به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ مردم رنجکشیده عشایر کهگیلویه وبویراحمد که تا پیش از انقلاب اسلامی از کمترین امکانات رفاهی محروم بودند اکنون با تلاش مسئولان در دولتهای مختلف جمهوری اسلامی ایران در بیشتر شاخصهای زندگی شاهد دگرگونیهای چشمگیری هستند.
عشایر کهگیلویه و بویراحمد ۱۲ هزار خانوار با جمعیت ۷۰ هزار نفر هستند که ۱۰ درصد جمعیت استان را تشکیل میدهند که پس از پیروزی انقلاب بهویژه در دولت سیزدهم خدمات ارزندهای به این عشایر ارائهشده است.
رویش امید در چادرهای عشایری سرزمین چهارفصل
کوچ فصلی عشایر به نقاط مختلف کشور برای دستیابی به شرایط بهتر در پرورش دام، تولید محصولهای لبنی و صنایعدستی کشور، نقش آنان را در خدمت به کشور برجسته کرده است.
بهبود زیرساختهای جادهای، آب، برق، گاز موجب تغییرهای شگرفی در زندگی مردم گچساران ازجمله عشایر پس از پیروزی انقلاب شده است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی اقدامات قابل قبولی برای توسعه فعالیتهای عشایر کهگیلویه وبویراحمد انجام شد که ازجمله آن میتوان به ساخت چند هزار کیلومتر جاده عشایری، 20۰۰ منبع ذخیره آب، واگذاری 7۰۰ هکتار زمین کشاورزی در قالب اجرای پمپاژهای کوچک و مرمت و نگهداری راههای عشایری اشاره کرد.
رویش امید در چادرهای عشایری سرزمین چهارفصل
عشایر کهگیلویه وبویراحمد در دوران دودمان خائن پهلوی بیشترین صدمه را از این حکومت خوردند و همه شاهد بودند که پهلوی اول و دوم با کشتار فجیع عشایر در مناطق کهگیلویه وبویراحمد، لرستان و حتی عشایر قشقایی چه ظلمهایی بر آنان روا نداشتند.
کینه شتری پهلوی با عشایر بی گناه
بمباران منطقه عنا، بمباران مردم بیدفاع عشایر در سیاهچادرهایشان در منطقه گجستان و حتی جنگ تامرادی و مباران مناطقی در رستم استان فارس همه گواهی برای ظلمهایی است که دودمان پهلوی بر این قشر زخمت کش و غیرتمند اسیران اسلامی وارد کردند.
عشایر ایران زمین به عنوان ذخایر انقلاب نقش اساسی در صنعت دام دارند و حتی دسته بافتههای مهم آنان همچون قالیچه، گلیم و جاجیم میتواند در اقتصاد نقش شکوفایی داشته باشد؛ دارد و نقش این قشر زحمتکش بر کسی پوشیده نیست، خانوادههایی که برای روند اقتصاد داخلی و تأمین گوشت روزانه جامعه سرما و گرما نمیشناسند و برای توسعه مالومنال خود را رها کردهاند و با کوچ و خود و نواختن صدای ایل و ایلدر، دل به صحراو و دشتهای بایر میگذارند تا برای جامعه ثمر آفرین باشند.
نغمه زیبای کوچ عشایر، نغمهای که میشد آن را در نیلبک ایلیاتیها، نقش قالی و گلیمهای زنان و حکایتهای پیران و شوق کودکان ایل از تولد برهها و بزغالهها در مسیر کوچ، دید و شنید؛ آری این بود نغمه زیبای کوچ عشایر از زرد کوه بختیاری تا قاش مستان دنا و تا پازن پیر زاگرس امروز به برکت انقلاب اسلامی گوشنواز است.
