دوقلوزایی را در میان گوسفندان افزایش داده است.
اسفنج حاوی پروژسترون
یکی از شرکتهای دانشبنیان، اولین تولیدکننده اسفنج حاوی پروژسترون در کشور است. این محصول در جهت همزمانسازی فحلی در گوسفند و بز به تولید رسید که کیفیتی مشابه نمونه اروپایی دارد و یک سوم قیمت مشابه خارجی در کشور عرضه شده است.
تنظم زمان زایش در گلههای عشایری، امکان افزایش راندمان تولید مثلی (۳ زایش در ۲ سال)، مدیریت بهینه گله به لحاظ تغذیهای و بهداشتی، کاهش تلفات بره و بزغاله و امکان تولید بره و بزغاله در تمام طول سال از دیگر مزایای این محصول است.
دستیابی به دانش فنی این محصول، موجب صرفهجویی ارزی ۶ میلیون دلاری شده است.
پروبیوتیک بومی میگو
این محصول حاوی باکتری مفید و غالب جداسازی شده از دستگاه گوارش میگو است. این پروبیوتیک بومی از باسیلهای اسپوردار مقاوم به حرارت بوده و سازگار با شوری و دمای بالای آب است.
این محصول دارای کاربرد در صنعت پرورش میگوی سفید غربی است.
اصلاح نژاد مرغ
اصلاح نژاد و پرورش مرغ بومی از دستاوردهای یکی دیگر از شرکتها است که در راستای ایجاد اقتصاد مقاومتی و افزایش تولید بومی صورت گرفته است.
اصلاح نژاد مرغ این شرکت موجب افزایش وزن تخم مرغ از ۳۵ گرم به ۵۵ گرم، افزایش جوجهآوری از ۴۳ درصد به ۸۵ درصد و افزایش تولید جوجه از ۴۰۰ هزار به ۲ میلیون در سال شده است.
پرورش و اصلاح نژاد شتر
یکی از شرکتها علاوه بر احیای ۱۲۰۰ هکتار مرتع بیابانی و افزایش ۱۰ برابری تولید علوفه مرتعی، اقدام به اصلاح نژاد گله شتری کرد. این اقدام منجر به ارتقای ۳۰ درصدی راندمان نرخ تولید مثل و بهرهمندی از مدیریت هوشمند چرای شتر برای اولین بار در کشور از طریق فناوری اینترنت اشیاء شد.
دموی سکوی ملی هوش مصنوعی
در این نمایشگاه همچنین از دموی سکوی ملی هوش مصنوعی رونمایی شد. سکوی هوش مصنوعی (AI Platform) یک زیرساخت یا محیط نرمافزاری است که برای توسعه، آموزش، استقرار و مدیریت مدلهای هوش مصنوعی طراحی شده است. این سکو میتواند شامل مجموعهای از ابزارها، سرویسها و فناوریهایی باشد که به محققان، توسعهدهندگان و سازمانها کمک میکند تا به صورت کارآمدتر و سریعتر پروژههای هوش مصنوعی خود را پیادهسازی کنند.
سکوی هوش مصنوعی ملی ایران نیز بهطور خاص جهت فراهم کردن این امکانات برای محققان و پژوهشگران داخلی ایجاد شده است و قرار است در آینده با ارتقاء زیرساختها، به پیشرفتهای علمی و صنعتی کشور کمک کند.
قرار است تا اسفند سال جاری نسخه اولیه سکوی هوش مصنوعی در دسترس قرار بگیرد. تا اردیبهشت ماه هم زیرساخت مرکز پردازش سریع در کشور افتتاح میشود.
دستاوردهای گسترش صنعت
زیست پالایشگاه
طرح احداث زیست پالایشگاه در استان کرمانشاه و کهگیلویه و بویراحمد دستاورد یکی از شرکتهای دانشبنیان است که با سرمایه گذاری ۵ همتی توسعه یافته است. ظرفیت این پالایشگاه تولید ۶۶ میلیون لیتر اتانول سوختی و ۶۶ هزار تن کنجاله تخمیری در سال برنامه ریزش شده ولی در حال حاضر ظرفیت این پالایشگاه تولید ۳.۵ میلیون لیتر اتانول سوختی و ۳.۵ تن کنجاله تخمیری است.
تولید انواع بیوایمپلنت
طرح تولید انواع آلوگرافت (پایه انسانی) قابل استفاده در جراحی در دستور کار یکی از شرکتهای دانش بنیان قرار گرفت و در حال حاضر تولید انواع محصولات ایمپلنت پایه انسانی چون استخوانی قلبی، عروقی و تاندون و لیگامان مطابق با آخرین دانش روز جهان را به تولید رساند.
این ایمپلنت ها قابل استفاده در جراحی مغز و اعصاب، ستون فقرات، ارتوپدید، قلبی، عروقی و دندانپزشکی است.
تولید زخم پوش ها
یکی از شرکت های دانش بنیان با تولید محصول «آمی کر» راهکاری را برای تسریع روند بازسازی و ترمیم زخمهای ناشی از سوختگی، دیابت و زخمهای پس از جراحی ارائه کرده است. دوره اثرگذاری این زخمپوشها ۳ تا ۵ روز پس از انجام پانسمان است.
تولید داروی پیوند مغز استخوان
داروی سلولدرمانی آلوژنیک «دستروسل» مختص بیماران پیوند مغز استخوان توسط شرکت دانشبنیان به تولید رسید.
یکی از مشکلاتی که بعد از پیوند ممکن است رخ دهد، پس زدن پیوند است؛ یعنی سیستم ایمنی بدن، سلولی که پیوند زده شده را از بین میبرد و اگر بخواهیم به سیستم ایمنی آموزش دهیم که این سلول پیوندزده شده را پس نزند باید از فرآورده دستروسل که رونمایی شد، استفاده کنیم. این دارو یک فرآورده سلولدرمانی تزریقی تولیدشده توسط یک شرکت دانشبنیان ایرانی است که شانس زنده ماندن بیماران را پس از پیوند مغز استخوانا بیشتر میکند.
توسعه انرژی تجدیدپذیر
انجمن انرژیهای تجدیدپذیر با حضور در این نمایشگاه اعلام کرد که پیشبینیها درباره وضعیت عرضه و تقاضای گاز نشان میدهد که در صورت روند فعلی، ناترازی گاز تا سال ۱۴۰۶ به روزانه ۳۷۳ میلیون متر مکعب میرسد که معادل ۳۵ میلیارد دلار واردات است.
اعداد غیر رسمی حکایت از کسری گاز به میزان ۵۲ میلیون متر مکعب در روز در افق ۱۴۳۰ دارد که واردات این میزان گاز، منابع مالی حدد ۴۸ میلیارد دلار را میطلبد.