رویش امید در چادرهای عشایری سرزمین چهارفصل
نغمه زیبای کوچ عشایر در دوران انقلاب
آری کوچ عشایر، بهارها و پاییزها که میآمدند ایل قصد سفر میکرد؛ باروبنه خود را میبستند و با موسیقی زنگولهها و نوای هی هی چوپانان کوچ از قشلاق به ییلاق آغاز میشد و از زمستانهای سرد سردسیر و تابستانهای داغ گرمسیر بهسوی بهار، آنجا که چشمهها جوشان، دشتها سبز ورودها خروشان بودند شوق رفتن و عزیمت میکرد.
آن روز با یاد «مال کنون» دل از دیاری برای رهایی از سرما میکندند از کهنگی و یکجانشینی، دل به کوچ میسپردند و چون رودهای بشار، مارون و زهره جاری میشدند و به سمت تازگی میرفتند.
آری آن روز ایل بود و «ایل راه» و «ایلدار» که ایل را از کوهها و درههای صعبالعبور «دنا» بهسلامت میگذراندند و به ماهورها و دشتهای «گچساران» و «خوزستان» و «فارس» میرساندند.
نگاه ویژه انقلاب اسلامی به ذخایر انقلاب
انقلاب اسلامی در طی این 46 سال طلیعه ظهورش نگاه ویژهای به عشایر داشته و سعی کرده تمامی زیرساختهای جامعه عشایری از ایل راه، ایجاد چاه، ایجاد مکگان های ورود عشایر و حتی برق، آب و حتی نفت آنان در تمامی فصول سال تأمین کند.
بر اساس آمار ارائهشده توسط مسئولان کهگیلویه وبویراحمد زیرساختها مناطق عشایری استان کهگیلویه وبویراحمد پس از پیروزی انقلاب اسلامی ۸۰ درصد افزایشیافته است.
رویش امید در چادرهای عشایری سرزمین چهارفصل
احداث یک هزار و 650 کیلومتر جاده عشایری پس از پیروزی انقلاب، احداث بیش از 250 حلقه چشمه برای تأمین آب سالم در مناطق عشایری شهرستانهای عشایر خیز ازجمله گچساران بویراحمد، لنده و بهمئی و ساخت چندین شهرک عشایری، احداث ۳۰۰ ابنیه فنی، ساخت و بازسازی ۸۰۰ منبع ذخیره آب ۱۲ هزار مترمکعبی، واگذاری ۶۰۰ هزار متر لوله آب شرب، تجهیز حلقه چاه آهکی از زیرساختهای مهم ایجادشده پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مناطق عشایری است.
نقش بارز عشایر در توسعه اقتصادی
حتی برگزاری تاکنون ۱۵ مورد جشن انقلاب در سطح ملی بهمنظور پاسداشت انقلاب اسلامی در هر ستان گچساران از دیگر برنامههای مهم انقلاب برای پاسداشت و حرمتداری از جامعه بزرگ عشایری در کهگیلویه وبویراحمد بوده است.
عشایر کهگیلویه وبویراحمد شامل طوایف بویراحمد علیا و سفلی، ترکهای قشقایی و دره شوری در مناطقی مانند دریلا، آبگندی و کلاغ نشین، گُرگُو بلهزار، موگرمون، بهمئی و دیکرهستند که بهصورت دائمی ییلاق و قشلاق میکنند و در اطراف زیادی این استان چهارفصل اتراق میکنند.
این قشر مولد سالانه ۲ هزار و ۷۰۰ تن گوشت قرمز، ۶ هزار و ۴۸۰ تن انواع فرآوردههای لبنی، ۱۵۰ تن پشم و ۲۵ تن گوشت سفید تولید میکنند.
رویش امید در چادرهای عشایری سرزمین چهارفصل
حال امروز حمایت از عشایر کوچ رو باید بیشتر شود تا سنتهای عشایری احیا شوند و عشایر به شهر و روستا هجوم نیاورند زیرا این مسئله باعث ایجاد مشکلات فرهنگی در شهرها خواهد شد.
فرهنگ عشایر را حراست کنیم
فرهنگ وزندگی عشایری مملو از تلاش، صداقت، صمیمیت، سادگی، وطنپرستی و تمام صفات نیکویی است که امروزه در جوامع شهری نمودی کمرنگ دارد.
حمایتهای مسئولان از این جامعه پرتلاش و تولیدکننده میتواند از زوال این زندگی ساده اما زیبا جلوگیری کند.
جمعیت ۷۰ هزارنفری عشایر کهگیلویه وبویراحمد متشکل از ۶ ایل بومی، ۲ طایفه قشقایی، ۱۶ تیره، ۱۸۱ طایفه و بیش از یک هزار و ۱۱۰ تش (اولاد) با خدمات دولت در این مدت به زندگی آسوده در سکونتگاههای خود امیدوار شدهاند.
استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استانهای ویژه عشایری کشور محسوب میشود بهطوریکه ۱۰ درصد از جمعیت استان عشایر هستند و در قالب ۱۲ هزار خانوار عشایری در استان زندگی میکنند به همین علت دولت برای بهبود شرایط زندگی آنان تلاشهای گستردههای را انجام داده است.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه عشایر با کمترین توقع در خدمت نظام هستند به برخی از مشکلات جامعه عشایری اشاره کرد و گفت: تأمین علوفه و خوراک دام از مهمترین دغدغههای عشایر این استان است.
رویش امید در چادرهای عشایری سرزمین چهارفصل
یدالله رحمانی با اشاره به اینکه عشایر نقش مهمی در تولیدات دارند، تصریح کرد: ۶۰ درصد تولید گوشت قرمز استان، ۳۵ درصد صنایعدستی، ۲۷ درصد تولیدات زراعی و ۱۷ درصد تولیدات باغی استان ماحصل زحمات شبانهروزی عشایر است.
وی در خصوص مطالبه تأمین آب شرب عشایر، ادامه داد: تعداد زیادی از عشایر درخواست دادند که سراچههای اسکان عشایر افزایش یابد.
استاندار کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: افزایش سایتهای اسکان عشایر در دستور کار قرار دارد و تاکید میکنم دستگاههای متولی در خصوص صدور مجوز زمین سایتهای اسکان نهایت همکاری را داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه برخورداری از شبکه اینترنت و پوشش تلفن همراه از مطالبات عشایر استان در سفر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به استان بود، افزود: وزیر در این خصوص دستورات خوبی صادر کرد که مورد پیگیری قرار میدهیم.
رحمانی عنوان کرد: کمبود ماشینآلات و تجهیزات سنگین برای بازگشایی ایل راهها، از دیگر مشکلات عشایر کهگیلویه و بویراحمد است که با همکاری معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم رئیسجمهور در دستور کار قرار خواهیم داد.
وی تأکید کرد: با همدلی و همراهی عشایر را در مسیر خدمتگزاری به میهن و بخش تولید همراهی کنیم.
اهمیت توسعه زیرساختهای زندگی عشایر
حمایت از اهالی مناطق عشایری کهگیلویه و بویراحمد که با تولید ۴۵ درصد از گوشت مصرفی مردم استان، ۳۵ درصد از صنایعدستی و بخش قابلتوجهی از محصولات دامی از شیر، روغن، دوغ تا کشک افزون بر جلب رضایت این قشر تولیدکننده گامی بهسوی امنیت غذایی نیز محسوب میشود.
عشایر کهگیلویه و بویراحمد که با در اختیار داشتن ۲۶ درصد از عرصههای زراعی، ۱۷ درصد باغستانها و پرورش یکمیلیون و ۲۰۰ هزار رأس دام برای تولید محصولات غذایی در تکاپو هستند با انجام این خدمات انگیزه مضاعفی برای تلاش کسب کردهاند.
البته هنوز تا رساندن زندگی عشایر به شرایط ایدئال راه طولانی در پیش است و امید میرود با تحقق رویای آنان در رونق بومگردی به بهبود شرایط این قشر کمک بیشتری کرد.